تاریخ: ۰۱ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۸:۱۴
بازدید: ۹۶
کد خبر: ۳۶۲۵۳۸
سرویس خبر : آهن و فولاد
معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه در حاشیه همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F»:

فولاد مبارکه در مواجهه با ناترازی انرژی، استراتژی خودتأمینی را در پیش گرفته است

فولاد مبارکه در مواجهه با ناترازی انرژی، استراتژی خودتأمینی را در پیش گرفته است
‌می‌متالز - به همت انجمن صنفی نیروگاهی ایران و با مشارکت و میزبانی فولاد مبارکه، همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F» و نمایشگاه جانبی آن از ۲۷ تا ۲۹ آذرماه ۱۴۰۳ با حضور معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه، مدیرعامل بخش برق گروه مپنا، سرپرست معاونت راهبردی تولید شرکت برق حرارتی کشور، مدیرکل دفتر راهبری و نظارت بر انتقال و توزیع برق وزارت نیرو، رئیس و تعدادی از اعضای انجمن صنفی نیروگاهی ایران (اصنا) در سالن نگین نقش‌ جهان برگزار شد.

رئیس انجمن صنفی نیروگاهی ایران و رئیس همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F» تصریح کرد: لزوم استفاده از همه ظرفیت‌های داخلی و خارجی برای تأمین برق

به گزارش می‌متالز، رئیس انجمن صنفی نیروگاهی ایران و رئیس همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F» در این مراسم گفت: از ظرفیت نامی تولید نیروگاه‌های برق در ایران بالغ‌بر ۵۸ هزار مگاوات نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی در حال استفاده است.

علی نیکبخت، در این همایش سالانه که با مشارکت و میزبانی فولاد مبارکه برگزار شد، اظهار کرد: برق نه‌تنها روشنایی‌بخش خانه‌ها و شهر‌های ماست، بلکه نمادی از پیشرفت و آبادانی در جوامع مدرن و یکی از اساسی‌ترین زیرساخت‌های اقتصادی و اجتماعی هر کشور است.

وی با بیان اینکه امروز صنعت برق با چالش‌های متعددی روبه‌رو است، گفت: ما و همه دست‌اندرکاران این صنعت دردمندیم که صنعت برق در سال‌های نه‌چندان دور، نه‌تنها برق داخل را به‌طور کامل تأمین می‌کرد، بلکه در حوزه صادرات برق نیز فعال بود؛ اما امروز با ناترازی‌های اساسی در این زمینه مواجهیم که به دلایلی همچون رشد فزاینده تقاضا، عدم رشد متناسب زیرساخت‌ها، کاهش سرمایه‌گذاری‌ها، فرسودگی، عدم تعمیرات و نگهداری تجهیزات ایجاد شده است.

رئیس انجمن صنفی نیروگاهی ایران با بیان اینکه در این شرایط تأمین برق حتی برای نیاز داخل با دشواری روبه‌روست، ابراز کرد: چنین وضعیتی هشداری جدی است که نشان می‌دهد بدون اصلاحات عمیق و سیاست‌گذاری مدبرانه، ممکن است این ناترازی‌ها به شرایط بحرانی‌تری برسد.

وی اضافه کرد: اقتصاد صنعت برق با مشکلات زیادی مانند عدم تعادل درآمد و هزینه، بدهی‌های انباشته، نبود مکانیسم‌های قیمت‌گذاری منصفانه و در نهایت کمبود منابع مالی مواجه است. این شرایط نه‌تنها بهره‌برداری پایدار از نیروگاه کشور را با مشکل مواجه کرده، بلکه سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های جدید و استفاده از فناوری‌های روز را نیز به‌شدت محدود ساخته است.

نیکبخت تصریح کرد: مشکلات اقتصادی صنعت برق به‌ویژه در بخش تولید باعث شده این صنعت به‌جای تمرکز بر برنامه‌های استراتژیک و توسعه‌ای، صرفاً به رفع نیاز‌های روزمره خود بپردازد. این وضعیت نه‌تنها موجب کاهش توانمندی در اجرای پروژه‌های نوسازی و بهسازی شده، بلکه تلاش برای افزایش راندمان و کاهش آلاینده‌های زیست‌محیطی را که در برنامه‌های توسعه به‌صورت منظم به آنها اشاره شده به تأخیر انداخته است.

وی ادامه داد: با توجه به وضعیت بحرانی گاز، تدارک سوخت‌های جایگزین در کشور ضروری است و باید به‌طور هم‌زمان، هم در حوزه سرمایه‌گذاری در ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر و هم در بازسازی و بهسازی نیروگاه‌های موجود و بعضاً قدیمی، اقدامات اساسی انجام شود.

رئیس انجمن صنفی نیروگاهی ایران با بیان اینکه از ظرفیت نامی تولید نیروگاه‌های برق در ایران بالغ‌بر ۵۸ هزار مگاوات نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی در حال استفاده است، ادامه داد: امید است علاوه بر بررسی چالش‌ها و محدودیت‌ها به راهکار‌ها و روند‌های نوین بهره‌برداری و تعمیرات نیروگاه‌های گازی، به‌ویژه توربین‌های کلاس F که به‌دلیل راندمان بالا و تطبیق‌پذیری با مسائل زیست‌محیطی و اقتصادی، نمادی از پیشرفت در تولید برق است نیز پرداخته شود.

وی افزود: توربین‌های گازی و خدمات در این حوزه مطابق با استاندارد‌های جهانی حداقل بالغ‌بر ۳۰۰ میلیون دلار بودجه می‌خواهد.

نیکبخت گفت: رقابت سالم، شفافیت در تصمیم‌گیری‌ها و بهره‌گیری از توانمندی‌های تمام بخش‌های دولتی و خصوصی راهکار‌هایی است که می‌تواند صنعت برق را از شرایط دشوار خارج کند و زمینه‌ساز پیشرفت باشد.

مدیرعامل گروه مپنا خبر داد: مهم‌ترین خروجی تجهیزات کلاس F در نیروگاه فولاد مبارکه اجرایی شد

محمد اولیاء، مدیرعامل گروه مپنا، در حاشیه همایش سالانه «کاربران توربین‌های کلاس با تمرکز بر نیروگاه کلاس F» گفت: توربین‌های کلاس F بر پایه فناوری‌ای توسعه یافته است که در دو دهه گذشته در کلاس E شکل گرفت و امروز از آن تجربه و دانش، در کلاس F استفاده شده است. از سال ۹۵، ساخت تجهیزات جانبی شامل بخش‌هایی از توربین، قطعات استراتژیک، ژنراتور، بویلر، سیستم کنترل و... در کشور آغاز شد و پروژه بزرگ سیکل ترکیبی فولاد مبارکه به ظرفیت ۹۱۴ مگاوات مهم‌ترین پروژه‌ای است که از این تجهیزات در آن استفاده شده است.

وی با بیان اینکه امسال فولاد مبارکه بخش عمده‌ای از برق را به‌صورت خودتأمینی دریافت کرد گفت: از سال گذشته واحد‌های گازی این نیروگاه راه‌اندازی شد و بخش بخار آن نیز در حال احداث است. این بخش نیاز به عملیات جانبی و ساختمانی دارد و در حال حاضر دارای حدود ۷۵ درصد پیشرفت است. تاکنون ۱۵ واحد توربین‌های کلاس F در کشور نصب شده که معادل ۵ درصد شبکه برق است. از این تعداد، ۶ واحد آن توسط گروه مپنا احداث شده است.

مدیرعامل گروه مپنا در افتتاحیه این همایش نیز در سخنانی با عنوان «توسعه فناوری ساخت و سرویس نیروگاهی کلاس F» گفت: توسعه فناوری ساخت و سرویس نیروگاه‌های کلاس F از سال ۹۴ در کشور ما مورد توجه قرار گرفته و بازیگران مختلفی نیز در این زمینه فعالیت می‌کنند. در گروه مپنا نیز این پروژه با بومی‌سازی، مهندسی و ساخت تجهیزات آغاز شد و در ادامه و تاکنون این تجهیزات در نیروگاه‌های هنگام، دوکوهه، سهند و فولاد مبارکه و سایر نیروگاه‌های موجود در کشور نصب شده است.

اولیاء در ادامه به مبحث تولید ژنراتور‌های کلاس F در شرکت مهندسی و ساخت ژنراتور مپنا (پارس) پرداخت و افزود: علاوه بر طراحی و ساخت ژنراتور‌های ۶ واحد کلاس F مپنا، برای سایر واحد‌های بزرگ بخار و گاز نیز از این ژنراتور‌ها استفاده می‌شود. همچنین مونتاژ توربین‌های نیروگاه‌های دوکوهه، سهند و نیز دو واحد فولاد مبارکه در شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا (توگا) انجام شده است.

مدیرعامل گروه مپنا در ادامه با اشاره به آغاز طراحی و ساخت بویلر‌های نیروگاهی از سال ۱۳۸۲، خاطرنشان کرد: این مهم در سال‌های اخیر توسعه و ارتقا یافته و در نیروگاه‌های جدید کلاس F از جمله فولاد مبارکه از بویلر‌های سایز و فشار بالا استفاده شده است.

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه مطرح کرد: فولاد مبارکه در مواجهه با ناترازی انرژی، استراتژی خودتأمینی را در پیش گرفته است

غلامرضا سلیمی، معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه در همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F» گفت: فولاد مبارکه تصمیم گرفته است که در تأمین منابع انرژی، سیاست خودتأمینی را در پیش گیرد. در واقع امسال فولاد مبارکه با برق تولیدی خود، تابستان را سپری کرد و اگر این اقدامات انجام نمی‌شد، فولاد مبارکه نیز مانند سایر صنایع متوقف می‌شد.

وی اظهار کرد: در حال حاضر ناترازی گاز را با تمام وجود احساس می‌کنیم، به‌گونه‌ای که قطعی گاز در بسیاری از صنایع کشور موجب توقف تولید شده و می‌توانم به‌جرئت بگویم که در صنعت فولاد کشور تمامی کارخانه‌های تولید آهن اسفنجی به دلیل محدودیت گاز متوقف شده‌اند.

سلیمی افزود: این در حالی است که ۱۲ واحد تولید آهن اسفنجی یا مگامدول در گروه فولاد مبارکه نیز متوقف شده است. برق نیز همین شرایط را دارد و طی سال‌های اخیر، مدت‌زمان اعمال محدودیت‌های سالیانه انرژی به‌شدت افزایش پیدا کرده است. در این میان، مردم، صنوف و صنعت باید از نهاد‌های ذی‌ربط مطالبه‌گری کنند تا تدابیر عملیاتی و چابکی برای رفع این ناترازی‌ها صورت گیرد.

سلیمی یادآور شد: ما به‌عنوان متولیان صنعت کشور نیز می‌توانیم با هم‌افزایی و تصمیم‌سازی در کنار نهاد‌های حاکمیتی، گام‌های مؤثری برای رفع ناترازی انرژی برداریم. برگزاری همایش‌های تخصصی و علمی مثل همایش حاضر نیز از جمله همین هم‌افزایی‌هاست و این امر می‌تواند نخستین گام باشد.

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه در ادامه خاطرنشان کرد: صنایع کشور در شرایط ناترازی انرژی می‌توانند دو راهکار انتخاب کنند؛ نخست آن که تولید خود را متوقف کنند که این راهکار عاقلانه‌ای نیست و در وهله دوم برای تأمین انرژی موردنیاز خود اقدام کنند که فولاد مبارکه راه‌حل دوم را انتخاب کرده و استراتژی خودتأمینی را در پیش گرفته است.

مسیر فولاد مبارکه در راستای خودتأمینی را بسیاری از شرکت‌های بزرگ دنیا مثل سامسونگ سپری کرده‌اند

وی ادامه داد: مسیری را که فولاد مبارکه در راستای خودتأمینی در پیش گرفته بسیاری از شرکت‌های بزرگ دنیا مثل سامسونگ سپری کرده‌اند. این شرکت‌ها وقتی به توسعه‌یافتگی رسیدند و به میزان کافی سفارش و توان تولید برای محصول خود داشتند، اما زیرساخت‌های لازم را در اختیار نداشتند، خودشان اقدام به خودتأمینی در زیرساخت‌های خود کردند و این نشان از اهمیت تفکر توسعه‌ای دارد.

سلیمی تفکر تولید و توسعه را مهم دانست و افزود: امروز یک نیروگاه سیکل ترکیبی ۹۱۴ مگاواتی کلاس F در فولاد مبارکه فعال است و در کنار آن نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه نیز ۴۰ مگاوات برق وارد مدار کرده است. امسال فولاد مبارکه با برق تولید خودش فصل تابستان را سپری کرد و در غیر این صورت، تولید فولاد مبارکه مثل بسیاری از صنایع دیگر متوقف می‌شد.

از نظر زمان‌بندی، احداث نیروگاه سیکل ترکیبی ۹۱۴ مگاواتی کلاس F فولاد مبارکه یک رکورد محسوب می‌شود

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه گفت: از نظر زمان‌بندی احداث نیروگاه سیکل ترکیبی ۹۱۴ مگاواتی کلاس F فولاد مبارکه از زمان انعقاد قرارداد تا زمان تولید برق، تنها ۱۴ ماه به طول انجامید که این امر در نوع خود یک رکورد محسوب می‌شود و امیدوارم بتوانیم در تکمیل نیروگاه خورشیدی نیز با همین چابکی پیش برویم.

وی با تأکید بر اینکه علی‌رغم وجود تحریم‌ها و محدودیت‌ها، می‌توان نیروگاه کلاس F احداث کرد، گفت: البته که چنین اقداماتی نیازمند اراده و هنر مدیریتی و صرف فعل خواستن است.

سلیمی در خصوص ظرفیت‌های تولید انرژی در بخش‌های مختلف گفت: ظرفیت نصب‌شده نیروگاهی کشور در حوزه تولید برق حدود ۹۴ هزار مگاوات است که در پیک مصرف، ۸۳ هزار مگاوات در حال تولید است. تابستان امسال کشور با ناترازی ۱۸ مگاواتی برق روبه‌رو بود که این میزان در مقطعی به ۲۱ هزار مگاوات بوده است. در حال حاضر ۲۶ درصد از برق تولیدی کشور بر عهده واحد‌های نیروگاه گازی، ۱۷ درصد بر عهده واحد‌های نیروگاه بخار، ۳۸ درصد بر عهده واحد‌های نیروگاهی سیکل ترکیبی، ۱۳ درصد بر عهده واحد‌های نیروگاهی برق‌آبی، ۱.۴ درصد بر عهده واحد‌های نیروگاهی تجدیدپذیر و یک درصد بر عهده واحد‌های نیروگاهی اتمی است.

