به گزارش میمتالز، امروز قیمت دلار افزایش ۱۰۰ تومانی داشت و با قیمت ۴۹ هزار و ۴۵۰ تا ۴۹ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد. دیروز اخباری در خصوص پیشرفت درباره مذاکرات برجام از سوی علی باقری، معاون سیاسی وزارت امور خارجه و رئیس تیم مذاکرهکننده ایران به بازار ارز رسید. این خبر ساعاتی بعد تکذیب شد، اما امروز معاملهگران بازار ارز معتقد بودند که خبر جعلی نیست و هنوز زمان مناسب انتشار آن فرا نرسیده است. با این وجود معاملهگران همچنان چشم به سیاستهای خارجی دوختهاند و بازیگران ارزی نیز معتقدند بازار خالی از سیگنال منفی است و زمزمههایی از توافق موقت به گوش میرسد.
کارشناسان اقتصادی معتقدند سیگنالهای سیاسی همچنان برای مهار قیمت دلار موثر هستند، اما سیاستگذار باید یا به فکر سیگنال جدیدی برای مدیریت ارزی کشور باشد. آنها میگویند اخبار مربوط به آزادسازی دلارهای بلوکهشده ایران به ایستگاه آخر رسیده و اخبار توافق موقت ایران و آمریکا نیز پیشخور شده است؛ حال باید خبر جدی در خصوص رفع تحریمها یا برجام به بازار مخابره شود تا دلار کانال ۴۹ هزار تومانی را از دست بدهد.
در همین راستا سجاد بوربور فعال و کارشناس اقتصادی در خصوص پیشبینی روند قیمت دلار گفت: «قیمت دلار با تصمیم سیاستگذار کاهش داشته است و غیر از سرکوب این اسکناس هیچ کاری از دست دولت برنمیآید. زیرا تورم ۵۰ درصدی روی تمام کالاها و خدمات اثر افزایشی گذاشته و دلار نیز یکی از همین کالاهاست.»
وی با تاکید بر اینکه تورم از تفاضل رشد نقدینگی و رشد اقتصادی نشات میگیرد، خاطرنشان کرد: «برای مهار قیمت دلار باید رشد نقدینگی را مهار کنیم. این در حالی است که کسری بودجه ساختاری دولت، ریشه در رشد نقدینگی دارد. مادامی که دولت کسری بودجه ساختاری داشته باشد به هیچ عنوان نمیتواند نقدینگی را کنترل کند؛ در نتیجه نه تنها قیمت دلار بلکه همه کالاها رشد خواهند داشت.»
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: «با وجود قیمتگذاری دستوری دولت، افت تولید، رشد نقدینگی و افزایش تورم رخ خواهد داد و کالاها و خدمات گران میشوند و دلار و ارز نیز رشد خواهد داشت. این در حالی است که رشد قیمت دلار نیز یک پرده رشد تورم روی کالاها و خدمات میگذارد که اصطلاحا به آن اثر نرخ ارز میگویند.»
بوربور با تاکید بر اینکه در ریشهیابی وضعیت فعلی به قیمتگذاری دستوری دولتها برمیگردیم خاطرنشان کرد: «اگر قیمت دلار کمتر از کانال ۵۰ هزار تومانی بماند فعالان اقتصادی حمله میکنند و دلار یا طلا میخرند و اجازه افت قیمت بیش از این مقدار را نمیدهند.»
این فعال اقتصادی درباره رفت و برگشت قیمت دلار با سیگنالهای سیاسی گفت: «حرکات رفت و برگشتی قیمت دلار را نمیتوان به مثابه یک روند در نظر گرفت. کاهش قیمت در بازار ارز، نوسان محدودی است که دوام زیادی نیز ندارد.»
وی با اشاره به افزایش تورم و رشد انتظارات تورمی خاطرنشان کرد: «نسبت سپردههای بلندمدت کاهش پیدا کرده و پول به سمت سپردههای دیداری در حرکت است. باید توجه داشت اگر قیمت دلار به زیر کانال ۵۰ هزار تومانی برگردد، فعالان اقتصادی برای خرید دلار یا طلا هجوم میآوردند و اجازه افت قیمت بیش از این مقدار را نمیدهد.»
این کارشناس اقتصادی روند دلار را صعودی پیشبینی کرد و گفت: «بالا و پایینهای فعلی قیمت دلار نوسان است و فعالان اقتصادی نباید به آن توجهی کنند. چشم انداز قیمت دلار با توجه به مولفههای موثر بر قیمت دلار صعودی است و حرکتهای کاهشی فعلی استراحت در مسیر افزایشی است.»
در روز جاری بانک مرکزی عراق در بیانیهای اعلام کرد انجام تمام معاملات تجاری داخلی این کشور از سال آینده میلادی، تنها به دینار عراق محدود میشود.
به نوشته بلومبرگ، به نظر میرسد که این اقدام با هدف محدودکردن مبادله دلار آمریکا در خارج از بخش بانکی عراق و جلوگیری از قاچاق دلار به خارج از این کشور انجام شده است. تصمیم بانک مرکزی عراق همچنین باعث حمایت از پول ملی این کشور خواهد شد.
بانک مرکزی عراق از سال ۲۰۲۴ به مسوولیت خود، مبنی بر انتقال پول برای معاملات خارجی، پایان میدهد و در عوض، بر بانکهای داخلی دارای مجوز که مسوولیت انتقال پول به آنها محول شده، نظارت خواهد کرد. در حالی که خبر ممنوعیت معامله با دلار در عراق در اردیبهشت و خرداد سال جاری نیز با امید به محدودیت عرضه اسکناس آمریکایی در تهران مطرح شده بود. اما بازیگران بازار ارز این موضوع را مربوط به ماههای گذشته دانستند و مدعی شدند خبر جدیدی نیست.
امروز قیمت دلار در بازارهای همسایه با افزایش قیمت دلار در تهران همراه شد. دلار هرات با قیمت ۴۹ هزار و ۴۰۰ تومان معامله شد و افزایش ۱۵۰ تومانی داشت. قیمت دلار سلیمانیه ۴۹ هزار ۳۳۰ تومان شد و افزایش ۲۰۰ تومانی داشت. درهم امارات نیز با رقم ۱۳ هزار و ۵۹۰ تومان معامله شد.
منبع: تجارت نیوز