به گزارش میمتالز، علی سعیدی مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلا در نشست آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری با اشاره به ساز و کارهای سامانه مبادله ارز و طلا گفت: از زمانی که مرکز مبادله تاسیس شد فرض بر این بود که بانک مرکزی نقش تنظیمگر را داشته باشد و آنچه مربوط به عملیات بازار میشود به مرکز مبادله منتقل شود.
وی در خصوص نحوه معاملات در سامانه مرکز مبادله گفت: صادرکننده حداقل قیمت ارز و وارد کننده حدااکثر قیمت ارزی که میخواهد را به بانک عامل اعلام میکند. اگر این معامله صورت گرفت، آن موقع ریال از حساب منتقل میشود. نهایتا در یک دوره یک روزه تسویه ریالی و حداکثر در یک دوره ۱۴ روزه تسویه ارزی انجام میشود.
سعیدی افزود: قیمت پایانی، قیمت ناشی از معامله نقد خواهد بود که میانگین وزنی از معاملات انجام شده گرفته میشود و قیمت نقد آن روز خواهد بود؛ بنابراین مشخص است چه مقدار ارز پشت معاملات صورت گرفته بوده و قیمت نقد، قیمت شفافی است. این قیمت قیمت پایه قیمت روز آتی خواهد بود که مثبت منفی پنج دامنه نوسان دارد.
وی ادامه داد: تا قیمت نقد رسمی وجود نداشته باشد، امکان معاملات سواپ، فوروارد و سلف وجود نخواهد نداشت که در آیندهای نزدیک متعاقب شکل گیری بازار نقد، آنها هم بهزودی راه خواهد افتاد.
سعیدی ادامه داد: ویژگی سامانه جدید شامل موارد زیر است:
۱- ایجاد بازار معاملاتی جهت مچینگ سفارشات و کشف قیمت به صورت مرکزی
۲- حذف ریسک معامله در فرایند تسویه ریالی و ارزی
۳- حذف نقش واسطهها و کاهش هزینه در انتقال مالکیت ارز
۴- ایجاد نقش فعال برای نظام بانکی به عنوان کارگزار
۵- کاهش هزینه جستوجو و جورسازی
۶- رفع تعهد لحظهای
سعیدی گفت: کار آزمایشی سامانه از ۰۵ شهریور شروع شده و شروع رسمی آن از ۰۳ آذر بوده و از ۰۳ دی معاملات به صورت اجباری این سامانه صورت خواهد گرفت.
سعیدی گفت: ۴۶۰۰ همت تا کنون در این سامانه معامله شده که از ۴۴۳ سفارش به ۱۸۰ از آن به معامله ختم شده است. تا کنون نیز ۱۵۷.۲ میلیون درهم، ۳۴ میلیون دلار، ۹.۹ میلیون یوان و ۱.۱ میلیون یورو در این سامانه مورد معامله قرار گفته است.
منبع: خبرگزاری تسنیم