تاریخ: ۲۶ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۵:۴۵
بازدید: ۲۴
کد خبر: ۳۶۵۴۳۹
سرویس خبر : آهن و فولاد
کارشناس بازار فولاد:

قیمت دستوری با معاملات فولاد چه می‌کند؟

قیمت دستوری با معاملات فولاد چه می‌کند؟
‌می‌متالز - کارشناس بازار فولاد با اشاره به زیان‌دیدگی این بازار از قیمت‌گذاری دستوری، بر ضرورت واقعی شدن نرخ فولاد بورسی تاکید کرد.

به گزارش می‌متالز، «محمد اعتباری» کارشناس بازار فولاد، اعلام کرد: زیانی که فولاد بورسی از قیمت‌گذاری دستوری به عنوان مبنای قیمت عرضه محصولات زنجیره فولاد در رینگ صنعتی بورس کالا می‌بیند، در حال حاضر از تمام مشکلاتی که این صنعت به دلیل ناترازی، نوسان قیمت ارز و نبود نقدینگی و گردش پول در این بخش با آن مواجه هستند، بیشتر است.

وی با بیان اینکه مدت زمانی است که هر هفته معاملات اعتباری شمش فولاد در بورس کالا، حدود کیلویی ۲ هزار تومان بالاتر، با قیمت غیرواقعی بسته می‌شود؛ خاطرنشان کرد: در میانگین‌گیری‌ها برای تعیین نرخ کل زنجیره تامین فولاد کشور، این نرخ تعیین تکلیف می‌کند.

اعتباری با بیان اینکه نتیجه قیمت‌گذاری دستوری و غیرواقعی، عرضه‌هایی با نرخ پایه غیرکاربردی است که فقط برای متقاضیان کالای اعتباری جذاب است، ادامه داد: به دنبال این شرایط، هر هفته حدود ۷۰ الی ۸۰ درصد عرضه‌های غیراعتباری (نقدی) محصول نهایی یا میلگرد در بورس کالا بدون مشتری می‌ماند.

وی ادامه داد: قابل تامل اینکه، برخی از عرضه‌کنندگان این محصولات بدون مشتری در بورس کالا نیز ظاهرا بی‌میل به این عدم تقاضا نبوده‌اند، چراکه اولا اختیار کاهش نرخ پایه به صورت داوطلبانه را دارند، اما این اقدام را انجام نمی‌دهند. به خصوص اینکه این عرضه بدون مشتری که بیشتر می‌توان از آن به عنوان عرضه نمایشی یاد کرد، منجر به رفع التزام عرضه بورسی برای آنها شده و اختیار فروش در خارج از بورس کالا به خودشان محول می‌شود.

این کارشناس بازار فولاد، گفت: بازارساز با اشراف و درک این ناکارآمدی فرمول تعیین قیمت فعلی؛ حدود سه هفته پیش با ابلاغ دستورالعمل جدید، به نوعی تلاش کرد تا قدمی در خصوص واقعی شدن نرخ عرضه‌ها در بورس کالا و خارج شدن تمامی اقلام زنجیره تامین از انحصار قیمت‌گذاری بر اساس معاملات اعتباری شمش بردارد؛ اما این دستورالعمل به دلایل نامعلوم و غیررسمی تا کنون ۲ بار به تعویق افتاده است.

وی همچنین با اشاره به افزایش قیمت محصولات زنجیره فولادی عرضه شده در بورس کالا در هفته معاملاتی جاری، گفت: نبود نقدینگی و گردش کار در بازار، رکود شدید بازار مصرف محصولات زنجیره فولاد به خصوص بازار ساخت‌وساز، معضل ناترازی برق و گاز و افت شدید ظرفیت تولیدی کارخانه‌ها، عواملی هستند که در وضعیت فعلی بهای محصولات فولادی را تحت تاثیر قرار داده‌اند.

اعتباری افزود: در چنین شرایطی، کارخانه‌ها و واحد‌های تولیدکننده برای اینکه تولید داشته باشند و فعالیت آنها متوقف نشود، شمش خریداری می‌کنند و وجود تقاضای شمش در شرایط ناترازی و کاهش عرضه خود منجر به رشد بهای آهن اسفنجی، شمش و سایر محصولات فولادی شده است. با این حال، رکود شدید در بازار مصرف مانع از جهش قیمت‌ها شده و حتی رشد شدید بهای دلار نیز نتوانسته است اثر چندانی بر این بخش داشته باشد.

وی تاکید کرد: بهای محصولات فولادی در دو ماه گذشته به رغم رشد شدید قیمت دلار افزایش چندانی نداشته است. حتی پیش‌بینی می‌شود در صورت بازگشت کارخانه‌ها و واحد‌های تولیدکننده به روال عادی تولید و برطرف شدن یا کاهش ناترازی‌ها و توقف قطعی گاز و برق، بار دیگر قیمت‌ها به حالت قبل بازگردد.

میانگین قیمت آهن اسفنجی در معاملات هفته جاری بورس کالا با رکوردشکنی جدید (رشد حدود ۳.۵ درصدی)، به کانال ۱۶ هزار تومانی وارد شد و متوسط بهای هر کیلوگرم شمش فولادی هم حدود دو درصد نسبت به هفته معاملاتی قبل رشد داشت.

منبع: صدای بورس

عناوین برگزیده