تاریخ: ۰۱ اسفند ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۳:۴۸
بازدید: ۱۱۲
کد خبر: ۲۹۳۳۴۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
وزیر صمت در برنامه صف اول اعلام کرد؛

رشد ۱۰۰ درصدی تولید ماشین‌آلات معدنی و راه‌سازی در سال‌جاری/ همکاری با چین برای کشورمان بسیار ارزشمند است

رشد ۱۰۰ درصدی تولید ماشین‌آلات معدنی و راه‌سازی در سال‌جاری/ همکاری با چین برای کشورمان بسیار ارزشمند است
‌می‌متالز - وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان خبر افزایش ۱۰۰ درصدی تولید ماشین‌آلات معدنی و راه‌سازی در سال‌جاری، اشتغال بیش از ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در بخش صنعت در سال ۱۴۰۱ را رکوردی بی‌نظیر عنوان کرد.

به گزارش می‌متالز، «سیدرضا فاطمی‌امین»، وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر، در خصوص آخرین وضعیت خودرو و رسیدگی‌های صورت گرفته در این حوزه اظهار داشت: وزارت صنعت، معدن و تجارت، حوزه بسیار وسیعی است و ۳۰ درصد تولید کشور در این بخش انجام می‌شود و خودرو یکی از خودرو یکی از این موضوعات است، اما آنچنان پرجاذبه است که به آن توجه ویژه‌ای می‌شود.

وی با بیان اینکه وقتی همیشه در مورد خودرو صحبت می‌شود، حق صنایع دیگر ضایع می‌شود، تاکید کرد: گزارش‌هایی دریافت شد و آن‌ها را به رئیس جمهور منتقل کردیم. ایشان اسفندماه سال آینده تاکیدات در این حوزه داشتند که واگذاری خودرو‌ها ضوابطی رعایت شده، بدون رانت باشد و اگر خودرو‌هایی قرعه‌کشی می‌شود، خارج از آن عرضه نشود.

برخورد با تخلف در قرعه‌کشی خوردو

وزیر صمت ادامه داد:، اما متاسفانه چندین سازمان با یک خودروساز خاص به غیر از سایپا و ایران‌خودرو، یک قراردادی بستند و برای کارکنان خود خودرو گرفتند. جناب آقای رئیس جمهور تذکر ویژه در مورد آن دادند که در مورد آن بررسی لازم صورت گرفت و گزارشی در حال نهایی شدن است که قطعا با آن‌ها برخورد شود، زیرا خودرو‌هایی که می‌بایست در قالب قرعه‌کشی عرضه شود، نباید خارج از آن ارائه شود.

وی در مورد نحوه برخورد با این اتفاق تصریح کرد: باید برخورد دو جانبه باشد، اما خودرو‌هایی بودند که طبق قرارداد با آن خودروساز، به کارکنان سازمان تحویل داده شده است نه خود سازمان. هزینه خودرو‌ها پرداخت و مورد استفاده قرار گرفته شده است و شاید برگشت آن موضوعیت نداشته باشد، اما آنچه خارج از ضابطه کار انجام شده است، قطعا قابل پیگیری است.

همکاری با چین می‌تواند برای کشورمان بسیار ارزشمند باشد

فاطمی‌امین در مورد اهمیت تجارت با چین اینگونه توضیح داد: موضوع نخست اینکه چین یک اقتصاد بسیار بزرگ دارد و نزدیک به ۶۳۰۰ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی آن است و ۱۷ هزار میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی آن است. نکته بسیار مهم این است که این کشور در انواع و اقسام رشته‌های صنعتی و فن‌آوری ورود کرده و یک تنوع محصول بالایی دارد که بسیار اهمیت دارد.

وی با بیان اینکه برخی کشور‌ها ابعاد و مقیاس اقتصادی‌شان کوچک بوده یا حتی مقیا‌س‌شان بزرگ است، اما در یکی یا دو حوزه تخصص داشته و پبشرفته کرده‌اند، افزود: در این زمینه چین در طیف وسیعی از رشته فعالیت‌ها، متخصص شده، تولید، واردات و فن‌آوری دارد که این نکته بسیار مهمی است؛ بنابراین در بخش‌های از صنعت، فن‌آوری و حوزه‌های دیگر که چالش داریم، همکاری با چین می‌تواند برای کشورمان بسیار ارزشمند باشد.

