به گزارش میمتالز، نیمور یکی از شهرهای تکصنعتی استان مرکزی محسوب میشود که بر پهنه تاریخ شکل گرفته و با صنعت سنگ توسعه یافته است. جایگاه کشاورزی همچنان در آن حفظ شده است که تبلور آن در آیین سنتی پهلوانی بیلگردانی مشاهده میشود و از آثار تاریخی این شهر میتوان به قدمت آن پی برد.
شهردار نیمور گفت: نیمور با ۷۵۰۷ نفر جمعیت در سال ۱۳۵۹ به شهر تبدیل شد و رتبه شهری آن در حال حاضر ۵ است. حریم شهری نیمور ۷۱۹۱ هکتار و محدوده شهری آن ۵۹۳ هکتار است.
سجاد صفری در ارتباط با بناهای تاریخی این شهر گفت: از آثار باستانی شهر نیمور میتوان به بند نیمور متعلق به دوران ساسانی، بنای میلمیلونه که احتمالا آتشکده بوده و قدمت آن بیش از ۲۰۰۰ سال است، قلعه جمشیدی که در آستانه ثبت ملی است، قلعه نائب که درخواست ثبت ملی آن ارائه شده است، یخچال نیمور، آتشکده و مسجد جامع نیمور اشاره کرد.
شهردار نیمور در ارتباط با بودجه شهرداری در سال ۱۴۰۱ گفت: بودجه پیشبینی شده شهرداری برای سال ۱۴۰۱ در حدود ۱۹ میلیارد تومان بوده است که حدود ۳۰ میلیارد تومان محقق و هزینه شده است که نشاندهنده رشد بالغ بر ۵۰ درصدی است و برای سال ۱۴۰۲ نیز بودجهای معادل ۴۰ میلیارد تومان به تصویب شورای اسلامی نیمور رسیده است.
وی درآمد شهرداری نیمور را ناشی از سه منبع اصلی، اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، اجاره املاک و مستقلات و درآمدهای ناشی از توسعه شهری و کمیسیون ماده صد شهرداریها دانست و در خصوص تناسب درآمدها و مخارج شهرداری گفت: عمده مخارج شهری نیمور مربوط به مسائل عمرانی و توسعه شهر است که این درآمدها در مقایسه با شهرهای همسطح از نظر مساحت و جمعیت، کافی نیست از همین رو کارشناسان شهرداری به دنبال اجرای طرحهای مشارکتی و درآمدزایی برای شهرداری هستند.
شهردار نیمور در ارتباط با پروژههای عمرانی شهری گفت: جدولگذاری شهرک اصناف و زیرسازی بلوار جاده گلچشمه و زیرسازی معابر فاز ۲ شهرک امام رضا (ع) منطقه باقرآباد در ماههای اخیر عملیاتی شده و با همکاری آموزش و پرورش در حال احداث و آمادهسازی زمین چمن مصنوعی هستیم. یکی از مهمترین پروژههای شهری شهرداری نیمور در حال حاضر احداث ساختمان جدید آتشنشانی است که حدودا ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
وی ادامه داد: موزائیکفرش فاز اول مسکن مهر اواخر سال گذشته به پایان رسیده است و همچنین در حال احداث دو واحد مهمانسرا برای شهرداری نیز هستیم و از آنجا که پارک دانش، محل تجمع بازنشستگان و سالمندان است، در حال برنامهریزی برای احداث یک کافیشاپ با نگاه ویژه به این قشر در این پارک هستیم.
صفری افزود: سال گذشته با وجود برآورد ۲۰ هزار متر مربعی آسفالت ویژه معابر شهری، بیش از ۳۰ هزار متر مربع آسفالت معابر و لکهگیری معابر شهری عملیاتی شده و با تخصیص قیر و اعتباری در حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی از منابع داخلی شهرداری، عملیات آسفالت کلیه معابر و کوچههای خاکی اجرایی خواهد شد.
شهردار نیمور افزود: تعدادی از کوچههای شهرک امام رضا (ع) باقرآباد نیز همچنان خاکی است که تعداد سکنه آن محدود، اما زیرسازی آنها همراه با بلوار گلچشمه در حال انجام است و در آینده نزدیک و پس از سکونت تعداد بیشتری از همشهریان در این شهرک، امکان آسفالت وجود دارد.
