تاریخ: ۲۱ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۳:۵۰
بازدید: ۲۷۹
کد خبر: ۷۲۴۸۰
سرویس خبر : محیط زیست
تاملی بر پیامد‌های اقتصادی و بهداشتی آلودگی هوا در پایتخت:

آلودگی هوا در سال ۹۷ جان حدود ۳۴۵۰ تن را در تهران گرفت!

می متالز - نتایج این مطالعه بیانگر این است که سال ۱۳۹۷ در تهران به واسطه مواجهه بلند مدت با ذرات معلق ریز به ازای هر صدهزار تن حدود ۶۹ مورد مرگ رخ داده است؛ به عبارت دیگر، در این سال حدود ۹ درصد از کل موارد مرگ افراد سی سال و بالاتر در شهر تهران منتسب به مواجهه با ذرات PM ۲.۵ بوده است.
آلودگی هوا در سال ۹۷ جان حدود ۳۴۵۰ تن را در تهران گرفت!

به گزارش می متالز، در سال ۱۳۹۷ حدود ۳۴۴۷ مورد مرگ و ۳/۱ میلیارد دلار خسارت بهداشتی و اقتصادی منتسب به ذرات معلق ریز هوا (PM۲.۵) در شهر تهران بوده است.

این نتایج مطالعه‌ای است که در پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران و با نام "کمی‌ سازی اثرات آلودگی هوای شهر تهران بر سلامت در سال ‌۱۳۹۷" صورت گرفته و مجری آن محمد صادق حسنوند، رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در این پژوهشکده بوده است.

بر اساس این مطالعه، تعداد موارد مرگ ناشی از همه عوامل برای گروه سنی سی سال و بالاتر به واسطه مواجهه با ذرات معلق ریز (ذرات با قطر کمتر از ۲.۵ میکرون)، ۳۴۴۷ مورد محاسبه شده و همچنین شمار مرگ های رقم خورده به واسطه مواجهه بلند مدت با ازن (O۳) حدود ۱۰۸ - ۲۳ (۶۴) مورد برآورد شده است. 

نتایج این مطالعه بیانگر این است که سال ۱۳۹۷ در تهران به واسطه مواجهه بلند مدت با ذرات معلق ریز به ازای هر صدهزار تن حدود ۶۹ مورد مرگ رخ داده است؛ به عبارت دیگر، در این سال حدود ۹ درصد از کل موارد مرگ افراد سی  سال و بالاتر در شهر تهران منتسب به مواجهه با ذرات PM ۲.۵ بوده است.

علاوه بر این، به ازای هر مورد مرگ منتسب به آلودگی هوا در تهران به طور متوسط حدود دوازده سال از دست رفته خواهیم داشت و خسارات اقتصادی ناشی از این مرگ و میر براساس رویکرد ارزش آماری زندگی (VSL) حدود ۳/۱ میلیارد دلار برآورد می‌شود که این میزان خسارات نشان دهنده اثر قابل توجه آلودگی هوا بر سلامت و اقتصاد ساکنین پایتخت است.

کدام مناطق تهران بیشترین/ کمترین غلظت آلودگی هوا را دارند؟

براساس مطالعات صورت گرفته در این مرکز، مشخص شد، میانگین سالیانه غلظت ذرات معلق ریز (PM۲.۵) هوا در شهر تهران در سال ۱۳۹۷ معادل ۲۷ میکروگرم بر متر مکعب بوده است که تقریبا ۲/۷ برابر مقادیر رهنمود سازمان جهانی بهداشت (۱۰ میکروگرم بر متر مکعب) و ۲/۲۵ برابر استاندارد ملی (۱۲ میکروگرم بر متر مکعب) بوده است.

افزون بر این، غلظت ذرات معلق ریز (به عنوان مهمترین آلاینده هوا در شهر تهران) در سال ۱۳۹۷ نسبت به سال ۱۳۹۶ (۳۲ میکروگرم بر متر مکعب) کاهش چشمگیری داشته است. ذکر این مهم لازم است، با توجه به نتایج غلظت این آلاینده تا کنون (اواسط آذر ماه ۹۸)، انتظار می‌رود غلظت ذرات معلق ریز در شهر تهران در سال ۱۳۹۸ بالاتر از سال ۱۳۹۷ باشد.

بر اساس پژوهش‌های صورت گرفته، هرچند تغییرات مکانی چشمگیری در رابطه با میانگین غلظت ذرات معلق ریز هوا در مناطق مختلف شهر تهران وجود دارد، میانگین غلظت‌ها در همه ایستگاه‌های پایش کیفیت هوای شهر تهران بالاتر از مقادیر رهنمود سازمان جهانی بهداشت و استاندارد ملی است.

همچنین نگاهی به میانگین داده‌های سالیانه نشان می دهد،کمترین غلظت‌ها به ترتیب در ایستگاه‌های شهرداری منطقه دو (واقع در سعادت آباد)، (۱۷ میکروگرم بر متر مکعب)، مسعودیه (۱۹ میکروگرم بر متر مکعب)، اقدسیه (۱۹ میکروگرم بر متر مکعب) و گلبرگ و پونک (۲۰ میکروگرم بر متر مکعب) و بیشترین مقادیر میانگین سالیانه به ترتیب در ایستگاه‌های شاد آباد (۳۷ میکروگرم بر متر مکعب) و شهرری (۳۵ میکروگرم بر متر مکعب) مشاهده شد.

به‌ عبارت دیگر، تفاوت غلظت میانگین سالیانه ذرات معلق ریز (PM۲.۵) به عنوان مهمترین آلاینده هوای شهر تهران در مناطق مختلف این شهر به بیش از دو برابر می‌رسد که نشان دهنده نابرابری مواجهه با این عامل خطر در کلان شهر تهران است. نابرابری که باید تصحیح شده و از بین برود.

منبع: تابناک
عناوین برگزیده