تاریخ: ۱۲ آبان ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۷:۰۳
بازدید: ۲۲۱
کد خبر: ۶۵۳۸۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بورس در محدوده تعادل؟

دیده‌بان بورس یکشنبه ( 12 آبان 98)

می متالز - بازگشت بازار سهام به مرزهای تعادلی ممکن است به مذاق بسیاری از فعالان این بازار و به خصوص تازه‌واردان خوش نیاید. حتی برخی از بازیگران باسابقه‌تر بورسی نیز در دام حافظه کوتاه‌مدت خود می‌افتند. حافظه‌ای که چندی است با روندهای پرشتاب قیمتی آمیخته شده و حالا نمی‌تواند الگوی مشابه و پایداری را برای کسب سود نشانه بگیرد.
دیده‌بان بورس یکشنبه ( 12 آبان 98)

به گزارش می متالز، با این حال به نظر می‌رسد شاخص کل برای مدتی هم که شده بازه 300 تا 320 هزار واحدی را به عنوان منزلگاه استراحت خود انتخاب کرده است؛ روند قیمتی گروه‌های کوچکتر بازار نیز اگر چه با رفت‌وآمدهای بیشتری همراه است ولی در هیچ‌کدام از مسیرها بی‌توقف نیست.

شاید لازم است این جمله بارها تکرار شود: اتفاقی که برای تمامی بازارها در یک سال و نیم اخیر رخ داده وضعیت غالب را نشان نمی‌دهد. رها شدن فنر فشرده نقدینگی، تلاطم ارزی و جهش‌های تورمی از سرکوب مدت‌دار نرخ‌ها و عوامل دیگر طی چندین سال ناشی شده است. این که بازه آرامش (و حتی رکود) در هر بار چقدر پایدار بماند مساله‌ای است که به عوامل بی‌شماری مرتبط می‌شود. میزان تحقق درآمدهای ارزی، نحوه خرجکرد دولت، ساختار بودجه، سیاست‌گذاری‌ها و همین‌طور فضای روانی جامعه مسائلی هستند که می‌توانند عمر این دوران را کوتاه یا بلند کنند. با این وجود در شرایط فعلی و با متغیرهای موجود نمی‌توان انتظار داشت که بار دیگر تمامی بنگاه‌های اقتصادی کشور همه بر یک مدار و به یک شکل دچار تحول شوند. به بیان دیگر عمر بهانه‌های بی‌بازده به شدت کوتاه شده و نوسان‌های قیمت سهام بر مبنای این دسته از محرک‌ها به سختی به دو یا سه روز می‌رسد.

موعد کوچ از سهام؟

روند هفته‌های اخیر بورس تهران سبب شده تا خستگی‌ در بین سهامداران تازه‌کار بیش از همیشه جلوه کند. عدم حرکت محسوس قیمت‌ها در بازه یک یا دو هفته و یا رفت و برگشت قیمت‌ها به راحتی افراد را مجاب می‌کند که سبد فعلی سبد مناسبی نیست و این سوال را پیش پای فرد می‌گذارد که کدام سهم خریداری شود؟ حتی برخی از افراد با مشاهده روندهای کلی و شاخص‌های عمومی بازار به این نتیجه می‌رسند که بورس جذابیت خود را برای سرمایه‌گذاری از دست داده و شاید موعد کوچ رسیده است.

مقدمه بالا پیش‌شرطی را برای مواجهه با وضعیت فعلی بازار سهام فراهم می‌کند. لازم است تا بازیگران سهام بار دیگر چشمان خود را به فاصله دورتر عادت دهند و دامنه دید خود را به بازه‌های میان‌مدت و بلندمدت تغییر دهند. بعد از آن است که می‌شود به مقاصد قیمتی سهام اندیشید و بازده مورد انتظار از سهام را با بازده دیگر بازارها مقایسه کرد.

با چنین پیش‌فرض‌هایی به نظر می‌رسد همچنان بورس تهران می‌تواند در ترغیب بازیگران به ماندگاری در سهام توفیق داشته باشد. از دیدگاه وضعیت بورس در میان گزینه‌های ممکن برای سرمایه‌گذاری، در برهه‌ای هستیم که در بین بازارهای جایگزین و مطرح، سود بانکی و اوراق بیشترین از سایرین مطرح‌اند. در این صورت همچنان بازار سهام گزینه‌های پرشماری را برای رقابت دارد. گواه این ادعا را می‌توان در اوج‌گیری دوباره فعالیت تحلیلگران و کارشناسان بنیادی بازار سهام جستجو کرد.

نیمه تحلیلگران

در شرایطی که به نظر برخی بازیگران جدید عمر کسب سود در بورس به پایان رسیده، باید گفت بازی سهام برای تحلیلگران تازه آغاز شده است. در نیمه نخست سال این دسته از فعالان بازار عمدتا حاشیه نشین بودند. در فضایی که داشتن یک چشم‌انداز کلی می‌تواند راهنمای کافی افراد برای سرمایه‌گذاری باشد و قدرت نقدینگی سبب می‌شود تا تفکیک بین سهام ارزنده و غیر آن صورت نگیرد انگیزه چندانی برای ارائه تحلیل‌ وجود ندارد. اما به عکس، در شرایط فعلی به نظر می‌رسد داشتن دید تحلیلی دقیق و صحیح می‌تواند بیشترین بازدهی را در کلیه امکانات سرمایه‌گذاری به وجود آورد و در این فضا بار دیگر فعالیت‌های تحلیلی در حال شدت گرفتن است. ممکن است این «قول» که بورس تهران چندان بر مدار منطق و تحلیل پیش نمی‌رود پرتکرار به نظر برسد، اما باید گفت که روند معاملات سهام در دو هفته اخیر نشانه‌های مساعدی از بها دادن به مبانی ارزندگی را با خود دارد.

آن‌چه توانست روند بی‌وقفه عرضه‌ها در بورس را بر هم بزند ارائه صورت‌های مالی 6 ماهه مطلوب بود و این بار تمام شرکت‌ها با هم شاهد تغییر مسیر نبودند. آن‌چه مسیر سهام را در ادامه راه مشخص خواهد کرد امکانات سودآوری خواهد بود و شرکت‌هایی که در این آزمون بتوانند قیمت سهام را توجیه کنند در جلب تقاضا نیز موفق خواهند بود.

بی‌شک رجوع به تحلیل‌ها، کسب چشم‌انداز واضح از آینده قیمتی سهام و تسلط بر متغیرهای حاکم بر شرکت‌ها مستلزم صرف وقت و انرژی بیشتری است. با این حال و خوشبختانه به نظر می‌رسد جریان اطلاعاتی در رابطه با بورس در حال تقویت است و تحلیلگران و کارشناسان بازار (به خصوص بعد از روندهای هیجانی اخیر) لزوم بیشتری برای چرخش اطلاعات و ایجاد دید عمیق‌ نسبت به این بازار حس می‌کنند.

رویدادهای خبری از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: عدنان الطائی، مجری سرشناس عراق، سخن از سفر سید مقتدی صدر از نجف به قم کرد. قابل ذکر است که هنوز این خبر از جانب دفتر سید مقتدی یا وابستگان ایشان اعلام نشده است. همچنن منبع نزدیک به مقتدی صدر عنوان کردند که السید صدر ساعت 11/20 با خطوط هوایی ماهان ایران ، نجف را به مقصد قم و با همراهی آقای مصطفی یعقوبی ترک کرد. در همین حال فرید مدرسی از فعالان سیاسی و روزنامه‌نگاران مقیم در قم نیز این خبر را تایید کرد.

همچنین وزیر خزانه داری آمریکا که به هند سفر کرده پس از دیدار با وزیر امور دارایی این کشور از تلاش واشنگتن و دیگران در تامین نیازهای هند به انرژی با توجه به تحریم‌های ایران خبر داد.

درحالی که آمریکا و اروپا در سناریوهای جدید قصد داررند که توانمندی‌های موشکی ایران را محدود کنند که ایران بارها تاکید کرده که مساله موشکی یک مساله دفاعی است و بر سر آن مذاکره نمی‌شود. البته دیروز هم حسین سلامی،  فرمانده کل سپاه پاسداران در مراسم افتتاح دیوارنگاره سفارت امریکا تاکید کرد که به اندازه کافی و بیش از حد نیاز ایران در حوزه ذخیره موشک‌ها اقدام کرده است.  وزارت خارجه آمریکا با اعلام اینکه همزمان با چهلمین سالروز تسخیر لانه جاسوسی، وزارت خارجه امریکا اعلام کرد که میزبان یک مراسم در این زمینه است. در بیانیه امروز زارت خارجه امریکا از ایران خواسته شده تا آنچه که «شهروندان آمریکایی بازداشت شده در ایران» خواند را آزاد کند.

در دیگر رویدادهای مرتبط با بازارها، گزارش کنفدراسیون صادرات نشان می دهد از ابتدای فروردین تا ۸ آبان امسال، میزان فروش ارز صادراتی، ۱۰ میلیارد و ۳۴۴ میلیون یورو بوده است. همچنین براساس گفته معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی، قیمت توافقی هر کیلوگرم زعفران، ۹ میلیون تومان مصوب شد.

ب) صنایع: در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه، ممنوعیت ورود کالاهایی که امکان تولید داخلی آنها و تأمین نیازهای بازار آنها وجود دارد تصویب شد. در خبر دیگری اعلام شد که با شیب کاهشی معنادار واردات فولاد و البته نقشه راه تولیدکنندگان برای افزایش داخلی‌سازی‌ها در این صنعت، حالا اما از دید رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد تحریم‌های جدید آمریکا علیه بخش عمرانی ایران که مشمول 4 محصول فولادی می‌شود، تاثیر قوی ندارد.

ج) شرکت‌ها: گروه صنعتی پاکشو قصد دارد سرمایه خود را از 100 میلیارد تومان به 500 میلیارد تومان برسد.

بعد از گزارش مدیرعامل ایران ترانسفو به رئیس قوه قضائیه که دیروز در جلسه شورای اداری استان زنجان حضور یافت، وی دستور پیگیری در خصوص بازنگری در واگذاری سهام مدیریتی این شرکت بورسی شد. همچنین شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل در برنامه خود آمادگی انعقاد قراردادهای دوم و سوم ریلی را دارد. این شرکت همچنین تحویل ۲۰ هزار تن ریل از ذوب آهن در سال جاری را هم در دستور کار دارد.

در همین حال خداداد غریب پور، رئیس ایمیدرو در حاشیه بازدید از پانزدهمین نمایشگاه بین المللی معدن و صنایع معدنی گفت: ایمیدرو از هر اقدامی برای حمایت از ذوب آهن دریغ نخواهد کرد و در سال جاری ۱.۷ میلیون تن سنگ آهن مورد نیاز این شرکت را تامین می‌کند و انتظار می‌رود بخشی از نیاز توسط سنگ آهن مرکزی تامین شود.

همچنین منصور یزدی زاده مدیرعامل ذوب آهن گفت: ایمیدرو تامین کننده ۴۰ درصد خوراک مورد نیاز این شرکت را تضمین کرده اما ۶۰ درصد بقیه همچنان مورد درخواست است که مشخص نیست، چگونه تامین شود. مشکل تامین سنگ آهن علاوه بر شرکت های بزرگ فولاد سازی مانند ذوب آهن و مبارکه، شرکت های کوچک را هم تحت تاثیر قرار داده است.

محمود نوریان، مدیرعامل معدنی و صنعتی چادرملو نیز می‌گوید: مجوزهای کتبی طرح معدن D۱۹ و کار ژئوفیزیک آن اخذ شده است. طرح معدن مزبور جزو مهم‌ترین طرح‌های توسعه‌ای «کچاد» است.

سایپا همزمان با تسریع تحویل خودروها و کاهش تعهدات معوق با هدف تنظیم بازار، فروش ۱۲ محصول را به‌صورت نقدی و اقساطی از ساعت ۱۰ صبح امروز آغاز می کند. ایران خودرو بعد از انتشار خبر روزنامه ترکیه مبنی بر مذاکره جدی استاندار وان با مدیران این شرکت برای راه اندازی خط تولید محصولات این موضوع را تکذیب کرد.

ایران خودرو چند سالی است که به دنبال تولید محصول‌های دیزلی در ایران است اما همواره با در بسته مواجه شده است. دلیل اصلی این نه به تولید محصول‌های دیزلی اما سازمان حفاظت محیط زیست است که روی این نه هم اصرار دارد.

عناوین برگزیده