فولاد مبارکه در مسیر تولید فولاد سبز است

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه افزود: امروزه در علم مدیریت، مباحث اقتصاد چرخشی و تولید محصول سبز بسیار پررنگ است و تمامی پروتکل‌های دنیا به این سمت می‌روند که اگر شرکتی می‌خواهد در بازار آینده حضور داشته باشد باید محصول سبز تولید کند. فولاد مبارکه نیز در مسیر تولید فولاد سبز است و در نهایت باید به سمت تولید انرژی‌های تجدیدپذیر با راندمان بالا حرکت می‌کند.

مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی شرکت فولاد مبارکه: استفاده از توربین‌های کلاس F و راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی دو راهکار کاهش وابستگی صنعت برق به گاز

محمدکاظم صباغی‌هرندی، مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی شرکت فولاد مبارکه نیز در حاشیه همایش سالانه «کاربران توربین‌های کلاس با تمرکز بر نیروگاه کلاس F» گفت: در حال حاضر مهم‌ترین چالش صنعت، چالش کمبود انرژی گاز و برق است. چالش گاز شدیدتر است، چون تأثیر مستقیم بر روی محدودیت برق دارد و محدودیت برقی که در زمستان به صنعت اعمال می‌شود، ناشی از محدودیت گاز است. وابستگی صنعت برق به گاز باید به حداقل برسد. برای تحقق این امر استفاده از توربین‌های کلاس F و همچنین استفاده از نیروگاه‌های خورشیدی دو راهکار اساسی است.

مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه در پنل مدیریتی چالش‌های نیروگاهی با تمرکز بر کلاس F مطرح کرد: خاموشی نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه به دلیل قطعی گاز

سیدامیر طباطباییان، مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه نیز در پنل مدیریتی چالش‌های نیروگاهی با تمرکز بر کلاس F گفت: اقتصاد نیروگاه‌داری در کشور دچار چالش است و تنها مانع توسعه نیروگاه‌ها مسائل اقتصادی است که باید برطرف شود.

وی با بیان اینکه علاوه بر ساخت و تکنولوژی قطعات، بحث اقتصاد نیروگاه‌داران در این زمینه قابل‌توجه است، اظهار کرد: نگاه بخشی که سیاست‌گذاران در دولت و مجلس ایجاد کرده‌اند، باعث شده فولاد مبارکه و دیگر صنایع فولادی و پتروشیمی که گاز گران‌قیمت را استفاده می‌کنند، به فکر بهینه‌سازی و احداث نیروگاهی با راندمان ۵۸ درصد بیفتند؛ اما وزارت نیرو که گاز ارزان‌تری در اختیار دارد، در خصوص این موضوع برنامه‌ای ندارد.

طباطباییان با بیان اینکه ما پیشنهاد‌هایی مانند توسعه سیستم‌های مدیا در نیروگاه‌های گازی و مشارکت در احداث نیروگاه‌ها را به وزارت نیرو داده‌ایم، افزود: ما این پیشنهاد‌ها را مطرح کردیم، اما استقبالی نشد و طرح‌ها و مدل‌هایی که مدنظر وزارت نیروست، توجیه اقتصادی ندارد.

وی افزود: بخشی از شرایط فعلی به سیاست‌گذاران برمی‌گردد که با قیمت‌گذاری‌های دستوری، اجازه فروش برق بخش خصوصی به بخش صنعت و حتی صادرات را نمی‌دهد.

مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه ادامه داد: صنعت کشور در حال حاضر تولید ۱۸ هزار مگاوات برق را در دستور کار دارد و این آمار روبه‌پیشرفت است. در این شرایط وزارت نیرو برق تولیدی خود را چگونه می‌خواهد به فروش برساند؟ فولاد مبارکه سالانه ۷.۵ همت از وزارت نیرو برق می‌خرد و به‌مرور این خرید کاهش می‌یابد.

در حوزه نیروگاهی در کشور با مشکل جدی روبه‌رو نیست

طباطباییان با بیان اینکه بومی‌سازی در حوزه نیروگاهی در کشور با مشکل جدی روبه‌رو نیست، افزود: تنها مانعی که باعث شد ما نتوانیم نیروگاه‌ها و بخش برق را تقویت کنیم بخش اقتصادی این حوزه است. تکنولوژی در حوزه نیروگاهی در کشور وجود دارد؛ اما در حوزه سرمایه‌گذاری دچار مشکل هستیم.

مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه در ادامه با بیان اینکه مدل‌های طراحی‌شده در حوزه نیروگاهی بدون دریافت نظرات سرمایه‌گذاران تدوین می‌شود، اضافه کرد: ما در این زمینه پیشنهاد‌هایی داده‌ایم، از جمله اینکه سوخت نیروگاه‌هایی با راندمان پایین‌تر را در اختیار صنایع قرار دهند و صنایع نیز برق مازاد را به شبکه منتقل کنند.

فولاد مبارکه انتظار دارد به همان اندازه که در حوزه خودتأمینی سرمایه‌گذاری کرده، از سهم سوخت کشور سهام‌دار باشد

وی با بیان اینکه نیروگاه سیکل ترکیبی راه‌اندازی‌شده در فولاد مبارکه به دلیل قطعی گاز خاموش است، گفت: در این زمینه وزارت نفت باید متعهد به تأمین گاز موردنیاز صنایع بزرگی همچون فولاد مبارکه باشد. فولاد مبارکه انتظار دارد به همان اندازه که در حوزه خودتأمینی سرمایه‌گذاری کرده، از سهم سوخت کشور سهام‌دار باشد.

طباطباییان تصریح کرد: در مجموع باید گفت شرکت‌های فولادی از جمله فولاد مبارکه این ظرفیت را دارند که اگر مدل‌های اقتصادی قابل‌دفاع وجود داشته باشد، به حوزه نیروگاهی ورود و به کشور کمک کنند.

نبود زیرساخت‌های انرژی عاملی برای عدم تحقق تولید ۵۵ میلیون تن فولاد

مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه افزود: صنعت فولاد کشور بر اساس برنامه باید ۵۵ میلیون تن فولاد تولید کند؛ اما به‌دلیل محدودیت‌ها، تنها ۳۵ تن بهره‌برداری شده و این به دلیل نبود زیرساخت‌های انرژی است.

وی با تأکید بر اینکه عواقب ناترازی‌ها تا سال‌های بعد وجود دارد، اضافه کرد: بر این اساس به حوزه حمل‌ونقل، انتقال آب دریا، راه‌اندازی نیروگاه‌های سیکل ترکیبی و خورشیدی ورود کرده‌ایم و بر این باوریم که صنعت کشور نباید معطل چالش‌ها باشد؛ اما به‌هرحال این حوزه‌ها به سرمایه‌گذاری سنگینی نیاز دارد و توان ما نیز تا حدی است.

طباطباییان در خصوص ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه نیروگاهی در فولاد مبارکه نیز گفت: در حال حاضر گروه فولاد مبارکه ۲۵۰۰ مگاوات دیماند برق و ۲۰۰۰ مگاوات مصرف برق دارد و براساس سند بالادستی این گروه، تا ۸ سال آینده حدود ۳۵۰۰ مگاوات برق نیاز دارد و سرمایه‌گذاران می‌توانند در بهره‌برداری از این ظرفیت به ما کمک کنند.

انرژی چالش اصلی و فعلی کشور است

مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه در مصاحبه با خبرنگار فولاد نیز گفت: ناترازی انرژی از ابتدای راه‌اندازی فولاد مبارکه وجود داشته است.

سیدامیر طباطباییان اظهار داشت: انرژی چالش اصلی و فعلی کشور است. امروز بحث ناترازی را رئیس‌جمهوری و همه مردم احساس می‌کنند، اما چندین سال است که فولاد مبارکه با آن دست‌به‌گریبان بوده و از ابتدای راه‌اندازی فولاد تا امروز ناترازی انرژی در زمستان و تابستان وجود داشته و از سال ۱۳۹۹ قطعی برق و گاز را داشتیم. نبود سوخت و نبود گاز، نیروگاه‌های کشور را دچار محدودیت کرده است؛ چون نتوانستند برق تولید کنند و در نتیجه صنایع عمده مانند فولاد مبارکه و همچنین بخش خانگی دچار قطعی برق هستند.

رئیس نیروگاه فولاد مبارکه مطرح کرد: کمک مؤثر راه‌اندازی توربین‌های راندمان بالا به پایداری تولید در فولاد مبارکه

محمد نصیری، رئیس نیروگاه فولاد مبارکه و دبیر همایش «سالانه کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F» گفت: امسال توربین‌های راندمان بالا در این شرکت در مدار قرار گرفت و در تابستان کمک مؤثری به پایداری فولاد مبارکه به‌عنوان یک صنعت مادر کرده است.

وی تصریح کرد: کلمه «ناترازی» بسیار مطرح می‌شود و زمانی که سوخت کم شود، راندمان مهم می‌شود.

رئیس نیروگاه فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: مدیرعامل فولاد مبارکه نظر بر چالش راه‌اندازی توربین‌ها و با دید مثبت در رفع آنها و حقیقت بومی‌سازی و تأمین قطعات موردنیاز، میزبانی همایش را پذیرفته است.

نصیری افزود: ۱۴ کارگاه آموزشی برای بیان تجربیات در این همایش چندروزه برنامه‌ریزی شده و ۹۲ مقاله در زمینه‌های مرتبط نیز دریافت شده است. بازدید از خط تولید فولاد مبارکه نیز برنامه‌ریزی شده است.

وی چالش‌های مرتبط با بهره‌برداری توربین‌ها و نیروگاه‌های صنایع، بومی‌سازی توربین‌ها، ارتقای راندمان و بهینه‌سازی مصرف سوخت را از محور‌های کلیدی این همایش عنوان کرد و افزود: هم‌افزایی و افزایش آگاهی و ارتباطات از دستاورد‌های این همایش است و امیدواریم بخشی از چالش‌های مرتبط با موضوع توربین‌های کلاس F حل و راهکار‌های مناسبی برای آن ارائه شود.

سرپرست معاونت راهبردی تولید شرکت برق حرارتی: اقتصاد صنعت برق باید در کشور مورد توجه باشد

ناصر اسکندری، سرپرست معاونت راهبردی تولید شرکت برق حرارتی، در همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F» گفت: اقتصاد صنعت برق باید در کشور مورد توجه جدی‌تری قرار گیرد و تا وقتی اقتصاد صنعت برق حل نشود، قطعاً کار در همه حوزه‌ها با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه در تابستان با رشد فزاینده مصرف و محدودیت‌های ظرفیتی روبه‌رو هستیم، ابراز کرد: سال‌های سال ما ظرفیت نیروگاهی کافی داشتیم و مشکلی برای تأمین برق در فصول سرد نداشتیم؛ اما حدود دو سال است که درگیر محدودیت‌های سوخت در کشور شدیم.

سرپرست معاونت راهبردی تولید شرکت برق حرارتی گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۵ میلیارد مترمکعب گاز تحویل نیروگاه‌ها شده است. طبعاً سوخت مایع جایگزین سوخت گاز در نیروگاه‌ها شده و فرصت ذخیره‌سازی در مخازن نیروگاهی را از بخش نیروگاهی کشور گرفته است.

وی با اشاره به نگرانی‌های سال‌های قبل افزود: امسال نیز در حوزه محدودیت انرژی برای نیروگاه‌های کلاس F با توجه به تولید ۲ هزار مگاوات برق، نگرانی داریم و پیش‌بینی می‌شود که این محدودیت‌ها برای سال آینده و در فصل پیک جدی‌تر شود.

سرپرست معاونت راهبردی تولید شرکت برق حرارتی ادامه داد: زمانی که نیروگاه‌های کلاس F وارد کشور شد، باور داشتیم که توان بومی‌سازی این نیروگاه‌ها را خواهیم داشت و در این زمینه مپنا قدم‌های بزرگی برداشته است.

وی اضافه کرد: ما در کشور با مشکل سوخت، موضوع محیط‌زیست و بحران آب مواجهیم و باید برای رفع آنها برنامه مشخصی داشته باشیم. اگر نتوانیم از تنوع سوخت در نیروگاه بهره ببریم، در آینده شرایطی سخت‌تر از امروز را تجربه می‌کنیم.

وی با بیان اینکه تا سال گذشته بیش از ۹۰ درصد از سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها گاز طبیعی بوده است، اضافه کرد: امسال این عدد تا امروز به حدود ۸۹ درصد بوده است و این نشان می‌دهد که گاز تحویلی به نیروگاه‌ها در حال کاهش است.

سرپرست معاونت راهبردی تولید شرکت برق حرارتی با بیان اینکه شاهد رشد فزاینده مصرف گاز در بخش خانگی هستیم، افزود: در این زمینه صنایع و نیروگاه‌ها همواره مشمول محدودیت‌ها می‌شوند. امیدواریم در ادامه با استفاده از ظرفیت‌های فناوری و نوآوری و تکنولوژی‌های نوین این مشکلات برطرف شود. امروز مجلس و هیئت دولت به مشکلات صنعت برق روی آورده‌اند و امیدواریم راهکار‌های جدی‌تری اتخاذ شود.

سرپرست معاونت راهبردی تولید شرکت برق حرارتی کشور در پنل مدیریتی چالش‌های نیروگاهی با تمرکز بر کلاس F افزود: باید طرحی نو برای تأمین انرژی کشور تعریف شود. درواقع از امروز به بعد شرایط ویژه‌ای برای تأمین انرژی در کشور حاکم است و باید با هم‌افزایی نهاد‌ها و سازمان‌ها، چهارچوب‌هایی را تنظیم کنیم که راه جدیدی تعریف شود.

معاون سابق شرکت ملی گاز: محدودیت انرژی فولاد مبارکه هزاران صنعت پایین‌دستی را با مشکل مواجه می‌کند

محمدرضا صدیقی، معاون سابق شرکت ملی گاز نیز در این همایش گفت: صنایع فولادی و سیمان که زیرساخت کشور به شمار می‌آیند و ارزآوری دارند با محدودیت‌های انرژی روبه‌رو شده‌اند. محدودیت فولاد مبارکه در حوزه انرژی هزاران صنعت پایین‌دستی را با مشکل مواجه می‌کند، اما این موضوع هیچ‌وقت در محاسبات مورد توجه قرار نگرفته است.

صدیقی تصریح کرد: ۷۰ درصد گاز کشور فقط از یک میدان تأمین می‌شود، همه میادین گازی نیازمند فشارافزایی هستند و چنانچه این اتفاق نیفتد، بحران آرام‌آرام بیشتر خواهد شد.

وی با بیان اینکه ۸۰ درصد از برق کشور با گاز طبیعی تولید می‌شود، ابراز کرد: مصرف گاز در بخش خانگی معادل ۵ درصد است؛ اما در زمستان این میزان به ۸۰ درصد افزایش پیدا می‌کند، قبلاً تولید کشور در حوزه گاز ۸۴۲ میلیون مترمکعب بود که ۶۵۰ میلیون در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده مصرف می‌شد.

معاون سابق شرکت ملی گاز با بیان اینکه صنایع فولادی و پتروشیمی ۱۴ درصد از مصرف گاز کشور را به خود اختصاص می‌دهند، گفت: این در حالی بود که انتظار داشتیم مصرف صنایع فولادی و پتروشیمی ۱۸ درصد باشد و امروز به ۴۰ درصد برسد.

وی در ادامه با بیان اینکه مجموعه زیان یا عدم‌النفع ناشی از قطع انرژی گاز و برق در سال ۱۴۰۲، حدود ۷.۶ میلیارد دلار برآورد شده است و اگر عدم‌النفع صنایع پایین‌دستی را نیز در نظر بگیریم این عدد بسیار افزایش خواهد یافت، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود این میزان عدم النفع در سال ۱۴۰۳ معادل ۹.۵ میلیارد دلار باشد. همچنین باید توجه داشت که در این محاسبات هزینه‌های پنهان سلامت به دلیل استفاده از سوخت مایع دیده نشده است.

وی نبود استراتژی دقیق در کشور در حوزه مصرف انرژی را از چالش‌های موجود در زمینه تأمین انرژی نام برد و با بیان اینکه برای از بین بردن ناترازی گاز در کشور نیاز به ۲۰۰ میلیارد دلار اعتبار داریم، ادامه داد: برای کاهش این هزینه باید مشکلات بین‌المللی را برطرف کنیم و همچنین برای افزایش سرمایه‌های اجتماعی برنامه‌ریزی داشته باشیم.

وی اضافه کرد: امیدواریم با تلاش همه دوستان و اولویت دادن به سهم مصرف نیروگاه‌ها از گاز طبیعی به سمت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی کلاس F برویم تا انرژی را با راندمان بیشتری تولید کنیم.

در پنل مدیریتی چالش‌های نیروگاه‌های صنایع مطرح شد.

انتقاد مدیر دفتر و برنامه‌ریزی بودجه ایمیدرو از قطعی گاز نیروگاه فولاد مبارکه

منیژه غلامرضایی، مدیر دفتر برنامه‌ریزی و بودجه ایمیدرو، در پنل مدیریتی چالش‌های نیروگاه‌های صنایع با انتقاد از عدم تخصیص گاز به نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه، گفت: این نیروگاه دارای راندمان ۶۰ درصد است و این در حالی است که گاز برای نیروگاه‌هایی با کمتر از ۴۰ و ۳۰ درصد راندمان تأمین می‌شود. باید به چالش‌ها به‌صورت ملی نگاه کرد تا مشکلات حل شود.

وی در خصوص نقش وزارت صمت و ایمیدرو در حوزه راه‌اندازی نیروگاه‌ها در صنایع اظهار کرد: مهم‌ترین نیاز صنایع، برق است. برای حل مشکل برق سرمایه‌گذاری کرده‌ایم؛ اما همه باید در این زمینه همکاری کنند.

وی اضافه کرد: ما ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در صنعت فولاد را داریم؛ اما به دلیل محدودیت‌های انرژی امکان استفاده از آنها را نداریم. در سال جاری شرکت‌های فولادی تنها دو ماه امکان تولید بدون محدودیت انرژی داشتند و محدودیت برق از اول خرداد تا هفته اول مهر آغاز شد و محدودیت گازی نیز از مهرماه به این محدودیت‌ها اضافه شده است.

وی ادامه داد: اعمال محدودیت‌های انرژی برق و گاز باعث شده در حال حاضر ۸۰ درصد از واحد‌های آهن اسفنجی در کشور تولید نداشته باشد.

عدم بهره‌برداری از سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده اجحاف در حق سرمایه‌های ملی است

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و بودجه ایمیدرو تأکید کرد: اگر قرار است در ادامه سرمایه‌گذاری‌هایی انجام شود که بهره‌برداری از آن نداشته باشیم، اجحاف در حق سرمایه‌های ملی است، چه این سرمایه در بخش خصوصی باشد و چه در بخش دولتی.

غلامرضایی با بیان اینکه در حال حاضر ۲۳۰۰ مگاوات برق در صنایع کشور بهره‌برداری شده است، افزود: بر اساس برآورد‌های صورت‌گرفته در سال جاری زنجیره فولاد به دلیل محدودیت‌ها و تعطیل شدن تولید ۸۹ همت ضرر کرده است و چنانچه خود تأمینی‌ها انجام نمی‌شد ۵۰ همت به این میزان ضرر اضافه می‌شد.

وی تصریح کرد: راه‌اندازی نیروگاه‌ها در صنایع برای ما بسیار حیاتی است؛ اما به شرطی که سوخت موردنیاز آنها تأمین شود.

کل مصرف زنجیره فولاد از برق کشور ۵۵۰۰ مگاوات است

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و بودجه ایمیدرو با اشاره به اینکه کل مصرف زنجیره فولاد از برق کشور ۵۵۰۰ مگاوات است، اضافه کرد: از این میزان ۴۵۰۰ مگاوات نیروگاه در زنجیره فولاد داریم و این در حالی است که به دلیل محدودیت برق الآن تولید فولاد شرایط خوبی ندارد.

وی افزود: هماهنگی و داشتن نگاه ملی داشتن به صنایع کمک می‌کند تا ناترازی‌ها برطرف شود.

برگزاری آیین اختتامیه همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F»: طی ۵۰ سال خدمت در صنعت برق کمتر چنین همایشی را شاهد بوده‌ام

همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F» با تقدیر از برترین‌ها به کار خود پایان داد و حسین مهربان، پیشکسوت صنعت برق و بنیان‌گذار انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران در آیین اختتامیه آن اظهار کرد: در ادوار گذشته سالانه ۷ تا ۸ همایش در نقاط مختلف کشور داشتیم، اما این همایش به لحاظ تخصصی ارزش بسیار زیادی داشت.

وی اضافه کرد: برگزاری این همایش بسیار موفق بود و جای تبریک دارد. طی ۵۰ سال خدمت در صنعت برق کمتر چنین همایشی را شاهد بوده‌ام.

پیشکسوت صنعت برق کشور گفت: قطعاً جوانان بهتر، پرانرژی‌تر و پرانگیزه‌تر می‌توانند این همایش‌ها و تبادل اطلاعات را دنبال کنند و با همراهی و همکاری، بهتر از گذشته، صنعت برق را توسعه دهند.

این همایش رکورد‌ها را جابه‌جا کرد

همچنین علی نیکبخت، رئیس انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران ضمن قدردانی از شرکت فولاد مبارکه و به‌ویژه مدیرعامل این شرکت اظهار کرد: در این همایش شاهد همکاری و پشتیبانی کامل و خوبی از سوی فولاد مبارکه بودیم.

وی ادامه داد: طبق آمار‌های موجود از همایش‌های مختلف، این همایش رکورد‌ها را جابه‌جا کرد به‌گونه‌ای که بالغ‌بر ۶۰۰ نفر در همایش حضور داشتند.

گفتنی است در پایان این مراسم با اهدای لوح تقدیر و تندیس ویژه جشنواره از حسین مهریان اصفهانی، بنیان‌گذار انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران، و پیشکسوتان صنعت برق، آقایان ابراهیم علی عسگری، عبدالغفور ضیایی، محسن افتخاری و اکبر سپاهانی‌نژاد قدردانی شد. همچنین از محمدیاسر طیب‌نیا مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه، علی نیکبخت مدیرعامل شرکت مهندسی و خدمات تابا، محمد اولیا مدیرعامل گروه مپنا، سعید توکلی مدیرعامل شرکت ماشین‌آلات دوار اورو توربین، مجید نصر اصفهانی مدیرعامل شرکت تعمیرات و نصب بهره‌برداری صبا، سارمین حمیدی مدیرعامل اشتغال انرژی فناور، عباس سرآبادانی مدیرعامل شرکت پگاه آفتاب، ابوالفضل عسگری مدیرعامل شرکت مادر تخصصی برق حرارتی و مهدی مسائلی دبیر سندیکای صنعت برق ایران به‌عنوان حامیان این همایش تجلیل شد.

گفتنی است توربین‌های گازی کلاس F عموماً به دلیل بهره‌وری بالا، کاهش مصرف سوخت و تولید کم‌تر آلاینده‌ها به‌عنوان گزینه‌ای مؤثر در تولید انرژی شناخته می‌شوند. این نقش در مناطقی که نیاز به تولید پایدار انرژی وجود دارد، پررنگ‌تر است؛ بنابراین این رویداد به بررسی آخرین نوآوری‌ها و روش‌های بهینه‌سازی عملکرد این توربین‌ها اختصاص داده شد.

شایان‌ذکر است برگزاری نمایشگاه جانبی و بازدید از خط تولید و نیروگاه یسکل ترکیبی کلاس F فولاد مبارکه نیز از دیگر برنامه‌های این همایش سه‌روزه بود.

منبع: فولاد مبارکه اصفهان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده