
به گزارش میمتالز، تحلیلگران صنعت دلیل این موفقیت را تنوع گسترده محصولات برقی جنرال موتورز میدانند که از مدلهای ارزانقیمت تا لوکس را پوشش میدهد و به مشتریان گزینههای متنوعی ارائه میکند. فروش کادیلاک لیریک برقی در سال گذشته سهبرابر شد و به ۲۸ هزار و ۴۰۲ دستگاه رسید که از شاسی بلندهای بنزینی مشابه این شرکت پیشی گرفت. با این حال، خودروهای برقی همچنان تنها حدود ۶ درصد از کل فروش جنرال موتورز را تشکیل میدهند و این شرکت همچنان به سوددهی از طریق کامیونها و شاسی بلندهای بزرگ بنزینی وابسته است. جنرال موتورز با چالشهای مهمی در مسیر تحقق هدف مدیرعامل خود، مری بارا، برای داشتن ناوگان کاملا برقی تا سال ۲۰۳۵ روبهروست.
یکی از عوامل مهم در افزایش فروش خودروهای برقی جنرال موتورز، قیمت گذاری تهاجمی و اجارههای با پرداخت پایین بوده که به لطف یارانه ۷ هزار و ۵۰۰ دلاری دولت آمریکا ممکن شده است. اما طرح دونالد ترامپ برای حذف این یارانهها و سیاستهای حمایتی از خودروهای برقی، میتواند روند رو به رشد این شرکت را با خطر جدی مواجه کند.
برخلاف رقبایی مانند فورد و تویوتا که بر خودروهای هیبریدی متمرکز شدهاند، جنرال موتورز همچنان بر استراتژی تمام برقی تاکید دارد. تویوتا با فروش بیش از ۴۰ درصد هیبریدی از ۲.۳ میلیون خودرو در آمریکا و فورد با افزایش ۴۰ درصدی فروش هیبریدی به حدود ۱۸۷ هزار دستگاه، از این استراتژی سود بردهاند. چالش بزرگ دیگر، برقی سازی وانتهای پرفروش جنرال موتورز است. این شرکت در سال گذشته تنها ۹ هزار وانت برقی سیلورادو و سیرا از مجموع حدود ۹۰۰ هزار دستگاه فروخت. مشکلات اصلی وانتهای برقی شامل کاهش چشمگیر برد حرکتی هنگام حمل بارهای سنگین و قیمت بالا به دلیل باتریهای بزرگتر است.
سال ۲۰۲۵ آزمونی سخت برای جنرال موتورز خواهد بود تا مشخص شود آیا میتواند روند رو به رشد خود را حفظ کند. عرضه نسل بعدی بولت با قیمت حدود ۳۰ هزار دلار در اواخر امسال، میتواند موقعیت سرنوشت سازی در مسیر برقی سازی این شرکت باشد.
منبع: دنیای اقتصاد