به گزارش میمتالز، قبل از حضور مهدی خطیبی روی صندلی هدایت ایران خودرو، اسامی بسیاری برای در اختیار گرفتن سکان هدایت این خودروساز شنیده میشد. اما در نهایت مهدی خطیبی به اتاق فرماندهی این شرکت رفت. انتخابی که شاید بسیاری از کارشناسان نمیتوانستند آن را حدس بزنند و حتی بعد از این انتخاب نیز بعضی از رسانهها نقدهای بسیاری در این خصوص نوشتند. به نظر میرسید هیات مدیره ایران خودرو با انتخاب او میخواست نشان دهد وقت آن رسیده یک صدای تازه در جاده مخصوص شنیده شود.
در این فضا مدیرعامل جدید طی سخنرانیهای خود از حرکت به سمت تولید خودروی کامل و تکمیل خودروهای ناقص سخن گفت. او تولید خودروی ناقص را یکی از بزرگترین اشتباهات صنعت خودرو به حساب آورد و از ضرر چند هزار میلیارد تومانی این فرآیند خبر داد. ضمن این که قول داد تا در خرداد سال ۱۴۰۱ ایران خودرو دیگر خودروی ناقص تولید نکند!
اگر در سال ۱۴۰۰ تجربه سفر هوایی از فرودگاه مهرآباد را داشتید، با اوج گیری هواپیما میتوانستید دریای خودروهای کف را در پارکینگهای ایران خودرو ببینید. حال آن که تنها با گذشت دو ماه از سال ۱۴۰۱ وعدههای خطیبی رنگ و بوی عمل به خود گرفتند و دیگر آن دریای اغلب سفید از آن اوج هزاران پایی پیدا نبود. هر چند در فروردین ماه ایران خودرو توانسته بود در یک روز بیش از شش هزار خودرو را تکمیل و تجاری سازی کند و به رغم تصور افکار سنتی جاده مخصوص، او نشان داده بود شعارهایش را حساب شده بیان کرده است.
در اردیبهشت ماه نیز ایران خودرو یک اقدام دیگر انجام داد، این شرکت پروژه K۱۲۵ را با یک رویکرد جدید ادامه داد و قرار شد در کنار نمونه بنزینی، مدل برقی این خودرو نیز در دستور کار متخصصان ایران خودرو قرار گیرد. یک تصمیم جسورانه که به دلیل وجود تحریمها کار بسیار سختی بود، زیرا متخصصان ایران خودرو باید از توانمندی داخلی استفاده میکردند، با این حال این پروژه نیز به سمت جلو حرکت کرد و حتی در این ایام ایران خودرو خانواده موتورهای سه سیلندر خود را نیز گسترش داد و قویترین نمونه تولید داخل را معرفی کرد.
عمل به وعده کیفیت
در خرداد ماه امسال همان طور که خطیبی در بهمن ماه سال قبل گفته بود، تولید خودرو ناقص از خطوط ایران خودرو حذف شد تا مشخص شود در شرایط تحریم و نوسانهای اقتصادی هم تفکر مدیریت صحیح میتواند کارساز باشد. او در روزهای اول مدیریت خود اعلام کرده بود، ایران خودرو ۲۷۹ پروژه کیفی را دنبال خواهد کرد. موضوعی که در ابتدا مورد نقد کارشناسان بود. زیرا هم تعداد این پروژهها کم نبود و هم این سوال در ذهن تداعی میشد که تا قبل از این شرکت در حوزه کیفیت چه کرده است؟
کم کم در ماههای بعدی اعلام نتایج کیفی سنجی شرکت بازرسی کیفیت و استانداردهای ایران (ISQI) ثابت کرد، روند اجرایی پروژههای کیفی در ایران خودرو به سمت درستی حرکت میکند. زیرا مراجعات خودروها برای اشکالهای مشترک به مراکز خدمات پس از فروش کاهش یافت و از طرفی شاخص رضایت مندی مشتریان از کیفیت محصول نیز روندی افزایشی داشت. این در حالی بود که این شرکت در حالی که شرایط تحریمی برقرار بود و قطعه سازان نیز همان قبلیها بودند، از مرز تولید سه هزار دستگاه خودروی کامل در روز عبور کرد.
از دیگر شعارها یا بهتر بگویم، دستورات خطیبی در ایران خودرو کاهش زمان فرآیند طراحی تا تولید نمونه مهندسی محصولات جدید ۱۸ ماهه بود. موضوعی که قبلا دست کم در بهترین حالت تا سه سال در این خودروساز طول میکشید و به همین دلیل گاهی محصولات جدید که وارد بازار میشدند، توان رقابت با برندهای چنین را نداشتند. کراس اوور ایران خودرو در همین ایام معرفی شد و این نشان میداد بدنه مهندسی ایران خودرو کاملا چابک سازی شده است.
تنها حدود شش ماه از حضور خطیبی در این شرکت گذشته بود که چندین هزار خودرو ناقص کف پارکینگهای ایران خودرو به صفر رسیدند و این خودروساز دیگر هزینههای مالی و روانی برای نگه داری از این خودروها را پرداخت نکرد. همین موضوع کافی بود تا این شرکت چند هزار میلیارد تومان صرفه جویی هزینه سربار این خودرو را دیگر به دوش نکشد و به نوعی میتوان این مهم را یک جلوگیری از اتلاف سرمایه نامید.
اما شاید یکی از جسورانهترین کارها در ایران خودرو پایان طراحی پروژه TF۲۱ بود. محصولی که نشان داد در مقوله طراحی این شرکت بسیار جلوتر از تصورات عمل کرده است. این در شرایطی بود که کراس اور «ری را» هنوز یکی از مهمترین اخباری بود که رسانهها در مورد آن صحبت میکردند و الگوهای به روز طراحی جهان در این دو خودرو تفاسیر مثبت بسیاری نزد متخصصان داشت. از جمله اقدامات دیگر ایران خودرو در ایران دوران عمل کردن به یکی دیگر از دستورات هشت مادهای رییس جمهور و سیاستهای کلان وزارت صمت در خروج خودروهای قدیمی از خطوط تولید بود و به همین دلیل پژو ۴۰۵ و سمند از مدار تولید خارج شدند.
به فاصله کمتر از یک ماه این شرکت یکی دیگر از محصولات خوش نام هایما یعنی مدل ۸S را با هشت رنگ متنوع وارد مدار تولید کرد، اتفاقی که نشان داد، ظرفیت و زیرساختهای ایران خودرو آنقدر توانمندی دارد که با رقیبان بخش خصوصی که سالها با شریکان چینی همکاری داشته اند، رقابت کند. قطاری که لوکوموتیو آن را مهدی خطیبی در بهمن ماه سال ۱۴۰۰ روشن کرده بود، در پایان آذرماه ۱۴۰۱ توانست از ایستگاه تولید ۴۶۰ هزار دستگاهی عبور کند تا به این ترتیب رکورد تولید کل سال ۱۴۰۰ در ۹ ماه سال جاری شکسته شود. این اتفاق مصادف شد با صرفه جویی ۲۱۰۰ میلیارد تومانی ناشی از افزایش کیفیت، تولید خودروی کامل، حذف فرآیندهای ناکارآمد درون سازمانی و ...
قطار ایران خودرو با عبور از تولید کل سال ۱۴۰۰ ظرف ۹ ماه، حتی سرعت خود را افزایش داد و حالا بیش از ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو سواری و تجاری تولید کرده است. این در شرایطی است که به نظر میرسد تا پایان سال این شرکت حتی توان رسیدن به مرز تولید ۷۰۰ هزار دستگاه خودرو را نیز دارد. البته این همه ماجرا نیست؛ زیرا همزمان با افزایش تولید، عرضه خودرو به بازار نیز افزایش داشته است و اگر قیمت ارز در ماههای اخیر روند افزایشی نداشت، حتی روند افزایش تولید و عرضه توسط این شرکت میتوانست بسیاری از دلالها را نیز از بازار خودرو حذف کند. البته عرضه خودرو توسط این تولید کننده در بورس کالا طی ماههای اخیر باعث شده بعضی از مدلها تا بیش از ۱۰۰ میلیون تومان ارزانتر از بازار به دست مشتریان برسند.
در حالی که در دوران مدیریت قبلی ایران خودرو این شرکت در پاسخ به تعهدهای داخلی خود نیز مشکلات بسیاری داشت، در سال جاری همکاری با صنایع خودروسازی روسیه را آغاز کرد و در دو حوزه خودروهای تجاری و سواری این همکاری را ادامه میدهد. صادرات دو هزار دستگاه خودروی سواری در روزهای اخیر به ونزوئلا آغاز شده است و در بخش خودروهای تجاری نیز ایران خودرو دیزل قراردادهای بزرگی با روسها به امضاء رسانده که حتی موجب جذب نیرو و کارآفرینی نیز شده است.
بدون شک در دوران یک ساله مدیریت مهدی خطیبی در ایران خودرو نقصهایی نیز وجود داشته است که برکسی پوشیده نیست. اما باید دید در این لیوان نیمه خالی بیشتر است یا نیمه پر؟ واقعیت اینجاست که آمار و ارقام یک منطق مطلق هستند که نشان میدهند با این روند تنها بخشی از لیوان خالی مانده است. فراموش نکنیم، کاهش روند زیان دهی و به سود رساندن سهام برای خودروسازی که پنج سال در تحریم به سر میبرد، کار هر کسی نیست.
منبع: خبرگزاری تسنیم