به گزارش میمتالز، همچنین با رونق گرفتن ارزش معاملات، امیدها به تداوم روند صعودی در هفتههای آینده افزایش یافته است. بورس تهران که در ابتدا با خبر فرمولهشدن نرخ خوراک رشد ارتفاع اندکی را از سطح یک میلیون و ۹۰۰هزار واحدی تجربه کرده بود، اکنون با خبر تغییر نرخ تسعیر ارز پالایشیها و برخی از پتروشیمیها روزهای بهمراتب سبز تری را سپری کرده و به نظر میرسد با عملی شدن برخی از محرکها و جامه عمل پوشاندن به برخی از وعدهها بهخصوص شعارهای وزیر صمت در خصوص ساماندهی بازار خودرو، احتمالا بازار میتواند به قله قبلی نزدیک شود. همچنین بهبود روابط با غرب و افزایش سطح درآمد نفتی دولت احتمالا نرخ دلار را در وضعیت باثباتی قرار خواهد داد که همین امر میتواند اعتماد به سرمایهگذاری در بازار سهام در شرایط فعلی را افزایش دهد. حرکت به سوی نظام شفاف قیمتی و تکنرخی شدن دلار نیز میتواند نشانهای از بهبود دیدگاه سیاستگذار نسبت به مسائل اقتصادی باشد.
قطعا با عملیشدن این رویکردها بورس تهران واکنش متناسبی به این محرکها نشان خواهد داد. تحولات بازار جهانی نیز در جهت منفعت سهامداران بورسی است، به طوری که با نزدیکشدن بهای هر بشکه نفت به قیمت ۹۰دلار، سطح قیمتهای محصولات پتروشیمی نیز افزایش یافته و بازار فلزات اساسی نیز به دلیل محرکهای اقتصادی و دادههای آماری و اقتصادی چین و آمریکا رونق نسبی را تجربه میکند. همه موارد یادشده در کنار محرکهای داخلی سبب شده است تا برخی از صنایع، هفته گذشته نسبت به سایر صنایع بورسی پیشرو بوده و بازدهی بالاتری را نسبت به شاخص کل بورس و نماگر هموزن از خود به جا بگذارند. مطابق با دادههای معاملاتی صنایع در هفتهای که گذشت، صنعت تجهیزات صنعتی با رشد ۶۷/ ۶درصدی، صنعت سایر مواد معدنی با بازدهی ۲۸/ ۶درصدی و صنعت فرآوردههای نفتی با بازدهی ۹۹/ ۵درصدی در صدر بازدهی صنایع بورسی قرار گرفتند. گزارشهای ماهانه بر عملکرد صنایع در هفته گذشته بیتاثیر نبوده و برخی صنایع با گزارشهای خوبی که منتشر کردند، در دیدهبان یا در لیست خرید سهامداران قرار گرفته اند.
با توجه به اخبار منتشرشده در خصوص فرموله شدن نرخ خوراک و افزایش نرخ تسعیر ارز خوراک و محصولات پتروشیمیایی، انتظار میرفت برخی صنایع با رونق نسبی مواجه شوند. اولین صنعت مورد انتظار، صنعت پالایشگاهی و روانکارهاست که شاخص آن با توجه به اخبار منفی و صورتهای مالی بسیار ضعیف، سقوط به کف کانال دوساله خود تجربه کرد. با این حال، دو محرک اصلی، شاخص این صنعت را با رشد ۳۰درصدی طی یکماهونیم اخیر مواجه کرد. رشد کرکاسپردها در پی افزایش قیمت نفت، یکی از عواملی بود که پالایشیها را تحتتاثیر قرار داد. کرکاسپرد پالایشگاههای ایرانی در حال حاضر حدود ۱۶واحد است. این در حالی است که طی تابستان گذشته کرکاسپرد پالایشگاههای ایرانی حدود ۱۴واحد بود.
با توجه به اینکه دلار موثر بر شرکتها طی تابستان گذشته در محدوده ۲۶هزار و ۵۰۰تومان بود و اکنون حدود ۲۸هزار و ۵۰۰تومان است، این صنعت به احتمال زیاد در تابستان سالجاری صورتهای مالی امیدوارکنندهای از خود به جا خواهد گذاشت. طی هفته گذشته نیز همزمان با رشد بازار سهام، شاخص صنعت فرآوردههای نفتی با رشد حدود ۶درصدی در جایگاه سومین صنعت پربازده هفته قرار گرفت، به طوری که بازدهی این صنعت، از شاخص کل و شاخص هموزن پیشی گرفت.