صفری تصریح کرد: برای مسکن ملی در قسمت شمالی نیمور پیشبینی اسکان هزار نفر انجام شده که طرح آن در کمیسیون ماده ۵ مصوب شده است و با قول مساعد معاون عمرانی استاندار و مدیرکل راه و شهرسازی، پروژه آماده سازی شهرک در سال جاری آغاز خواهد شد.
شهردار نیمور یکی از مهمترین مشکلات موجود در شهر نیمور را مسکن مهر عنوان کرد و افزود: کوچههای فاز ۲ مسکن مهر همچنان خاکی است و در حال حاضر با راه و شهرسازی و بنیاد مسکن در خصوص آماده سازی اختلاف نظر داریم چرا که بنیاد مسکن به عنوان متولی واگذاری و آمادهسازی زمینها اعلام کرده بودجهای برای آسفالت در اختیار ندارد. در همین راستا شهرداری تقاضا کرده هزینههای آمادهسازی دریافتی از متقاضیان و قیر رایگان در اختیار شهرداری قرار گیرد تا شهرداری با استفاده از اعتبارات داخلی خود با براورد ریالی ۲۵ میلیاردی جهت آماده سازی و آسفالت این معابر اقدام کند.
صفری در مورد احداث کارخانه آسفالت توسط شهرداری نیمور گفت: احداث کارخانه آسفالت یکی از نیازهای اساسی شهرداری و یکی از طرحهایی مد نظر این شهرداری بود که با توجه به نیاز به پرسنل با دانش فنی بالا در حال حاضر از لیست برنامههای شهرداری حذف شده است. با توجه به فرسوده بودن کارخانه آسفالت شهرداری دلیجان، پیشنهاد مشارکت در بازسازی کارخانه آسفالت به شهرداری دلیجان ارائه شد که علیرغم استقبال معاون عمرانی استانداری جهت اجرای پروژههای مشارکتی، هنوز پاسخی از جانب شهرداری دلیجان دریافت نکردیم.
شهردار نیمور در مورد اصلاح هندسی معابر شهر گفت: بسیاری از معابر نیاز به اصلاح دارد و این امر با نظرات مشاور خبره ویژه کلیه معابر سطح شهر در حال پیگیری و مطالعه است و برای نمونه، اصلاح و بازسازی میدان ورودی نیمور، میدان اصناف، تقاطع بلوار امام علی (ع) و امام خمینی (ره)، بوستان شمالی نیمور و تقاطع جاده آتشکوه با محور اصلی نیمور به دلیجان در دست اقدام است.
صفری افزود: زیباسازی شهر در سه محور نقاشی دیواری، فضای سبز و المان شهری در حال پیگیری است و در همین راستا با افزایش بودجه شهرداری از ۱۰۰ میلیون تومان به حدود ۸۵۰ میلیون تومان در سال ۱۴۰۱ علاوه بر اجرای نقاشی دیواری، ۳ المان شهری متناسب با نیاز در نقاط مختلف شهری نصب شده است.
شهردار نیمور افزود: در حال حاضر فضای سبز شهری نیمور در حدود ۳۱ هکتار است و با اجرای پروژه فضای سبز حاشیه بلوار گلچشمه، اجرای فضای سبز حاشیه پارک پارسیان در سال ۱۴۰۱ و پروژه احداث پارک طوبی به مساحت ۲۵ هکتار در ۳ فاز که فاز اول آن از سال ۱۴۰۱ با اعتباری بالغ بر ۲ میلیارد تومان آغاز شده است. علاوه بر افزایش سرانه فضای سبز شهری، گامی اساسی در راستای مقابله با ریزگردها و ایجاد فضاهای تفریحی برای شهروندان برداشته خواهد شد.
وی در خصوص آبیاری فضای سبز شهرداری گفت: در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد فضای سبز شهری با استفاده از آب خام و از طریق قنات موسوم به "آب بالا" صورت میگیرد و در نظر داریم، با در اختیار گرفتن قنات "آب رباط" آب فضای سبز منطقه باقرآباد را تامین کنیم تا میزان استفاده از آب شرب سالم در فضای سبز شهری را بیش از پیش کاهش دهیم.
وی در ارتباط با واریز سهم نیم درصدی کتابخانهها گفت: نیم درصد کتابخانهها به موقع پرداخت شده است. این مبلغ در ششماهه اول سال ۱۴۰۱ حدود ۶۰ میلیون تومان بوده است.
شهردار نیمور در مورد خسارات سیل مرداد ماه گفت: این سیل در حدود ۱۰ میلیارد تومان به زیرساختهای شهری آسیب وارد کرد که در حال حاضر بودجهای از سمت ستاد بحران استانداری برای دشت سیلار (باقرآباد) تخصیص داده شد که مسوولیت اجرای آن بر عهده جهاد کشاورزی و آب منطقهای است و تامین بخشی از هزینهها نیز بر عهده معادن گذاشته شده که با این اعتبارات، بخشی از آسیبهایی که در خارج محدوده شهری به وقوع پیوسته جبران خواهد شد.
وی ادامه داد: شهرداری بلافاصله پس از سیل، اقدام به انعقاد قرارداد با مشاور خبره در خصوص مقابله با سیلابهای آتی کرد که طرح مشاوره پس از مطالعات جغرافیایی منطقه طی مدت ۳ ماه آماده شده و پس از ارسال طرح به منابع آب استان و دریافت تائیدیه، بودجهای هم از ستاد بحران استان برای آن تخصیص یافته و در حال حاضر در حال اجرای فاز ۲ طرح مقابله با سیلاب در محدوده شهری به عنوان طرح تکمیلی هستیم.
وی در خصوص جزئیات فاز ۲ طرح مقابله با سیلاب گفت: بیش از ۶۰۰ متر کانال لاشهچینی و ۲ هزار متر کانال خاکی برای هدایت سیلاب در نظر گرفته شده است که ۵۰ درصد آن انجام شده و باقیمانده آن تا اواسط سال سال جاری تکمیل خواهد شد.
وی در زمینه دریافت عوارض آلایندگی معادن فعال در منطقه گفت: بخشی از این عوارض از طریق ارزش افزوده واریزی از طریق اداره امور مالیاتی محقق میشود و با وجود اینکه دو معدن بزرگ عباسآباد و آتشکوه، نیمور را احاطه کردهاند، اما از محل یک درصد ناشی از بند ۲ قسمت هـ تبصره ۶ قانون بودجه کل کشور که در مورد آلایندگی صحبت میکند، تا کنون مبلغی به شهرداری تخصیص پیدا نکرده است.
شهردار افزود: مبلغ حاصل از این عوارض میتواند بسیار چشمگیر و مشکل گشا باشد چراکه که پروژههای کلان شهری مانند زیرگذر جاده آتشکوه که هزینه احداث آن ۳۴ میلیارد برآورد شده را میتوان از محل بودجه حقوق دولتی یا عوارضهای همین بند مذکور احداث کرد.
وی در ارتباط با نمایشگاه سنگ گفت: برخی از خدمات از قبیل آتشنشانی و خدمات شهری در هنگام برگزاری نمایشگاه سنگ در اختیار مجموعه قرار میگیرد، اما مسالهای که در مورد نمایشگاه سنگ وجود دارد، این است که ساختمانهای نمایشگاه سنگ فاقد پروانه هستند. در همین راستا درخواست کردیم که ساختمانها در کمیسیون ماده ۱۰۰ مورد بررسی قرار گیرند که هنوز هیچ پاسخی از سوی هیئت مدیره نمایشگاه به شهرداری ارسال نشده است و شهرداری عواقب اتفاقات احتمالی را بر عهده نخواهد گرفت.
وی در ارتباط با تداخل حریم شهری با منطقه محافظتشده موته گفت: خط حریم و محدوده شهری در قسمت جنوب نیمور در کنار یکدیگر قرار گرفته و هممرز با منطقه محافظت شده موته است که این امر، توسعه شهر در بخش جنوبی را با چالش مواجه کرده است، البته در گذشته بخشی از شهر از منطقه محافظتشده خارج شده است و خروج کامل شهر از منطقه محافظتشده یک مبحث فرا شهرستانی و فرا استانی است چرا که دو استان اصفهان و مرکزی را درگیر میکند و باید در سطح کلان مطرح شود. البته در این زمینه مساعدتهایی از سوی نماینده شهرستان در مجلس شورای اسلامی انجام شده است که جای تقدیر و تشکر دارد.
وی گفت: برنامههای فرهنگی و اجتماعی زیادی به همت واحد روابط عمومی شهرداری با تمرکز بر برنامههای مناسبتی اجرا شده است و این برنامهها غالبا به صورت مشارکتی همراه با سایر سازمانها و مجموعههای فرهنگی از جمله دفتر امام جمعه شهر نیمور به سرانجام رسیده است. برنامههای ویژه شب یلدا، یادوارهها و ویژه برنامههای نوروز توسط روابط عمومی برنامهریزی و اجرایی شده است و دفترچه فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی برای سال ۱۴۰۲ نیز تدوین شده و کلیه مراسمات شاخص در آن گنجانده شده است.
صفری افزود: امسال پس از پایان ماه رمضان و تا پیش از فرا رسیدن ماه محرم، برنامههای فرهنگی با محور ترویج نشاط اجتماعی با تمرکز در پارک ساحلی صورت خواهد گرفت. بعد از ماه محرم تا پیش از آغاز فصل سرما نیز چند برنامه در نظر داریم.
شهردار نیمور گفت: آیین سنتی پهلوانی بیلگردانی یک ظرفیت مهم برای نیمور است که دعوت از مسوولین و بخشی از تبلیغات از سوی شورای شهر و شهرداری صورت میگیرد و بخشی دیگر از سوی ستاد مردمی بیلگردانی انجام میشود و شهرداری پیرو جلسات، با بررسی نیازهای اعلامی ستاد بیلگردانی با امکانات موجود خود در راستای رفع نیازها تلاش میکند.
وی در ارتباط با امکان جابجایی مراسم بیلگردانی و برگزاری آن در ایام تعطیلات نوروز به منظور جذب گردشگر گفت: این مراسم پیشتر در اواخر اسفند برگزار میشد. حتی فرایند لایروبی قنات و مسیر آب هم در اسفند ماه صورت میگیرد و بیلگردانی به شکرانه پایان لایروبی صورت میگرفت، ولی هم اکنون این مراسم با فاصله اندکی برگزار میگردد.
وی افزود: از مراسمات دیگر شهر نیمور میتوان به مراسم قوچگدار و جشنواره کاچی و باسلوق اشاره کرد که در دو سال اخیر به دلیل شروع کرونا برگزار نشده است.
وی در مورد حمایت از باغات و بافت سبز شهر گفت: آن دسته از املاک که در طرح تفصیلی به عنوان باغ آمده است، امکان تغییر کاربری ندارند و تنها پروانههای مربوط به احداث اتاق کارگری برای آنها صادر میشود و املاک مورد اشاره به شکل باغ باقی خواهند ماند.
صفری همچنین افزود: تعدادی از باغهای شهر دارای پتانسیل بومگردی هستند و حتی معاون میراث فرهنگی نیز قول مساعد جهت احداث واحدهای بوم گردی به شکل باغی را داده است، اما مشکل اصلی این باغها فقدان سند مالکیت است که در این زمینه نیز شهرداری مطابق قانون مساعدتهای لازم را جهت دریافت اسناد با مالکان خواهد کرد.
وی مهمترین مزیت شهر نیمور را خیرین و معادن این شهر دانست و گفت: معادن زمینه اشتغال بسیار خوبی برای جوانان شهر فراهم کرده است البته این معادن مشکلاتی را نیز برای شهر ایجاد کرده است که بیشترین مشکل، آسیب به معابر و زیر ساختهای معابر شهری ناشی از تردد ماشینآلات سنگین و ریزگردهای ناشی از معادن است.
صفری درباره مشکلات بناهای تاریخی نیمور گفت: در برنامههای سال جاری، برای بازسازی قلعه نائب و پل قدیمی باقرآباد بودجهای از جانب شهرداری در نظر گرفته شده است و باید دید برای تبدیل باغات به منطقه بومگردی، شهرداری در راستای قانون چه اقداماتی میتوان انجام دهد.
وی تصریح کرد: بلاتکلیفی امامزادههای نیمور یکی از مشکلات این حوزه است. امامزاده محمد اسماعیل (ع) در اختیار اوقاف است و خیر برای بازسازی آن اعلام آمادگی کرده است، اما ظاهراً از سمت اوقاف، این همکاری صورت نمیگیرد. این امامزاده در گذشته هر هفته میزبان مردم به منظور برگزاری مراسمات مناسبتی بوده، اما اکنون به شکل متروکه درآمده است. مشکلات در مورد امامزاده صالح هم تقریباً به همین شکل است.
شهردار نیمور گفت: بند تاریخی نیمور به عنوان مهمترین بنای تاریخی شهر که مربوط به دوره ساسانی است، نیاز به توجه ویژهای دارد که برای بازسازی آن مکاتباتی از سوی شورای شهر با میراث فرهنگی صورت گرفته است و در حال حاضر با وجود ثبت در فهرست آثار ملی شرایط بسیار نامساعدی دارد و در معرض خطر است.
