
به گزارش میمتالز، قیمت پایه محصولات پتروشیمی در هفته پنجم معاملاتی اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در حالی اعلام شد که قیمتهای پایه از ابتدای اردیبهشتماه سال ۱۴۰۳ مسیر صعودی را در پیش گرفته بود و در هفته مورد بررسی بعد از سههفته متوالی روند کاهشی، نرخهای پایه افزایشی اعلام شدند. نرخ دلار مبادلهای بعد از ۴۶هفته متوالی که با رشد همراه بود، از هفته سوم اردیبهشتماه نزولی شد و در هفته آخر حدود ۰.۵ درصد افزایش را به ثبت رساند. به عبارت بهتر، دلار مبادلهای از ۶۹ هزار و ۱۵۳ تومان در روز ۲۱اردیبهشتماه سالجاری به ۶۹ هزار و ۴۹۹ تومان در روز ۲۸اردیبهشتماه رسید و از اینرو موجب افزایش ۸۲ درصد از قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد. قیمتهای جهانی نیز در مدار صعودی قرار دارند و با توجه به رشد نرخ ارز مبادلهای میتوان گفت افزایش قیمت پایه محصولات پتروشیمی به دلیل وضعیت صعودی قیمت جهانی و افزایش ۰.۵ درصدی نرخ دلار مبادله بوده است. قیمت پایه ۸۲ درصد از محصولات پتروشیمی در حالی افزایشی اعلام شد که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار بود.
بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلامشده در هفته پنجم معاملاتی اردیبهشتماه نشان میدهد که ۸۰ درصد از این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین پلی استایرن انبساطی ۲۰۰ با ۴ درصد رشد معادل ۳ هزار و ۳۷۹ تومان به ۸۵ هزار و ۴۷ تومان رسید. همچنین پلی اتیلن ترفتالات گرید TG ۶۴۱ با ۳.۷ درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. به عبارت بهتر ۸۰ درصد از گروه محصولات پلیمری با رشد قیمت پایه همراه بودند که رشد قیمتها تحت تاثیر وضعیت صعودی بیش از نیمی از محصولات در بازار جهانی رخ داده و رشد عمده پلیمریها به دلیل افزایش ۰.۵۱ درصدی نرخ دلار توافقی اتفاق افتاده است. این در حالی است که در هفته گذشته بیش از نیمی از محصولات با کاهش قیمت پایه همراه بودند و این موضوع تحتتاثیر افت قیمت دلار توافقی و روند نزولی بازار جهانی رقم خورده بود.
PVC-S ۶۵ به عنوان آخرین گروه کالایی، کاهشی به ثبت رسید. در گروه کالایی شیمیاییها نیز ۸۵ درصد گروهها با افزایش قیمت همراه بودند. زایلین مخلوط در هفته پنجم اردیبهشتماه امسال با ۱۰.۴ درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد و در روز ۲۸اردیبهشتماه قیمت پایه این محصول ۴۸ هزار و ۶۸۹ تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. بنزن نیز در رتبه دوم افزایشیهای گروه شیمیاییها قرار گرفت. در این گروه ایزوبوتانول در رده نخست کاهشیها قرار دارد و از اینرو با ۴.۲ درصد افت در صدر کاهشیها قرار گرفت. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت تاثیر تغییرات نرخ دلار مبنا برای تعیین قیمتهای پایه رقم خورده است، این در حالی است که قیمتهای پایه در بازار جهانی نیز تحت تاثیر وضعیت نوسانات شاخص برنت در کانال افزایشی قرار گرفتهاند و از اینرو قیمتهای پایه داخلی ۸۲ درصد از محصولات که در هفته پنجم معاملاتی اردیبهشتماه افزایشی اعلام شدند، تحتتاثیر قیمت جهانی این محصولات بودند.
بررسی تالار شیمیایی و فرآوردههای نفتی بورس کالای ایران نشان میدهد، این بازار در بازه زمانی ۲۰ تا ۲۶ اردیبهشتماه میزبان ۱۱۶ هزار و ۴۶۰ تن محصول پلیمری بود که با تقاضای ۱۳۵ هزار و ۸۵۹ تنی مواجه شد و در پایان معاملات ۹۰ هزار و ۴۸۳ تن از این محصول به فروش رسید. مقایسه بازار محصولات نفتی در هفته چهارم اردیبهشتماه با هفته پیش از آن نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات محصولات پلیمری به ترتیب ۲۲ درصد و ۲۱ درصد کاهش داشته و این در حالی رقم خورده که میانگین قیمت پایه محصولات پلیمری در رینگ فیزیکی کاهشی بوده است.
تالار محصولات شیمیایی در هفته چهارم اردیبهشتماه در خلاف جهت پلیمریها پیش رفت، به طوری که در بازه مورد بررسی ۷۵ هزار و ۲۰۶ تن محصول شیمیایی در این بازار عرضه شد که با استقبال ۴۶ هزار و ۶۵۶ تنی مواجه شد و ۳۹ هزار و ۴۲۵ تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت. مقایسه هفتههای سوم و چهارم اردیبهشتماه نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات محصولات شیمیایی به ترتیب ۲.۳ درصد و ۱۶ درصد افزایش یافته است. قیمت پایه فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی در بازار داخلی تحتتاثیر روند بازار جهانی از سههفته گذشته روند نزولی را در پیش گرفت.
منبع: دنیای اقتصاد