تاریخ: ۲۱ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۲۱
بازدید: ۱۸۸
کد خبر: ۲۹۸۴۷۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

۶ سیاست جدید بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز/ هدف‌گذاری نرخ تورم برای امسال ۲۵ درصد است

۶ سیاست جدید بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز/ هدف‌گذاری نرخ تورم برای امسال ۲۵ درصد است
‌می‌متالز - رئیس کل بانک مرکزی گفت: مجموعه نااطمینانی‌ها در اقتصاد، ناترازی بانک‌ها و بی انضباطی پولی، ارزی و تجاری، عوامل رشد تورم در سال‌های گذشته بوده است.

به گزارش می‌متالز، محمدرضا فرزین، امشب در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری صداوسیما درباره برنامه عملیاتی بانک مرکزی در خصوص تحقق شعار سال اظهار کرد: باید دید چرا رهبر انقلاب مهار تورم را به عنوان شعار سال مطرح کرده اند، طی ۵۰ سال گذشته تورم، مهمان سفره‌های مردم ایران است.

وی ادامه داد: در دهه ۷۰، متوسط تورم ۲۵ درصد، در دهه ۸۰ متوسط ۱۵ درصدی و در دهه ۹۰ شاهد افزایش تورم بوده ایم؛ در چهار سال اخیر متوسط تورم بسیار بالاتر بوده است. تورم در سال ۱۴۰۰، حدود ۴۶.۲ درصد و در سال ۱۴۰۱ حدود ۴۶.۵ درصد بوده است.

تعداد بازدید : 8

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: مجموعه نااطمینانی‌ها در اقتصاد، ناترازی بانک‌ها و بی انضباطی پولی، ارزی و تجاری عامل رشد تورم در سال‌های گذشته بوده است. در دهه ۸۰، تورم بیشتر از ناحیه نقدینگی رشد داشت. اما در دهه ۹۰، عمدتا فشار هزینه منجر به تورم شد که عمده دلیل آن ناشی از افزایش نرخ ارز بوده است.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه قابل پیش بینی بودن و ثبات نسبی در نرخ ارز مهم‌تر از خود نرخ است، ادامه داد: باید از تجارب و ابزار‌های جهانی برای مدیریت نرخ ارز استفاده کنیم. کانال‌های تلگرامی با نرخ سازی و افزایش انتظارات تورمی منفی بازار ارز را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

ایجاد صندوق تثبیت ارزی برای مدیریت بازار ارز

فرزین با بیان اینکه بانک مرکزی در دوره جدید مدیریتی، ۶ سیاست جدید اتخاذ کرده است که هریک از این سیاست‌ها بخشی از بازار ارز را مدیریت می‌کند، افزود: در حال تاسیس صندوق تثبیت ارزی هستیم که این صندوق با منابعی که دارد می‌تواند برای کاهش نرخ ارز ورود کرده تا بازار را به ثبات برساند.

وی ادامه داد: سیاست بعدی ایجاد سلف ارزی است که همان معامله فردایی ارز با زمان بلندتر است که این موضوع می‌تواند بازار ارز و اقتصاد را قابل پیش بینی کند.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: سوآپ ارزی، تنظیم، ثبات و نظارت بر مقررات، ورود به بازار طلا در مرکز مبادله ارز و طلا و ورود به حوزه اسکناس ارز، از دیگر سیاست‌های بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز است.

تامین ۶۵ میلیارد دلار ارز در سال ۱۴۰۱

فرزین ادامه داد: در سال ۱۴۰۱، ۶۵ میلیارد تومان ارز تخصیص داده شده است که نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد ۱۰ میلیارد دلاری و نسبت به سال ۱۳۹۹، ۲۱ میلیارد دلار رشد داشته است.

وی تاکید کرد: بانک مرکزی تمام نیاز‌های ارزی کشور را هم به صورت اسکناس و هم به صورت حواله تامین کرده است. در سال گذشته کمیته تامین و تخصیص ارز را با حضور همه دستگاه‌های ذی صلاح تشکیل داده ایم و با تصمیم این کمیته، میزان تخصیص ارز به همه دستگاه‌ها مشخص شده است. به دنبال ایجاد نظم در منابع و مصارف ارزی هستیم.

فرزین ادامه داد: طبق آخرین آمار که مربوط به دهه اول اسفندماه سال گذشته است، نقدینگی در کشور به ۶۴۰۰ همت رسیده است. نرخ رشد نقدینگی مربوط به همین تاریخ ۲۷.۸ درصد بوده است که با توجه به تورخ ۴۶.۵ درصدی نشان می‌دهد پول حقیقی در کشور ۱۸.۷ درصد کاهش یافته است.

هدف گذاری بانک مرکزی رشد ۲۵ درصدی نقدینگی است

وی با تاکید بر هدف گذاری بانک مرکزی در زمینه نرخ رشد نقدینگی در سال جاری تاکید کرد: برنامه بانک مرکزی رشد ۲۵ درصدی نقدینگی است که برنامه‌های مختلفی برای تحقق این هدف طراحی شده و گزارش آن نیز به صورت ماهیانه اعلام خواهد شد.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: با توجه به نرخ منفی رشد نقدینگی در کشور، نرخ ارز و نااطمینانی‌ها در اقتصاد عامل اصلی تورم است. پایه پولی به همراه ضریب فزاینده، نقدینگی را تشکیل می‌دهد که رشد پایه پولی در کشور ۳۳.۹ درصد بوده است.

افزایش رشد پایه پولی ناشی از ناترازی دولت و بی‌انضباطی بانک‌ها

فرزین با اشاره به دلایل رشد پایه پولی در کشور تصریح کرد: افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی به دلیل افزایش بدهی دولت به بانک‌ها و بی انضباطی بانک‌ها و ناترازی‌های موجود در این حوزه دلیل رشد پایه پولی بوده است.

