به گزارش میمتالز، رهبری شعار سال ۱۴۰۲ را «مهار تورم و رشد تولید» اعلام کردند. تورم و گرانی میتواند یک کشور را چنان به خاک سیاه بنشاند که نجات از عوارض آن سالها به طول بیانجامد؛ بنابراین برنامه ریزی واقعی در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۲ بسیار مهم است.
از طرفی تجربه نشان داده است ما هر ساله شاهد آمارسازیهای زیادی در بخشهای مختلف بوده ایم. آمارهایی که با واقعیت آنچه در جامعه دیده میشود بسیار متفاوت است. بعنوان مثال آمارهایی که در زمینه رشد تولید طی سالهای گذشته ارائه میشد، چنانچه واقعی بود نمیبایست به تورم فعلی وکمر شکن در جامعه ایران منجر میشد.
ما هنوز کشوری تک محصولی هستیم و رشد تولید و صادرات نفت و مشتقات آن همچنان نقش تعیین کنندهای در توسعه کشور ومهار تورم دارد. نمیتوان مدام از رشد تولید و صادرات در حوزههای انرژی سخن گفت، اما تورم همچنان افسارگسیخته باشد ومهار شدن آن یک رویا.
وزیر نفت به تازگی اعلام کرده است "در سال گذشته ۱۹۰ میلیون بشکه نفت بیشتر از سال ۱۳۹۹ و ۸۳ میلیون بشکه بیشتر از سال ۱۴۰۰ نفت صادر شد و پیشبینی میشود امسال رکوردی تازه در صادرات نفت ثبت شود. "
از طرفی یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در تایید وضعیت تولید و صادرات نفت ایران میگوید" در نتیجه تلاشهای صورت گرفته، صادرات نفت افزایش یافته و تحریمها نیز دور زده شده است. در دولت رئیسی روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت میفروشیم، در حالی که در دولت روحانی روزانه به زور با نظارت آمریکاییها ۳۰۰ هزار بشکه نفت میفروختیم و محمولههای ما بهویژه برای آمریکاییها مشخص و روشن بود. امروز صادرات نفت ما برای آمریکاییها روشن نیست و بازیگران جدید به صف مشتریان ما پیوستهاند، همچنین روابط اقتصادی با همسایگان رشد و توسعه یافته که در افزایش صادرات ما به این کشورها نیز مؤثر بوده است. "
در همین راستا وزیر امور اقتصاد و دارایی نیز مدعی است "با وجود تحریمهای ظالمانه آمریکا، ایران به بالاترین سطح صادرات نفت خود در حداقل دو سال گذشته دست یافته و از رکورد پیشین (روزانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه) هم فراتر رفته است.
این آمارها از صادرات و رشد تولید و درآمدهای چند برابری نفت نسبت به گذشته در حالی بیان میشود که تورم نیز در بالاترین وضعیت خود به سر میبرد. پرسش تلخ جامعه از مسوولان این است که چه ابهام رازآلودی در ارائه آمارهای اینچنینی وجود داردکه تاثیر آن بر رفاه عمومی و کاهش تورم ملموس نیست؟
آمارهایی که در زمینه رشد تولید در بخشهای مختلف منتشر میشود، چنانچه واقعی باشد؛ بر اساس علم اقتصاد میبایست تاثیر مستقیمی بر کاهش تورم در جامعه میگذاشت.
در مقایسه تطبیقی نیز میتوانیم درآمد نفتی عربستان و ایران و نسبت آن با رفاه و توسعه این دو کشور نفت خیز را ببینیم. گفته میشود درآمد نفتی عربستان در سال به ۳۲۶ میلیارد دلار رسیده است که نزدیک به ۳۰ برابر درآمد نفتی ایران است. تولید عربستان در سال به طور میانگین نزدیک به ۱۱ میلیون بشکه در روز بود. تولید نفت ایران در سالی که گذشت به طور میانگین کمتر از ۲.۷ میلیون بشکه در روز بود.
اگر واقعا به دنبال مهار تورم هستیم، میبایست آمارهای تولید دقیق و به دور از هیجانهای کاذب منتشر شود. همه باید درک دقیقی از وضعیت تولید در کشور ارائه دهند و نرخ ارز را نیز عامل مهمی در فرایند تولید و تورم ببینند.
اگر غیر از این باشد هشدار دکترحسین عبده تبریزی که سابقه طولانی فعالیت در حوزههای اقتصادی دارد، دور از انتظار نیست:
"سال آینده تورم ۵۰ درصدی خواهیم داشت. اگر سیاستگذار به اقدام عاجل دست نزند و علت اصلی افزایش قیمت ارز (و به تبع آن سطح عمومی قیمتها) را نادیده بگیرد، آحاد جامعه را در معرض این خطر عمده قرار میدهد که نرخهای تورم لجام گسیختهتری را تجربه کنند. تجربة ونزوئلا یادمان نرود: سالها تورم شبیه به ما داشت و حدود ۲۴ درصد. یک دفعه در سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۴ شد ۶۳ درصد. قیمتها آنجا نایستاد و سال بعد شد ۱۲۰ درصد تورم، در ۲۰۱۶ شد ۲۵۰ درصد و سال بعد قیمتها منفجر شد و چند هزار درصد بالا رفت. "