تاریخ: ۱۶ تير ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۱:۴۴
بازدید: ۲۵۴
کد خبر: ۴۳۸۶۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
ادامه اصلاح یا بازگشت به صعود؟

دیده‌بان بورس یکشنبه (۱۵ تیر)

می متالز - روز گذشته شاخص کل بورس بیشترین میزان افت از ۲۳ اردیبهشت ماه را به ثبت رساند و به میانه کانال ۲۴۵ هزار واحدی بازگشت. با این وجود حجم محدود معاملات و رصد جزییات دادوستدها گواه آن بود که فشارهای فروش همچنان محدود است و عجله‌ای برای خروج از فضای عمومی سهام به چشم نمی‌خورد. در حالی که باقیمانده مجامع بزرگ و انتشار گزارش‌های ۳ ماهه همچنان محرک‌هایی جدی برای پیشروی سهام هستند روند فرسایشی بازارهای جهانی و ریسک‌های سیاسی موانع این مسیر را شکل می‌دهند.
دیده‌بان بورس یکشنبه (۱۵ تیر)

عمده‌ترین دلایل اصلاح بورس

می متالز -  روز گذشته شاخص کل سهام افتی ۱.۴ درصدی را تجربه کرد و ۳۴۹۸ واحد از ارتفاع خود را از دست داد. با این وجود به نظر می‌رسد فشار فروش بیش از همه گروه‌های بزرگ و کالایی بازار را تحت‌الشعاع قرار داد و شاخص هم‌وزن با افتی ۰.۶۱ درصدی به کار خود پایان داد. خبر توقیف نفتکش ایران در آب‌های جبل‌الطارق و احتمال مقابله به مثل از جانب کشور ما از عمده‌ترین ریسک‌های پایان هفته گذشته بود. در عین حال بازارهای جهانی به رغم اخبار مساعد ابتدای هفته، تحت تاثیر آمارهای ضعیف اقتصادی به خصوص از سوی چین از رشد قیمتی جا ماندند.

اصلاح نرخ دلار در بازار آزاد و قرار گرفتن در مرز ۱۳ هزار تومان نیز چشم‌انداز رشد بیش از پیش نرخ ارز نیمایی را به حالت سکون درآورده و نزدیک شدن دو نرخ نیمایی و آزاد عقب‌نشینی تقاضا در بورس کالا را در پی داشته است.

از دیگر سو ارایه گزارش عملکرد سیمان دورود در بهار سال جاری نشان می‌دهد که رشد نرخ‌های فروش لزوما به رشد سودآوری در رابطه با تمام شرکت‌ها و صنایع منجر نمی‌شود. به علاوه بازار سهام انتظار ریسک تازه‌ای را در فضای پیش روی کشور می‌کشد و آن گذر از سطح تعیین‌شده برای غنی‌سازی اورانیوم کشور در چارچوب برجام است.

جمیع این عوامل را می‌توان به نوعی در میل به اصلاح قیمت سهام جستجو کرد. با این همه به نظر می‌رسد این شرایط تمام زمین بازی را شرح نمی‌دهد.

مجامع در وقت اضافه

با نزدیک شدن به پایان تیرماه تمامی شرکت‌های بورسی که سال‌ مالی منتهی به اسفند دارند مکلفند مجمع عادی سالیانه خود را برگزار نمایند. در میان فهرست شرکت‌هایی که همچنان مجمع خود را برگزار نکرده‌اند نام بزرگان فلزی و پالایشی خودنمایی می‌کند. به نظر می‌رسد در رابطه با بسیاری از این شرکت‌ها برگزاری مجامع انگیزاننده‌ قدرتمندی برای توجه به سهام باشد.

روز گذشته دو پالایشگاه تهران و اصفهان صورت‌های مالی حسابرسی‌شده خود را بر روی کدال قرار دادند و هر دو رشد سود نسبت به گزارش حسابرسی‌نشده را به نمایش گذاشتند. سیاست تقسیم سود شرکت‌های پالایشی در سال گذشته متفاوت از روال سابق دنبال شد و این مساله بر جذابیت سود تقسیمی این شرکت‌ها افزوده است.

در رابطه با بزرگان فلزی همچون «فولاد» و «فملی» اگر چه روند قیمتی بازارهای جهانی خللی مقطعی در واکنش به عملکرد شرکت‌ها ایجاد کرده است با این حال به نظر می‌رسد رفته‌رفته شاهد واکنش به موعد مجامع باشیم.

گزارش‌های متفاوت بهاری

تا پایان روز گذشته شرکت‌های معدودی صورت‌های مالی ۳ ماهه خود را روانه کدال کردند. در این میان همان‌گونه که اشاره شد صورت سود و زیان «سدور» گواه آن است که رشد هزینه‌های ثابت در صنعتی همچون سیمان می‌تواند اثر رشد نرخ‌های فروش در حدود فعلی را خنثی کند. باید دید بالا رفتن سقف مصوب نرخ‌های فروش برای صنعتی که با رقابت‌های قیمتی شدید مواجه است می‌تواند به رشد سودآوری منجر شود یا خیر.

در مقابل «دفارا» به عنوان اولین نماد دارویی گزارش فصل بهار سال ۹۸ خود را ارایه کرد و از تحقق سود قابل توجه در فصل بهار خبر داد. اگر چه سود این شرکت در قیاس با سود فصل زمستان با کاهش نسبی همراه بوده، اما از رشد قابل‌توجه سودآوری در سال مالی جاری خبر می‌دهد.

برخی دیگر از شرکت‌ها همچون «مادیرا» و «بمیلا» نیز صورت‌های مالی جالب توجهی را روانه کدال کرده‌اند و از جهش سودآوری خود در سال جاری خبر می‌دهند. به نظر می رسد در صورتی که گزارش های ۳ ماهه دیگر شرکت‌ها از چنین قوتی برخوردار باشد باید موج صعودی قابل توجه دیگری را انتظار کشید. 

تسلسل عوامل

باید در نظر داشت که با نزدیک شدن به پایان تیر ماه موج ادامه‌داری از جریان اطلاعاتی بازار سهام را در بر می‌گیرد که از نتایج مجامع، صورت‌های مالی ۳ ماهه و گزارش‌های ماهانه تیر تشکیل شده است. در این میان پیشبینی‌ مورد اجماع تحلیلگران از سودآوری شرکت‌ها نیز در آینده‌ای نزدیک ارایه خواهد شد که می‌تواند در تعیین چشم‌اندازهای سهامداری کمک شایانی به فعالان سهام نماید.

رویدادهای خبری از نگاه «دنیای بورس»

الف) صنایع: بانک مرکزی با انتشار دستورالعمل ۶ ماده ایی اجرای سامانه رفع تعهدات ارزی وارد کنندگان، تکالیف بانک‌ها را ابلاغ کرد.

با دستور وزارت صنعت، معدن و تجارت، دو خودروساز بزرگ کشور ملزم شده‌اند از محل فروش اموال مازاد خود، دو هزار میلیارد تومان نقدینگی جذب کنند تا بخشی از نیاز مالی‌شان خارج از روش‌هایی مانند اخذ تسهیلات بانکی و پیش‌فروش، تامین شود. در همین حال ناصر سراج، رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه قطعه‌سازان کوچک در زمینه تولید خودرو با مشکل نقدینگی مواجه هستند، گفت: اکنون ۱۶۰ هزار خودرو داریم که هر کدام یک یا ۲ قطعه کم دارند.

ب) شرکت‌ها: براساس اطلاعات شرکت‌های خودروساز در سایت کدال سازمان بورس، ایران خودرو و سایپا در بهار ۹۸ در مجموع ۱۸۴ هزار و ۹۰۲ دستگاه خودرو تولید کرده‌اند. این در حالی است که در سه ماه ابتدایی سال گذشته میزان تولید خودرو در این شرکت‌ها به ۲۸۸ هزار و ۸۳۷ دستگاه رسیده بود؛ بنابراین با مقایسه این آمارها، تولید خودرو در بهار سال‌جاری به نسبت بهار ۹۷، با افت ۳۶ درصدی همراه بوده است.

مدیرعامل بیمه البرز پیرو برگزاری جلسه هیات مدیره از سوی اعضا تغییر کرد و تا تعیین مدیرعامل جدید، سرپرست «البرز» به اتفاق آرا انتخاب شد. همچنین بانک دی با اعلام اینکه هیچ برنامه‌ای برای ادغام بانک دی با دیگر بانک‌ها وجود ندارد، خبر ادغام این بانک را تکذیب کرد.

علی سرزعیم، معاون امور اقتصادی و برنامه‌ریزی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بازدید از پالایشگاه روغن‌سازی بر ادامه این روند و پیگیری اقدام‌های توسعه‌ای و پروژه‌های سرمایه‌ای تاکید کرد. همچنین مهدی سدیدی، مدیرعامل سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی از رشد عملکرد این مجموعه در قیمت سهم، ارزش بازار و NAV(ارزش خالص دارایی‌ها) خبر داد.

عناوین برگزیده