صفری گفت: یکی از مشکلات حوزه شهری نیمور، بحث اسناد مالکیت بخشی از املاک است که به نام اربابان سابق است و دریافت سند را برای برخی از افراد با مشکل مواجه کرده است. البته با اصلاحی که اخیراً در قانون صورت گرفت، دریافت سند برای باغات در باقرآباد و نیمور تسهیل شده است، اما به کندی پیش میرود. با این وجود نیز مشکل برای بخشی از املاک وجود خواهد داشت.
وی تصریح کرد: یکی از نیازهای شهر، فاز ۲ یا طرح توسعه شهرک صنعتی شهید بابایی است. زیرا تمامی زمینهها واگذار شده و با احداث کارخانه مورد بهره برداری قرار گرفته است. این قطب صنعتی نیازمند توسعه از جنوب یا شرق است. این مساله در شهرداری و شورای اسلامی شهر در حال پیگیری است.
وی گفت: یکی دیگر از مشکلات شهر نیمور نبود آرامستان مطابق استانداردهای شهرسازی در شهر است. محل دفن اموات در کنار امامزاده صالح که به صورت هیئت امنایی اداره میشود، مشکلاتی را برای شهروندان فراهم کرده است، در طرح تفصیلی جدید، محلی برای آرامستان پیشبینی شده است که راهاندازی آن نیز جزو چالشهای شهرداری خواهد بود.
وی مشکل دیگر شهر را نبود ایستگاه دفن زباله استاندارد نامید و گفت: کاری که در حال حاضر در حوزه تفکیک پسماند صورت گرفته انعقاد قرارداد با پیمانکار واجد شرایط برای تفکیک و جمعآوری پسماند قابل بازیافت با هدف کاهش حجم زبالهها، بازیافت پسماند قابل بازیافت و کمک به حفظ محیط زیست است و در همین راستا دو شعبه ویژه جمعآوری پسماند واقع در پارک دانش و باقرآباد تجهیز و راهاندازی شده است.
شهردار نیمور تصریح کرد: در زمینه گردشگری نیز برخی مشکلات وجود دارد، ۳ قطعه زمین ۱۰ یا ۱۵ هکتاری جهت ایجاد منطقه گردشگری در شرق نیمور توسط راه و شهرسازی با کاربری گردشگری به بخش خصوصی واگذار شده، ولی پس از انجام مراحل اداری و دریافت پروانه، به دلایل نامعلوم ادامه کار متوقف شده است. این توقع میرود که راه و شهرسازی تنها به تخصیص زمین در قبال دریافت هزینه اکتفا نکند و ادامه مراحل را نیز پیگیری کند.
وی افزود: پارک آبی خصوصیساز نیمور که مدتی به دلایل اختلاف با پیمانکار متوقف شده بود نیز بنابر اظهار مالک تا پایان سال جاری به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی افزود: مساله گردشگری نیازمند توجه ویژه در سطوح استانی و شهرستانی است، زیرا بناهای موجود در منطقه نیمور و محلات کمنظیر بوده و تنها وجود یکی از این بناها در بسیاری از شهرهای دیگر مزیت محسوب میشود و مورد توجه کلیه مسوولین است.
وی ادامه داد: امکانات بهداشتی و رفاهی پارک ساحلی نیمور به عنوان یکی از قطبهای گردشگری شهر که معمولا برای اسکان موقت یا استراحت مسافران مورد استفاده قرار میگیرد، دائماً توسط عوامل شهرداری مورد بررسی قرار میگیرد، اما برای ماندگاری گردشگر، ایجاد خانههای بومگردی، رستوران و سایر مواردی که باعث افزایش جذابیت شهری میشود، لازم است و بومگردی میتواند کمک بسیاری کند.
وی در پایان با تاکید بر هماهنگی و تعامل کامل با شورای شهر گفت: مصوبات شهرداری با هماهنگی شورای شهر انجام میشود و در این زمینه همکاری خوبی وجود دارد که جای تشکر است. برخی موانع با مساعدت شورا و در راس آن، رئیس شورای شهر، مرتفع میشود و قطعا این هماهنگی زمینه بهبود خدمات به شهروندان را فراهم خواهد کرد.