تاریخ: ۲۳ مهر ۱۴۰۲ ، ساعت ۰۰:۴۲
بازدید: ۹۶
کد خبر: ۳۲۰۵۴۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

یک سناریوی بدبینانه، اما ارزنده

یک سناریوی بدبینانه، اما ارزنده
‌می‌متالز - بررسی رفتار معامله‌گران بازار سهام در روز‌های گذشته حکایت از این امر دارد که میل به خرید در میان سهامداران جای خود را به بی‌رغبتی کامل در سمت تقاضا داده است. این روند بیانگر این است که بازار سهام احتمالا در روز‌های پیش رو همچنان با چالش خروج پول دست‌به‌گریبان خواهد بود.

به گزارش می‌متالز، بررسی روند شاخص کل و هم‌وزن نشان می‌دهد در روزی که بازار‌های رقیب شاهد افزایش ارتفاع قیمتی بودند، این دو نماگر در هم‌سویی با یکدیگر در مسیر نزولی حرکت کردند. روز گذشته شاخص کل با ریزش بیش از ۱۸هزار واحدی تا کف کانال ۲میلیون واحد سقوط کرد تا وضعیت معاملات پیش رو در این بازار مجددا گره بخورد. این وضعیت در حالی است که از منظر بنیادی اغلب سهام موجود در بورس تهران در سطوح ارزنده قیمتی قرار دارند، بااین‌حال روند فرسایشی و ادامه دار خروج پول از بازار مانع از آن می‌شود که پول قدرتمندی در بازار جذب شود. آن‌طور که به نظر می‌رسد سهامداران هنوز نتوانسته اند با شوک ناشی از تنش‌های منطقه‌ای کنار بیایند. این عامل سبب شده سرمایه‌گذاران بازار سهام را فضای مناسبی برای سرمایه‌گذاری ندانند. بررسی‌های آماری نشان می‌دهد در روز شنبه ۸۶درصد بازار در بازه منفی (۶۴۴ نماد) و ۱۰۵ نماد در وضعیت مثبت قرار داشتند که نشانگر وضعیت رکودی بازار است.

خریداران و فروشندگان اغلب به سمت کفه فروش رغبت داشتند، به‌طوری‌که در صورت تداوم این مسیر، ماندگاری شاخص‌کل در محدوده ۲‌میلیون واحد با، اما واگر‌های جدی مواجه است. با‌این‌حال به نظر می‌رسد نگرانی‌های ایجادشده در این خصوص در میان‌مدت رفع شود. با توجه به وضعیت متغیر‌های اثرگذار بر بازار مذکور، به نظر می‌رسد طی ۶ ماه آینده ارزندگی قیمتی سبب جذابیت در جهت خرید سهام شود. یکی از پرسش‌های متداول که در هفته‌های گذشته به‌کرات از سوی فعالان اقتصادی مطرح شده، این است که چرا به‌رغم وضعیت ارزندگی سهام، سرمایه‌گذاران مجاب نمی‌شوند برای کسب بازدهی معقول پول خود را وارد تالار شیشه‌ای کنند؟ دلایل این موضوع را باید در وابستگی و علاقه‌مندی قابل‌توجه این دسته از سرمایه‌گذاران به کسب بازدهی در کوتاه‌مدت جست‌وجو کرد. گروهی از سرمایه‌گذاران عمدتا خرد معمولا با نگاه میان‌مدت و بلندمدت وارد این بازار نمی‌شوند.

کسب سود در کوتاه‌ترین زمان سبب شده سرمایه‌گذاران قید بازار مزبور را بزنند. علاوه بر این مهم، تعدد ریسک‌های حاکم بر بازار وضعیتی را به وجودآورده تا شاهد تردید سهامداران در خصوص نگه داشتن سهام مختلف باشیم. معاملات بورس تحت‌تاثیر متغیر‌های بیرونی روز‌های خوبی را به خود نمی‌بیند؛ بنابراین می‌توان انتظار صعود پی‌در‌پی و مستمر شاخص‌های سهامی و ورود نقدینگی‌های جدید به این بازار را داشته باشیم. بازار سهام میان یک خوش‌بینی و بدبینی شدید قرار گرفته است. حتی اگر سناریوی بدبینانه و ریزش بیشتر بازار سهام محقق شود، به دلیل ارزندگی قیمت، سرمایه‌گذاران می‌توانند حساب ویژه‌ای روی این سناریو باز کنند.

محمد غفوری / کارشناس بازار سرمایه

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده