تاریخ: ۲۵ شهريور ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۵۸
بازدید: ۲۷۴
کد خبر: ۵۶۳۶۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
پرونده خام فروشی:

در تمام دنیا خام فروشی عوارض بالاتری دارد

می متالز - این روزها تضاد منافع معدنی ها و فولادسازان مشکل ساز شده است هرچند که دولت رای به نفع فولادسازان داده و با وضع عوارض بر صادرات سنگ اهن، مسیر را برای معدنی ها تنگ کرده است. در این خصوص گفتگویی با سید رضا شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد داشتیم.
در تمام دنیا خام فروشی عوارض بالاتری دارد

به گزارش می متالز، شهرستانی مطرح کرد: این شرایط ایجاد شده از اصل مشکل دارد و هیچ یک از طرفین باعث ایجاد آن نیستند. چند نکته باید در نظر گرفته شود که سبب آفت در کل زنجیره شده است و در صدر آن، تحریم ها قرار دارد. در وهله بعدی بحث خام فروشی است، نه تنها در زنجیره فولاد و صادرات سنگ آهن بلکه در نفت هم شرایط همین است. باید به سمت ایجاد ارزش افزوده برویم، نمونه مزیت این روش ژاپن است، ژاپن هیچ مواد اولیه ای ندارد اما با مواد اولیه وارداتی و تبدیل به محصول نهایی با ایجاد ارزش افزوده بالا، از اقتصادهای برتر دنیا محسوب می شود، ما هم نیروی کار خلاق داریم و کشوری غنی از مواد معدنی، باید داشته هایمان را به درستی استفاده کنیم. سال گذشته ۲۵ میلیون تن تولید فولاد داشته ایم و امسال هم این تولید را به بیش از 27 میلیون تن میرسانیم. با این حجم تولید رو به افزایش باید از اتکا به نفت خارج شویم.
وی درخصوص عوارض اعمال شده بر سنگ آهن خاطرنشان کرد: در تمام کشورها برای واردات از محصول نهایی تا قطعات به صورت پلکانی رو به پایین عوارض تعیین می شود به طور مثال عوارض های سنگین بر روی واردات خودرو به عنوان یک محصول نهایی وضع شده ولی بر قطعات، عوارض کمتر وضع می شود چراکه قطعات بخشی از فرایند تولید را شامل شده و ایجاد اشتغال میکند و بالعکس صادر کردن مواد خام عوارض بیشتری نسبت به کالایی که در زنجیره تولید قرار گرفته و ایجاد تولید کرده به خود اختصاص می دهد.
وی‌ افزود: ظرفیت تولید فولاد ما در حالت فعلی ۳۰ میلیون تن است اما به تولید ۲۷ میلیون تن رسیدیم نداشتن بازار فروش یک عامل و از آن مهم تر کمبود مواد اولیه است. معدنی ها هم حق دارند که رغبت به فروش داخل نداشته باشند، قیمتهای پایین تر در داخل کشور انگیزه فروش آنها را در داخل از بین می برد بعلاوه اینکه پرداخت های فولادی ها هم در موعد نیست. اما مقصر نه فولادی ها هستند نه معدنی ها. مشکل دخالت های نادرست دولت است و منشا ان قیمت گذاری نادرست است. دولت می خواهد قیمت شمش داخلی را پایین نگه دارد در حال حاضر ما با قیمتی بسیار پایین تر از قیمت جهانی می فروشیم دولت در قیمت گذاری ها سود فولادی ها را کم و آن ها را با مشکل مواجه کرده و سبب شده در پرداخت ها خوش قول نباشند، از طرف دیگر فرمول کشف قیمت سنگ آهن و گندله و کنسانتره شمش فولاد خوزستان است که با فشار دولت در رقم پایینی نگه داشته می شود و‌ نتیجه آن پایین ماندن قیمت سنگ آهن و کاهش انگیزه فروش در داخل است.
پیشنهاد این مقام چنین بود: اگر قیمت شمش را به قیمت های بین المللی نزدیک کنیم اکثر این مشکلات حل خواهد شد، هم فولادی ها به عدد واقعی فروش نزدیک خواهند شد هم قیمت سنگ آهن در داخل بالاتر بسته می شود و اینکه قدرت پرداخت بدهی فولادی ها بیشتر می شود.

شیوا نیک وظیفه

عناوین برگزیده