به گزارش میمتالز، هدف گذاریهایی که در یک دهه اخیر برای سرمایه گذاری در معدن مهدی آباد صورت گرفته به دلایل نامشخص تاکنون تحقق نیافته است و به اعتقاد برخی کارشناسان و رسانهها این معدن با ظرفیت یک چهارم خود به فعالیتش ادامه میدهد. در حالی که در شرایط اقتصادی کنونی این صنعت میتواند یکی از پارامترهای درآمدزایی در کشور باشد. اما در این خصوص عدهای از کارشناسان هم بر این اعتقاد هستند که معدن مهدی آباد تاکنون ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و به زودی فاز اول بهره برداری از آن افتتاح میشود.
معاون امور معادن و صنایع معدنی شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات در خصوص وضعیت معدن سرب و روی مهدی آباد به بازار گفت: در حال حاضر با سرمایه گذاریهایی که در معدن سرب و روی مهدی آباد صورت گرفته، این معدن تاکنون ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است؛ که میتوان گفت فاز اول این معدن بزرگترین پروژه معدنی در کشور است.
امین صفری تاکید کرد: فاز اول معدن مهدی آباد بزرگترین کارخانه روی کشور است که امسال افتتاح شده و به بهره برداری خواهد رسید.
وی اظهار کرد: بزرگترین تجهیزات برای سیستم خردایش و آسیایی که برای سرب و روی مهدی آباد لازم است، آنجا نصب شده است. فولتاسیون هم نصب شده بنابراین این معدن آماده بهره برداری است و فقط ۱۰ درصد از پروژه مانده است که این ده درصد هم بیشتر موضوعات الکترو الکتریکال و مسائل جزیی کارخانه مربوط است.
به گفته وی، وقتی از نزدیک این کارخانه مورد بازدید قرار بگیرد عظمت این کارخانه بزرگ کاملا مشخص میشود. طول این کارخانه یک کیلومتر است. همچنین صد کیلومتر خط انتقال آب به معدن سرب و روی مهدی آباد صورت گرفته است. آب از فاضلاب یزد به عنوان یک پروژه خیلی بزرگ به این معدن منتقل شده که تصفیه شده و به معدن میرسد.
او اضافه کرد: خط برق حدود ۳۰ مگاوات از ۸۰ مگاواتی که باید منتقل شود انجام شده و پست برق نیز احداث شده است. تمامی اینها سرمایه گذاریهای کلانی است که هزینههای چند صد میلیاردی در بر داشته است.
مدیر سابق مجتمع سرب و روی مهدی آباد تاکید کرد: در این معدن بیش از ۸۵ میلیون تن فقط باطله برداری انجام شده است تا به ماده معدنی برسند. طی این مدت فقط سرمایه گذاری انجام شده و هنوز سرمایه گذاران به سود نرسیده اند. تاکنون هزینههای زیادی صرف شده و آب و برق به این منطقه آورده شده و باطله برداری نیز انجام گرفته است تا به سود دهی برسد.
صفری خاطر نشان کرد: برای کارخانهها از بهترین برندهای اروپایی استفاده شده و به کارخانهای استاندارد در بخش سرب و روی تبدیل شده است.
به گفته وی؛ در این کارخانه از دستگاهها و تجهیزات نو استفاده شده و به زودی افتتاحیه آن آنجام میشود؛ زیرا تاکنون کارخانهای با این مقیاس با این حجم از سرمایه گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی صورت نگرفته است.
صفری افزود: با توجه به سرمایه گذاریهای فراوانی که در این حوزه صورت گرفته، قرار است از تمامی ظرفیتهای این پروژه استفاده شود. در فاز اول قرار است ۲۰۰ هزار تن کنسانتره روی ۵۰ درصد تولید شود؛ که این رقم، معادل یک سوم کل کنسانترههای تولیدی کشور خواهد بود. بقیه واحدهای تولید کنسانتره روی همگی کوچک هستند.
وی گفت: کنسانتره هم میتواند نیاز خوراک واحدهای شمش داخلی را در صورتی که کارخانه هایشان را از نظر فنی متناسب سازی کنند میتوانند از خوراک مهدی آباد هم استفاده کنند. همچنین به شدت پتانسیلهای صادراتی دارد که به راحتی این بار به فروش میرسد.
معاون امور معادن و صنایع معدنی شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات بیان کرد: در واقع اگر مجوزهای لازم برای صادرات این ماده معدنی صادر شود به راحتی امکان صادرات وجود خواهد داشت. البته بخش فروش آن بر عهده بخش خصوصی است و حق السهم آن به ایمیدرو پرداخت میشود.
وی افزود: صفر تا صد این پروژه را بخش خصوصی انجام داده و بالغ بر ۳۰۰ میلیون دلار تاکنون هزینه شده است تا این پروژه به بهره برداری برسد.
وی تصریح کرد: در بخش معدن اکتشافات باید گسترش پیدا کند که بتوانند این خوراک را تامین کنند. مهدی آباد جزو آن دسته از معادنی است که اگر خوراکش وارد مدار شود، میتواند خوراک سایر کارخانهها را هم تامین کند. این که بتوانیم مواد اولیه از سایر کشورها وارد کنیم بسیار موثر خواهد بود.
صفری در خصوص سایر معادن سرب و روی ایران بیان کرد: این که بگویم کار ویژهای در بخش معادن سرب و روی کشور انجام گرفته هنوز اتفاق بزرگ دیگری نیافته است. البته معدن انگوران را هم داریم که تقریبا ذخیره اش رو به اتمام است. معدن عمارت و معدن باما در استان مرکزی هم هستند و معادنی در اصفهان و بافق داریم که معادن کوچکی هستند.
وی تاکید کرد: تنها معدن بزرگ سرب و روی ایران معدن مهدی آباد است که ۵ درصد تولید سرب و روی دنیا به این معدن اختصاص دارد.
وی در خصوص سرب و روی سایر مناطق بیان کرد: از حدود دهه ۷۰ ظرفیت سازی در حوزه سرب و روی کشور شروع شده است که تا کنون ظرفیت تولید شمش روی به حدود ۴۷۰ هزار تن رسیده است. ولی حدود ۲۰۰ هزار تن امکان تولید دارند که این مساله به دلیل خوراک معادن است.
سبحان میرزایی، کارشناس حوزه معدن در پاسخ به این سوال که چرا معدنی به این بزرگی که در شرایط اقتصادی کنونی میتواند تاثیر گذار باشد و کمتر تحریم پذیر است نمیتواند با ظرفیت کامل کار کند به بازار گفت: دولت روی نفت و بازار بورس حساب باز کرده است؛ ولی معدنی با این ظرفیت و با توجه به قیمت خوبی که در سطح جهانی دارد دولت روی ان حساب باز نمیکند و معدن با یک چهارم ظرفیت به تولید ادامه میدهد.
وی تاکید کرد: علت این که متاسفانه به این معدن توجه نمیشود این است که پای یکسری از نهادها به این معدن بازشده و آنها مانع ادامه کار در این معدن شده اند. حالا باید دید سود چه کسانی در خوابیدن کار این معدن است که اجازه نمیدهند معدن با ظرفیت کامل کار کند؟ و این سوال مطرح میشود که آیا کسی دنبال سهم خواهی از این معدن است؟ و، چون سهمی از این معدن نمیبرد اجازه نمیدهد معدن کارش را به خوبی انجام دهد؟
وی در خصوص معدن سرب و روی مهدی آباد تاکید کرد: معدن سرب و روی مهدی آباد که در استان یزد واقع شده است درحال حاضر بزرگترین معدن سرب و روی خاورمیانه و یکی از بزرگترین معادن جهان از نظر حجم ذخیره سرب و روی است.
وی خاطرنشان کرد: طرح اولیه اکتشاف این معدن درسال ۱۳۲۹ در منطقه مهدی آباد انجام و منجر به کشف کالمین در این منطقه شد. اولین مادهای که در این منطقه کشف شد کالمین بود. ولی به مرور درحین بهره برداری، اکتشافات بیشتری در این منطقه انجام شد و با تخمین ذخیرهای که در این معدن صورت گرفت به عنوان بزرگترین معدن سرب و روی منطقه شناسایی شد.
میرزایی تاکید کرد: اگر پایه اقتصادی کشورمان را نفت، معادن محیط زیست و منابع طبیعی و ... در نظر بگیریم، در شرایط حاضر ما چنین ذخیرهای را به عنوان پایه اقتصادی کشورمان در حوزه معدن داریم.
به گفته وی؛ یک برنامه هدف گذاری برای این معدن تعیین کردند که باید به تولید ۸۰۰ هزارتن کنسانتره سرب و روی میرسید. در دوره وزارت آقای نعمت زاده با توجه به این که میخواستند کنسرسیومی تشکیل دهند و به هدف گذاری برسند به بهره برداری از سرب و روی مهدی آباد سرعت بخشیدند و مقرر شد تا کارخانه فرآوری با ظرفیت تولید ۸۰۰ هزارتن کنسانتره احداث شود.
کارشناس حوزه معدن تصریح کرد: این صحبتها سال ۹۵ انجام شد و الان ۷ سال از این مباحث گذشته است، ولی تولید ۸۰۰ هزار تن حاصل نشده و درحال حاضر ظرفیت تولید ۲۰۰ هزار تن است. طرحی که سال ۱۴۰۰ باید به بهره برداری کامل میرسید هنوز انجام نشده و به ظرفیت کامل نرسیده است.
وی افزود: کنسرسیومی هم که قرار بود با مشارکت شرکت راه سازی و معدنی مبین و توسعه صنایع روی تشکیل شود اجرایی نشد و عملیات پیمانکاری یعنی باطله برداری و استخراج معدنکاری به شرکت دیگری واگذار شد و درحال حاضر معدن با ظرفیت یک چهارم خودش کار میکند.
سیف الله آراسته، نایب رییس سابق کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران نیز در خصوص این که چرا معدن سرب و روی مهدی آباد با یک چهارم ظرفیتش فعالیت میکند به بازار گفت: یکی از موضوعات مهمی که گریبان تمامی معادن را گرفته، این مساله است که آنها با ظرفیتهای کاملشان فعالیت نمیکنند و مجبور هستند تنها با بخشی از ظرفیت واقعی خودشان به فعالیت ادامه دهند.
عضو کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران تصریح کرد: از جمله موارد مهم دیگری که در حوزه معدن بسیار چشمگیر است به روز نبودن معادن است. یعنی این که از تجهیزات کافی برای بهره برداری و استخراج بهرهمند نیستند و هنوز در بخش دستگاههای نوین و تکنولوژیهای به روز دنیا به روز رسانی نشده اند.
آراسته تصریح کرد: مساله مهمی دیگری هم که در مورد پیشرفت نکردن معادن بزرگی مثل مهدی آباد وجود دارد مساله معارضین محلی است. معارضین محلی هم برای بخش معدن بسیار مشکل ساز بوده و همیشه مخالفتهایی در بخش فعالیتهای معدنی داشته اند.
وی در خاتمه تاکید کرد: معدن مهدی آباد هم مشکلاتی دارد که تاکنون نتوانسته به فعالیت اصلی خودش دسترسی پیدا کند.
منبع: تحلیل بازار