ویژگی‌های تجارت با چین

وزیر صمت ادامه داد: ممکن است حجم تجارت‌مان با بسیاری از کشور‌ها مانند بلاروس عراق، عمان و کشور‌های آفریقایی روبه افزایش و روند خوبی دارد، اما چین از معدود کشور‌هایی که این ویژگی را دارد و دارای تنوع رشته فعالیتی و تخصص دارد و در یک‌جا‌هایی که حلقه مفقوده و خلا داریم، می‌تواند به ما کمک کرده و این نقص را برطرف کند.

وی صحبت‌هایش را اینگونه ادامه داد: موضوع دوم اینکه چین برای خود یک شان و جایگاه مستقلی قائل بوده و به‌طور مشخص روی تمدن چینی تمرکز دارند و نه تنها دنبال‌روی کشور‌های اروپایی، غربی و آمریکایی نیستند، بلکه خودشان مدعی بوده و می‌خواهند تا سال‌های آینده تمدن چینی را به دنیا معرفی کنند. این استقلال و هویت برای خودشان قائل هستند، باز به ما در جهان کمک می‌کند.

فاطمی‌امین در پاسخ به این پرسش که این فضا چه فرصتی را برای‌مان ایجاد می‌کند؟، اظهار کرد: فرصت این است که دشمن مشترک داریم و فرصت بسیار مهمی است، زیرا با کمتر کشوری این رابطه وجود دارد. کشور‌های دیگر هم هستند که با آن‌ها دشمن مشترک داریم، اما در فضای دیگری حرکت کرده و نمی‌توانیم روی آن‌ها حساب کنیم.

وی با بیان اینکه، دو ویژگی مهم چین، اول تنوع بسیار زیادی که در رشته فعالیت‌ها، صنایع و بخش‌های مختلف دارند و دوم اینکه برای خودشان هویت و شأنیت خاصی قائل بوده و دنبال تبلور و ایجاد یک تمدن چینی هستند، برای‌مان تمایز ایجاد می‌کند، تصریح کرد: همکاری ایران و چین برای دیروز و امروز و این سفر نیست، اما در شرایط فعلی این همکاری‌ها شتاب گرفته که نمونه آن در سازمان همکاری‌های شانگ‌های قابل مشاهده است.

وزیر صمت با اشاره به اینکه از ۱۵ سال گذشته پیگیر عضویت در این سازمان بودیم که ۲ مرتبه نیز درخواست کشورمان رد شد، یادآور شد: سال گذشته آخرین درخواست ایران توسط این سازمان پذیرفته شد؛ سازمانی که بسیار قابل اهمیت است، زیرا یک‌سوم جمعیت جهان در آن حوزه قرار دارد.

وی ادامه داد: به شکل ویژه در یکسال گذشته و به شکل مشخص از اوایل امسال، در حوزه‌های مختلف مانند فولاد، مس و ... اعم از ماشین‌آلات تا تجهیزات معدنی، اقدامات و پروژه‌های بزرگی را پیش بردیم.

افزایش تولید مس به یک میلیون تن در سال طی ۶ سال آینده

فاطمی‌امین با بیان اینکه عقب ماندن و رشد نداشتن معدن در چند محور قابل بررسی است، تاکید کرد: یکی از محور‌های مهم این است که در برخی از مواد معدنی مانند مس که زمینه آن وجود دارد، حرکت جدی نداشتیم و بسیار کمتر از ذخایرمان تولید کردیم. در این زمینه، پروژه بسیار بزرگی با ارزش ۱۵ میلیارد دلار تعریف شده که در ۶ سال آینده، ظرفیت تولید را از ۲۸۰ تن به یک میلیون تن می‌رساند، اما این پروژه نیاز به ماشین‌آلات و موارد دیگر دارد. مطمئنا اگر این پروژه به خوبی پیش برود و به ظرفیت تولید یک میلیون تن در سال برسیم، بیش از ۱۲ میلیارد دلار برای‌مان درآمد صادراتی ایجاد می‌کند و به یک محور صادرات در کشور تبدیل می‌شود.

وی در مورد بحث خام فروشی در معادن هم اینگونه توضیح داد: خوشبختانه تقریبا خام فروشی نداریم. در حال حاضر ۶۰۰ میلیون تن ماده معدنی برداشت شده که ۱.۷ آن به‌صورت خام صادر می‌شود که واقعا ناچیز است. مثلا ۷-۸ میلیارد دلار فولاد صادر می‌کنیم که باید به سمت ورق و آلیاژ‌ها برویم که در این بخش هم اقدامات خوبی صورت گرفته است. به‌طور مثال، برای اولین بار در کشور فولاد زنگ‌نزن در چند ماه گذشته تولید شد و سال آینده ۷۰ درصد فولاد مورد نیاز کشور را تامین خواهیم کرد که ارزش آن چندین برابر ورق معمولی است.

وزیر صمت با بیان اینکه بیش از اینکه صادرات مواد خام داشته باشیم، واردات داریم، اما نباید شمش صادر کنیم و باید آن‌ها را به ورق زنگ‌نزن یا الکتریکی تبدیل کنیم، اضافه کرد: همکاری‌های‌مان با کشور چین، برای تکمیل برنامه‌های خودمان است که تکمیل پروژه‌های مس، فولاد و تولید مشترک در حوزه صنعت خودرو و موارد دیگر است. در حوزه موتور، لوکوموتیو و واگن مترو هم مذاکراتی صورت گرفت که قرارداد لوکوموتیو امضا شد که در ابتدا ۲۰ لوکوموتیو کامل وارد می‌شود، اما در مرحله بعدی انتقال فن‌آوری و ساخت داخل انجام می‌شود.

نکته مهم سفر به چین، مذاکرات شرکت‌های خصوصی دو کشور بود

وی با بیان اینکه در حوزه‌های معدنی، ریلی و خودرو توسط بین شرکت‌های خصوصی دو کشور صورت گرفت، یادآور شد: در بخش رسمی، ۱۵ تفاهم‌نامه میان دولت‌ها امضا شد، اما نکته مهم این سفر، آن بود که از چند ماه قبل از این سفر شرکت‌های ایرانی با همتایان چینی مذاکراتی انجام داده بودند و در نهایت تفاهم‌نامه‌ها و قرارداد‌هایی بین شرکت‌های خصوصی دو کشور امضا شد و ما به‌عنوان حامی و پشتیبان حضور داشتیم. حتی در یکی از این جلسات ۴۰ شرکت ایرانی با ۱۰۰ شرکت چینی، مذاکرات B۲B داشتند و در جریان آن قرارداد‌های خوبی هم امضا شد.

فاطمی‌امین با تاکید بر اینکه با برقراری ارتباط بین کسب و کار‌های ایرانی و خارجی می‌توان به پایدار بودن این ارتباط اطمینان داشت، خاطرنشان کرد: برای تعمیق روابط سیاسی و فرهنگی باید روابط اقتصادی را گسترش دهیم. برای نمونه در سفری که بلاروس داشتم، یک شرکت ایرانی سرمایه‌گذاری خود را در آن کشور آغاز کرد و طبق آن، تجهیزاتی که مواد اولیه آن در ایران تولید می‌شود، در آن کشور مونتاژ می‌کند. این تغییر رویکرد ایران را نشان می‌دهد و از کشوری که مونتاژ کننده بوده است، به کشوری تبدیل می‌شویم که تجهیزات پیچیده و مهم را تولید کرده و کشور‌های دیگر مونتاژ کننده محصولات‌مان هستند.

افزایش ۱۰۰ درصدی تولید ماشین‌آلات معدنی و راه‌سازی در سال‌جاری

وی در ادامه با بیان این خبر خوب و مهم که تولید ماشین‌آلات معدنی و راه‌سازی در سال‌جاری، نسبت به سال گذشته ۱۰۰ درصد افزایش داشته، تاکید کرد: مثلا شرکت هپکو که همیشه با مشکل روبرو بود، امسال ۳ برابر سال گذشته تولید داشته است. تاکید اصلی‌مان در مبادلات با کشور‌های دیگر این است که تنها وارد کننده نباشیم و حتی اگر محصولی در ایران تولید نمی‌شود، طبق یک روال خاص انتقال فن‌آوری صورت گرفته و به سمت ساخت داخل حرکت کنیم.

وزیر صمت در مورد اهمیت صادرات و تجارت خارجی، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شد که امسال ۵۰ میلیارد دلار صادرات داشته باشیم که طبق اطلاعات واصله، امروز رقم صادرات بیشتر از این برآورد و مبلغ خواهد شد. سال گذشته هم ۴۵ میلیارد دلار پیش‌بینی شده بود که به ۴۸ میلیارد دلار رسید. همچنین صادرات‌مان نسبت به سال گذشته ۱۷.۷ درصد افزایش مبلغی (ارزی) داشته است؛ درحالیکه واردات‌مان به لحاظ وزنی ۷ درصد کاهش داشته، اما از نظر مبلغی ۱۶.۹ درصد افزایش داشتیم؛ یعنی رشد صادرات‌مان بیش از رشد واردات‌مان بوده و حتی در واردات، به لحاظ وزنی، کاهش داشته‌ایم.

وی با بیان این موضوع مهم که در مبادلات بین‌المللی تمرکزمان روی ماشین‌آلات و سرمایه‌گذاری بوده، افزود: در حوزه واردات، ۱۶ درصد از واردات‌مان مواد اولیه و واسطه‌ای بود. کالای سرمایه‌ای (ماشین‌آلات) ۵۱ درصد رشد داشته، مواد اولیه ۱۶ درصد و کالای مصرفی ۸- درصد رشد داشته است؛ یعنی در ۱۰ ماه امسال نسبت به زمان مشابه سال گذشته، در مواد مصرفی به لحاظ مبلغ و ارزش، ۸ درصد کاهش داشته‌ایم. یعنی اگر واردات رشد داشته است در قسمتی بوده که به تولید منجر به تولید شده است.

صادرات‌مان در حال رشد است

فاطمی‌امین با بیان اینکه در این آمار‌ها چند خبر خوش نهفته است، اضافه کرد: اول اینکه صادرات در حال رشد بوده که این صادرات غیرنفتی‌مان است. اگر طراز تجاری کشور را با نفت و فرآورده‌های نفتی در نظر بگیریم، ۳۰ میلیارد دلار مثبت است یعنی مجموع صادرات رسمی از مجموع واردات رسمی، ۳۰ میلیارد دلار بیشتر است.

وی با بیان اینکه نکته مهم است که رشد واردات بیشتر در بخش تولید بوده، یعنی مواد اولیه و ماشین‌آلات وارد شده که ورود ماشین‌آلات به معنای امید به آینده است، تصریح کرد: در نیمه نخست امسال بخش صنعت ۴.۹ درصد و سرمایه‌گذاری در ماشین آلات ۱۵ درصد رشد داشت که در ۸ سال گذشته بی‌سابقه بوده است.

وزیر صمت با بیان اینکه این روز‌ها در بخش تورم و معیشت مردم دچار مشکلاتی هستند که حل و فصل آن وظیفه ماست، تاکید کرد: همه مشکلات در حوزه‌های معیشت، تورم و گرانی‌ها را قبول داریم، اما اتفاقات خوبی در اقتصاد در حال رخ دادن است. وقتی می‌گویم اشتغال نسبت به سال گذشته رشد کرده، یک خبر خوب است، اما خبر بهتر این است که وقتی سرمایه‌گذاری در حال رشد است، تولید آینده رشد می‌کند و این امید در فعالان اقتصادی هست که سرمایه‌گذاری می‌کنند که افق خوبی در آینده را پیش‌روی‌مان قرار می‌دهد.

ثبت رکوردی بی‌نظیر در اشتغالزایی در بخش صنعت

وی با بیان اینکه بیش از ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در بخش صنعت (پتروشمی، فولاد، نساجی، خودرو و ...) مشغول به کار هستند که آماری مثبت و رکوردی بی‌نظیری در قیاس با سال‌های گذشته محسوب می‌شود، زیرا معمولا زیر ۸ میلیون بوده است.

فاطمی‌امین با بیان اینکه وقتی صادرات افزایش پیدا کند، یعنی تولید صورت می‌گیرد، در خصوص مزایای صادرات تاکید کرد: کارکرد حداقلی صادرات تأمین ارز برای نیاز‌های کشور و کارکرد حداکثری اقتدار بین‌المللی است. پس باید به سمت تولید و صادرات محصولات پیچیده برویم.

وی در ادامه تصریح کرد: به‌عنوان نمونه سال گذشته ۷۰ درصد صادرات به کشور روسیه محصولات کشاورزی و امسال ۶۰ درصد صادرات به این کشور صنعتی شامل دارو، قطعات خودرو، توربین‌های گازی و… بوده است؛ بنابراین صرفاً صادرات بالای ۵۰ میلیارد دلار نشده بلکه ریل صادرات در حال تغییر است.

در ۱۰ سال گذشته تولید رشد جدی نداشته است

وزیر صمت با بیان اینکه در صادرات به ترکیه شاهد رشد ۴۶ درصدی ارزش و افزایش ۷ درصدی وزن بوده‌ایم، خاطرنشان کرد: در ۱۰ سال گذشته تولید رشد جدی نداشته است؛ یعنی درآمد‌های مردم به صورت قابل توجه افزایش نیافته و از آن طرف هزینه‌ها و تورم بالا رفته است. قدرت خرید متناسب با درآمد بالا نرفته است. خانوار‌ها به لحاظ درآمد و هزینه دچار مشکل شده پس قدرت خرید پایین آمده و کالا‌های تولیدی خریدار ندارند و این موضوع تبدیل به دام شده است.

وی افزود: پس کارکرد سوم صادرات، فراهم کردن بازار برای کالا‌های ایرانی است که در اینصورت تولید تقویت شده و اشتغال رونق می‌گیرد و به آن تناسب قدرت خرید بالا می‌رود و از این دام خارج می‌شویم.

تحریم‌ها در بلندمدت خوداتکایی را افزایش می‌دهد

فاطمی امین در ادامه با بیان اینکه صندوق ضمانت صادرات، در یک سال با ۱۲ کشور قرارداد بسته که می‌تواند تا حدی خلأ ال سی و ضمانت نامه‌ها را پر کند، در خصوص مشکلات انتقال پول اظهار کرد: با تهاتر و سایر روش‌ها تقریباً این مشکل را حل کرده و هر کالایی بخواهیم صادر و وارد می‌کنیم. البته تحریم‌ها در کوتاه مدت فشار ایجاد کرده، اما در بلندمدت خوداتکایی را افزایش می‌دهد.

وی با بیان اینکه کشور‌های عضو اتحادیه اوراسیا در مجموع ۱۸۰ میلیون نفر جمعیت و ۷۰۰ میلیارد دلار مبادلات خارجی دارند که بازار مناسبی برای‌مان است، ادامه داد: بر اساس توافق با اوراسیا برای ۷ هزار قلم کالا سود بازرگانی صفر می‌شود و هم اکنون توافقات در سطح دولت‌ها و مجالس است. هم اکنون برای ۷۰۰ قلم کالا تخفیف داریم که منجر به رشد ۵۲ درصدی صادرات به ارمنستان شده است وقتی این ۷۰۰ قلم تبدیل به ۷ هزار قلم با سود بازرگانی صفر شود قطعاً رقم رشد صادرات به صورت محسوس افزایش می‌یابد.

همکاری با کشور‌های قاره آفریقا برای‌مان مزیت بسیاری دارد

وزیر صمت با تاکید بر اینکه تجارت ترجیحی با پاکستان آغاز و توافقات برای تجارت ترجیحی با اندونزی نیز شروع شده، تاکید کرد: سال آینده نتایج مثبت این اتفاقات یعنی پیوستن به اتحادیه اوراسیا، سازمان‌شانگهای، برقراری تجارت‌های ترجیحی و… را خواهیم دید.

وی اضافه کرد: از ابتدای سال تاکنون ۶۰ هیأت تجاری از آفریقا به ایران آمده‌اند. همکاری با کشور‌های قاره آفریقا برای‌مان مزیت بسیاری دارد، زیرا بکر است. همچنین ۳۰ هیأت از روسیه به ایران آمدند.

فاطمی‌امین همچنین گفت: هم اکنون در ۱۷ کشور رایزن بازرگانی داریم درحالی‌که این عدد در دولت قبلی ۵ بازرگان بود. همچنین برای ۳۰ مرکز تجاری مجوز داده‌ایم که ۱۸ مرکز تجاری راه اندازی شده است. در ۵۰ کشور دنیا نیز نمایشگاه برگزار کردیم.

تعداد بازدید : 6

منبع: شاتانیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده