به گزارش می متالز، معدن و صنایع معدنی هم از این قاعده مستثنا نیست و سلطان نفت با وجود درآمد چشمگیری که از طلای سیاه بهدست میآورد، از ذخایر نه چندان گوناگون و غنی خود برای دستیابی به این هدف غافل نمانده است. ضمن اینکه تمایل همیشگی اعراب به جذب سرمایهگذار خارجی و مهیا کردن شرایط برای حضور هر چه قویتر آنها در این کشور، به توسعه بخش معدن و صنایع معدنی این کشور انجامیده است.
به نقل از سایت انگلیسی زبان تلویزیون العربیه، پادشاه عربستان به تازگی پروژهای مرتبط با صنایع معدنی را بهرهبرداری کرده است. نام این پروژه، وادالشَمال و ارزش آن ۸۵ میلیارد ریال (۲۲.۷ میلیارد دلار) است و خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان خبر راهاندازی آن را بهدست ملک سلمان، به رسانهها اعلام کرده است.
وادالشَمال، شهری به وسعت ۴۴۰ کیلومتر است که با هدف توسعه صنایع معدنی عربستان سعودی در شمال این کشور ساخته شده است. الفالح در توضیح بیشتر در این باره افزود: این پروژه، بخشی از یک طرح صنعتی است که با توسعه آن قرار است ۱۰هزار شغل در شمال عربستان ایجاد شود.
معدنکاری، یکی از راهکارهای عربستان به منظور اعمال اصلاحاتی است که در نتیجه آنها این کشور منابع درآمدی متفاوتی از نفت برای اقتصاد خود فراهم میکند و اقتصاد را از وابستگی به هیدروکربنها دور نگه میدارد. در همین زمینه، دولت عربستان امیدوار است سهم این بخش را در درآمدهای اقتصادی تا سال ۲۰۳۰ میلادی(۱۴۰۹خورشیدی) ۳ برابر کند.
مقامات سعودی تخمین میزنند که این منطقه دربردارنده ۵۰۰ میلیون تن کانی فسفات باشد. این رقم نشاندهنده ۷ درصد ذخایر ثابت شده فسفات جهان است. این ذخایر به طور گسترده در مناطق الجلامید و اُمووآل یافت میشوند؛ منطقهای که میان شهرهای آرار و تورایف قرار دارد.
عربستان سعودی همچنین در تلاش برای ساخت اقتصادی است که متکی بر نفت و یارانههای دولتی نباشد و رویه خود را به سمت استخراج ذخایر گسترده و بکر بوکسیت به عنوان مهمترین ماده تولید آلومینیوم و همچنین استخراج طلا، فسفات، مس و اورانیوم تغییر میدهد.
شبکه تلویزیون العربیه همچنین از قول الفالح نقل کرد که بخش معدن عربستان سعودی پس از ارائه یک قانون جدید، به روی سرمایهگذاران خارجی باز است اما جزییات بیشتری در این زمینه ارائه نداد. شرکت دولتی معادن، تنها شرکت معدنی عربستان به شمار میآید که طلا و مس استخراج میکند و در سالهای اخیر بخش معدن خود را به تولید آلومینیوم و فسفات نیز توسعه داده است.
۶۵ درصد سهام این شرکت به صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان تعلق دارد. العربیه در نهایت شرکت معادن را بزرگترین شرکت معدنی در منطقه خلیجفارس معرفی کرد و افزود: این شرکت در حال توسعه سومین پروژه خود در وادالشَمال است که در آن کود فسفات تولید میشود.
برای این پروژه، ۲۴ میلیارد ریال عربی هزینه شده است. چنین رویدادهایی نشان از تلاش مستمر عربستان برای توسعه معدن و صنایع معدنی دارد؛ اتفاقی که چراهایی برای آن ایجاد میشود.
امیر صباغ، مدیریت اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به ابعاد بیشتری از بخش معدن عربستان سعودی میپردازد و در این باره توضیح میدهد: در ۱۰ سال گذشته، روند سرمایهگذاری خارجی در عربستان نزولی بوده، در حالی که این کشور دغدغه اشتغالزایی برای جمعیت جوان خود را دارد؛ جمعیتی که با توجه به بالا بودن نرخ زادوولد، رشد چشمگیری برای آن تصور میشود.
وی ادامه میدهد: در کل، مدل کار عربستان متمرکز بر جذب سرمایهگذاری خارجی است و در همین حال همواره از ورود سرمایهگذار خارجی به بخشهای مختلف اقتصادی از جمله بخش معدن نیز استقبال میکند. در شرایط کنونی، این کشور به دنبال توسعه کسب و کارهاست و تمایل به ورود سرمایهگذاران، بیشتر شده است. ساخت شهرهای هوشمند و الکترونیکی که مزیت گردشگری و شهرنشینی دارد و باز کردن فضای بورس و پیوستن به شاخص امافتیآی در امریکا نیز از جمله اقدامات چشمگیر است.
گفتنی است شاخص ارزش سهام شرکت «معادن عربستان» در ۱۰ سال گذشته به طور مداوم روند صعودی داشته و در واقع عربستان این امکان را فراهم آورده که معادن، تبدیل به بازیگر بزرگ بینالمللی و منطقهای شود.
صباغ در ادامه، به سند چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان اشاره میکند و میگوید: آنها همچنین در سند چشمانداز ۲۰۳۰، توسعه کسب و کارها در زمینههای گوناگون را در نظر گرفتند که یکی از آنها معدن و صنایع معدنی است. در سالهای اخیر نیز در این زمینه کارهای بسیاری انجام شد که از جمله آنها شراکت عربها با شرکت امریکایی آلومینیوم آلکوآست. براساس این قرارداد، یک شرکت تولید آلومینیوم در عربستان ساخته شده که یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده آلومینیوم جهان به شمار میآید و زنجیره کامل تولید آلومینیوم از استخراج بوکسیت تا تولید پودر آلومینا، شمش آلومینیوم و محصولات پاییندست را شامل میشود.
بسیاری از این محصولات به نقاط مختلف جهان به ویژه امریکا صادر میشوند. همچنین یک سال پیش در نخستین سفر ترامپ به عربستان، تفاهمنامه ساخت فاز ۲ این کارخانه امضا شد.
مدیریت اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری در پاسخ به پرسشی درباره مقایسه جایگاه ایران و عربستان در بخش معدن و صنایع معدنی توضیح میدهد: عربستان در بخش معدن نمیتواند با ایران مقایسه شود. ایران بیشتر ذخایر را در اختیار دارد و از تنوع بسیار بالاتری نسبت به عربستان برخوردار است، دلیل آن هم این است که بخش چشمگیری از جغرافیای ایران را مناطق کوهستانی تشکیل میدهد که در مقایسه با زمینهای صاف عربستان، از ظرفیت معدنی قویتری برخوردار است. از سوی دیگر جذب شریکان خارجی، به ورود فناوریهای معدنی به عربستان کمک شایانی کرده؛ مزیتی که ما به دلیل تحریمها درحالحاضر از آن برخوردار نیستیم.
وی در نهایت نتیجه میگیرد: با وجود صدور بیش از ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز، معادن عربستان در حاشیه بخش انرژی باقی میماند و معدن و صنایع مرتبط با آن بیشتر در اشتغالزایی این کشور مورد توجه است تا درآمدزایی.