تاریخ: ۱۰ دی ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۲:۴۳
بازدید: ۲۸۴
کد خبر: ۳۲۸۵۰۱
سرویس خبر : آهن و فولاد
با هدف تولید فولاد سبز در فولاد مبارکه صورت پذیرفت؛

سرمایه‌گذاری بیش از ۲٫۲ میلیارد دلاری در مسیر صنعت سبز

سرمایه‌گذاری بیش از ۲٫۲ میلیارد دلاری در مسیر صنعت سبز
‌می‌متالز - شرکت فولاد مبارکه اصفهان در مسیر گذار به تولید فولاد سبز، تمام توان خود را به کار گرفته و اقدامات بسیاری را به عنوان صنعتی پیشرو در کشور در این زمینه انجام داده است که از جمله می‌توان به سرمایه‌گذاری بیش از ۲.۲ میلیارد دلار در راستای بهبود عملکرد محیط زیست اشاره کرد.

به گزارش می‌متالز، بر اساس آمار انجمن جهانی فولاد (WSA)، فولادسازان جهان طی ۱۱ ماهه سال ۲۰۲۳، یک میلیارد و ۷۱۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تن فولاد خام تولید کردند که این میزان نشان از رشد ۰٫۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ دارد. این در حالی است که میزان تولید فولاد ایران از ابتدای ماه ژانویه تا پایان ماه نوامبر سال جاری میلادی با افزایش ۰٫۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به ۲۸ میلیون و ۱۰۰ هزار تن رسیده است. بر همین اساس کشور تا پایان ۱۱ ماهه سال ۲۰۲۳، همچنان در رده دهم برترین فولادسازان جهان قرار گرفته و گام‌های موثری در راستای تحقق تولید فولاد سبز برداشته است.

در همین راستا سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به عنوان متولی بخش معدن و صنایع معدنی در کشور، اجرای پروژه امکان‌سنجی تولید فولاد سبز را با همکاری شرکت‌های بزرگ فولادی و با در نظر گرفتن پارامتر‌های فنی و اقتصادی در دستور کار خود قرار داده و تفاهم‌نامه همکاری بین این سازمان و شرکت‌های ملی فولاد ایران، بین‌المللی مهندسی ایران (ایریتک)، ایراسکو، فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، معدنی و صنعتی چادرملو، معدنی و صنعتی گل‌گهر و معدنی و صنعتی گهرزمین منعقد شده است. با توجه به حضور شرکت‌های برتر فولادی کشور در این تفاهم‌نامه به ویژه شرکت فولاد مبارکه به عنوان بزرگ‌ترین فولادساز منطقه منا، به نظر می‌رسد تولید فولاد سبز به زودی در کشور محقق خواهد شد.

در حال حاضر ۸ درصد از کل گاز‌های گلخانه‌ای در جهان توسط صنعت فولاد منتشر می‌شود. با توجه به شرایط اقلیمی حاد از یک سو و اهمیت روزافزون حفظ محیط زیست از سوی دیگر، نیاز است که شرکت‌های تولیدکننده فولاد در سراسر جهان حداکثر تلاش خود را برای دستیابی به انتشار کربن صفر و کاهش اثرات تولید فولاد به محیط زیست به کار گیرند. در واقع صنعت سبز تعهد، بیانیه و نشانه‌ای از نقشه راه صنعت فولاد به سمت آینده است و با نگاهی دقیق‌تر نشان می‌دهد که تولیدکنندگان در این مسیر به چه چیزی فکر می‌کنند.

همان‌گونه که اشاره شد، هدف از تولید فولاد سبز به حداقل رساندن اثرات بر محیط زیست طی فرآیند تولید فولاد است و از مهم‌ترین ارکان صنایع سبز می‌توان به پیاده‌سازی استراتژی‌های توسعه پایدار، کاهش و به صفر رساندن انتشار خالص کربن، حذف انتشار آلاینده‌ها به هوا و کمینه کردن مصارف آب و انرژی در طی پیاده‌سازی اقتصاد چرخشی اشاره کرد.

