به گزارش میمتالز، در روز دوشنبه، با ورود ۴۶۶ میلیارد تومان پول حقیقی به گردونه معاملات بازار سهام نیز بخشی از خروج ۴ هزار میلیارد تومانی دو روز ابتدایی هفته جبران شد. در دو روز اول هفته، نماگر اصلی با کاهش ۳ درصدی ارتفاع روزهای سرخی را تجربه کرد. با وجود آنکه ازدسترفتن کانال ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار واحد، بازار را قدری نگران کرد، اما همچنان متغیرهای اقتصادی، تمامقد از صعود بازار حمایت خواهند کرد. بهنظر میرسد در صورتیکه خطرات سیاسی گریبانگیر بازار نشود، هر عرضه کوتاهمدت در بازار با موج جدیدی از تقاضا همراه خواهدشد.
بازار سهام در آغاز هفته با افت قابلتوجهی مواجه شد، به طوری که شاخصکل با کاهش ۳ درصدی از کانال ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار واحد خارج شد و ارزش معاملات نیز کاهش محسوسی را نشانداد. بسیاری از فعالان بورس تهران انتظار داشتند با نزدیکشدن شاخصکل به محدوده ۳ میلیون واحد، شاهد اصلاح قابلتوجهی در قیمت نمادهای مختلف باشیم، بهخصوص آنکه شاخص سازان بورسی با رشد قابلتوجهی همراه شده و باید قدری متعادلتر از گذشته رفتار میکردند؛ این در حالی است که شاخص هموزن نیز پس از عبور از سقف تاریخی خود و ادامه روند صعودی با شتاب بیشتر از گذشته، نشانههای اصلاح را در بازار نشان میداد، با اینحال اخبار و عوامل سیاسی در روز دوشنبه باعث شد بخشی از افت قیمتها جبران شود.
خبرهای مربوط به احتمال تصویب FATF، همچنین گمانه زنیها درباره مذاکرات هستهای، موجب شد که بازار سهام بار دیگر با تقاضای دوباره مواجه شود. این وضعیت نشان میدهد؛ متغیرهای اقتصادی و سیاسی همچنان تاثیر عمدهای بر روند بازار دارند و عرضههای سنگین در بازار با تقاضای مناسب پاسخداده میشود. در روزهایی که شاخصکل در نزدیکی مرز حساس ۳ میلیون واحد قرار داشت، ارزش معاملات کاهش قابلتوجهی پیدا کرد. سطح ۳ میلیون واحد، پیشتر نیز موردتوجه اهالی بازار بود و بسیاری از بورسیها انتظار داشتند که بخشی از سودهای کسب شده در جریان روند اخیر توسط سرمایهگذاران شناسایی شود؛ این در حالی است که افت ارزش معاملات و کاهش میانگین آن در کوتاهمدت، نشانههایی از نیاز به اصلاح در بازار ایجاد کردهبود. بهعنوان مثال، میانگین ارزش معاملات روزانه که در رالی آبان و آذر به بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده بود، در روزهای اخیر به زیر ۱۲ هزار میلیارد تومان کاهشیافت و حتی به ۱۰ هزار میلیارد تومان نیز رسید.
با وجود این، فاصله ارزش دلاری بازار و معاملات با سقف تاریخی همچنان قابلتوجه است و بازار احتمالا اجازه نخواهد داد این بازدهی دلاری در کوتاهمدت از بین برود. ارزش دلاری معاملات همچنان در حدود ۱۵۰ میلیون دلار است و با سطح ۵۰۰ میلیون دلار روزانه فاصله زیادی دارد، همچنین ارزش بازار ۱۳۰ میلیارد دلاری کنونی با سقف ۲۰۰ میلیارد دلاری پیشین فاصله دارد. این شکاف میتواند با عواملی نظیر رشد قیمت دلار توافقی جبران شود. دلار توافقی که تارگتهای بالای ۷۰ هزارتومان را برای سالجاری مدنظر دارد و احتمالا میانگین آن برای سالآینده، حدود ۸۰ هزارتومان خواهد بود.
علاوه بر این، افزایش نسبت P/E بازار از کف ۶واحد به ۸واحد، نشاندهنده آمادگی بازار برای ادامه صعود است. هرچند ریسک نزدیک شدن به حضور ترامپ در کاخسفید موجب کاهش P/E انتظاری بازار خواهدشد، اما بهنظر میرسد اثر رشد قیمت دلار در سود خالص شرکتها بالاتر از وزن ریسکهای سیاسی باشد.
از اینرو، بازار میتواند حداکثر P/E در حوالی اردیبهشت سال ۱۴۰۲ یا محدوده ۱۲واحد را در کوتاهمدت ببیند. پیشبینی میشود در هفتههای آینده، در صورت عدمافزایش ریسکهای سیستماتیک، تقاضای ملایم تری به سمت نمادهای شاخص ساز روانه شود و فرصت برای رشد سهام کوچک و متوسط فراهم آید. شاخص هموزن نیز همچنان پتانسیل عبور از مرز یک میلیون واحد را دارد و شاخصکل میتواند با جذب نقدینگی جدید، از سطح روانی ۳ میلیون واحد عبورکرده و در این محدوده تثبیت شود.
شاخصکل، در حالی به مقاومت داینامیک ۲.۸ میلیون واحد نزدیک شد و تا مرز ۳ میلیون واحد هم پیشروی کرد که انتظار میرود یک اصلاح کوتاهمدت در پیشگاه بازار قرار داشتهباشد و در صورتیکه سناریویی مبنیبر اصلاح محتمل باشد، احتمالا شاخصکل بورس تا محدوده کف ۲.۷ میلیون واحد جای اصلاح خواهدداشت. این محدوده از آنرو انتخاب شدهاست که تقاضای بالا در بازار سهام اجازه کاهش بیشتر ارتفاع در نماگرهای بورسی را نخواهد داد. در سناریوی دیگر میتوان ادامه صعود با اخبار سیاسی منتشرشده را انتظار داشت. اگر این مهم بهوقوع بپیوندد، انتظار میرود شاخص هموزن دوباره مانند هفته قبل، با سرعت بیشتری به سمت اهداف قیمتی پیش رو حرکت کند.
شاخص هموزن نیز احتمالا موفق خواهدشد تا بالای ۹۰۰ هزار واحد تثبیتشده تا به سمت محدوده یک میلیون واحد نیز حمله ور شود. بورس به لحاظ بنیادی نیز انگیزه آن را دارد تا از ۳ میلیون واحد عبورکرده و شاهد دور جدیدی از ورود پول حقیقی باشد، چراکه با همه سنجههای آماری نظیر ارزش بازار و معاملات در کنار نسبت P/E با فرض نزدیک شدن این سنجهها به میانگین تاریخی خود، میتوان به شاخصکل ۳.۵ میلیونواحدی دستیافت. این درحالی است که انتظارات مثبت شکلگرفته از صورتهای مالی ۹ماهه که در روزهای آینده میهمان سامانه کدال هستند، در روند کلی بازار و هیجانات شکلگرفته در آن موثر واقع خواهندشد.
منبع: دنیای اقتصاد