تاریخ: ۰۶ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۵۸
بازدید: ۳۵
کد خبر: ۳۶۶۴۳۵
سرویس خبر : آهن و فولاد

تولیدکنندگان فولاد کشور از مسیر صادرات این محصول بی‌خبرند!

تولیدکنندگان فولاد کشور از مسیر صادرات این محصول بی‌خبرند!
‌می‌متالز - فولاد ایران درحالی زیر قیمت به کشور‌های خارجی و حتی سوریه فروخته می‌شود که سر تولیدکنندگان فولاد داخلی بی کلاه مانده و آنها ناچارند که فولاد را با تخفیف زیاد به تجار ترکیه فروخته و ترک‌ها فولاد ایران را با حاشیه سود قابل توجهی خرج بازسازی سوریه می‌کنند.

به گزارش می‌متالز، پیش از سقوط بشار اسد، حجم قابل توجهی از محصولات فولادی ایران به طور غیرمستقیم به سوریه صادر می‌شد. اما با به قدرت رسیدن مقامات جدید در دمشق، ایران به طور کامل از معادلات اقتصادی سوریه کنار گذاشته شده و ترکیه به جای ایران بازار این کشور را در اختیار گرفته است.

با شروع دولت جدید در سوریه، تغییرات اساسی در بازیگران فولاد منطقه اتفاق افتاد؛ به‌طوری‌که سوریه دیگر تمایلی به خرید فولاد به‌طور مستقیم از ایران ندارد. هرچند که در زمان بشار اسد نیز روابط سیاسی و اقتصادی با سوریه به نفع صنعت فولاد ایران نبود. در نتیجه، تولیدکنندگان ایرانی ناچارند فولاد خود را با تخفیف‌های زیاد به تجار ترکیه بفروشند و این تجار، فولاد ایران را با حاشیه سود قابل توجهی برای بازسازی شهر‌های سوریه صادر می‌کنند.

کیوان جعفری‌طهرانی، کارشناس بازار‌های جهانی آهن و فولاد، در مورد دلالی ترک‌ها با فولاد ایران بیان کرد: با سقوط بشار اسد، ایران از بازار سوریه خارج شد و ترکیه فرصت صادرات مجدد فولاد ایران را به دست آورد و از این طریق سود زیادی بدون هیچ زحمتی نصیب این کشور شده است.

وی ادامه داد: در زمان زمامداری بشار اسد نیز فولاد ایران به ترکیه ارسال می‌شد و از آنجا با تغییر گواهی مبدا، به قیمت‌هایی بین ۲۰ تا ۳۰ دلار بالاتر به سوریه، اروپا و دیگر کشور‌ها صادر می‌شد که در این حالت تولیدکننده فولاد ایرانی به اندازه ترک‌ها سودی نمی‌برد.

این کارشناس فولاد همچنین اشاره کرد که در زمان بشار اسد، تمام مبادلات تجاری بین ایران و سوریه یک طرفه بود و سوریه هیچ مزیت اقتصادی برای ایران نداشت. در نهایت، دوستی با ترکیه به ضرر سوری‌ها تمام شد و این دوستی غیرواقعی مشکلاتی برای دولت اسد ایجاد کرد.

جعفری‌طهرانی به مشتریان دیگر فولاد ایران اشاره کرد و گفت: امارات و عمان تا دو سال پیش با تغییر گواهی مبدا فولاد ایران را خریداری کرده و با دریافت مبلغی، گواهی مبدا را تغییر داده و به نام کالای عمانی یا اماراتی صادر مجدد می‌شدند.

وی توضیح داد: کشور‌های حاشیه خلیج فارس مانند عمان و امارات، به دلیل مشابهت تولید فولاد، تمایلی به خرید فولاد ایران داشته و آن را به کشور‌های اروپایی صادر می‌کردند؛ هرچند در دولت بایدن، برخی از این شرکت‌ها مشمول تحریم مجدد شدند.

به گفته این کارشناس بازار‌های جهانی آهن و فولاد، خریداران فولاد در بازار جهانی به دلیل مشکلات ناشی از تحریم‌ها تلاش دارند به‌طور مستقیم از ایران خرید نکنند و حتی اگر خریدار سوری اطلاعاتی از محصولات ایرانی نداشته باشد، تاجر ترک با خرید بار از ایران، آن را ۲۰ تا ۳۰ دلار بالاتر از قیمت جهانی به کشور‌های دیگر عرضه می‌کند. اکنون با حذف ایران از بازار سوریه، عملاً کل بازار فولاد سوریه در اختیار تولیدکنندگان و تجار ترک قرار گرفته است.

جعفری‌طهرانی افزود: هیچ کشوری با برند فولاد ایران تمایلی به صادرات مجدد ندارد، بنابراین این مزیت به شرکت‌های ترک رسیده و فولاد ایرانی به سوریه منتقل شده است، در حالی که تجار ایرانی از این موضوع بی‌خبر بوده‌اند.

در شرایطی که تولید فولاد در ایران تقریباً دو برابر مصرف است، سوءمدیریت و عدم توجه تخصصی به این محصول باعث شده که قیمت فولاد ایرانی به شدت کاهش یابد و در حالی که عرصه برای ترکیه خالی شده است، این فرصت‌سوزی موجب شده که قیمت‌های ترکیه با قیمت‌های داخلی ما ۳۰ دلار در هر تن تفاوت داشته باشد و این مسئله ارزآوری قابل توجهی برای این کشور همسایه ایجاد کرده است؛ فرصتی که تولیدکنندگان داخلی فولاد به دلیل قطعی‌های گاز و برق از آن بی‌بهره مانده‌اند.

منبع: بورس نیوز

عناوین برگزیده