به گزارش میمتالز، با توجه به جنگ غزه و احتمال محدود گسترش آن و کاهش تولید و عرضه توسط تولیدکنندگان آن و همچنین افت تقاضای جهانی برای نفت این قبیل نوسانها همچنان ادامه دارد. این در حالی است که نرخ ارز رسمی مورد استناد در قیمتهای پایه نسبت به هفته گذشته رشد داشته و از اینرو افزایش قیمت پایه محصولات پتروشیمی را میتوان تحتتاثیر رشد نرخ ارز دانست. شرایط معاملات گریدها و گروههای کالایی رایج در بازار فیزیکی تالار محصولات پتروشیمی ظرف دو هفته گذشته در شرایطی از تب و تاب افتاده است که افزایش قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی میتواند بهعنوان محرکی برای رونق معاملات بورسکالای ایران عمل کند؛ اگرچه جرقههای رشد نرخ پلی پروپیلنها بهشدت گسترش یافته است.
بررسی تالار فیزیکی بورسکالای ایران ظرف هفته گذشته (۲۰ تا ۲۶ آبانماه) حکایت از آن دارد که این بازار میزبان ۱۰۳هزار و ۳۰۴ تن کالای پلیمری بود که این میزان با تقاضای ۱۲۷هزار و ۲۱۷ تنی مواجه شد و در نهایت حدود ۸۴هزار و ۱۰۶ تن مورد معامله قرار گرفت. به عبارت بهتر ۸۱درصد از میزان عرضه محصولات پلیمری در رینگ فیزیکی بورسکالا به فروش رسید. در عین حال میزان عرضه، تقاضا و حجم معاملات طی هفتههای سوم و چهارم آبانماه سالجاری تغییر چندانی با هم نداشته است.
بررسی آمار اعلامشده در رینگ پتروشیمی نشان میدهد که میزان عرضه و تقاضا همچنان به روند کاهشی خود ادامه میدهد. فروش ۸۱ درصدی در عرضه تالار پتروشیمی هفته گذشته آمار قابلتوجهی است، اما نسبت به هفتههای پیشین همچنان روند نزولی را طی میکنند که میتوان گفت این اتفاق تحتتاثیر کاهش عرضه، محصولات جذاب نظیر پلی پروپیلنهای شیمیایی و همچنین پیشبینی کاهش قیمتهای پایه از سوی متقاضیان رقم خورده است. به این ترتیب میتوان گفت که رینگ محصولات پلیمری بهاستثنای چند گروه کالایی خاص نظیر پلی پروپیلنها و پلی اتیلن ترفتالاتها با فروکش تب خرید مواجه شده است.
همچنین تالار فیزیکی محصولات پتروشیمی در هفته چهارم آبان میزبان ۴۱هزار و ۵۵۷ تن محصولات شیمیایی بود که تقاضای ۳۴هزار و ۴۹۹ تنی به ثبت رسید و از این میزان حدود ۳۰هزار و ۶۴ تن مورد معامله قرار گرفت و به عبارت بهتر ۷۲درصد از میزان عرضه محصولات شیمیایی به فروش رسید. این میزان از معامله نیز با وجود اینکه آمار قابلتوجهی به حساب میآید، نسبت به چند هفته گذشته رینگ فیزیکی شاهد کاهش میزان عرضه و تقاضا برای محصولات شیمیایی است. از طرفی بررسی قیمت پایه محصولات شیمیایی ظرف چند هفته اخیر نشان میدهد که افت عرضه و تقاضا تحتتاثیر سیگنالهای جهانی قرار گرفته و از اینرو معاملات تالار فیزیکی از رونق افتاده است.
روز یکشنبه ۲۸ آبان قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی که شامل ۴۵ گروه است در شرایطی اعلام شد که مبنای قیمتگذاری برای اغلب گروههای کالایی این بازار، دلار ۳۷ هزار و ۷۴۳ تومانی بود که نسبت به دلار ۳۷ هزار و ۶۱۸ تومانی ۲۱ آبان افزایش ناچیزی داشته است، در حالی که نرخ دلار مبنای قیمتگذاری طی دوهفته متوالی تغییر چندانی نداشته، اما قیمت پایه برخی از محصولات پلیمری و شیمیایی افزایشی بوده و برخی دیگر نیز روند کاهش نسبی را در پیش گرفته اند. این در حالی است که روز یکشنبه ۲۸ آبانماه قیمت پایه محصول پلیمری PVC گرید S۶۵ حدود ۲۹ هزار و ۲۸۶ تومان تعیین شد که نسبت به هفته گذشته حدود ۹۷۳ ریال معادل ۰.۳۳ درصد افزایش داشته است. همچنین بررسی بازار جهانی نشان میدهد که قیمت جهانی این کالا نیز با افزایش همراه بوده است.
قیمت پایه پلی پروپیلنهای نساجی از دیگر محصولات پلیمری نیز حدود ۳۴ هزار و ۸۶۳ تومان اعلام شد که با توجه به عدمتغییر محسوس بهای ارز ظرف دو هفته متوالی قیمت پایه این محصول پلیمری نسبت به هفته گذشته با کاهش ۰.۲۳ درصدی همراه بوده است. همچنین قیمت پایه پلی پروپیلن شیمیایی از دیگر گروههای کالایی محصولات پلیمری که حدود ۳۵ هزار و ۱۳۲ تومان تعیین شد، نسبت به قیمت روز ۲۱ آبانماه حدود ۸۰ تومان معادل ۰.۲۳ درصد کاهش داشته است. روز یکشنبه ۲۸ آبانماه قیمت پایه استایرن بوتادین رابر روشن ۱۵۰۲ حدود ۰.۳۳ درصد معادل ۲۰۲ تومان نسبت به هفته گذشته افزایش داشته است که بعد از اکریلونیتریل بوتادین استایرن ۰۱۵۰ با افزایش ۱.۵ درصدی معادل ۸۹۳ تومان در رتبه دوم افزایشیها قرارگرفت.
اغلب محصولات شیمیایی نیز همچون محصولات پلیمری نسبت به هفته گذشته با افزایش قیمت پایه همراه بودند. در بین محصولات پتروشیمی، استایرنمنومر با قیمت دلار مبنای ۳۷هزار و ۷۴۳ تومان قیمتگذاریشده، افزایش قیمت را تجربه کرد و مقایسه قیمت پایه این محصول در دو هفته اخیر رشد یکهزار و ۳۴۶ تومانی و معادل ۰.۳۸درصد را نشان میدهد. بررسی قیمتهای پایه محصولات شیمیایی و پلیمری نشان میدهد که بخش اعظم محصولات در روز ۲۸ آبانماه افزایش قیمت داشته اند و رشد قیمت پایه اغلب محصولات شیمیایی و پلیمری با وجود کاهش قیمتهای جهانی و افت بهای نفت و کاهش تقاضا و رکود مجدد اقتصاد چین را میتوان تحتتاثیر افزایش نرخ ارز دانست. از اینرو میتوان انتظار داشت که افزایش قیمت پایه محصولات پتروشیمی به عنوان محرکی برای معاملات در بورسکالای هفته جاری عمل کند و پیشبینی میشود که بازار فیزیکی محصولات پلیمری و شیمیایی ظرف روزهای آینده از رکود فعلی خارج شود.
در جلسه صدوپانزدهم کمیته تخصصی پتروشیمی موضوعهای مختلفی مورد بررسی قرار گرفتند. طی این جلسه پیرو بند ۵ صورتجلسه ۱۱۲ کمیته مقرر شد کف عرضه گرید فیلم پلیپروپیلن به همان رقم یکهزار و ۵۰۰ تن هفتگی باز گردد و پیرو بند ۳ صورتجلسه ۱۱۳ کمیته، محل تامین افزایش کف عرضه گرید منسوج نبافته (۷۰۰ تن هفتگی) در جلسه بعدی با حضور ذینفعان و دفتر تخصصی مربوطه بررسی و مشخص شود. همچنین پیرو بند ۴ صورتجلسه ۱۰۶ کمیته مقرر شد مجددا عرضه تلفیقی گرید فیلم پلیپروپیلن در دستور کار قرار گیرد. براساس مصوبات این جلسه پیرو بند ۳ صورتجلسه ۱۱۴ کمیته در خصوص واردات و عرضه تلفیقی ۲EH مقرر شد مقدار هفتگی یکهزار و ۷۰۰ تن (۱۱۰۰ تن داخلی و ۶۰۰ تن وارداتی) به عنوان کف عرضه تلفیقی برای جبران کسری عرضه در داخل از ابتدای آذرماه تا پایان فروردین ۱۴۰۳ انجام شود.
منبع: دنیای اقتصاد