به گزارش می متالز، بازار سهام امروز تحت تاثیر ریزش قیمتهای جهانی با عقبنشینی سهام کالایی خصوصا در گروه فلزات اساسی و کانههای فلزی مواجه شد. تاثیر منفی نمادهای بزرگتر این گروهها، عقبنشینی شاخص کل را در پی داشت. از سوی دیگر ترس از بروز یک رکود فراگیر با سیاستهای سختگیرانه و انتقام جویانه دو اقتصاد بزرگ دنیا، چشمانداز قیمتهای جهانی را نه فقط در حوزه فلزات اساسی که در نفت و مشتقات نفتی نیز تیره و تار کردهاست. ضعف اقتصادهای بزرگ دنیا به طور قطع با کاهش سمت تقاضا برای مواد اولیه همراه خواهد بود و از این طریق میتواند مازاد عرضه را در معادلات خرید و فروش این محصولات به همراه داشته باشد. هرچند در برخی محصولات قیمتهای داخلی با قیمتهای جهانی چندان مطابق نیستند و فاصله احتیاطی آنها حفظ شده است، اما برخی شرکتهای دیگر که با توجه به نرخ معادل دلاری، قیمت فروش محصولات خود را پر کردهاند، ریسک کاهش نرخهای فروش در آینده نزدیک را بیش از دیگران احساس میکنند. این اتفاق در حالی میافتد که ضعف تقاضا میتواند به کاهش تمایل خرید خارجی و ریسک صادراتیها نیز منجر شود. لازم به ذکر است که در چنین شرایطی صحبت از بروز وضعیت یاد شده خیلی زود است اما باید مدنظر سرمایهگذاران قرار گیرد.
روز پنجشنبه و در شرایطی که طرفین جنگ تجاری سخن از بهبود روابط و اتخاذ سیاستهای صلحآمیز میزدند، دونالد ترامپ وضع تعرفه 10 درصدی بر 300 میلیارد دلار از صادرات چین را از ابتدای سپتامبر (کمتر از یکماه دیگر) قطعی کرد. واکنش بازارها به این اتفاق با ریزش شدید قیمت جهانی نفت و سنگآهن و افت معنادار قیمت فلزات اساسی همراه بود. در همین راستا دونالد ترامپ عنوان کرد که انقدر به تصویب تعرفه علیه واردات از چین ادامه میدهیم تا آنها به میز مذاکره برگردند و توافق مورد نظر را انجام دهند. این رویکرد رئیس جمهور آمریکا و صحبتهای وزارت بازرگانی چین در خصوص انجام اقدامات تلافیجویانه منجر به نا امیدی بازارها از وقوع یک برگشت در بازارها شد و فشار فروش را بالا برد. نکته مهم در معاملات روزانه سهام کالایی مرتبط با قیمتهای جهانی، معاملات کنترل شده در روزهای منفیست که نشان دهنده میل کم به عرضه آبشاری از سوی سهامداران این سهمهاست. دلیل اصلی میل کم به عرضه، رشدهای به دور از هیجان و آرام قیمت سهام صنایع یاد شده طی ماههای اخیر بوده است. حفظ حاشیه امنیت نسبت قیمت به سود در صنایع یاد شده، مهمترین علت رغبت کم معاملهگران به عرضههای بیشتر در قیمتهای کنونیست.
شاخص 30 شرکت بزرگ بورسی در اولین روز هفته با عقبگردی 0.66 درصدی همراه بود که نشان از اصلاح قیمت سهام بزرگتر بورسی دارد. علیرغم تاثیرپذیری منفی سهام کالایی با محوریت بازارهای جهانی، سهام صنایعی نظیر دارویی، غذایی به جز قند، محصولات فلزی و حمل و نقل با اقبال سرمایهگذاران در معاملات امروز همراه بودند. یکی از مهمترین دلایل اقبال به چنین صنایعی، محوریت ارز 4200 تومانی در معادلات این سهمها، تاثیرپذیری کمتر صنایع مزبور از آشفتگیهای احتمالی بازارهای جهانی و صورتهای مالی امیدوارکننده این شرکتها در دورههای قبلیست. از سوی دیگر چرخش نقدینگی در بازار سهام، به سمت صنایعی با ریسکهای بالقوه کمتر در حرکت است و هرچند این حرکت سرعت زیادی ندارد اما ابعاد کوچکتر سهام صنایع یاد شده به لحاظ توان جذب نقدینگی و آرزاد شدن نقدینگی در سهام شرکتهای بزرگتر از صنایع کالایی، رشد قیمتها را در این گروهها در پی داشته است. در این خصوص علاوه بر تمرکز بر انتخاب سهام و صنایع با ریسک پایینتر، لزوم توجه به پتانسیلهای سودآوری شرکتهای گروههای یاد شده اهمیت بسیار بالایی دارد.