بازار تجهیزات سرمایشی- گرمایشی، تهویه مطبوع، شامل انواع گوناگونی از محصولات در هر 2 کاربرد مسکونی و تجاری میشود. این بازار، شامل محصولاتی از قبیل کولرهای گازی پنجرهای و تکپنله و سیستمهای تهویه مطبوع بزرگ ساختمانهای تجاری ومبردهای (سردکنندهها) تجاری و صنعتی است. علاوه بر این، بازار چنین تجهیزات و دستگاههایی، ارزشی برابر با 140 میلیارد دلار دارد که طبق مطالعات انجام شده توسط انجمن بینالمللی مس، طی 12 سال گذشته، حدود 55.5 درصد رشد کرده است.
از این حجم قابل توجه بازار تجهیزات تهویه مطبوع (140 میلیارد دلاری)، کولرهای گازی پنجرهای و تکپنله، نه تنها بیشترین سهم از فروش دستگاههای سرمایشی- گرمایشی را به خود نسبت میدهند، بلکه بزرگترین مصرفکننده مس در میان سایر تجهیزات و سیستمهای این صنعت نیز محسوب میشوند. میزان مصرف مس در ساخت این وسایل، سالانه به نزدیک یک میلیون و 40 هزار تن میرسد، در حالی که این رقم برای محصولات تبریدی (سردخانهای)، حدود 430 هزار تن در سال و برای چیلرها، نزدیک به 220 هزار تن است. نمودار 1، اندازه بازار تجهیزات و دستگاههای سرمایشی- گرمایشی و تهویه مطبوع را برای سالهای 2005 تا 2017 نشان میدهد.
محرکهای بازار تجهیزات سرمایشی- گرمایشی و تهویه مطبوع، تحت تأثیر مؤلفههایی نظیر تغییرات آب و هوایی و بهبود بازدهی و طراحی محصولات این صنعت است و به جرأت میتوان ادعا کرد، فلز مس نقشی کلیدی در این میان بازی میکند. مؤلفه افزایش بازدهی و بهبود طراحی دستگاههای تهویه مطبوع، بازار این صنعت را شدیدا گسترش داده و فرصتی برای رشد آتی آن فراهم آورده است که این امر تأثیر مستقیمی بر رشد بازار مس داشته و خواهد داشت. علاوه بر این، ظهور بازارهای جدید نیز، فرصتهای بیشتری را برای توسعه و گسترش این صنعت و تقاضای مس بههمراه خواهد داشت.
کشورهایی نظیر هند، اندونزی و فیلیپین، علاوه بر جمعیت بالا، از تعداد روزهای گرم زیادی در طول سال برخوردارند که این 2 عامل، این کشورها را به بازار بالقوه مصرف صنعت تهویه مطبوع بدل میکند. مطالعات انجمن بینالمللی مس، نشان میدهد که این کشورها، با احتساب عوامل مذکور (جمعیت و تعداد روزهای گرم سال)، دارای سهم مصرف تجهیزات تهویه مطبوع کمتری در مقایسه با سایر مناطق جهان هستند. مجموعه این عوامل سبب میشود تا چنین کشورهایی بهترین بازارهای فرصت برای صنعت تجهیزات تبرید و تهویه مطبوع بهحساب آیند.
علاوه بر این، ویژگی منحصر به فرد مس، این امکان را در اختیار سازندگان تجهیزات سرمایشی- گرمایشی قرار میدهد تا نرخ بازدهی و طراحی سیستمها و دستگاههای خود را بدون افزایش هزینه قابل توجهی، بهبود بخشند. شایان ذکر است که افزایش نگرانیها و دغدغههای زیستمحیطی در خصوص تغییرات جهانی آب و هوا در کنار ارتقاء حداقل سطح کیفیت استانداردهای بازدهی انرژی و ارزیابی کولرهای گازی پنجرهای و تکپنله در سراسر جهان، مهمترین عوامل گرایش روزافزون صنعت به بهبود بازدهی دستگاهها است و فلز صنعتی مس، قادر به تأمین نیازهای مورد نیاز برای ارتقاء سطح کیفی محصولات صنعت تجهیزات تبریدی و تهویه مطبوع است.
به عنوان مثال، از لولههای مسی با قطر کمتر و جداره نازکتر و همچنین لولههایی با جداره داخلی شیاردار استفاده شده تا طراحی تجهیزات سرمایشی- گرمایشی و تهویه مطبوع بهینهسازی شود و نرخ بازدهی آنها در انجام فعالیتهای تبادل حرارتی افزایش یابد. مبدلهای حرارتی میکروگروو که نسل جدیدی از مبدلهای حرارتی بهینه با بازدهی بیشتری نسبت به گذشته هستند از لولههای 5 میلیمتری به جای لولههای 9.5 میلیمتری قدیمی بهره میبرند. این نسل از مبدلهای حرارتی (لولههای مسی با قطر کمتر) نهتنها به مبردهای کمتری نیاز دارند، بلکه در شرایط کاری فشار بالا نیز مقاومند.
در مجموع، فلز مس، معجزه صنعت تجهیزات تبریدی و تهویه مطبوع است که با افزایش نرخ بازدهی دستگاهها، تأثیر بهسزایی در رشد تقاضای این محصولات ایجاد میکند. از دیگر عوامل رشد تقاضای دستگاههای خنککننده میتوان به رشد جمعیت (بهویژه جمعیت شهرنشین) و تغییرات آب و هوایی (پدیده گرم شدن جهانی) اشاره کرد. مجموعه این عوامل باعث میشود تا تقاضای محصولات این صنعت در سراسر جهان با صعود قابل ملاحظهای همراه باشد. این امر، بهطور مستقیم بر تقاضای آتی مس تأثیر مثبتی دارد. در سال 2017، میزان مصرف مس این صنعت برابر با 2 میلیون و 400 هزار تن برآورد میشود و بنابر پیشبینیها تا سال 2022 این رقم به 3 میلیون تن افزایش خواهد یافت که به معنای رشد سالانه 4.6 درصدی است.