تاریخ: ۱۸ خرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۱:۵۲
بازدید: ۱۸۸
کد خبر: ۳۰۵۶۴۷
سرویس خبر : آهن و فولاد
واهمه از کاهش تولید فولاد، تقاضای شمش را افزایش داد

شیب آرام گرانی میلگرد

شیب آرام گرانی میلگرد
‌می‌متالز - در حالی که بهای ارز در بازار آزاد به دلیل انتشار اخبار سیاسی مثبت در حال کاهش است، بررسی معاملات محصولات فولادی از رشد آرام، اما پیوسته قیمت‌ها در این بازار خبر می‌دهد. به نظر می‌رسد اعمال محدودیت مصرف برق برای این صنعت در فصل تابستان اصلی‌ترین دلیل رشد قیمتی است.

شیب آرام گرانی میلگرد

به گزارش می‌متالز، در نتیجه رشد قیمت میلگرد نیز خریداران از عرضه‌های روز گذشته استقبال نکردند و ترجیح دادند خرید‌های خود را به آینده موکول کنند. از طرفی عرضه‌های شمش فولاد طی روز سه‌شنبه از استقبال بهتری برخوردار شد. در واقع واهمه نوردکاران از کاهش تولید واحد‌های ذوب در ماه‌های پیش‌رو به دلیل قطعی برق و در نتیجه رشد قیمت فولاد موجب افزایش تقاضا برای این محصول شده است.

رشد آرام قیمت محصولات فولادی در بورس‌کالا ادامه دارد. روز گذشته رینگ داخلی بورس‌کالای ایران میزبان عرضه بیش از ۸۳‌هزار تن میلگرد بود و خریداران نیز تقاضایی معادل ۶۸‌هزار تن را برای این مقطع طویل فولادی به ثبت رساندند. همچنین میزان عرضه این مقطع طویل فولادی نسبت به هفته دوم خردادماه حدود ۵۰‌درصد کاهش را تجربه کرد. در نتیجه برتری عرضه بر تقاضا در معاملات چهارشنبه گذشته نیز رقابت قیمتی چشمگیری برای میلگرد مشاهده نشد.

عدم‌استقبال از میلگرد بورسی

در حالی که بهای ارز در بازار آزاد و انتظارات تورمی در ذهن فعالان بازار به دلیل انتشار اخبار سیاسی مثبت روند کاهشی را طی می‌کند، قیمت پایه محصولات فولادی از جمله میلگرد همچون هفته‌های سابق با روندی آرام، اما افزایشی است.

روز گذشته نوردکاران هر کیلوگرم میلگرد را به‌طور متوسط با نرخ پایه ۲۳‌هزار و ۷۰۰ تومان در این بستر معاملاتی عرضه کردند که با احتساب مالیات ارزش‌افزوده و کارمزد ارکان بورس قیمت تمام‌شده این مقطع طویل فولادی به حدود ۲۶‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم رسید که حاکی از رشد ۴۰۰ تومانی این محصول نسبت به عرضه‌های هفته گذشته است.

رشد قیمتی میلگرد بورسی در حالی رخ می‌دهد که ارزش این کالا در بازار آزاد با نوسان جزئی همراه بوده و حتی برخی شرکت‌ها کاهش قیمت داشته اند. از طرفی بررسی قیمت‌ها نشان می‌دهد که میلگرد در بازار آزاد با نرخی بین ۲۶ تا ۲۸‌هزار تومان به‌ازای هر کیلوگرم معامله شده و درنتیجه می‌توان گفت از نظر قیمتی انگیزه‌ای برای خرید از بورس‌کالا وجود ندارد.

از طرفی جو نااطمینانی در بازار داخلی مشهود است؛ چرا که انتشار اخبار مربوط به ازسرگیری مذاکرات برجام امید‌ها را نسبت به آغاز دوباره مذاکرات افزایش داده است. تحلیلگران نیز معتقدند در صورتی که توافق‌های سیاسی شکل گیرد، به دلیل کاهش انتظارات تورمی و افت تقاضا برای ارز‌های شاخص، انتظار می‌رود که بهای ارز در بازار آزاد نیز کاهش یابد.

کاهش ارزش ارز به همراه آزاد شدن دارایی‌های بلوکه‌شده کشور می‌تواند سبب بهبود نسبی در روند بازار داخلی شده و بازار‌های صادراتی نیز تقویت شود؛ مساله‌ای که در نهایت به رونق در صنعت فولاد منجر می‌شود.

قطعی برق؛ بلای جان فولادی‌ها

به دلیل تعطیلی‌های هفته جاری، عرضه شمش فولاد در بورس‌کالا همچون روال هفتگی در دوشنبه انجام نشد و فولاد‌سازان محصول خود را سه شنبه ۱۶ خردادماه در این بستر معاملاتی عرضه کردند.

سه شنبه گذشته حدود ۱۱۱‌هزار تن شمش بلوم در رینگ داخلی بورس‌کالا عرضه شد و خریداران نیز تقاضای بیش از ۱۳‌هزار تنی را برای این محصول به ثبت رساندند.

در نتیجه این رقابت قیمتی نیز هر کیلوگرم شمش XSP که با نرخ پایه ۲۱‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه شده بود، با رشد ۵ درصدی با میانگین قیمت ۲۱‌هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد.

به نظر می‌رسد خریداران به دلیل واهمه از کمبود برق صنایع در ماه‌های پیش‌رو و در نتیجه کاهش تولید صنعت فولاد، به‌رغم روند کاهش یا ثبات قیمتی در بازار ترجیح می‌دهند خرید‌های خود را به تعویق نیندازند و ذخیره موجودی انبار را افزایش دهند.

همچین بررسی روند قیمت شمش فولاد معامله‌شده در بورس‌کالا حاکی از آن است که در حالی که از انتهای سال گذشته نرخ فولاد در این بستر معاملاتی به دلیل مهندسی عرضه توسط نهاد‌های نظارتی همچون وزارت صمت روند کاهشی را پیش گرفت، از اواسط اردیبهشت‌ماه دوباره این روند افزایشی شده است.

تحلیلگران معتقدند اعمال محدودیت برق برای صنایع کشور از جمله صنعت فولاد را می‌توان از اصلی‌ترین دلایل رشد قیمتی نامید. همچنین میزان عرضه شمش فولاد در بورس‌کالا از حدود یک‌ماه پیش تاکنون روند کاهشی را در پیش گرفته است.

از طرفی برخی فعالان بازار معتقدند که برخی فولاد‌سازان نیز عرضه‌های خود را به عنوان نمونه تا ۵۰ درصد کاهش داده اند، در حالی که محدودیت برق آن‌ها تنها به میزان ۲۰ درصد بوده است. این مساله نیز علاوه بر محدودیت تولید، مانع کاهش عرضه‌ها شده است.

صنعت فولاد را می‌توان از جمله صنایعی دانست که از اعمال محدودیت برق در تابستان و قطعی گاز آسیب بسیار زیادی می‌بیند. قطع برق و گاز در این صنعت سبب کاهش تولید، افت صادرات و در نتیجه کاهش ارز‌آوری در کشور می‌شود. از طرفی تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد حتی شرکت‌هایی که صاحب نیروگاه هستند، مجاز نیستند با برق تولیدی خود کار کنند و مجبورند برق تولیدی را وارد شبکه سراسری برق کنند.

بازار جهانی

بهای فلزات جهانی به دلیل خوش‌بینی نسبت به بهبود تقاضا روند افزایشی را طی می‌کند. رشد تقاضا برای فولاد نیز موجب شده است بهای سنگ‌آهن به عنوان ماده اولیه تولید این فلز روند افزایشی را سپری کند.

روز گذشته قیمت محموله سنگ‌آهن عیار ۶۲ درصد برای تحویل به بندر تیانجین چین به ۱۰۹ دلار به ازای هر تن رسید و بازده هفتگی مثبت ۸‌درصد را به ثبت رساند. مجموعه‌ای از داده‌های اقتصادی نشان می‌دهد که بهبود اقتصادی چین در سه‌ماه دوم سال میلادی جاری متوقف شده است.

در نتیجه فعالان بازار احتمال می‌دهند که دولت این کشور به جهت تحریک رشد اقتصادی اقدامات حمایتی شدیدی را در چند ماه آتی اجرا کند. همچنین بررسی داده‌های رسمی نشان می‌دهد که میزان واردات سنگ‌آهن چین طی ماه گذشته میلادی به میزان ۵/ ۴‌درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است. این رشد به این معناست که رشد تقاضا برای فولاد موجب شده است تولید کنندگان، سنگ‌آهن بیشتری را به جهت افزایش تولید خریداری کنند.

از طرفی با وجود بهبود نسبی بازار، رشد عرضه به دلیل افزایش تولید عرضه‌کنندگان برتر دنیا یعنی استرالیا و بزریل نیز تاثیر کاهش تقاضا در ماه‌های اخیر را دوچندان کرده است. همچنین وضعیت بخش املاک و مستغلات در چین به عنوان بخشی که بیشترین تقاضا را برای محصولات فولادی در این کشور دارد، با چالش‌هایی مواجه است.

با این حال بهای میلگرد نیز به تبعیت از نرخ سنگ‌آهن در کانال صعودی قرار گرفته است. روز گذشته بهای هر تن میلگرد در بورس شانگ‌های به ۳‌هزار و ۶۴۸ یوآن (معادل ۵۱۲ دلار) رسید و بازده هفتگی مثبت ۵‌درصد را به ثبت رساند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده