تاریخ: ۰۳ آبان ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۸:۰۴
بازدید: ۱۷۸
کد خبر: ۶۳۹۶۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
نگاهی به عملکرد فرابورس در ماهی که سپری شد؛

بازار سرمایه، تیشرت با کاپشن

می متالز - بازار سرمایه ایران تک‌تک روزهای معاملاتی مهرماه را در تعلیقی پاییزی به پایان رساند. روزهایی آفتابی که در کسری از ثانیه به رگبار بدل می‌شود، نم‌نم‌هایی که رگبارهایی سیل‌آسا به راه می‌اندازند یا ابرهایی که در چشم به هم زدنی ناپدید می‌شوند. صبح‌هاییکه همه با لباس بهاری و کاپشنی در دست روز خود را آغاز می‌کنند. فرابورس نیز از این فضا مستثنا نبود؛ ۷ نقطه عطف در نمودار روند شاخص آیفکس در طول مهرماه گواهی بر این مدعاست.
بازار سرمایه، تیشرت با کاپشن

به گزارش می متالز، فرابورس ایران طی ۲۱ روز معاملاتی پرنوسان در اولین ماه پاییز، در مجموع کاهش ۵ درصدی در شاخص و کاهش یک درصدی در ارزش معاملات را به ثبت رساند. شاخص در این ماه کار خود را از نقطه ۴۰۱۷ واحد شروع کرد و پس از نصب پرچم خود بر قله ۴۳۰۰ واحدی، در نقطه ۳۸۰۵ واحدی به خط‌ پایان رساند. همچنین در همین مقطع ارزش بازار به ۳۸۶ میلیارد تومان رسید.

این در حالی است که در پایان هفتمین ماه سال ۹۸، شاخص فرابورس ایران توانست بازدهی ۶۹ درصدی را از آغاز سال برای فعالان این بازار به ارمغان بیاورد. ضمن اینکه در پایان ماه گذشته ارزش کل بازار فرابورس به رقمی بالغ بر ۳۸۶ هزار میلیارد تومان رسید.

مهم‌ترین رویدادهای مهر فرابورس

در ماهی که پشت سر گذاشتیم فرابورس از سه میهمان جدید میزبانی کرد. شرکت توسعه مولد جهرم با نماد «بجهرم» نورسیده پاییز فرابورس بود که در جریان عرضه اولیه ۵ درصد از سهام شرکت آن در بازار دوم، مشارکت ۸۲۳ هزار نفری سهامداران را به ارمغان آورد. این بازار با پذیره‌نویسی واحدهای صندوقسرمایه‌گذاری با درآمد ثابت معیار در نماد «دمعیار»، عرضه واحدهای صندوقسرمایه‌گذاری پارتیان ۱۵ درصدتأدیه در نماد «پارتین» و همچنین ۷ عرضه اولیه اسناد خزانه به ارزش مجموعا ۱۶ هزار میلیاردریال، ماه پر ترافیکی را پشت‌سر گذاشت؛ این ۱۶۰ میلیون ورقه اوراق اسناد خزانه در قالب نمادهای «اخزا۸۱۱»، «اخزا۸۰۲»، «اخزا۸۱۵»، «اخزا۸۰۳»، «اخزا۸۰۷»، «اخزا۸۰۵» و  «اخزا۸۰۹» پذیره‌نویسی شدند.

ضمن اینکه در همین ماه بزرگترین اوراق تامین مالی دولت با نماد «افاد۴» نیز که از سوی وزارت اقتصاد به عنوان بانی منتشر شده بود در فرابورس پذیره‌نویسی شد ودر جریان آنبیش از ۵ هزار میلیارد ریال اوراق منفعت با تعهد پرداخت اصل و سود به فروش رفت.

تفکیک عملکرد بازارهای فرابورس

در ماهی که گذشت بر اساس آمار منتشر شده میانگین ارزش معاملات ۱۲ هزار و ۴۰۹ میلیارد ریال و میانگین حجم معاملات در این ۲۱ روز ۱۶۷۹ میلیون ورقه بود؛ اما با این حال برای تحلیل دقیق بایستی که بازارهای مختلف را به صورت مجزا مورد بررسی قرار داد.

از میان بازارهای مختلف در فرابورس، بازارهای دوم، پایه و اوراق بدهی به ترتیب با ۴۸، ۲۲ و ۲۰ درصد از ارزش بازار به لحاظ سهم از ارزش کل در رتبه‌های اول تا سوم قرار دارند. بازار اول با سهم ۸ درصدی از ارزش کل بازار در مقام چهارم قرار دارد.

بازار دوم در این ماه به لحاظ حجم ، ارزش و تعداد معاملات در مقایسه با مهر سال گذشته رشد ۷۱، ۱۵۲ و ۳۱۰ درصدی داشته است و با ثبت بیش از ۹۸ هزار میلیارد ریال معامله، جابجایی ۱۶ هزار و ۳۸۰ میلیون ورقه سهم در قالب حدود ۵ میلیوندفعه معامله، کار خود را پایان داد.

بازار پایه نیز باوجود حواشی مختلفی که پشت سر گذاشت به نظر می‌رسد روزهایی عادی و همسو با سایر بازارها را سپری می‌کند. این بازار در بخش‌های حجم، ارزش و تعداد معاملات مهرماه نسبت به مهر سال گذشته به ترتیب ۸، ۱۶ و ۲۲ درصد رشد داشته است. این رشد حاصل ثبت ارقام ۱۳ هزار ۸۵۸ میلیون جابجایی ورقه به ارزش ۳۹ هزار و ۷۴ میلیارد ریال ارزش در غالب ۱۳۷۰ هزار دفعه معامله بودهاست.

ارزش معاملات خرد بازار سهام و اختیار سهام

بررسی دقیق گروه‌های مختلف صنعت در ماهی که گذشت نشان از اقبال بیشتر معامله‌گران به برخی گروه‌ها نسبت به سایرین دارد. در این رتبه‌بندی، بالاترین سهم از کل ارزش معاملات به گروه فلزات اساسی اختصاص داشت. این گروه با ۱۶ هزار ۵۸۵ میلیارد ریال ارزش معاملات خرد، سهم ۱۱ درصدی از کل معاملات را از آن خود کرد.همچنین در رتبه دوم این دسته‌بندی، گروه مواد و محصولات دارویی قرار گرفته که ۱۱ هزار ۶۶۲ میلیارد ریال معامله در آن معامله شده است. سهم این گروه از کل ارزش معاملات ۸ درصد بود.

ارزش کل بازار به تفکیک گروه های فرابورسی

در این تقسیم‌بندی که از نظر بسیاری کارشناسان و تحلیل‌گران دارای نشانه‌هایی مهم برای رصد بازار است نگاهی اجمالی به این داده‌های آماری نشان می‌دهد گروه اوراق تامین مالی با ۲۰ درصد از ارزش کل بازار با اختلاف نسبت به سایرین در جذب منابع موفق‌تر بوده است. در این گروه ۹۱۵ میلیون سهم مورد مبادله قرارگرفته است.

گروه محصولات شیمیایی و همچنین گروه فلزات اساسی نیز در این دسته‌بندی با ۱۸ و ۱۱ درصد از کل ارزش معاملات، در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند. تعداد اوراق مبادله شده در این گروه به ترتیب حدودا ۵۹ و ۱۳۳ میلیون ورقه بوده است. ارزش معاملات در این دو گروه نیز به ترتیب ۶۹۲ و ۴۳۴ میلیارد ریال دربرگرفت.

سایر گروه‌ها با دارا بودن سهم‌هایی کمتر از ۱۰ درصد، در رتبه‌های بعدی قرار دارند که می‌توانید با مراجعه به سایت فرابورس و بخش گزارش‌های آماری آن‌ها را ملاحظه کنید. همانطور که در گزارش مرکز ارتباطات فرابورس به آن اشاره شده، طراحی جدید سایت فرابورس امکان دسترسی بهتر را برای سهامداران و مخاطبان فراهم آورده است.

عناوین برگزیده