به گزارش می متالز،به طور کلی، استخراج مواد معدنی در استرالیا یکی از صنایع اصلی این کشور به شمار میآید و توسعه بخش معدن منجر به جذب مهاجران بسیاری شده است. استرالیا اما این بار چشماندازی نو و متفاوت از گذشته را برای بهرهبرداری از عناصر یادشده به ویژه وانادیوم ترسیم میکند و در پی آن است که بیشتر بر مصرف داخلی متکی باشد.
به نقل از اِیبیسینیوز، بخش معدن استرالیا در تلاش برای جستوجوی عناصر نادر خاکی است و از سویی دیگر، این صنعت به دنبال این است که ارزش افزوده خود را ارتقا دهد. درحالحاضر سنگ آهن و زغال سنگ، ۲ مورد از پرحجمترین کامودیتیهای استرالیا، با کشتی و در حجم انبوه به سایر کشورها که قابلتوجهترین آنها چین است، صادر میشوند و در آنجا با به کار گرفته شدن و تولید محصولات گوناگون، ارزش افزوده پیدا میکنند. این محصولات در ساخت انواع کالایی استفاده میشوند که استرالیا آنها را میخرد و وارد میکند، در حالی که بسیاری از آنها از مواد معدنی تولید میشوند که از این کشور صادر میشوند.
حالا استرالیا در تکاپوی تولید فلزات فناورانه از عناصر نادر خاکی است؛ فلزاتی که تصویر جدیدی از اقتصاد را ترسیم میکنند و در ساخت تلفنهای همراه، پنلهای خورشیدی و ماشینآلات خودکار، عناصری ضروری به شمار میآیند.
این عناصر در ساخت انواع باتریها نیز به کار میآیند؛ باتریهایی که در ذخیره انرژی از منابع تجدیدپذیر و ساخت انواع ماشینهای برقی که جایگزین ماشینهای احتراقی هستند، استفاده میشوند.
از جمله این عناصر کمیاب که استرالیا ظرفیت خوبی برای سرمایهگذاری در آن دارد، وانادیوم است و ذخایر آن با عیار بالا در مرکز استرالیای غربی یافت میشود.
وینست آلگار، مدیرعامل شرکت وانادیوم استرالیا نیز بر امکان بهرهبرداری از این ماده تاکید میکند و در این باره میگوید: این ماده، عامل ایجاد فرصتهای چشمگیر برای کسب و کارهای جدید با ارزش افزوده در کشور است اما مسیری که درباره مواد معدنی پیشین در استرالیا داشتیم نباید تکرار شود که هر چند پررونق بود اما در نهایت با ضعف روبهرو شد و تجربهای است که باید تبدیل به درسی سودمند شود.
او در ادامه توضیح داد: روندی که برای مواد معدنی سنتی پیش گرفته شد نباید در فضای لیتیوم، وانادیوم و کبالت نیز تکرار شود و نیاز به تغییر جریان صادرات مواد معدنی است؛ جریانی که به انتقال چندین تن به خارج از کشور منجر شد.
وانادیوم پیشتر عامل تحکیم فولاد در محصول میلگرد بود اما آلگار میگوید ارزش واقعی آن در دوره فناوریهای جدید و در جایگاه یک عنصر کلیدی در باتریهای ردوکس که به نام باتریهای جریان هم شناخته میشوند، ظهور و بروز میکند.
آلگار در این باره میگوید: ما این صنعت جدید در حال توسعه را در اختیار داریم و به باور من باید بتوانیم باتری جریان اکسایشی-کاهشی را در استرالیا بسازیم. تا حالا نیز در ساخت گروهی از الکترولیتهای وانادیوم در دانشگاه استرالیای غربی که برای باتریها مورد نیاز است، موفق بودهایم. شرکت وانادیوم استرالیا در همین زمینه به یک معامله پرریسک با بزرگترین شرکت سازنده باتری جریان در جهان، شرکت آلمانی «گیلدهمایستر» وارد شده است. در هر حال آنچه جویندگان عناصر نادر خاکی در پی آن هستند، صنعتی با ارزش افزوده است. تا همین اواخر، همه عناصر نادر استرالیا، استخراج و به چین صادر میشدند که بر این صنعت و نرخ آن اثر ناخوشایندی داشت. اکنون با افزایش ارزش جهانی عناصر نادر، حرکت بازار در روندی رو به رشد و در واقع موافق با پیدا کردن ذخایر بیشتری از این عناصر به پیش میرود و استرالیا نیز کشوری مستعد برای پیگیری این ذخایر است. در واقع این ذخایر در سراسر پوسته زمین، حاضر و موجودند و آنچه آنها را «نادر» میکند، این است که در حجمی که از نظر اقتصادی بهرهبرداری آن مقرون به صرفه باشد، در یک منطقه متمرکز میشود که هزینه جستوجو و بهرهبرداری از آنها را بالا میبرد. گفتنی است ایران نیز از ذخایر نادر برخوردار است و براساس خبری که ایسنا سال گذشته منتشر کرد، در پی طرحهایی که برای اکتشاف و توسعه بهرهبرداری از عناصر نادر خاکی بهرهبرداری شدند، سرپرست مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران از ظرفیت حدود ۳۰۰ هزار تن عناصر نادر خاکی در کشور خبر داد.