روش‌های مختلفی برای دستیابی به این مهم در صنایع بزرگ تولیدکننده فولاد تعریف شده است که به عنوان مثال می‌توان به مواردی همچون جایگزین کردن روش‌های سنتی تولید فولاد با کوره‌های قوس الکتریکی؛ استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در فرآیند‌های تولید فولاد به جای سوخت‌های فسیلی؛ بهبود راندمان نیروگاه‌های داخلی با هدف کاهش مصرف منابع طبیعی و کاهش انتشار کربن؛ جایگزینی گاز‌های احیاکننده سنگ‌آهن با هیدروژن در کوره‌های بلند و کوره‌های «MIDREX»؛ احیای مستقیم سنگ آهن با استفاده از تکنولوژی «Smelting» (الکترولیز مستقیم سنگ‌آهن در دمای بالا)؛ بازیابی حرارت از سرباره کوره‌های قوس الکتریکی و کوره بلند؛ تبدیل سرباره به مواد اولیه با ارزش؛ بهینه‌سازی مصرف آب با تعریف استاندارد‌های مربوطه و بازچرخانی حداکثری پساب؛ استفاده بیشینه از قراضه و کاهش برداشت از منابع طبیعی؛ استحصال مواد با ارزش از گاز‌های خروجی فرآیند‌ها مثل متانول و اتانول؛ پیاده‌سازی فرآیند‌های جداسازی و ذخیره کربن و تولید محصولاتی با دوام بیشتر و عمر بالاتر اشاره کرد.

شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز در مسیر گذار به تولید فولاد سبز تمام توان خود را به کار گرفته و اقدامات بسیاری را به عنوان صنعتی پیشرو در کشور در این زمینه انجام داده و یا در دست اقدام دارد که از جمله می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • سرمایه‌گذاری بیش از ۲٫۲ میلیارد دلار در راستای بهبود عملکرد محیط زیست؛
  • استفاده صرف از کوره‌های قوس الکتریکی و عدم استفاده از سوخت‌های هیدروکربوری سنگین؛
  • احداث بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی کشور با ظرفیت بیش از ۶۰۰ مگاوات در شرق استان اصفهان؛
  • احداث نیروگاه بادی با ظرفیت ۲۰۰ مگاوات در استان سیستان و بلوچستان؛
  • ساخت و راه‌اندازی یکی از بزرگ‌ترین نیروگاه‌های سیکل ترکیبی با توربین‌های کلاس F با ظرفیت بیش از ۹۰۰ مگاوات؛
  • مطالعه و بررسی امکان تولید هیدروژن در مقیاس بالا برای احیای سنگ‌آهن در کوره‌های MIDREX؛
  • فرآوری سرد سرباره به عنوان محصول جانبی کوره‌های قوس الکتریکی؛
  • سرمایه‌گذاری و حمایت گسترده از شرکت‌های دانش‌بنیان در زمینه بهبود فرآیند‌ها و حل چالش‌های پیش روی صنعت فولاد کشور؛
  • دعوت به همکاری شرکت‌های پیشرو در زمینه ارائه به‌روزترین خدمات فنی و مهندسی صنعت فولاد با هدف پیاده‌سازی اقتصاد چرخشی و فرآوری گرم سرباره و تبدیل سرباره به محصولات با ارزش؛
  • پیاده‌سازی استاندارد بین‌المللی ISO۴۶۰۰۱ با هدف مدیریت مصرف آب و تبدیل شدن به شرکت سرآمد در کاهش مصرف آب در بین فولادسازان بزرگ دنیا؛
  • دارنده عنوان اولین شرکت صنعتی بزرگ کشور در پیاده‌سازی استاندارد نظام مدیریت محیط زیست؛
  • پیاده‌سازی ارکان اقتصاد چرخشی با هدف کمینه کردن برداشت از منابع طبیعی و بازیابی و استفاده مجدد از مواد اولیه؛
  • همکاری با شرکت‌ها و دانشگاه‌های معتبر در زمینه شناسایی نقاط با قابلیت بازیابی انرژی و ارائه طرح جهت بازیافت حرارت و تولید محصولات شیمیایی مثل متانول؛
  • پیاده‌سازی ارزیابی چرخه حیات محصولات در شرکت برای شناسایی و کمینه کردن اثرات به محیط؛
  • نوسازی خطوط تولید و استفاده از تکنولوژی‌های با راندمان بالاتر در نواحی نورد گرم، نورد سرد و انرژی و سیالات.

در پایان باید اشاره کرد که با توجه به وضعیت وخیم انتشار گاز‌های گلخانه‌ای و اثرات بسیار مخرب آن بر تغییرات اقلیم و محیط زیست از یک سو و نیاز به هم‌راستایی با سایر شرکت‌های بزرگ تولیدکننده فولاد در جهان از سوی دیگر، صنعت فولاد کشور نیز باید نقشه راه خود را به سمت کاهش و صفر کردن انتشار خالص کربن به صورت دقیق تدوین کرده و در این راه از هیچ کوششی دریغ نکند.

منبع: فلزات آنلاین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین