به گزارش میمتالز، در دومین روز هفته (یکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳)، تالار شیشهای با رشد بیش از ۳۵ هزار واحدی، سبزپوش باقی ماند و شاخص کل به رقم دو میلیون و ۸۹ هزار واحد رسید. شاخص هموزن نیز رشد مثبتی را تجربه کرد. در این دو روز ابتدایی، بازار با صفهای خرید سنگین بهویژه در صندوقهای اهرمی همراه بود، زیرا این صندوقها به دلیل حباب منفی بالا همچنان جذابیت خود را برای خریداران حفظ کردهاند. نمادهایی مانند بانک ملت و خودرو نیز با تقاضای بالا و صف خرید چشمگیری مواجه شدند.
ارزش معاملات امروز نسبت به روز قبل یک هزار میلیارد تومان افزایش یافت و به ۳۷۰۰ میلیارد تومان رسید. همچنین ورود ۱۲۴۶ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام رقم خورد، که این حجم از ورود پول حقیقی از ابتدای مردادماه تاکنون بیسابقه است. در بین صنایع فعال، شیمیاییها، استخراج کانههای فلزی و شرکتهای سرمایهگذاری بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص دادند. از سوی دیگر، خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت به ۳۳۱ میلیارد تومان رسید و نشانهای از تمایل سرمایهگذاران به داراییهای ریسکپذیر است.
در بازار طلا، وضعیت نزولی ادامه دارد و صندوقهای طلا روز خود را با کاهش ارزش آغاز کردند. امروز خروج ۵۰۰ میلیارد تومان پول از این صندوقها ثبت شد که با کاهش نرخ دلار به کانال ۶۸ هزار تومانی همزمان شده و موجب شدت گرفتن خروج سرمایه از طلا شده است.
در کنار وضعیت مثبت بازار، چند خبر مهم نیز مورد توجه فعالان قرار گرفت. از جمله اینکه حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی قطعی شده و از سال آینده احتمال افزایش قیمت کالاهای اساسی بین ۳۸ تا ۵۳ درصد پیشبینی میشود. برای کالاهای غیراساسی نیز نرخ ارز مرکز مبادله به ۵۰ هزار تومان رسیده که اختلافی چشمگیر با نرخ بازار آزاد دارد.
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، در توییتی از تصمیمات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت برای تأمین مالی تولید خبر داد و گفت: "هدف از این تصمیمات کاهش مشکلات نقدینگی و تسهیل دسترسی به منابع مالی است تا علاوه بر ظرفیت فعلی، منابع بیشتری برای رشد تولید فراهم شود و نرخهای تامین مالی نیز تعدیل شود."
از سوی دیگر، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، اعلام کرد که برای حمایت از بازار سرمایه، انتشار اوراق با نظم بیشتری انجام میشود و نظام نرخهای تامین مالی در بازار پول و سرمایه مورد بازنگری قرار میگیرد.
تحلیلگران معتقدند استقبال این روزهای بازار را میتوان به کاهش ریسکهای سیستماتیک مرتبط دانست. ریسک ناشی از تنشهای سیاسی و نظامی که در یک سال گذشته بازار را تحت تاثیر قرار داده بود. همچنین، به نظر میرسد سیاستهای دولت جدید سقف نرخ بهره را تثبیت کرده است؛ برخی کارشناسان بر این باورند که کاهش نرخ بهره در سال آینده محتمل است و از این رو، ریسکهای مرتبط با نرخ بهره برای بازار سرمایه کاهش خواهد یافت.
فرهنگ حسینی کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: نرخ بهره در دو سال اخیر در محدوده ۳۰ درصد و بالاتر بوده و هزینه تامین مالی به مرز ۴۰ درصد رسید. این موضوع سبب رکود در بازارها از جمله بازار بورس شد، اما به دلیل تسریع رشد نقدینگی، عملا نتوانسته به اهداف خود برسد و حرکت در بازارها با رشد دلار از چند هفته پیش آغاز شد. وزیر اقتصاد و دولت نیز سیاست کاهش نرخ بهره را در دستور کار قرار دادند و با توجه به سازوکار نرخ بهره، انتظار میرود کاهش نرخ بهره عملی شود. این کاهش خبر خوبی برای بازار بورس است که ۴ سال سخت را پشت سر گذاشته و به سختی در محدوده اوج ۱۳۹۹ است. پیشبینی روند نرخ بهره در حال حاضر نزولی است که سیگنال دهی به بازار سرمایه به عنوان رقیب بازار پول است. پیبهای P/E در بازار سرمایه به محدوده ۵ رسیده که کف تاریخی است و حجم معاملات به شدت کاهش داشته که میتواند نشانه دیگری از انتهای رکود باشد.