به گزارش میمتالز، محمد صدری مدیر کیفیت فراگیر ذوب آهن اصفهان با اعلام این خبر گفت: ذوب آهن اصفهان در کنار تولید مقاطع ساختمانی، ریل، آرک معدن و... محصولات فرعی متنوعی نیز تولید میکند که از جمله آنها سولفات آمونیوم است. این محصول در مدیریت تولیدات کک و مواد شیمیایی شرکت فرآوری و بستهبندی شده و عموماً به عنوان کود کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: با توجه به حساسیت موجود در حوزه مواد غذایی و محیط زیست، سازمان ملی استاندارد ایران در سال ۱۳۹۸ استاندارد ملی به شماره ۷۶ را به عنوان یک استاندارد اجباری جهت تولید و واردات این فرآورده معرفی نمود که در این استاندارد به ویژگیها و روشهای آزمون کود سولفات پرداخته شده است.
مدیر کیفیت فراگیر ذوب آهن اصفهان تصریح کرد: تا سال ۱۴۰۱، سازمان ملی استاندارد ایران صرفاً اسیدیته آزاد کمتر از پنج صدم درصد را برای کود سولفات آمونیوم تایید مینمود، اما پس از انجام مطالعات میدانی مشخص شد، کود سولفات آمونیوم با PH پایینتر میتواند دو عامل شوری و قلیایی بودن خاک را کاهش دهد که این کاهش قلیاییت در رشد و نمو گیاهان بسیار موثر است لذا این استاندارد مورد بازبینی قرار گرفت و سولفات آمونیوم نوع ۲ با میزان اسیدیته آزاد حداکثر دو دهم درصد نیز مورد قبول سازمان استاندارد و جهاد کشاورزی قرار گرفت.
محمدرضا ملت سرپرست تضمین کیفیت نیز در ادامه اظهار داشت: با وجود ظرفیت بالای تولید محصول جانبی آمونیوم سولفات و در راستای افزایش سودآوری و فروش محصولات فرعی شرکت پس از اصلاح فرآیند تولید در معاونت بهرهبرداری جهت انطباق کلیه شرایط فنی محصول یاد شده با الزامات استاندارد ملی ایران و بر اساس پیگیریهای به عمل آمده توسط این مدیریت با همکاری معاونت بازرگانی، درخواست پروانه کاربرد علامت استاندارد و مدارک مورد نیاز این محصول تهیه و به اداره کل استاندارد استان اصفهان ارسال گردید.
وی خاطرنشان کرد: با عنایت به الزامات سازمان ملی استاندارد، یک نفر از مدیریت کیفیت فراگیر به عنوان مدیر کیفیت محصول مورد نظر با مدرک تحصیلی مهندسی شیمی معرفی و پس از طی مراحل لازم، موفق به دریافت گواهی تایید صلاحیت گردید.
محمدرضا ملت با اشاره به اینکه محصول سولفات جدید، هشتمین محصول دارای پروانه کاربرد علامت استاندارد در ذوب آهن اصفهان است، بیان کرد: در نهایت اداره کل استاندارد جهت تایید محصول مذکور مطابق الزامات، دستور انجام آزمایشات لازم توسط آزمایشگاه ثالث را صادر نمود و پس از کسب نتایج موفق، پروانه تولید استاندارد این محصول در تاریخ بیستویکم بهمنماه صادر شد که مطابق با این پروانه، ذوب آهن اصفهان میتواند با رعایت استاندارد ملی شماره ۷۶ از علامت استاندارد ایران، برای فرآورده کود سولفات آمونیوم استفاده نماید.
ابراهیم رحیمینژاد سرپرست بازیابی مواد نیز گفت: در بخش تولیدات کک و مواد شیمیایی پس از شارژ زغال سنگ در کورههای باطری، در مدت زمان و دمای مشخص در غیاب هوا به صورت غیر مستقیم حرارت داده شده و به کک تبدیل میشود و همزمان مواد فرار زغال سنگ به صورت گاز کک از آن خارج میگردد. کک حاصله پس از دانهبندی جهت عملیات احیای سنگ آهن و تولید چدن به کوره بلندها ارسال و گاز کک نیز پس از تصفیه به عنوان سوخت صنعتی پرکالری در کورههای تولید کک و دیگر بخشهای کارخانه مورد استفاده قرار میگیرد.
وی اظهار داشت: این گاز حاوی ترکیبات گوگردی و نیتروژنی بوده و به دلیل محتوی گازهای نیتروژنه و سولفوره مستقیماً قابل مصرف نیست و لازم است این ترکیبات تصفیه شوند. یکی از این ترکیبات آمونیاک است که حذف آن نیز اثرات زیست محیطی مطلوبی در پی دارد و همچنین پس از طی فرآیندهایی قابلیت تبدیل به سولفات را دارا میباشد.
مجید ناطقی مهندس ارشد واحد یک بازیابی مواد نیز اضافه کرد: در واحد سولفات آمونیم، آمونیاک همراه گاز کک در تماس مستقیم با محلول اسید سولفوریک رقیق ۳-۴ درصد در راکتوری به نام ساتراتور مطابق ترکیب شده و کریستالهای سولفات آمونیوم تولیدی پس از آبگیری در سانتریفوژ و خشک کردن در کیسههای ۵۰ کیلوگرمی بستهبندی و به فروش میرسد.
ناطقی گفت: با بهینهسازی فرآیند سولفات آمونیوم، کاهش میزان اسید آزاد این محصول وکسب مشخصات فنی مجاز آن موفق شدیم پروانه استاندارد این محصول فرعی جدید را کسب نماییم.
اردشیر حسینی منجزی کارشناس مدیریت بازاریابی و صادرات نیز گفت: حوزه بازاریابی و فروش به حسب توانمندیهای ذوب آهن اصفهان و امکان تولید سولفات آمونیوم با توجه به سنجش و توسعه بازار داخلی و صادراتی در جهت دریافت پروانه کاربرد علامت استاندارد و مجوز ثبت ماده کودی اقدام نمود.
وی افزود: با هماهنگیهای بعمل آمده با سازمان خدمات حمایتی کشاورزی و ارائه مستندات و مدارک کامل به موسسه تحقیقات خاک و آب و بارگذاری مدارک در سامانه جامع ثبت ماده کودی کشور و همچنین هماهنگیهای لازم با معاون بهرهبرداری، مدیریتهای ککسازی و کیفیت فراگیر و جمعآوری اطلاعات و تلاش در جهت اصلاح فرآیند مطابق با مدارک و دستورالعملها، پس از دریافت پروانه کاربرد علامت استاندارد از سازمان ملی استاندارد ایران، این محصول مجوز ماده کودی را از موسسه تحقیقات خاک و آب دریافت نمود و در سامانه جامع ثبت ماده کودی کشور ثبت گردید.
منبع: ذوب آهن اصفهان