تاریخ: ۱۷ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۵:۴۹
بازدید: ۱۳۳
کد خبر: ۳۶۱۰۷۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

بازگشت ارز حاصل از صادرات زنجیره فلزات بر اساس مصوبات قبلی بوده و رویه جدیدی اتخاذ نشده است

بازگشت ارز حاصل از صادرات زنجیره فلزات بر اساس مصوبات قبلی بوده و رویه جدیدی اتخاذ نشده است
‌می‌متالز - بر اساس مصوبات نوزدهمین و بیست‌وسومین جلسات کارگروه بازگشت ارز در تاریخ ۱۴۰۲/۱۲/۰۸ و ۱۴۰۳/۰۶/۱۳ در خصوص بازگشت ارز حاصل از صادرات زنجیره فلزات، صادرکنندگان این بخش می‌توانند ۱۰۰% ارز حاصل از صادرات خود را جهت تامین نیاز تولید خود و یا شرکت‌های هم گروه برای واردات ماده اولیه و ماشین‌آلات خط تولید زنجیره ارزش فلزات و تجهیزات حوزه تامین انرژی این صنایع با سازوکار بازار اشخاص به مصرف برسانند و در این زمینه رویه جدیدی اتخاذ نشده است.

به گزارش می‌متالز، در خصوص اخبار منتشرشده در رسانه ملی و سایر پایگاه‌های اطلاع‌رسانی رسمی و غیررسمی در مورد سیاست‌های بازگشت ارز حاصل از صادرات توجه به نکات زیر ضروری ست:

۱- کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات کمیته‌ای متشکل از دستگاه‌های متولی و با مدیریت بانک مرکزی است که مصوبات آن صرفا توسط این بانک ابلاغ و اطلاع‌رسانی می‌گردد.

۲- بازگشت ارز حاصل از صادرات زنجیره فلزات بر اساس مصوبات نوزدهمین و بیست‌وسومین جلسات کارگروه بازگشت ارز در تاریخ ۸/۱۲/۱۴۰۲ و ۱۴۰۳/۰۶/۱۳ بوده و هیچ مصوبه و رویه جدیدی برای ایشان وضع نگردیده است.

بر این اساس صادرکنندگان زنجیره ارزش فلزات می‌توانند ۱۰۰% ارز حاصل از صادرات خود را جهت تامین نیاز تولید خود و یا شرکت‌های همگروه برای واردات ماده اولیه و ماشین‌آلات خط تولید زنجیره ارزش فلزات و تجهیزات حوزه تامین انرژی این صنایع با سازوکار بازار اشخاص به مصرف برسانند.

لیست شرکت‌های هم گروه و لیست کدتعرفه‌های کالا‌های صادراتی و وارداتی مشمول این مصوبه بر بستر سامانه جامع تجارت برای کلیه فعالین اقتصادی قابل مشاهده بوده و تمامی بانک‌های عامل نیز از آن مطلع گردیده‌اند.

۳- در خصوص کارگروه موسوم به تخصیص ارز نیز ذکر این نکته ضروریست که بر اساس تبصره ۶ ماده ۵ آیین‌نامه اجرایی مقررات صادرات و واردات مصوب هیات دولت در تاریخ ۱۴۰۳/۰۳/۳۰ کارگروهی به ریاست معاون اول رییس‌جمهور و عضویت تمامی دستگاه‌های متولی وظیفه برنامه‌ریزی منابع و مصارف ارزی و سیاست‌گذاری در حوزه مدیریت ثبت سفارش را بر عهده داشته که جلسات آن نیز به صورت منظم و تحت نظر معاون اول رییس‌جمهور برگزار گردیده است.

امروز چیلان درباره شایعاتی که در خصوص تغییر قوانین ارزی منتشر شده بود طی گزارشی نوشت:

با توجه به انتشار شایعاتی مبنی بر خروج فولاد و فلزات از مقررات ارز توافقی و الزام به بازگشت کل ارز صادراتی آنها در سامانه نیما، نگاهی به صحت و سقم این خبر داشته‌ایم و ابعاد مختلف آن را در گفت‌و‌گو با مراجع ذی‌صلاح مورد بررسی قرار داده‌ایم و در یک جمله می‌توان گفت: اتفاق جدیدی نیفتاده است!

اگر آیین‌نامه مصوب کمیته بازگشت ارز حاصل از صادرات را مرور کنیم، خواهیم دید که مطابق ماده ۸ این آیین‌نامه، بازگشت ارز صادرات برخی کالا‌ها مثل فولاد و پتروشیمی مشمول بند یک و برخی کالا‌های دیگر مشمول بند ۲ می‌باشد.

ارز مشمول بند یک ماده ۸: صادرکنندگان کالا‌های مشمول بند یک ماده ۸ از جمله زنجیره فولاد از ابتدای سال جاری موظف بوده‌اند ۱۰۰ درصد ارز حاصل از صادرات خود را به سامانه نیما بازگردانند. با پیگیری‌های متعدد تشکل‌ها و اتاق بازرگانی و مجلس، بالاخره در شهریورماه امکان تبادل ارز صادراتی این کالا‌ها بین بنگاه‌های همگروه مجاز شد. همچنین گروه فولاد به گروه فولاد و فلزات رنگین بسط یافت تا بتوانند در بازار بزرگ‌تری ارز صادراتی خود را به نرخ توافقی بین یکدیگر معامله کنند!

با بررسی دقیق‌تر به پیش‌شرط‌های واگذاری ارز، متوجه خواهیم شد که برای واگذاری ارز، دو پیش‌شرط تعیین شده است؛ این دو پیش شرط عبارت‌اند از تعیین اشخاص مجاز به واگذاری بر اساس شناسه ملی و مشخص شدن کالا‌هایی که واگذاری ارز برای آنها مجاز است بر اساس کد تعرفه.

مطابق پیگیری‌ها از سازمان توسعه تجارت، بانک مرکزی و معاونت معدن و صنایع معدنی وزارت صمت، اطلاعیه مورخ ۱۴۰۳/۰۹/۱۲ سازمان توسعه تجارت که مبنای تفسیر اشتباه برخی قرار گرفته است، صرفاً اطلاع‌رسانی کد تعرفه‌های مورد تایید وزارت صمت برای واردات در مقابل صادرات است، نه تغییر مقررات و قوانین بر علیه صادرکنندگان فولاد! به عبارت دیگر هیچ اتفاق جدیدی نیفتاده است و آخرین وضعیت معتبر مقررات بازگشت ارز صادراتی زنجیره فولاد، همان بخشنامه‌های شهریورماه بانک مرکزی مبنی بر امکان رفع تعهد ارزی به روش‌های واردات مواد اولیه و مصرفی یا تجهیزات مورد نیاز طرح‌های توسعه‌ای، واگذاری به همگروهان به نرخ توافقی و عرضه در سامانه نیما است.

منبع: چیلان

عناوین برگزیده