به گزارش میمتالز، علی بیتاللهی، در پاسخ به این سوال که با توجه به وجود بافت تاریخی و اضافه شدن این بافت به بافت فرسوده شهری در اصفهان، وضعیت در این پهنه به چه صورت است؟ گفت: مساحت بافتهای فرسوده در شهر اصفهان که در زون فرونشستی قرار دارند، از تمام شهرهای ایران بیشتر است. حدود ۱۶۵۲ هکتار از بافتهای فرسوده این شهر در معرض خطر فرونشست است.
وی همچنین درباره آمار ساختمانها، بناها و تأسیسات شهری در معرض خطر فرونشست تهیه شده است؟ گفت: درباره مستحدثاتی که در معرض خطر فرونشست زمین در اصفهان قرار دارند، حدود ۹ ایستگاه آتشنشانی، ۲۷۴ فلکه آتشنشانی، ۳۲۸ مسجد، ۳۷ کتابخانه، ۳ بیمارستان، ۸ پمپ گاز، ۲۵۸ مدرسه، ۱۹ مرکز فرهنگی، ۱۴ مرکز گردشگری، ۱۷۱ مرکز آموزشی اعم از دانشگاهی و غیردانشگاهی، ۷۷ مرکز دولتی، ۳۶ مرکز صنعتی، ۱۱۸ مرکز پزشکی درمانی، ۱۴ مخزن سوخت، ۹۳۷۴ پل و یک میلیون و ۲۴۲ هزار نفر جمعیت در پهنه خطر فرونشست زمین در اصفهان هستند و به طور مثال در مناطق ۸ و ۱۰، ۳۸۰ هزار واحد مسکونی در زون خطر فرونشست قرار گرفتهاند.
بیتاللهی پیش از این، فرونشست نامتقارن را یک پدیده نادر در اصفهان دانسته بود که به دلیل اینکه این فرونشست در یک نقطه کم و در یک نقط زیاد است، در نهایت شکستگی بناها را به دنبال خواهد داشت.
وی با بیان اینکه این نبود بالانس در فرونشست باعث شکست خاک میشود، گفت: فرض کنید یک طرف ساختمان نشست کمتری داشته باشد و نشست طرف دیگر ساختمان یا پل بیشتر باشد، در چنین حالتی، چون اینطور مستحدثات صلب هستند و قابل خم شدن نیستند شدیداً دچار ترک خوردگی و شکست میشوند و این باعث میشود که ما آثار فرونشست زمین را در اصفهان و هم در آثار تاریخی و هم در مستحدثات و منازل مسکونی این شهر زیاد ببینیم و متاسفانه این پدیده جزو پدیدههای نادری هست که در اصفهان سراغ داریم.
به گفته بیتاللهی خاکهای واگرا که پس از خشکشدن، از هم باز میشود، یکی از عوامل افزایش فرونشست زمین در اصفهان است که نمونههای بارز این نوع شکافهای فرونشستی را در اطراف فرودگاه اصفهان و بخشهایی از ورزشگاه تازه تأسیس نقش جهان ازجمله چمن ورزشگاه گزارش کردهاند.
منبع: خبرگزاری تسنیم