وی ادامه داد: در حال طراحی برنامه‌ای هستیم تا بدهی دولت به بانک‌ها و بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی کاهش یابد و از این طریق رشد پایه پولی نیز کنترل شود. اضافه برداشت بانک‌ها نیز باید در این زمینه مدیریت شود.

فرزین با اشاره به بدهی ۱۱۷ هزار میلیارد تومانی دولت به بانک‌های تجاری ادامه داد: کمیته‌ای تشکیل داده ایم و در حال مذاکره برای کاهش بدهی دولت هستیم. دولت و شرکت‌های دولتی حدود ۳۷۲ همت نیز در بانک مرکزی سپرده دارند. این میزان سپرده به دلیل ممنوعیت سپرده گذاری منابع دولتی در بانک‌ها به وجود آمده است.

وی با بیان اینکه نرخی که دولت برای تسعیر ارز نفتی در بودجه آورده، ۲۳ هزار تومان است، افزود: نرخ تسعیر ارز پتروشیمی‌ها ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان است که این ارز را دولت به بانک مرکزی می‌فروشد و بانک مرکزی نیز با همین مبلغ به مصارف ارزی کشور تخصیص می‌دهد.

رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به چرایی واریز ارز افراد به حساب ارزی، اظهار کرد: افزایش شفافیت، کنز نشدن ارز و مبارزه با پولشویی از جمله دلایل این موضوع بوده است. به نظر من براساس برآوردی که طبق سرقت از صندوق بانک ملی صورت گرفت، حدود ۱۶ میلیارد دلار ارز در دست مردم است که این مبلغ از چرخه اقتصادی کشور خارج شده است.

وی ادامه داد: بانک مرکزی به دو دلیل سکه می‌فروشد که یا برای جمع کردن نقدینگی از سطح جامعه به عنوان یک سیاست پولی است و یا برای کاهش حباب، سکه عرضه می‌شود.

فرزین درباره دلاریزه شدن اقتصاد کشور تاکید کرد: از سال ۹۰ و با اغاز دور جدید تحریم ها، به دنبال کاهش وابستگی اقتصاد به دلار بوده ایم و در حال حاضر بخش عمده‌ای از مبادلات کشور با یوآن چین، روبل روسیه و درهم امارات انجام می‌شود. اما نرخ دلار و وابستگی کالا‌ها به آن به یک موضوع روانی در میان مردم تبدیل شده است.

وی با بیان اینکه بانک مرکزی به دنبال قطع ارتباط اقتصاد کشور با دلار است، تاکید کرد: از سال ۱۹۷۳ اتحادیه پایاپای آسیایی تشکیل شده است و در حال حاضر به دنبال گسترش این اتحادیه هستیم تا اعضای آن که ۹ کشور هستند، با ارز‌های محلی مبادلات خود را انجام دهند.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اتصال شبکه پیام رسان بانکی ایران و روسیه به یکدیگر، ادامه داد: در آینده نزدیک سیستم میر روسیه به شبکه شتاب کشور متصل خواهد شد و افراد با کارت بانکی خود می‌توانند در روسیه خرید انجام دهند. با توجه به اتصال سیستم بانکی روسیه به سایر کشورها، ما نیز از این طریق به آن کشور‌ها متصل خواهیم شد.

فرزین درباره تامین مالی غیرتورمی تولید تاکید کرد: این موضوع زمانی رخ خواهد داد که به بانک‌ها متناسب با منابعشان ارائه تسهیلات داشته باشند. خلق پول توسط سیستم بانکی در نهایت منجر به تورم در کشور خواهد شد. افزایش سرمایه بانک‌ها در کنار کاهش اضافه برداشت آن‌ها می‌تواند در این زمینه کمک قابل توجهی داشته باشد.

وی با اشاره به ناترازی موجود در سیستم برخی بانک‌ها در کشور افزود: در صورتی که بانک‌ها نتوانند ناترازی خود را حل کنند، آن‌ها را منحل کرده و از سهامداران اصلی آن‌ها سلب امتیاز خواهد شد. در صورت رخدادن چنین موضوعی، مردم نگران دارایی خود در این بانک‌ها نباشند. بانک مرکزی بازگشت سپرده‌های آن‌ها را تضمین می‌کند.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به جلسه تولیدکنندگان با رئیس جمهور و مشکلات بیان شده توسط آنها، ادامه داد: سیستم تخصیص ارز به تولیدکنندگان با یک مشکل داخلی در بانک مرکزی مواجه است که طی یک ماه آینده این مشکل برطرف خواهد شد.

فرزین با تاکید براینکه رشد در اقتصاد زمانی محقق می‌شود که سرمایه گذاری صورت بگیرد، ادامه داد: باید روش‌های جدید سرمایه گذاری خارجی را در دستور کار قرار دهیم. وزارت امور خارجه در این زمینه می‌تواند نقش بسیار مهمی داشته باشد.

وی افزود: متوسط رشد سالیانه تشکیل سرمایه در دهه ۹۰، منفی ۶.۹ درصد بوده است و این عدد در ۹ ماه ابتدایی سال گذشته حدود ۷.۷ درصد بوده است که رشد چشمگیری را نشان می‌دهد. با جذب سرمایه گذار خارجی می‌توانیم تولید را به صورت غیرتورمی تامین مالی کنیم.

رئیس کل بانک مرکزی در پایان گفت: مردم می‌توانند حساب یارانه و سهام عدالت خود را به عنوان وثیقه برای دریافت وام از بانک‌های دولتی استفاده کنند.

منبع: سایت طلا

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده