تاریخ: ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۱:۰۹
بازدید: ۲۳
کد خبر: ۳۶۷۶۲۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

بازسازی معادن؛ گامی به سوی آینده‌ای سبزتر/ چرا بازسازی معادن مهم است؟

بازسازی معادن؛ گامی به سوی آینده‌ای سبزتر/ چرا بازسازی معادن مهم است؟
‌می‌متالز - دبیر اجرایی سیزدهمین همایش مهندسی معدن ایران گفت: بازسازی معادن نه تنها به محیط زیست آسیب وارد نمی‌کند بلکه باعث حفظ و آبادی محیط زیست می‌شود.

به گزارش می‌متالز، «ستار مهدوری» در خصوص آسیب‌های زیست‌محیطی معادن گفت: در مرحله طراحی استخراج اصولی معادن، مواردی به نام بازسازی و بستن معدن وجود دارد که در بحث بازسازی هم‌زمان با عملیات استخراج نه تنها آسیب به محیط زیست وارد نمی‌شود بلکه با ایجاد جاده، درختکاری و ایجاد اماکن تفریحی ضمن ایجاد اشتغال، محیط زیست نیز آباد می‌شود که البته اگر هم گاهی آسیبی وارد می‌شود به کم‌دقتی در نظارت ارتباط دارد که بهره‌بردار معمولا ذخایر خوب و بهتر را استخراج و معدن را رها می‌کند.

وی با بیان اینکه بعد از استخراج اصولی معادن باید با بازسازی آنها دوباره بتوانیم از ظرفیت موجود درآمدزایی کنیم گفت: به دلیل اینکه معادن عمر دارند و روزی تمام می‌شوند، در بسیاری از کشور‌ها از فضای زیرزمینی معادن استخراج و تمام‌شده برای تاسیسات نظامی، انبار‌ها و از معادن روباز برای ایجاد تفریحگاه به منظور درآمدزایی و اشتغال‌زایی استفاده می‌شود.

دبیر اجرایی سیزدهمین همایش مهندسی معدن ایران درباره بازسازی معادن و جلوگیری از آسیب زیست‌محیطی گفت: معادن نیاز به حمایت دارند و در معادن نباید فقط حقوق دولتی و تحت فشار قراردادن بهره‌بردار مدنظر باشد بلکه باید به معدن حمایت‌هایی مانند تسهیل واردات خاص و صدور مجوز‌های خاص یا وام تعلق بگیرد و اگر نهاد‌های حاکمیتی از اوایل کار به صورت اصولی نظارت داشته باشند و بهره‌بردار را حمایت کنند بهترین حالت ممکن رخ خواهد داد.

وی گفت: سال گذشته مبحث پیاده‌سازی تهویه هوشمند را به وزارت‌خانه پیشنهاد دادیم که در نهایت اقدامی صورت نگرفت و حادثه معدن معدنجو به علت مشکلات تهویه اتفاق افتاد.

مهدوری با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد از معارضان باعث تعطیلی معادن می‌شوند، گفت: مهم‌ترین عامل تعطیلی معادن، بهره‌بردار است که توان مالی و فنی نداشته و معدن را رها کرده است و عامل دوم معارضان و جوامع محلی هستند که به طور مثال به خاطر وجود گنج یا طلا و مشکلات زیست‌محیطی و منابع طبیعی مانع معدن‌کاری می‌شوند.

دبیر اجرایی سیزدهمین همایش مهندسی معدن ایران گفت: مشکل اصلی در فعال‌سازی معدن هزینه‌های بالای سرمایه اولیه برای تامین ماشین‌آلات، تجهیزات و زیرساخت‌هاست که البته راه‌اندازی معادن کوچک مثل رس و ماسه خیلی سخت نیست، یعنی برای فعال‌سازی معادن با توجه به اینکه بعضی آنها پروانه بهره‌وری و گواهی کشف دارند و برخی هم در مراحل اولیه اکتشافی هستند باید دسته‌بندی صورت گیرد، در مرحله بعد باید بر اساس ارزش ماده معدنی آنها و نوع مجوز‌ها به کمک مزایده‌ها از بخش عمومی، دولت و بخش خصوصی استفاده کرد، همچنین باید هر استان و شهر، شرایطی فراهم کند تا بخش خصوصی توانمند آن معادن را راه‌اندازی کنند.

وی با بیان اینکه فعال‌سازی یک‌باره همه معادن غیرفعال غیرممکن و این کار نیازمند برنامه، نقشه و دوره زمانی مشخص است، گفت: سال گذشته به نمایندگان مجلس پیشنهادی دادیم مبنی بر اینکه قوانین معدن خیلی قدیمی و دست‌وپاگیر هستند، به‌روز نشدند و خیلی از آنها با هم اختلاف دارند و یکدیگر را نقض می‌کنند که دولت باید به صورت طرح و لایحه یا با کمک مرکز پژوهش‌های مجلس به‌روزرسانی این قوانین را آغاز کند.

مهدوری در پایان گفت: با توجه به اینکه تفسیر قانون معادن در استان‌های مخالف فرق دارد باید در به‌روزرسانی و شفاف‌سازی همه جوانب مشارکت داشته باشند تا به مشکل برنخوریم و اگر دنبال این هستیم که معدن جای نفت را بگیرد باید قوانین شفاف، به‌روز و قابل فهم و اجرا باشد.

منبع: اقتصاد آنلاین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده