به گزارش میمتالز، این درحالی است که امید به سیاستهای مالی انبساطی در این کشور طی دوماه گذشته موجب رشد قیمتی سنگ آهن در شرق آسیا شده بود. از طرفی بررسی خبرها حاکی از آن است که به دستور مقامات دولتی این کشور، برخی کارخانهها موظف به کاهش میزان تولید فولاد هستند؛ مسالهای که میتواند موجب افت قیمتی محسوس سنگ آهن در بازارهای جهانی شود.
در حالی که چشمانداز تقاضا برای زنجیره تولید فولاد از جمله سنگ آهن در چین ناامیدکننده به نظر میرسد، امیدواری به سیاستهای انبساطی دولت این کشور موجب رشد قیمتی این کامودیتی در شرق آسیا شد. جمعه گذشته بهای معاملات آتی سنگ آهن عیار ۶۲درصد برای تحویل به بندر تیانجین در شمال چین به ۱۱۵ دلار به ازای هر تن رسید و بازده ماهانه منفی ۸۶/ ۰ درصد را به ثبت رساند. دستور مقامات دولتی در خصوص کاهش تولید فولاد موجب شد تا بهای این ماده اولیه طی هفته گذشته با کاهش قیمت مواجه شود. دو شرکت مشاوره چینی جمعه گذشته اعلام کردند که از کارخانههای فولاد در استان یوننان در جنوب غربی چین خواسته شده است برای کاهش تولید به دستور دولت آماده شوند. این استان تنها ۲درصد از کل فولاد کشور را تولید میکند؛ اما تحلیلگران معتقدند این دستور مقدمهای برای اجرای طرح کاهش تولید در سراسر کشور است.
به گزارش موسسه مطالعاتی MySteel، دستور مشابهی به کارخانههای دیگر تولید فولاد در چین داده شده است. در نتیجه با کاهش تولید فولاد تقاضا برای سنگ آهن نیز کاهش پیدا کرده که موجب افت قیمتی این کالا میشود. چین طی دوسال گذشته رشد تولید فولاد را به صفر رسانده است؛ چرا که به دنبال کاهش انتشار کربن است. اما براساس آمارهای دولت مرکزی تولید فولاد در نیمه اول سال میلادی جاری نسبت به سال گذشته ۳/ ۱درصد رشد داشته و به بیش از ۵۳۵ میلیون تن رسیده است؛ بنابراین اگر پکن بخواهد رشد تولید را در سطح صفر نگه دارد، باید تولید فولاد در این کشور طی سال ۲۰۲۳ به میزان چشمگیری کاهش پیدا دهد.
برخی تحلیلگران معتقدند با وجود اینکه قیمت سنگ آهن در دوماه گذشته روند صعودی را تجربه کرده است، این رشد قیمتی، شکننده به نظر میرسد؛ چرا که امیدها به تاثیر طرحهای محرک اقتصادی توسط سیاستگذاران چینی کاهش پیدا کرده است. از اوایل ماه ژوئن گذشته مقامات دولتی این کشور از شدت سیاستهای پولی انقباضی کاسته و مجموعهای از اقدامات را برای حمایت از داراییها و سایر بخشهای اقتصاد به کار گرفته اند. همچنین دفتر سیاسی چین در جلسه این هفته به حمایت بیشتر از املاک و مستغلات و کاهش بار بدهیهای دولت محلی که رشد هزینهها را در سالجاری کند کرده است، متعهد شد. هنوز جزئیات کامل این جلسه منتشر نشده است؛ اما فعالان بازار اطمینان دارند که سیاستگذاران قصد اجرای طرحی شامل محرکهای مالی چشمگیر را ندارند.
آتیلا ویدنل، مدیرعامل Navigate Commodities Ltd معتقد است، اعتماد مصرفکننده چینی به بازار به دلیل کندی رشد اقتصادی در دوران کرونا و همچنین مشکلات و بدهیهای بخش املاک چین تضعیف شده است. با این حال، آملیا فو شیائو، رئیس استراتژی کالا در BOCI Global Commodities دید خوشبینانه تری دارد و میگوید، دفتر سیاسی نشان داد که اقدامات حمایتی همچنان ادامه دارد. وی معتقد است، با این حال تعیین اثربخشی این سیاستها بر میزان تقاضا کمی طول میکشد و احتمالا تولید فولاد در سهماه آخر سال کمی پایینتر از حد متوسط باشد.
از طرفی مشکلات صنعت املاک در چین تمام نشده است و حدود ۴۰درصد از کل فولاد تولیدشده در چین توسط این صنعت مصرف میشود؛ بنابراین میزان ساختمانسازی در چین تاثیر چشمگیری بر تقاضای فولاد دارد. بررسی آمارها حاکی از آن است که میزان رشد بخش املاک و مستغلات در سهماه گذشته، پس از افزایش کوتاهمدت، دوباره کاهش یافته و هدف سیاستگذاران چینی برای رشد اقتصادی ۵درصد در سال را در معرض خطر قرار داده است. به عقیده برخی تحلیلگران، این صنعت فشار نزولی بر قیمت سنگ آهن وارد میکند؛ اما بهای این کامودیتی در سطح قیمتی ۹۰ تا ۹۵ دلار به ازای هر تن مقاومت خواهد کرد.
میزان درآمد شرکت ریوتینتو به دلیل کاهش قیمت سنگ آهن در نیمه اول سال میلادی جاری به کمترین سطح در سهسال گذشته تاکنون رسید. درآمد حاصل از فروش سنگ آهن ۷۰درصد سود شرکت ریوتینو را تشکیل میدهد. ژاکوب استاشولم، مدیرعامل این شرکت میگوید، ما نسبت به آینده اقتصاد چین خوشبین هستیم؛ چرا که تجربه نشان میدهد اگر اوضاع خوب پیش برود، چینیها توانایی چشمگیری در مدیریت اقتصاد دارند. بررسی آمارهای این شرکت نشان میدهد که ریو میزان درآمد ۷/ ۵ میلیاردی را برای ۶ ماه منتهی به ۳۰ ژوئن گزارش کرده که حدود ۳ میلیارد دلار کمتر از سطح درآمد سال گذشته است. از طرفی میزان هزینههای این شرکت به دلایل مختلف همچون تورم و افزایش قیمتها در سال میلادی جاری، کمبود نیروی کار ماهر و رشد هزینههای مربوط به اکتشاف معادن برای استخراج مواد معدنی همچون لیتیوم با افزایش مواجه شده است.
منبع: دنیای اقتصاد