تاریخ: ۲۸ اسفند ۱۳۹۷ ، ساعت ۰۱:۴۶
بازدید: ۲۲۱
کد خبر: ۳۱۲۶۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

نقشه نیمروز بورس دوشنبه(27 اسفند) / جهش بورس در غیاب فروشندگان

می متالز - بازار سهام در حالی که تنها یک روز کاری تا پایان سال 97 باقی مانده، از پیمودن مسیر صعودی خود باز نایستاده است. نماگر اصلی بورس تهران در نهمین رشد پیوسته خود طی معاملات امروز جهشی بیش از 3 هزار واحدی را به نمایش گذاشت و در بالاترین ارتفاع از ابتدای آبان‌ماه قرار گرفت.
نقشه نیمروز بورس دوشنبه(27 اسفند) / جهش بورس در غیاب فروشندگان

به گزارش می متالز، در بازگشایی آرام بازار جهانی، حضور پررنگ سهامداران برای خرید سهم در اکثر صنایع، به ویژه گروه‌های کالایی ضمن تشکیل صف‌‌های طولانی قیمت‌ها را به سقف مجاز روزانه نزدیک کرده است.

با جهش حدود دو درصدی شاخص در معاملات امروز، میزان بازدهی بورس تهران طی اسفندماه از 10 درصد گذشت و کارنامه‌ای طلایی برای بازار سهام در آخرین ماه امسال بر جا گذاشت. نکته جالب توجه اما عطش تقاضا برای خرید سهام در قیمت‌های بالاست. ثبات قیمت‌های جهانی و همچنین وضعیت فعلی قیمت‌های ارز در کنار دریافت سیگنال‌هایی از عزم سیاست‌گذار برای همگرایی نرخ‌ها شرایط مساعدی را برای رشد پیوسته شاخص سهام فراهم آورده است. با وجود اینکه هنوز یک روز دیگر تا اتمام معاملات در سال جاری باقی‌مانده، تقاضای چشمگیری با غلبه بر عرضه به ارتفاع قیمت‌ها افزوده و همچنان میل عقب‌نشینی ندارد. اتفاقا برعکس، این فروشندگان حقیقی و حقوقی هستند که در ملاقات با خریداران تمایل کمتری به فروش نشان می‌دهند.

قدرت فراگیر تقاضا

از ویژگی‌های خاص معاملات  امروز اتمام مهلت تسویه وجوه معاملات در این سوی سال است. تا روز گذشته، سهامداران در صورت نیاز به نقدینگی این فرصت را داشتند تا با فروش سهم‌های خود مطابق قاعده T‌به علاوه 2 پول مورد نیاز خود را تامین کنند. از این رو، روز گذشته را می‌توان نقطه پایانی بر فشار عرضه سهام دانست که به طور سنتی قیمت‌ها را تحت فشار می‌گذاشت. از این رو، معاملات امروز و فردا غالبا در غیاب فروشندگانی برگزار می‌شود که احیانا کمبود نقدینگی در آستانه سال نو آنها را وادار به فروش سهم می‌کرد. از این منظر، موانع درونی عرضه در بازار رفع شده و از این حیث قدرت عرضه‌ها کاهش یافته است. بازتاب این موضوع را می‌توان در حضور پررنگ سهامداران در صف‌های خرید و جهش قیمت‌ در اکثر گروه‌ها به تماشا نشست.

جدال میان خریداران و فروشندگان را در رنج‌های مثبت و منفی قیمت در اکثر نمادها طی معاملات دیروز نمایان شد و امروز شاهد تقویت آن در قیمت‌های بالاتر هستیم. فروشندگان با هدف کسب سو و تغییر موقعیت خرید خود در سهام دیگر دست به فروش می‌زنند و خریداران با نگاه به آینده و با توجه به عبور قیمت برخی از سهام بزرگ بازار از محدوده روانی با تکیه بر حجم معاملات مناسب، اقدام به خرید می‌کنند.

گرایش‌های «معدنی» اهالی سهام

در معاملات امروز سهام گروه معدنی سهم بسزایی در جهش شاخص دارند. حضور خاص دوقلوهای سنگ‌آهنی، یعنی معدنی چادرملو و گل‌گهر سیرجان در رتبه‌های سوم و چهارم فهرست نمادهای اثرگذار بر شاخص کل را می‌توان برآیندی از سیگنال‌های مساعد پیرامون این صنعت و بازدهی کمتر این نمادها نسبت به هم‌قطاران کالایی بازار طی روزهای اخیر دانست. در این موج صعودی که سهم‌های فلزات، پالایشی و پتروشیمی بازدهی متوسط 10 تا 14 درصدی را تجربه کردند، شاخص گروه معدنی به رشد 6 درصدی بسنده کرد. بنابراین مطابق روال سنتی این انتظار وجود داشت که نقدینگی با قدرت بیشتری در مقایسه با روزهای قبل در سهم‌های این گروه خودنمایی کرد. از طرفی، پررنگ شدن مولفه‌های بنیادی در خصوص بازار جهانی سنگ‌آهن کمک کرد تا معدنی‌ها به قافله اسفند طلایی بورس تهران بپیوندند.

در چشم‌اندازی وسیع، به نظر می‌رسد ابرهای تیره بدبینی که عمدتا از تحریم‌ها و تلاطم‌های بازار جهانی آب می‌خورد، کنار رفته و سهامداران با عینک مثبت‌‌انگارتر در بازار مشارکت دارند. آنچه در این فرآیند اهمیت دارد، هیجان‌گریزی و معامله‌گری بر اساس ارزندگی است نه همراهی با موج‌ و جریان توده‌وار بازار.

گارد احتیاطی بانکی‌ها

سهام گروه بانکی که در هفته‌های گذشته با استقبال شدید معامله‌گران بورسی همراه بودند، با توقف نمادهای «وتجارت» و «وبصادر» به عنوان دو سهم پر رفت و آمد بانکی و گمانه‌زنی‌های زیاد در خصوص احتمال توقف بیش از انتظار بازار، معاملات کم رمقی را تجربه می‌کنند. افت محسوس تعداد، حجم و ارزش معاملات در نمادهای مجاز برای معامله گواه این امر است. یکی از مهمترین دلایل بروز چنین وضعیتی، میل سرمایه‌گذاران و پول‌های جدید وارد شده به استفاده هرچه بیشتر از جریان‌ها و روندهای صعودی پرقدرت‌تر در صنایع و نمادهای دیگر است. جهش‌های آنی و سرکوب قیمتی در ساعات ابتدایی معاملات در نمادهای بانکی و در عین حال رشد پرقدرت قیمت‌ها در نماد سایر صنایع نظیر کانه‌های فلزی، فلزات اساسی، شیمیایی و فرآورده‌های نفتی سرمایه‌گذاران را از خرید هرچه بیشتر و ورود نقدینگی به سهام گروه بانکی منع می‌کند. هرچند انتشار اخبار امیدوارکننده و مثبت در خصوص وضعیت نمادهای «وتجارت» و «وبصادر» و مشاهده جریان نقدینگی قدرتمندتر در نمادهای مجاز برای معامله، می‌تواند معادلات این گروه را کاملا عوض کند و این گروه از این حیث بسیار مستعد خواهد بود.

عناوین برگزیده