تاریخ: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۵:۰۳
بازدید: ۴۶
کد خبر: ۳۵۷۹۳۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
براساس نتیجه یک رتبه‌بندی بین‌المللی

نروژ بهترین اقتصاد جهان شد

نروژ بهترین اقتصاد جهان شد
‌می‌متالز - نتیجه یک رتبه‌بندی بین‌المللی نشان می‌دهد برخلاف باور عمومی که آمریکا را موفق‌ترین و بزرگ‌ترین اقتصاد جهان می‌داند، کشور نروژ دارای بهترین اقتصاد در جهان است و این دومین سالی است که نروژ موفق به کسب چنین عنوانی شده است.

به گزارش می‌متالز، «رتبه‌بندی مستقل مدیریت اقتصادی استرالیا» یک شاخص ترکیبی است که اقتصاد‌های بزرگ جهان را براساس ۸ شاخص درآمد ملی به ازای هر فرد، رشد تولید ناخالص داخلی، متوسط ​​ثروت هر بزرگ‌سال، مشاغل، تورم، مالیات، حساب‌وکتاب بودجه و استقراض دولت اندازه‌گیری می‌کند. در گزارش سال ۲۰۲۴ این رتبه‌بندی نروژ برای دومین سال متولی مقام برترین اقتصاد جهان را به دست آورد درحالی‌که آمریکا به‌عنوان اقتصادی که به‌سرعت در حال بهبود است معرفی‌شده است.

در این رتبه‌بندی جدید آمریکا به‌عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان با درآمد سرانه بالا و رشد اقتصادی قوی در بین ۲۰ کشور برتر جهان قرارگرفته است. اقتصاد آمریکا اکنون در میان کشور‌های گروه ۷ پس از کانادا در رتبه دوم و در گروه ۲۰ پس از استرالیا، کره جنوبی و کانادا در رتبه چهارم قرار دارد.

براساس این گزارش که در ایندیپندنت استرالیا منتشرشده است، ۱۰ اقتصاد برتر جهان که بالاترین امتیاز رتبه‌بندی مستقل مدیریت اقتصادی استرالیا را به دست آورده‌اند به ترتیب نروژ با ۳۲٫۳۲ امتیاز، دانمارک با ۲۳٫۷۵ امتیاز، امارات متحده عربی با ۲۳٫۴۸ امتیاز، هنگ‌کنگ با ۲۲٫۴۷ امتیاز، سوئیس با ۱۹٫۱۴ امتیاز، عمان با ۱۸٫۱۲ امتیاز، استرالیا ۱۷٫۴۲ امتیاز، کره جنوبی با ۱۴٫۹۴ امتیاز، سنگاپور با ۱۴٫۷۵ امتیاز و ایسلند با امتیاز ۱۴٫۵۹ معرفی‌شده‌اند.

نروژ، دانمارک، امارات متحده عربی، سوئیس، سنگاپور و ایسلند همگی در ده کشور برتر سال ۲۰۲۳ هم بوده‌اند. هنگ‌کنگ درزمینهٔ اشتغال قوی و رشد تولید ناخالص داخلی از رتبه دوازدهم در سال گذشته به رتبه پنجم در سال جاری رسیده است. عمان درزمینهٔ اشتغال و مازاد بودجه ده پله ارتقا یافته و کره جنوبی هم نسبت به سال گذشته سه پله ارتقا داشته است.

اقتصاد‌های تایوان، مالت، قبرس، لوکزامبورگ، کانادا، نیوزیلند، اسلوونی، هلند، آمریکا و ایرلند ۱۰ اقتصاد برتر بعدی در این رتبه‌بندی به شمار می‌روند. بررسی شاخص‌های اقتصادی موردنظر این رتبه‌بندی در پایین‌ترین رتبه‌ها در گزارش جدید نشان می‌دهد اقتصاد‌های جهان در حال سپری کردن دوران پایین بودن غیرعادی تولید ناخالص داخلی، بالا بودن بدهی دولت و کسری بودجه بیشتر از حد مازاد هستند.

داده‌های موردبررسی در این رتبه‌بندی از جداول منتشرشده توسط صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و بانک سوئیس UBS به‌دست‌آمده است. این رتبه‌بندی تنها شاخص عملکرد کلی اقتصادی جهان با استفاده از متغیر‌های متعدد است.

یک برتری نروژی

نروژ در میان اقتصاد‌های پیشرفته منحصربه‌فرد است، زیرا بیشتر سود حاصل از صادرات گسترده انرژی آن به‌جای اینکه توسط شرکت‌های بزرگ به خارج از کشور منتقل شوند، در داخل کشور حفظ می‌شوند. درآمد حاصل از میادین نفت و گاز دریای شمال نروژ به یک صندوق ثروت دولتی می‌رود که بخش عمده‌ای از رفاه اجتماعی و سرمایه‌گذاری زیرساختی کشور را تأمین می‌کند.

برتری نروژ در این رتبه‌بندی در سال جاری عمدتاً به دلیل مازاد بودجه عالی، پس‌انداز خالص، نرخ بالای درآمد به ازای هر نفر و نرخ پایین بیکاری است. در زمان دولت کارگری نخست‌وزیر یوناس گار استور، نروژ همچنین توانست در حوزه صادرات رکورد جدیدی به ثبت برساند، بدهی خانوار‌ها و نابرابری کاهش پیدا کرد. نرخ بیکاری نروژ زمانی که حزب کارگر ینس استولتنبرگ در اکتبر ۲۰۰۵ به قدرت رسید، ۴٫۵ درصد بود. یک سال بعد، این نرخ به ۳٫۳ درصد و پس از دو سال به ۲٫۴ درصد رسید. این الگو در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ تکرار شد.

بزرگ‌ترین اقتصاد جهان، آمریکا، در این رتبه‌بندی جدید در جایگاه نوزدهم قرارگرفته است که نسبت به سال گذشته یک پله سقوط کرده است. اگرچه نتایج مربوط به مشاغل، درآمد و رشد تولید ناخالص داخلی برای این اقتصاد بزرگ خوب بوده است، اقتصاد آمریکا ازنظر کسری بودجه و بدهی‌های دولتی بیشتر از دیگر کشور‌های توسعه‌یافته عقب‌افتاده است. آمریکا هنوز از چهار سال سوء مدیریت چهار سال ریاست‌جمهوری ترامپ بهبود نیافته است. آمریکا در سال ۲۰۱۸ از میان ۱۰ اقتصاد برتر در این رتبه‌بندی به رتبه ۲۹ و در سال ۲۰۱۹ به رتبه ۳۴ سقوط کرد.

اقتصاد‌های موفق در سال گذشته، علاوه بر تمام کشور‌هایی که در ده رتبه اول قرار دارند، شامل تایوان با ۱۲ پله صعود به رتبه یازدهم، سوئد با ۲۱ پله صعود به رتبه ۲۳ و انگلیس با ۱۹ پله صعود به رتبه ۲۷ هستند. اقتصاد‌هایی که روندی نزولی در پیش‌گرفته‌اند شامل سنگاپور با ۶ پله نزول در رتبه نهم، ایرلند با ۱۲ پله نزول در رتبه بیستم و رژیم صهیونیستی با ۱۳ پله نزول در رتبه ۲۵ هستند.

منبع: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

عناوین برگزیده