با احتمال تغییر نرخ ارز صنایع به دلار مرکز مبادله، صنایع ریالی از این موضوع منتفع خواهند شد؛ به طوری که به احتمال زیاد صنعت دارو و صنعت مواد غذایی نیز از تکنرخی شدن دلار موثر بر شرکتها در بلندمدت منتفع خواهند شد. به همین جهت برخی از صنایع ریالی نیز واکنش خوبی به این موضوع نشان دادند؛ به طوری که شرکتهای محصولات پاک کننده یا شوینده سازان بورسی موفق شدند با ثبت بازدهی ۷۸/ ۵درصدی جزو صنایع پربازده هفته گذشته باشند. تقاضای تابستانه این صنعت بر عملکرد آن موثر بوده است؛ اما صنعت شوینده در گزارشهای ماهانه نیز عملکرد مناسبی را از خود نشان داد، به طوری که «شگل»، «ساینا» و «شپاکسا» از جمله نمادهایی بودند که عملکرد قابل قبولی را در کارنامه مردادماه خود به ثبت رساندند. صنعت وسایل خانگی نیز که همچنان عملکرد مثبتی داشته و شرایط خوبی را تجربه میکند، با ثبت بازدهی ۱/ ۵درصدی طی هفته گذشته جایگاه خوبی در میان صنایع داشت. با توجه به اخبار مربوط به فرمولهشدن نرخ خوراک و تعیین ضرایب برای قیمتگذاری نرخ گاز سوخت، به نظر میرسد، قیمت گاز سوخت سیمانیها بهعنوان صنعت انرژی بر بورسی زیر هزار تومان است. همین محرک قیمتی سبب شده تا معاملات سیمانیها به گونهای دیگر رقم بخورد و بازدهی این صنعت، نزدیک ۴درصد طی هفته گذشته شود. همچنین گزارش عملکرد ماهانه این صنعت گزارشهای نسبتا خوبی بوده و انتظار میرود، در راستای عرضه بیشتر محصولات سیمانی در نرخ گاز سیمانیها این تخفیف قابلتوجه لحاظ شود.
محصولات شیمیایی از دیگر صنایعی بود که انتظار میرفت از تغییر نرخ ارز شرکتها منتفع شود. با این حال، هیجان در معاملات پالایشیها و بهبود معاملات این صنعت و برخی از صنایع نامبرده سبب شد تا شاخص محصولات شیمیایی با ثبت بازدهی ۷۶/ ۳درصدی از قافله دیگر صنایع جامانده و نسبت به بازدهی نماگرهای اصلی جلوتر باشد. با فروکش کردن هیجانات در بازارخودرو و تمرکز معامله گران بر صنایع دیگر، طی هفته گذشته تقریبا صنعت خودرو از سایرین عقب ماند.
این در حالی است که طی هفته قبل از آن، شاخص صنعت خودرو عملکرد بهتری داشت. صنعت خودرو با ثبت بازدهی ۹۸/ ۲درصدی و صنعت قطعات خودرو با بازدهی ۲۸/ ۲درصدی همچنان جزو صنایعی هستند که عملکرد قابل قبولی داشتند. صنایعی که عملکرد بسیار ضعیفی در کارنامه هفتگی خود داشتند، شامل صنعت چوب با بازدهی منفی ۵۵/ ۵درصدی، صنعت چاپ و نشر با ثبت بازدهی منفی ۴۴/ ۳درصدی و صنعت نوشیدنی با بازدهی منفی ۴۷/ ۲درصدی بودند که پایینترین بازدهی هفتگی را نصیب سهامداران خود کردند.
با توجه به رشد خوب صنایع بزرگ بورسی به نظر میرسد فرصت برای خودنمایی صنایع کوچکتر و صنایعی که بازدهی کمی داشتند، فراهم شده باشد.
بر همین اساس، صنایعی که از حذف ارز ترجیحی منتفع میشوند، احتمالا عملکرد بهتری داشته و پتانسیل رشد بالاتری خواهند داشت. اما صنایع بزرگ، به محرک قوی تری مانند دلار احتیاج داشته و انتظار رشد عجیب و غریبی از آنها وجود ندارد. هرچند همه این موارد به جو کلی بازار و نیت خیر دولت در خصوص بهبود اوضاع صنایع بستگی دارد تا بورس تهران بتواند با واکنش درست بازدهی بالایی را برای سهامداران به ارمغان آورد.
منبع: دنیای اقتصاد