تاریخ: ۱۱ مهر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۴۳
بازدید: ۱۳۱
کد خبر: ۳۵۴۲۱۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بررسی شاخص مدیران خرید دومین اقتصاد دنیا نشان می‌دهد

تداوم فاز انقباضی چین

تداوم فاز انقباضی چین
‌می‌متالز - اطلاعات منتشرشده توسط اداره ملی آمار چین نشان می‌دهد که دومین قدرت اقتصادی دنیا همچنان با تقاضای ضعیف داخلی و رکود در بخش مسکن و ساخت‌وساز و همچنین افزایش بیکاری مواجه است.

به گزارش می‌متالز، از این‌رو شاخص مدیران خرید صنعتی چین در ماه سپتامبر ۴۹.۸ واحد اعلام شد که نشان می‌دهد اقتصاد این کشور برای پنجمین ماه متوالی در فاز انقباضی به سر می‏‏‌برد. همچنین شاخص مدیران خرید صادراتی چین نشان‏‏‌دهنده تضعیف سفارش‏‏‌های خارجی در ماه مورد بررسی است. اما از طرفی اتخاذ سیاست‏‏‌های محرک اقتصادی در چین، چشم‏‏‌انداز رشد مصرف داخلی و خارجی انواع محصولات، به‌ویژه فلزات اساسی را تقویت کرده است و بر این اساس پیش‌بینی‏‏‌ها مبنی بر بهبود وضعیت اقتصادی چین طی ماه‏‏‌های آینده رقم می‏‏‌خورد.

داده‌های منتشرشده از سوی اداره ملی آمار چین نشان می‌دهد که فعالیت کارخانه‌های چین در ماه سپتامبر برای پنجمین ماه متوالی کاهش یافته است، چرا که دومین اقتصاد بزرگ جهان در تلاش برای احیای شتاب رشد اقتصادی خود است. بر اساس همین داده‌ها، شاخص مدیران خرید رسمی بخش تولید در ماه سپتامبر به ۴۹.۸ واحد رسید، این در حالی است که در ماه اوت ۴۹.۱ واحد، در ماه ژوئیه ۴۹.۴ واحد و در ژوئن ۴۹.۵ واحد اعلام شده بود.

شاخص مدیران خرید صنعتی چین (PMI) بالاتر از ۵۰ واحد نشان‌دهنده گسترش فعالیت است، در حالی که قرائت زیر آن سطح نشان‌دهنده انقباض اقتصاد است. شاخص مدیران خرید صنعتی چین اعلام‌ شده در ماه سپتامبر از ۴۹.۵ واحد مورد انتظار اقتصاددانان نظرسنجی رویترز بیشتر بود و ۴۹.۸ واحد اعلام شد. در این راستا ژائو چینگه، آمارگیر ارشد NBS گفت: با افزایش PMI به ۴۹.۸ درصد، وضعیت اقتصادی بهبود یافته و فعالیت‌های تولیدی سرعت بیشتری گرفته است و تولید تجهیزات پیشرفته همچنان پیشرو است.

ضعف در میزان سفارش‌های خارجی چین

با این حال، طبق نظرسنجی گردآوری‌ شده توسط کارشناسان و فعالان اقتصادی PMI Caixin چین ۴۹.۳ واحد اعلام شد، در حالی که این شاخص در ماه اوت ۵۰.۴ واحد بود. داده‌های Caixin منتشرشده در روز دوشنبه ۳۰ سپتامبر نشان می‌دهد که بخش تولید چین شدیدترین انقباض خود را در ۱۴ ماه گذشته در این ماه تجربه کرده که ناشی از کاهش تقاضا و تضعیف بازار کار رقم خورده است.

همچنین اریکا تای، مدیر تحقیقات کلان در گروه بانکداری سرمایه‌گذاری Maybank، عنوان کرد: شاخص Caixin تمایل بیشتری به سمت صادرکنندگان و شرکت‌های بخش خصوصی دارد که فرورفتن در سفارش‌های جدید غیرمنتظره نیست. ۴۹.۳ واحد اعلام‌ شده برای شاخص مدیران خرید صادراتی چین نشان می‌دهد که میزان سفارش‌های خارجی برای محصولات اساسی در چین روند کاهشی داشته است و از این‌رو علاوه بر میزان تقاضای داخلی مشتریان خارجی نیز تمایلی به خرید محصول چینی ندارند.

طی سال‌ جاری تولیدکنندگان درگیر رقابت شدید قیمتی برای افزایش حجم بوده‌اند و این تمایل به خریدار برای انبارسازی انجام شده است. آخرین داده‌ها نشان می‌دهد، معامله گران آنچه را که برای کوتاه‌مدت نیاز دارند، خریداری کرده‌اند.

به دلیل کاهش طولانی‌مدت رشد اقتصادی و بحران املاک در چین که تقاضای داخلی را کاهش داده است، شرایط منفی برای بخش تولید همچنان رو به افزایش است. در همین حال، محدودیت‌های غرب بر صادرات چین، از جمله خودرو‌های برقی، بر نگرانی‌ها افزوده است. این داده‌ها جدیدترین اطلاعات از نشانه‌های اقتصادی ناامیدکننده چین را نشان می‌دهد. دومین اقتصاد بزرگ دنیا همچنان با تقاضای ضعیف داخلی، رکود در بخش مسکن و افزایش بیکاری دست‌وپنجه نرم می‌کند.

بر اساس داده‌های منتشرشده توسط اداره ملی آمار چین، سود صنعتی چین در ماه اوت ۱۷.۸‌ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافت که بزرگ‌ترین کاهش در بیش از یک‌ سال گذشته به حساب می‌آید. خرده فروشی، تولید صنعتی و سرمایه‌گذاری شهری چین همگی با سرعت کمتری نسبت به پیش‌بینی‌ها در ماه گذشته رشد کردند و خرده فروشی ۲.۱‌ درصد و تولید صنعتی ۴.۵‌ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

تداوم فاز انقباضی چین

چشم‌انداز مثبت اقتصاد با سیاست‌های محرک

هفته گذشته، دولت چین تلاش‌های خود را برای تقویت رشد اقتصادی ضعیف این کشور تشدید کرد. بانک خلق چین نسبت ذخایر الزامی یا RRR و مقدار پول نقدی را که بانک‌ها باید به عنوان ذخیره داشته باشند، نیم واحد درصد کاهش داد. همچنین نرخ بازخرید معکوس هفت‌ روزه را از ۱.۷‌ درصد به ۱.۵‌ درصد کاهش داد.

رهبران ارشد چین روز پنج‌شنبه همچنین نشستی در سطح بالا به ریاست رئیس‌جمهور شی جین پینگ تشکیل دادند و در آن خواستار پایان دادن به کاهش دارایی شدند و بر لزوم حمایت از سیاست‌های مالی و پولی قوی‌تر تاکید کردند. اندی روتمن، استراتژیست سرمایه‌گذاری در Matthews International Capital Management، خاطرنشان کرد که آخرین نظرسنجی PMI قبل از برنامه‌های محرک در هفته گذشته انجام شده است، اما حتی اگر اینطور نبود، این فرصت خوبی است تا فکر کنیم این کار به زمان نیاز دارد. این تنها بخش کوچکی از فرآیند تلاش برای بازگرداندن اعتماد در میان مصرف‌کنندگان و کارآفرینان چینی است.

پس از این برنامه‌ها، بازار‌های سهام چین افزایش یافتند و بازار‌ها بهترین هفته خود را در تقریبا ۱۶ سال گذشته ثبت کردند. شاخص‌های سهام در آسیا روز سه‌شنبه اول اکتبر بیشترین سطح کاهش طی دوسال و نیم اخیر را تجربه کردند. به دنبال اظهارات تندروانه جروم پاول، رئیس فدرال‌ رزرو که گمانه‌زنی‌ها برای کاهش شدید نرخ بهره را منتفی کرد، دلار آمریکا تثبیت شد، در حالی که تنش در خاورمیانه همچنان بر بازار سایه انداخته است. قیمت نفت تقریبا ثابت است و طلا زیر قیمت بالاترین رکورد هفته گذشته معامله شد؛ چرا که سرمایه‌گذاران منتظر اطلاعات بازار کار آمریکا برای شفافیت بیشتر در مورد سرعت کاهش نرخ بهره آمریکا هستند. بهای معاملات آتی شاخص برنت با ۰.۱۱‌ درصد افزایش به ۷۱ دلار و ۷۸ سنت رسید و هر اونس طلا با ۰.۱۱‌ درصد افزایش به ۲۶۳۷ دلار رسید.

فلزات اساسی صعودی شدند

برخی پیش‌بینی‌های مثبت در نتیجه ارائه بسته محرک پولی جامع از سوی دومین اقتصاد بزرگ دنیا، در اولین روز اکتبر اثر خود را بر روی بازار‌های جهانی متاثر از اقتصاد چین، منعکس کرد. از آن جمله می‌توان به رشد بهای سنگ آهن، آلومینیوم، نیکل و طلا در معاملات روز گذشته اشاره کرد. بهای مس هم اگرچه در معلاملات دیروز اول اکتبر ۲۰۲۴ به صورت جزئی کاهش یافت، اما این کاهش بعد از رشد قابل‌توجه بهای فلز سرخ معادل ۸‌ درصد در ماه سپتامبر، پس از اعلام سیاست‌های جدید چین به‌منظور تحریک افزایش تقاضا، صورت گرفته است. چشم‌انداز قیمتی این فلز پرکاربرد هم بر اساس تحلیل‌های کارشناسی جهانی مثبت ارزیابی می‌شود. بر اساس گزارش‌های جهانی از جمله گزارش وب‌سایت خبری وتحلیلی trading economics، قیمت محموله‌های سنگ‌ آهن با محتوای آهن ۶۲‌ درصد در ابتدای اکتبر (دیروز، سه‌شنبه) به ۹۴ دلار رسید، زیرا بسته محرک جامع پکن چشم‌انداز تقاضا را در چین به‌عنوان مصرف‌کننده اصلی این ماده معدنی و صنعتی، افزایش داد. در آخر هفته، چین قوانین را برای خریداران مسکن تعدیل کرد و برای حمایت از بازار مسکن که در محاصره شرایط رکودی قرار دارد، به سمت کاهش نرخ وام مسکن حرکت کرد که نشان دهنده افزایش احتمالی تقاضا برای مصالح ساختمانی است. بانک خلق چین همچنین هفته گذشته نسبت ذخایر الزامی بانک‌ها را نیم واحد درصد کاهش داد که انتظار می‌رود یک‌تریلیون یوآن سرمایه آزاد کند و نرخ‌های کلیدی میان‌مدت و کوتاه‌مدت را برای تشویق به استقراض و افزایش نقدینگی کاهش داد. علاوه بر این، فدرال‌ رزرو آمریکا در ماه گذشته نیم واحد درصد نرخ بهره را کاهش داد و از افت بیشتر خبر داد و چشم‌انداز اقتصاد جهانی را تقویت کرد. همچنین، کل موجودی سنگ‌ آهن در سراسر بنادر چین به کاهش ادامه داد، در حالی که تامین محموله‌های سنگ‌ آهن از ارائه دهندگان کلیدی این محصول در استرالیا و برزیل هم روند کاهشی داشت.

روند افزایشی قیمت فلز نقره‌ای

بهای آلومینیوم در بازار‌های جهانی نیز روز سه‌شنبه اول اکتبر ۲۰۲۴ افزایش یافت. بر اساس آمار‌های معاملات آلومینیوم در بورس فلزات لندن، قیمت هر تن آلومینیوم به ۲ هزار و ۶۳۶ دلار افزایش یافت. آلومینیوم از ابتدای سال ۲۰۲۴، ۲۵۴ دلار به ازای هر تن یا ۱۰.۶۵‌ درصد افزایش یافته است. از نظر تاریخی، آلومینیوم در مارس سال ۲۰۲۲ به بالاترین سطح خود یعنی ۴‌ هزار و ۱۰۳ دلار رسید. نیکل نیز تحت‌تاثیر سیاست‌ها و اعلام خبر‌های جدید از اقدامات تازه چین به‌خصوص در حوزه املاک، با نوسان مثبت قیمتی همراه شد.

گزارش‌ها حاکی است، در معاملات آتی بهای نیکل به ۱۷‌ هزار و ۶۹۰ دلار به ازای هر تن افزایش یافت و به بالاترین حد در بیش از سه‌ماه گذشته رسید، زیرا فلزات اساسی در پشت تهاجمی‌ترین محرک چین از زمان همه‌گیری کرونا افزایش یافت و چشم‌انداز تقاضا را تقویت کرد. بانک مرکزی چین برنامه‌هایی را برای کاهش هزینه‌های استقراض، تزریق وجوه بیشتر به اقتصاد و کاهش بار بازپرداخت وام مسکن، ازجمله کاهش هزینه‌های وام میان‌مدت برای بانک‌ها اعلام کرد.

در همین حال، وزارت کار ایالات‌ متحده نگرانی‌هایی را در مورد کار اجباری در صنعت نیکل اندونزی مطرح کرد و اولین بار است که نیکل اندونزی به فهرست بهره‌برداری اضافه می‌شود. روز سه‌شنبه اول اکتبر، اگرچه بهای مس در بازار‌های جهانی نوسان جزئی منفی را تجربه کرد، اما به طور کلی مس در یک‌ماه اخیر رشد قابل‌توجهی را به لحاظ سطح قیمت‌ها تجربه کرد. روز گذشته، در معاملات آتی مس، قیمت‌ها پس از کاهش یک‌ درصدی نسبت به روز دوشنبه، به حدود ۴.۵ دلار به ازای هر پوند کاهش یافت، چرا که معامله گران پس از سه‌هفته افزایش متوالی سود خود را از جدول خارج کردند. فلز سرخ در ماه سپتامبر بیش از ۸‌ درصد افزایش قیمت داشت؛ چرا که کاهش ۰.۵ واحد درصدی نرخ بهره فدرال‌ رزرو آمریکا و بسته محرک پولی جامع چین، چشم‌انداز اقتصاد جهانی را تقویت کرد. رونمایی از سیاست‌های جدید چین در راستای کمک به خروج بازار مسکن از شرایط رکودی و کاهش نرخ بهره وام‌های مسکن، نشان دهنده افزایش احتمالی تقاضا برای مصالح ساختمانی مانند مس است.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده