به گزارش میمتالز، سازمان برنامه و بودجه در ابتدا پیشنهاد دلار ۲۶ هزار تومانی را مطرح کرده بود که در نهایت در زمان بررسی در هیات دولت نرخ دلار ۲۳ هزار تومان لحاظ شد. بر این اساس درآمدهای نفتی دولت در بودجه ۱۴۰۲ بالغ بر ۶۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
در حالی دلار ۲۳هزارتومانی در لایحه بودجه بهعنوان نرخ تسعیر در نظر گرفته شده است که دولت و شرکتهای دولتی ارز خود را در سامانه نیما عرضه میکنند که نرخ آن ۲۸هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است و در عمل ارز دولت با این نرخ به ریال تبدیل خواهد شد.
این سوال مطرح است که آیا عدم تغییر نرخ تسعیر در لایحه بودجه سال آینده تنها بعد روانی داشته است و ارز دولت در نهایت با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان که در سامانه نیما تعیین شده است به ریال تبدیل خواهد شد؟
برخی از کارشناسان معتقدند تعیین نرخ ۲۳ هزار تومانی برای تسعیر ارز واقعبینانه و صحیح نیست چرا که در مغایرت با نحوه محاسبات درآمدهای سال بعد است.
حجتالله فرزانی درباره نرخ ۲۳ هزارتومانی دلار در بودجه ۱۴۰۲ اظهار کرد: بحث بودجهنویسی در کشور ما متاسفانه همواره مورد اشکال، سوال و تردید بوده است. به دلیل برابری درآمد و هزینه محاسبات آن ساده است به این معنا که منابع و درآمد و هزینه و مصرف براساس شاخص تورم محاسبه و هر سال مبالغی به کل مبلغ بودجه افزوده میشود.
فرزانی عنوان کرد: به طور مثال اگر ۱۰۰ واحد بودجه سال گذشته بوده است در سال بعد با توجه به نرخ تورم ۱۴۰ درصد در نظر گرفته میشود و از آن سو گفته میشود که منابع ۱۴۰ واحدی باید محقق شود. درآمدهای مالیاتی، فروش نفت و سایر صادرات غیرنفتی به عنوان منابع درآمدی انتخاب و هزینههایی برای آن در نظر گرفته میشود.
کارشناس مسائل پولی و بانکی تصریح کرد: متاسفانه بودجهریزی عملیاتی و بر مبنای صفر در کشور اجرایی نشده و از این جنبه محاسبات بودجه نیز در مجلس سادهانگارانه مصوب میشود.
وی افزود: دولت در نظر میگیرد که با چه نرخی از ارز به این هدف منابع درآمدی میرسد و بر مبنای آن عددی را در نظر میگیرد که در بودجه امسال ۲۳ هزار تومان در نظر گرفته شده است که البته تنها یک مبنای محاسباتی دارد.
این کارشناس مسائل پولی وبانکی تصریح کرد: سوال مطرح این است که آیا دولت حاضر است نرخ ارز را به قیمت ۲۳ هزار تومان به متقاضیان تحویل دهد، پاسخ قطعا منفی است.
سیدکمال سیدعلی، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی نیز درباره نرخ ۲۳ هزار تومانی دلار در بودجه ۱۴۰۲گفت:این نرخ صرفا علامتی به بازار آزاد است.
وی افزود: دولت قصد دارد این پیام را برساند که قصد و ارادهای جدی برای کنترل قیمت دلار در بازار آزاد دارد. وگرنه این نرخ تاثیر معناداری در تغییر وضعیت اقتصادی کشور نخواهد داشت.
سیدعلی خاطرنشان کرد: بودجه یک علامت به بازار ارز داده و آنهم اراده و انگیزه دولت برای کنترل قیمت است.
برخی از کارشناسان نرخ تسعیر ارز نقش چندانی در زمینه تعیین درآمدهای دولت و یا هزینهها نخواهد داشت و تنها یک مبنای محاسباتی است.
گفتنی است، درامد دولت از صادرات نفت خام، میعانات و خالص صادرات گاز حدود ۶۰۳ هزار میلیارد تومان است که این رقم بر حسب نرخ تسعیر دلار ۲۳ هزار تومانی و با احتساب سهم ۱۴.۵ درصدی شرکت نفت و سهم ۴۰ درصدی صندوق توسعه ملی در لایحه بودجه در قسمت واگذاری داراییهای سرمایهای گنجانده شده است. بر این اساس گمانه زنیهایی در خصوص پیشنهاد صادرات ۱.۴ میلیون بشکه نفت در روز با نرخ متوسط قیمت هر بشکه ۸۰ دلار در لایحه دولت لحاظ شده است.
منبع: نبض بازار