تاریخ: ۱۲ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۰۸:۳۲
بازدید: ۲۲۱
کد خبر: ۲۹۷۱۶۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

صادرات ۱۶ میلیارد دلاری صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۱

صادرات ۱۶ میلیارد دلاری صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۱
‌می‌متالز - مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی گفت: سال گذشته ۱۶ میلیارد دلار صادرات محصولات پتروشیمی داشته‌ایم که بخشی از ارز صادراتی صرف تامین مواد موردنیاز وارداتی و ۱۴ میلیارد دلار هم در سامانه نیما وارد شده است.

به گزارش می‌متالز، شاهمیرزایی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در برنامه صف اول به سوالات زیر پاسخ داد.

دستاورد‌های صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ چه بوده است؟

شاهمیرزایی: سال ۱۴۰۱ از سوی رهبر انقلاب به عنوان تولید دانش بنیان نامگذاری شد و از مصادیق بارز دانش بنیان ها، صنعت پتروشیمی است چراکه این صنعت فوق تخصصی است و در هر طرح جدید، دانش فنی به روز نیاز دارد.

طی سال گذشته تعداد زیادی کاتالیست‌های موردنیاز ما بومی شد. کاتالیست از محصولات اساسی و حیاتی صنعت پتروشیمی است که تا قبل از این وارد می‌شد. عمر صنعت نفت ۱۱۵ سال است و ما همواره واردکننده کاتالیست بودیم.

در دولت سیزدهم تلاش فراگیری در این بخش در دستور کار وزارتخانه نفت قرار گرفت. این تلاش‌ها از گذشته هم انجام شده بود که در حوزه کالا و تجهیزات و حوزه کاتالیست خودکفا شویم این امر با تلاش جهادی و خودباوری طی یک سال و نیم اخیر به نتیجه رسید.

علاوه بر تولید داخلی کاتالیست در این حوزه به جرگه صادرکنندگان هم پیوسته ایم و موضوع صادرات کاتالیست را در دستور کار داریم.

در نوروز ۱۴۰۲ به عنوان عیدی به مردم اعلام می‌کنم که ایران در تراز صادرکنندگان محصول هایتک کاتالیست قرار گرفته است و چند کشور خارجی ۹۰۰ تن کاتالیست ایرانی را سفارش خرید داده اند.

به روسیه و ۶ کشور دنیا کاتالیست صادر می‌کنیم و سفارش‌های متعددی هم داریم که در نوبت هستند.

در حوزه ساخت کالا و تجهیزات اهتمام این بود که شرکت‌های دانش بنیان را فراخوان کنیم تا در این حوزه نیاز به واردات کم شود. مرکز خودکفایی شرکت ملی صنایع پتروشیمی دستاورد‌های خوبی در این زمینه داشته است.

تا پایان دولت سیزدهم ما به عنوان تامین کننده کاتالیست‌های صنایع پتروشیمی و نفت تبدیل می‌شویم و از هرگونه واردات بی نیاز خواهیم شد.

۹۹ کاتالیست در صنعت پتروشیمی استفاده می‌کنیم که با تلاش فناوران راه طولانی تولید داخل را در مدت کوتاه طی کرده ایم.

ارزآوری صنعت پتروشیمی نسبت به سال قبل چگونه بوده است؟

شاهمیرزایی: صنعت پتروشیمی به عنوان ارزآورترین صنایع کشور محسوب می‌شود. از حدود ۹۳ میلیون تن ظرفیت نصب شده محصولات پتروشیمی در کشور بخشی در صنایع داخل مصرف و مابقی را هم صادر می‌کنیم.

در سال گذشته ۱۶ میلیارد دلار صادرات محصولات پتروشیمی داشته ایم که بخشی از ارز صادراتی صرف تامین مواد شیمیایی و بخشی هم کالا و خدمات مورد نیازی بوده که وارد کشور شده است همچنین ۱۴ میلیارد دلار در سامانه نیما وارد شد.

در سال پیش رو عرضه ارز پتروشیمی‌ها در سامانه نیما به مراتب بیشتر خواهد بود و مشکلی در این بخش نداریم.

در سال ۱۴۰۱ و پایان ۱۴۰۰ در بخش پتروشیمی عرضه ارز بسیار خوبی داشتیم که به دلیل تفاوت قیمت‌هایی بود که اعمال شد. ارز در سامانه نیما به وفور در دسترس بوده است.

