تاریخ: ۰۷ شهريور ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۳:۰۲
بازدید: ۲۰۶
کد خبر: ۳۱۵۶۵۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
گزارشی از برداشت غیرمجاز از معادن در خراسان شمالی؛

برداشت کنندگان غیرمجاز با طمع سرب و روی دوباره برگشتند!

برداشت کنندگان غیرمجاز با طمع سرب و روی دوباره برگشتند!
‌می‌متالز - در چند سال گذشته معدن سرب و روی آلبلاغ اسفراین بر سر زبان‌ها افتاد؛ البته در گذشته نیز امر برداشت غیرمجاز از این معدن انجام می‌شد، اما طی دو سال برداشت و رفت و آمد‌ها به این معدن شدت گرفت.

به گزارش می‌متالز، افزایش حضور برداشت کنندگان غیرمجاز در معدن آلبلاغ و شدت یافتن حفاری‌ها موجب شد حتی شش نفر در این معدن جان خود را از دست دهند تا اینکه ایمیدرو وارد کار شد و نیرو‌های حفاظتی در منطقه حاضر شد.

این امر سبب شد تا برداشت کنندگان غیرمجاز به سایر معادن موجود در بخش‌های جنوبی استان حتی آن‌هایی که دارای پروانه بهره برداری است، دست درازی کنند.

این روند در برهه زمانی کمتر شد، اما متاسفانه در حال حاضر این برداشت‌ها افزایش یافته و سبب نارضایی معدنکاران دارای پروانه بهره برداری شده است.

برداشت غیرمجاز از معادن دارای پروانه بهره برداری خراسان شمالی

سجادی رئیس انجمن نظام مهندسی معدن خراسان شمالی تصریح کرد: از قبل دست درازی به معادن بخش جنوبی استان انجام می‌شد، اما به نظر می‌رسد دوباره افزایش یافته است.

وی افزود: متاسفانه دست درازی به معادن دارای پروانه بهره بردای نیز انجام می‌شود و بهره برداران نیز توان برخورد با این سودجویان را ندارند.

سجادی ادامه داد: بیشتر دست درازی سودجویان به معدن سرب و روی است.

وی اظهار کرد: علاوه بر آن سودجویان به پهنه‌های معدنی آزاد که فاقد پروانه بهره برداری بوده و خود آن‌ها رگه‌هایی از مواد معدنی را شناسایی کرده اند، دست درازی کرده و برداشت غیرمجاز را انجام می‌دهند که باید هر چه سریع‌تر این پهنه‌ها نیز تعیین تکلیف و به بهره بردار واگذار شود.

وی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد این برداشت‌ها توسط این بهره برداران غیرمجاز به صورت سازماندهی شده انجام می‌شود چراکه وقتیکه مسوولان نظارتی به منطقه می‌روند خبری از برداشت کنندگان نیست، اما وسایل آن‌ها هست.

پروسه استعلامات؛ سنگ پیش پای سرمایه گذاری در پهنه‌های آزاد شده معدنی خراسان شمالی

رئیس انجمن نظام مهندسی معدن خراسان شمالی از پروسه طولانی استعلامات و دردسر ساز شدن برای سرمایه گذاران در پهنه‌های آزاد شده معدنی جنوب این استان خبر داد.

وی با اشاره به اینکه پهنه جنوبی استان در سال ۹۲ به منظور شناسایی پتانسیل‌های معدنی بلوکه شد، اظهارکرد:، اما قرار بر این بود تا این روند طی یک سال به پایان برسد، ولی این امر محقق نشد و بالاخره در سال گذشته پهنه آزاد شد.

سجادی افزود: بلوکه و بلاتکلیف بودن این پهنه سبب شده بود تا طی این سال‌ها نه پروانه اکتشاف، نه گواهی کشف و نه پروانه بهره برداری صادر شود.

وی ادامه داد: مساحت پهنه بلوکه شده بیش از ۱۰ هزار کیلومتر بوده که برای انجام مطالعات اکتشافی از سوی سازمان زمین شناسی بلوکه شده بود.

وی توضیح داد: این پهنه در تیرماه سال گذشته آزاد شد و ۱۰ محدوده امید بخش توسط ایمیدرو و ۱۶ محدوده امید بخش نیز توسط سازمان زمین شناسی مشخص شد که آن‌ها در مرحله استعلامات برای گرفتن تایید نهایی جهت اخذ پروانه اکتشاف برای انجام اکتشافات تکمیلی هستند.

این مقام مسوول خاطرنشان کرد:، اما بعد از آزادسازی منطقه، تعدادی از سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری برخی از محدوده‌ها را به منظور کشف و استخراج مواد معدنی همچون مصالح ساختمانی و یا سنگ تزئینی و ... ثبت کردند، ولی در بحث گرفتن استعلامات از اداراتی همچون منابع طبیعی، میراث فرهنگی و ... با مشکل مواجه شده اند و پروسه اخذ استعلامات از سوی این ادارات بسیار طولانی شده که نگرانی ما بر این است تا سبب پشیمانی این سرمایه گذاران شود.

ممانعت جدی از برداشت غیرمجاز معادن استان

حسین حاجی بگلو مدیر کل صمت خراسان شمالی نیز در ادامه با بیان اینکه بازدید میدانی از معادن سرب و روی اسفراین انجام شده است، از ممانعت جدی برداشت غیرمجاز معادن استان خبر داد.

وی تاکید کرد: مطابق قانون با این نوع برداشت‌های غیر مجاز که توسط برخی افراد صورت گرفته، برخورد خواهد شد.

حاجی بگلو افزود: متاسفانه در ماه‌های اخیر شاهد هستیم که به اسم افراد بومی مناطق برداشت‌هایی صورت می‌گیرد که مطمئن هستیم که این اتفاق توسط برخی افراد سود جو رخ می‌دهد.

این مقام مسوول با اشاره به اینکه تصمیمات لازم برای جلوگیری از سوء برداشت معادن بدون مجوز در استان اتخاذ خواهد شد، گفت: دستگاه‌های ذی‌ربط به خصوص دستگاه قضائی نیز در این طرح پشتیبان ما برای اجرای قانون خواهند بود.

وی بیان کرد: برداشت غیر مجاز از معادن بدون پروانه و مجوز، منع قانونی دارد و برابر ماده ۱۹ قانون معادن جرم مشهود تلقی شده و با آن برخورد می‌شود.

خراسان شمالی بر روی کمربند سرب و روی قرار ندارد

رئیس پیشین اداره امور معادن سازمان صمت خراسان شمالی نیز اظهار کرده بود: باید به این نکته توجه شود که معادن سرب و روی واقع شده در اطراف معدن آلبلاغ فقط رگه‌هایی از این ماده معدنی دارند که عیار و کیفیت آن به سرب و روی آلبلاغ نمی‌رسد و از سوی دیگر این معادن دارای پروانه بهره برداری هستند و هیچ کسی اجازه ورود و برداشت از معدن به جزء شخصی که پروانه را دریافت کرده است، ندارد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا خراسان شمالی بر روی کمربند سرب و روی قرار گرفته است، صحت دارد؟ تاکیدکرد: این موضوع صحت ندارد، مقدار ماده سرب و روی موجود در معدن آلبلاغ مناسب و اقتصادی بوده که با برقراری امنیت کامل در منطقه و سرمایه گذاری می‌توان به ارزش افزوده و اشتغال خوبی دست یافت.

این مقام مسوول بیان کرد:، اما در بقیه مکان‌ها فقط رگه‌هایی از سرب و روی مشاهده می‌شود که از عیار بالایی برخوردار نیست.

منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده