به گزارش میمتالزبه نقل از خبرگزاری فارس از کرمان، هشتادویکمین شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی صبح امروز یکم بهمنماه با موضوع توسعه معادن جنوب کرمان در حالی برگزار شد که انتقادهای شدیدی نسبت به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) صورت گرفت؛ انتقاداتی در زمینه بیتوجهی این مجموعه به استان نسبت به منافعی که از کرمان میبرد.
در همین حال استاندار کرمان با اشاره به اینکه سرمایهگذاران در بخش معادن جنوب استان پای کار آمدهاند، از وجود برخی موانع بر سر راه آنها از جمله در زمینه زیرساختها خبر داد و اظهار داشت: بهطور مثال معدنکارانی داریم که کارهای معدن را پیش بردهاند، اما هنوز برق به معدن نرسیده است، بنابراین از همه دستگاههای مرتبط میخواهیم، پای کار معادن بیایند و زیرساختها سریعتر انجام شود.
محمدمهدی فداکار متذکر شد: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) همه پهنهها را گرفته است و از ظرفیتهای استان کرمان استفاده میکند، اما حاضر به سرمایهگذاری در این استان نیست.
وی با اشاره به اینکه پیگیر راهاندازی بازار آب در استان کرمان هستیم، خاطرنشان کرد: با ایجاد این بازار بسیاری از مشکلات حوزه آبی برطرف میشود.
استاندار کرمان افزود: برای منطقه بحرآسمان باید مصوبه ستاد تسهیل انجام شود و کوتاه نیایید.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی بیان داشت: شرکتهای محیطزیستی توسعه یابد، زیرا به نظر میآید تعداد این شرکتها در استان کرمان کم است و هرچه تعداد افزایش یابد میتوانند با تخصص بیشتر و در زمان کمتر به پروژهها رسیدگی کنند.
محمدمهدی زاهدی ادامه داد: ایمیدرو به حق استان کرمان ظلم میکند و باید برخورد جدی با این شرکت داشته باشیم، زیرا فولاد را از استان میبرد و هیچ کاری انجام نمیدهد.
وی تصریح کرد: رسانهها بحث کمکاری ایمیدرو را اطلاعرسانی کنند تا وزیر صنعت و معدن هم متوجه شود و اگر ایمیدرو این وضعیت بیتوجهی به استان را ادامه دهد، مجبوریم نگاه دیگری به وزیر داشته باشیم.
زاهدی متذکر شد: جای سوال است ایمیدرو اینقدر پول را از استان کرمان میبرد و منابع کمی به استان اختصاص میدهد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی اظهار کرد: استانداری و فرمانداریها برای تعامل بین سرمایهگذاران معدنی و مردم اقدامات لازم را انجام دهند.
محمدرضا پورابراهیمی ادامه داد: ۵۰ درصد معادن کشور در استان کرمان هستند و تصمیمگیریهای کشوری در حوزه معدن برای ما بسیار مهم است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان در سخنانی اظهار داشت: کشاورزی جنوب استان کرمان را بهطور اغراقآمیزی مطرح کردهایم؛ مثلا بیان میکنیم جنوب کرمان، هند ایران است، اما کشاورزی نتوانسته توسعه محسوسی را در جنوب داشته باشد.
سیدمهدی طبیبزاده ادامه داد: کاهش منابع آب در جنوب استان کرمان را شاهد هستیم و با کشاورزی نمیتوان امیدی به توسعه جنوب کرمان بست، هرچند نباید کشاورزی را رها کرد بلکه باید بر روشهای نوین و کشتهای جایگزین کار کرد.
وی متذکر شد: اگر در حوزه معدن جنوب میخواهیم مانند معادن شمال عمل کنیم و معدن نقشی در توسعه نداشته باشد، بهتر است این معادن زیر زمین بماند شاید نسلهای آینده بتوانند بهرهوری بهتری داشته باشند.
طبیبزاده با اشاره به اینکه امروز میدانیم چه اشتباهاتی در معدن داشتهایم، تصریح کرد: این اشتباه را برای معادن جنوب استان کرمان تکرار نکنیم، بلکه زنجیره جدیدی را در این منطقه تشکیل دهیم.
وی ابراز داشت: در توسعه معادن جنوب هنوز در زیرساختها هستیم و حداقلهای فعالیت را نداریم، اکتشاف خوبی صورت نگرفته و زیربنا هم وجود ندارد، بهطوریکه از سال ۹۸ تاکنون ایمیدرو یکی از ثروتمندترین سازمانهای اقتصادی کشور از احداث ۷۰ کیلومتر شبکه تامین برق ساردوئیه بازمانده است که باید به معادن بدهد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه امروز میخواهیم برای توسعه معادن جنوب کرمان و تشکیل زنجیره کامل عهد ببندیم، افزود: فصل نوین در معادن جنوب کرمان باید شکل بگیرد تا جایگزین بخش کشاورزی شود.
همچنین مدیرکل صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان اظهار کرد: توسعه جنوب کرمان بر کشاورزی است و علاوه بر اشتغال و تولید ۴.۵ میلیون تن انواع محصولات بهدنبال صنایع فرآوری کشاورزی بودهایم.
مسلم مروجیفرد ادامه داد: ۳۰ درصد مجوزهای صنایع جنوب برای کشاورزی و ۱۵ درصد برای خدمات حوزه کشاورزی صادر شده است.
وی با بیان اینکه بانکها تسهیلات نمیدهند و قفل شدهاند، عنوان کرد: تامین زیرساختها، همکاری دستگاهها و قوانین را در معادن جنوب کرمان داریم و توسعه معادن جنوب آغاز شده و بحث زیرساختها خودش را نشان میدهد.
مروجیفرد یادآور شد: ۲۰ نوع ماده معدن ازجمله مس، کرومیت و طلا در جنوب استان کرمان شناسایی شدهاند که در ادامه زونهای کشور هستند، ۱۴ پهنه مشخص شده که ۱۰ پهنه به نتیجه رسیدهاند و پروانه هم صادر شده است
وی بیان کرد: ۳۱۴ پرونده اکتشاف، ۹۸ گواهی کشف و ۱۱۰ پروانه بهرهبرداری معدن در جنوب استان کرمان داریم و ۵۵ مجوز صنایع معدنی صادر شده است.
مروجیفرد تصریح کرد: اکثر معادن جنوب کرمان تا چند سال قبل درگیر معارض محلی بودند و ما میگفتیم نان معادن به سفره مردم نرفته است، اما امروز اشتغالزایی صورت گرفته موجب شده کمتر از ۱۰ درصد معادن درگیر معارضان محلی هستند و تا پایان سال یکهزار شغل جدید نیز ایجاد میشود.
وی افزود: عدم وجود زیرساختهای مورد نیاز، از جمله موانع و مشکلات توسعه جنوب استان کرمان است.
منبع: خبرگزاری فارس