در حوزه حفاظت از محیط زیست، صنعت پتروشیمی چه اقداماتی انجام داده است؟

شاهمیرزایی: به جز تعدادی محدودی از واحد‌ها همه صنایع پتروشمی صنعت سبز هستند و طرح‌های زیست محیطی در آن‌ها اجرا شده است.

طبق قانون باید ۱۰ درصد فضای صنعتی پتروشیمی‌ها فضای سبز باشد، اما ۵۵ درصد مساحت صنعت پتروشیمی کشور زیر پوشش فضای سبز قرار دارد.

در حوزه جمع آوری گاز‌های مشعل چه اقدامی انجام شده است؟

شاهمیرزایی: در دولت سیزدهم از جمله کار‌های زیست محیطی و جمع آوری ثروت ملی، راه اندازی شرکت‌های ان جی ال و مهار و هدایت گاز‌های مشعل به این شرکت‌ها و تبدیل آن به خوراک پتروشیمی‌ها بوده است.

این کار چند خاصیت دارد؛ نخست جلوگیری از هدررفت ثروت ملی، دوم اینکه محیط زیست آلوده نمی‌شود و سوم اینکه استفاده از گاز‌های همراه به عنوان خوراک در صنعت پتروشیمی می‌توان تولید ما را پایدار و مستمر کند و در شرایط ناترازی گاز به تامین گاز مورد نیاز شرکت‌ها کمک می‌کند.

در سال ۱۴۰۱ تعدادی از عملیات اجرایی ان جی ال‌ها را داشتیم.

چه زمانی هیچ گاز آلاینده مشعلی نخواهیم داشت؟

شاهمیزرایی: از اواسط اردیبهشت با راه اندازی کارخانه ان ال جی در غرب کارون، بسیاری از گاز‌های مشعل جمع آوری می‌شود. در مدت کمتر از ۴ سال تمامی فلر‌های میدان‌های نفتی و گازی را مهار خواهیم کرد.

پارک‌های تخصصی پتروشیمی‌ها به کجا رسید؟

شاهمیرزایی: به جد دنبال احداث این پارک‌ها هستیم. تفاهمنامه‌ای بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شهرک‌های صنعتی وزارت صمت امضا شده است.

توسعه زنجیره ارزش در دستور کار است. در حوزه پارک‌های پتروشیمی، هلدینگ خلیج فارس ورود پیدا کرده است. احداث ۱۳ پارک برنامه ریزی و اقدامات اجرایی ۳ پارک انجام شده و قرار است در مناطق کمتر برخوردار در سواحل جنوبی کشور این پارک‌ها احداث شوند. مازاد محصولات پتروشیمی که در این پارک‌ها تولید می‌شوند از بنادر جنوبی صادر خواهند شد.

مکان یابی و تامین زمین پارک‌های پتروشیمی انجام شده است. مجوز‌های لازم فراهم شده و عملیات اجرایی شروع شده است.

خط لوله اتیلن غرب به کجا رسید؟

شاهمیرزایی: خط اتیلن از جمله افتخارات ملی بعد از انقلاب است و منحصربه فرد‌ترین خط لوله خوراک پتروشیمی است که از بندر عسلویه شروع می‌شود و تا شمال غرب کشور کشیده شده است و به مجتمع پتروشیمی تبریز ختم می‌شود.

این خط لوله کامل شده و انشعابات آن در حال آماده سازی است. در بودجه ۱۴۰۲ همه پروژه‌های مربوط به انشعابات این خط لوله تامین اعتبار شده است و مشکل تامین نقدینگی نداریم.

در مجموع از عملکرد صنعت پتروشیمی در سال گذشته راضی بودید؟

شاهمیرزایی: البته که ما نقطه هدف خود را بلند‌تر می‌دانیم، اما توفیقات حوزه پتروشیمی در سال گذشته کم نظیر بود. هیات‌های خارجی در بازدید از طرح‌های پتروشیمی اذعان می‌کردند که دستاورد‌های کشور معجزه و تعجب بر انگیز است.

اوایل انقلاب تولید محصولات پتروشیمی ۱.۵ میلیون تن بوده و امروز از مرز ۹۳ میلیون تن عبور کرده ایم.

تلاش داریم تا بیشترین ارزش افزوده را از محصولات خام و نیمه خام داشته باشیم و محصول نهایی در صنعت پتروشیمی تولید شود و در وسط زنجیره متوقف نشویم.

هدف گذاری شده تا پایان دولت سیزدهم از واردات کاتالیست بی نیاز شویم.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده