
به گزارش میمتالز، وقوع حادثه در معادن یکی از اتفاقاتی است که هر چند ماه یکبار در یکی از معادن کشور رخ میدهد.
در حدود یک سال گذشته چند اتفاق در معادن به ویژه معادن زغال سنگ کشور داشتیم که این اتفاقات باعث شده مجلس به عنوان نهاد نظارتی و قانون گذاری به این حوادث و اتفاقات ورود کرده و با ابزارهایی که در اختیار دارد حوادث را بررسی کرده و گزارشی در این زمینه تهیه و تدوین کند.
در حدود یک سالی که از عمر مجلس دوازدهم میگذرد چندین اتفاق در معادن کشور رخ داده است در اولین آن که سال گذشته و حادثه معدن زغال سنگ طبس بود و بر اثر انفجار در این معدن که بامداد یکشنبه (یک مهرماه سال گذشته) رخ داد حدود ۵۰ نفر از کارگران جان باختند؛ پس از این حادثه سران قوای سهگانه و مدیران برخی از دستگاههای مربوطه در اظهارات خود نکاتی همچون اصلاح قانون معادن و بهبود شرایط کارگران معادن و افزایش حقوق آنها را مطرح کردند.
مجلس شورای اسلامی به عنوان نهاد قانونگذاری و نظارتی به این موضوع ورود کرد و قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی پس از بازدید از وضعیت این معدن و ملاقات با خانواده جانباختگان معدنجوی طبس گفت: مجلس رسیدگی به طرح «اصلاح قانون معادن» را تسریع خواهد کرد.
پس از آن کمیسیون صنایع جلسهای برای اصلاح قانون معادن تشکیل داد که زهرا سعیدی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، درباره این جلسه گفت: در این جلسه به موضوع اصلاح قانون معادن با حضور نمایندگان بخش خصوصی و دولتی و تمامی دستگاههای مرتبط با حوزه معدن ورود کردیم.
به گفته وی، در این جلسه قرار شد تمامی دستگاههای مرتبط، پیشنهادات خودشان را به کمیته تخصصی کمیسیون ارسال کرده و این کمیته نیز موارد را بررسی و چکشکاری کند.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت که پس از آماده شدن گزارش کارگروه تخصصی، گزارش در صحن کمیسیون ارزیابی شده و متن نهایی درباره اصلاح قانون معادن جهت بررسی در جلسه علنی تقدیم هیات رئیسه مجلس خواهد شد.
اخیرا و در سال جاری نیز ۲ اتفاق یکی در معدن زغال سنگ در دامغان و یک معدن در مهاباد رخ داد. بر اثر گاز گرفتگی در معدن زغال سنگ در مهماندویه دامغان ۷ تن جان خود را از دست دادند که حجتالاسلام حسینیکیا نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در اینباره گفت: این کمیسیون به عنوان کمیسیون تخصصی ابعاد حادثه در معدن زغال سنگ در مهماندویه دامغان را با حضور مسوولان مربوطه از وزارت کار و «صمت» بررسی کرد.
به گفته وی علت اکثر حوادث در معادن به ویژه معادن زغال سنگ، نبود سنسورهای هشدار دهنده، عدم رعایت استاندارد در فواصل، نبود تجهیزات مدرن و عدم نظارت دقیق است.
نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه کمیسیون متبوعش به اصلاح قانون معادن ورود کرده است، گفت: در کارگروه معدن مجلس به صورت ویژه به موضوع بازنگری قوانین معادن ورود شده است تا با رفع نواقص جلوی تکرار چنین حوادثی در معادن گرفته شود.
لازم بهذکر است که به دنبال ماموریت قالیباف به کمیسیون صنایع و معادن اعضای کارگروه معدن به همراه سایر اعضای کمیسیون به محل حادثه سفر کرده و از نزدیک علل وقوع حادثه معدن مهماندویه دامغان را مورد بررسی قرار داده و گزارشی را در این زمینه تهیه و در اختیار هیات رئیسه قرارخواهند داد؛ بنابراین گزارش، اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس نیز پس از حادثه معدن زغال سنگ در دامغان پیگیری ابعاد مختلف این حادثه از وزارت کار را در دستورکار خود قرار دادند.
امسال همچنین بر اثر ریزش کوه حادثهای در معدن سنگ آهن در معدن باریت روستای عبداللهآباد شهرستان مهاباد، رخ داد که بر اثر آن ۳ نفر دچاره حادثه شدند.
پس از این حوادث نمایندگان عضو فراکسیون کارگری مجلس در پیامی ضمن تسلیت جان باختن تعدادی از هموطنان در پی وقوع حوادث در معادن تاکید کردند که این فراکسیون با احضار مسوولان مربوطه، نسبت به پاسخگو کردن آنها و همچنین بازسازی سریع زیرساختها و تأمین تجهیزات و لوازم مورد نیاز، برای بهبود شرایط ایمنی معادن کشور اقدام خواهد کرد.
شهباز حسنپور نماینده کرمان نیز درباره وضعیت معادن در این استان میگوید که وضعیت معادن زغال سنگ در استان بهویژه در راور و زرند اسفناک است، اگر امکان تجهیز و نوسازی وجود ندارد، بهتر است آنها تعطیل شوند؛ این اظهارات و اتفاقاتی که گاهن در برخی از معادن در سراسر کشور رخ میدهد و باعث جانباختن معدنکاران میشوند، نشان میدهد که وضعیت معادن مناسب نیست و لازم است دستگاهها و مسوولان مربوطه به آنها رسیدگی کنند تا شاهد چنین اتفاقات تلخ نباشیم.
تا کنون چندین بار و هر زمان که حادثهای در یکی از معادن رخ میدهد طرحی جهت اصلاح قانون معادن مطرح میشود که تا کنون پس از تصویب قانون معادن چندین اصلاحیه برای آن مطرح شده است.
عمدتا هم مواردی همچون عدم توسعه مناطق دارای معادن، جلوگیری از خامفروشی، ممانعت از خطر حبس معادن، معطل ماندن سرمایهگذاران این صنعت و عدم دسترسی سرمایهگذاران واقعی به ذخایر معدنی، تشدید تولید و کاهش سنگاندازیها در توسعه این صنعت و تسهیل امور اجرایی معادن و صنایع معدنی در رابطه با اهداف اصلاح قانوم معادن مطرح میشود.
این بار هم طرح اصلاح قانون معادن در کمیسیون صنایع و معادن مجلس دوازدهم مطرح شده که امیدواریم با تصویب و اجرایی شدن آن شاهد وقوع حوادث فوقالذکر نباشیم.
منبع: خبرگزاری تسنیم