تاریخ: ۱۶ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۷:۱۷
بازدید: ۲۵۱
کد خبر: ۷۲۵۸۴
سرویس خبر : آهن و فولاد

فولاد آلیاژی مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات دنیا است/ فولاد آلیاژی ۴ نوبت صاحب تندیس صنعت سبز کشور شد

می متالز - مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی گفت: خوشبختانه شرکت فولاد آلیاژی طی ۴ نوبت صاحب تندیس صنعت سبز کشور شده و سالیانه ۷ میلیارد تومان برای حفظ محیط زیست در این شرکت هزینه می شود. فولاد آلیاژی یکی از کارخانه ها کم آب بر بوده و ۸ تا ۹ بار آب بازچرخانی می شود.
فولاد آلیاژی مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات دنیا است/ فولاد آلیاژی ۴ نوبت صاحب تندیس صنعت سبز کشور شد

به گزارش می متالز، صنعت فولاد به عنوان یکی از صنایع مهم در کشور ، توانسته رتبه دهم دنیا را به خود اختصاص دهد و نقش اساسی در توسعه ایران ایفا کند و وابستگی کشور به نفت را کاهش دهد. این صنعت هم اکنون علاوه بر تامین نیاز داخل، سهم عمده ای در صادرات کشور دارد.
 شرکت فولاد آلیاژی ایران بزرگترین تولید کننده انواع فولاد آلیاژی در ایران و خاورمیانه و یکی از مدرنترین کارخانه های تولید فولاد آلیاژی دنیا است. این کارخانه که در استان یزد قرار دارد، سالانه ۴۲۰ نوع فولاد با ظرفیت ۵۰۰ هزار تن تولید می کند.
در ادامه مصاحبه با علیرضا چایچی یزدی، مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی را می خوانید. شرکت فولاد آلیاژی در چه سالی تاسیس و با چه ظرفیتی آغاز به کار کرده است و محصولات آن در چه صنایعی مورد استفاده قرار می گیرد؟ قرارداد مشاور پروژه شرکت فولاد آلیاژی در سال ۱۳۶۸ و با شرکت Bohler اتریش منعقد گردید و در پایان سال ۱۳۷۰ به طور رسمی تأسیس شد. تجهیزات شرکت توسط شرکت دانیلی ایتالیا تأمین و عملیات نصب تجهیزات در اوایل سال ۱۳۷۵ انجام گرفت و به عنوان یکی از مدرنترین کارخانه های تولید فولاد آلیاژی دنیا در سال ۱۳۷۸ به بهره برداری رسید.
ظرفیت اولیه این شرکت حدود ۱۴۰ هزار تن بود و برای تولید ۱۱۸ نوع فولاد طراحی شده بود. خوشبختانه به تدریج و بعد از گذشت ۲۰ سال از تاسیس، با بهره گیری از توان داخلی، ظرفیت تولید به بالای ۵۰۰ هزار تن رسید که قابلیت تولید بیش از ۴۱۰ نوع فولاد فراهم است. این شرکت مشتمل بر کارخانه های فولاد سازی ، نورد مقاطع سنگین، نورد مقاطع سبک، عملیات حرارتی و تکمیل کاری بوده و مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات و برخوردار از بالاترین سطح دانش فنی روز دنیا است که امکان تولید فولادهای آلیاژی و مخصوص را با بهترین کیفیت و منطبق با استانداردهای بین المللی میسر ساخته است.
محصولات این شرکت در صنایع خودرو سازی، ماشین سازی، نفت و گاز و پتروشیمی، ابزارسازی، صنایع مفتولی، نیروگاهی، ریلی، ساخت لوازم پزشکی و جراحی و سایر صنایع ویژه مورد استفاده و کاربرد است. میزان فروش شرکت فولاد آلیاژی ایران چقدر بوده و محصولات بر چه اساس قیمت گذاری می شود؟ سود شرکت فولاد آلیاژی ایران در سال ۱۳۹۷، مبلغی حدود ۳۷۰ میلیارد تومان بود که در مقایسه با ۱۱۳ میلیارد تومان در سال ۹۶، رشد ۲. ۵ برابری را نشان می هد. این سود برای ۶ ماهه سال جاری بالغ بر ۲۶۶ میلیارد تومان بود که رشد ۲۴۶ درصد نسبت به سال گذشته می دهد. این امر باعث شد شرکت فولاد آلیاژی در بین شرکت های فولادی کشور از لحاظ رشد سود در مقایسه با سال گذشته مقام اول را کسب کند. همچنین شرکت فولاد آلیاژی ایران موفق شده در ۶ ماه ابتدای سال ۹۸ بیش از ۲۵۵ هزار تن مذاب فولاد سازی تولید و بیش از ۲۲۵ هزار تن به فروش برساند که این میزان، بالغ بر ۱۳۶۷ میلیارد تومان درآمدزایی داشته است.
محصولات فولاد آلیاژی بر پایه قیمت تمام شده و ارزش عناصر آلیاژی، و با نیم نگاهی به قیمت های داخلی و جهانی فولاد قیمت گذاری می شود و خوشبختانه در عموم موارد نرخ های فولاد آلیاژی در مقایسه با قیمت های وارداتی به مراتب ارزان تر بوده است. پس از حضور شما به عنوان مدیرعامل در شرکت فولاد آلیاژی، این شرکت چه دستاوردهای را کسب کرده است؟ در سال ۹۷ با همت و تلاش کارکنان، ۱۴ رکورد در زمینه تولید ، فروش و نوآوری به دست آمد.
همچنین در ۶ ماه ابتدای سال جاری ۵ رکورد جدید در زمینه تولید و فروش حاصل شد که می توان به تولید بالای ۴۸. ۸۰۰ تن مذاب در اردیهشت ماه و رکورد فروش ۴۸. ۴۰۰ تن در این ماه اشاره کرد. همچنین ۱۳ گرید جدید برای صنایع خاص و مادر مانند صنایع پتروشیمی، شیمیایی، الکترود و صنایع مفتولی طراحی و تولید شد. شرکت فولاد آلیاژی به عنوان اولین شرکت فولادی در کشور موفق به اخذ کسب گواهینامه سیستم مدیریت کیفیت خودرو (IATF) شد.
همچنین این شرکت با تلاش کارشناسان توانست به عنوان شرکت دانش بنیان در گروه فولادی های خاص انتخاب شود. در حال حاضر شرکت فولاد آلیاژی با تولید فولادهای زنگ نزن، میکروآلیاژ و فولادهای دما بالا صاحب کرسی دانش بنیان است. چه میزان از محصولات شرکت فولاد آلیاژی صادر می شود؟ با مطالعه دقیق و گسترده روی بازارهای جهانی، این شرکت صادرات خود را با ۱۰ تن محصول در سال ۱۳۸۱ آغاز و به تدریج تا ۱۵ درصد از کل تولید را در بر گرفته است. پیش بینی می شود سال جاری میزان صادرات از مرز ۵۵ هزار تن عبور کند.
در حال حاضر بیش از ۲۰۰ مشتری داخلی و خارجی با شرکت فولاد آلیاژی همکاری می کنند. آیا شرکت فولاد آلیاژی در تامین مواد اولیه خود با مشکل مواجه شده است؟ مهمترین مواد اولیه شرکت های فولادی، شارژ آهنی (شامل آهن اسفنجی و قراضه است). به دلیل شرایط مناسب تر تأمین آهن اسفنجی، این ماده اولیه در چند سال اخیر با استقبال بالای تولید کنندگان همراه بود و اکثر فولادسازان بنای ترکیب شارژ آهنی را بر روی آهن اسفنجی قرار داده اند. متأسفانه در طی دو سه ماه اخیر و به دلایل مختلف زنجیره تأمین (اسفنجی و گندله) با کمبودهایی مواجه شد، به گونه ای که علاوه بر گران شدن آهن اسفنجی در قیاس با وضعیت های قبلی، تأمین آن نیز با نارسایی همراه شد که شاید ضرورت ورود قاطعانه مسوولان محترم بخش وزارت صمت را برای برگرداندن آرامش به این زنجیره مطالبه نماید.
البته باید گفت یکی از بزرگترین معضلاتی که در چند سال آینده گریبانگیر صنعت فولاد خواهد شد، کمبود سنگ آهن است. این مشکل در شرکت هایی که صاحب زنجیره نیستند، بیشتر خواهد بود.
براساس آمارهای طرح مطالبات جامع فولاد، ذخایر سنگ آهن کشور تا چند سال آینده رو به افول است و باید اکتشافات جدید سریعتر به مرحله استخراج برسد، از طرف دیگر نیاز است تا صادرات سنگ آهن و حتی کنسانتره، گندله و اسفنجی تحت کنترل قرار گیرد و به جای این گونه خام فروشی ها، فولاد و محصولات فولادی که ارزش افزوده مطلوبتری دارند صادر شد. البته اجرای منطقی طرح توازن در حلقه های زنجیر تأمین زنجیره تأمین فولاد از سنگ تا محصول فولادی با همت متولیان امر و حتی بها دادن به بخش خصوصی باید در سرلوحه فعالیت های کشور قرار گیرد. وضعیت شرکت فولاد آلیاژی در بورس چگونه است؟ از مجمع عمومی عادی سال ۹۶ تا سال ۹۷ (از اواخر تیرماه ۹۷ الی اواخر تیرماه ۹۸)، ارزش سهم فولاد آلیاژی نزدیک به ۳ برابر رشد کرد.
البته با توجه به شرایط عمومی بورس، نوساناتی در طی این چند ماه اخیر وجود داشته است. ضمناً در حال حاضر نسبتP/E این شرکت زیر ۶ است و قابلیت بهبود قیمت سهم فولاژ را با توجه بهP/E مناسب می تواند به همراه داشته باشد. آیا مسائل زیست محیطی در شرکت فولاد آلیاژی رعایت می شود؟ خوشبختانه شرکت فولاد آلیاژی طی ۴ نوبت صاحب تندیس صنعت سبز کشور شده و سالیانه ۷ میلیارد تومان برای حفظ محیط زیست در این شرکت هزینه می شود. فولاد آلیاژی یکی از کارخانه ها کم آب بر بوده و ۸ تا ۹ بار آب بازچرخانی می شود.
بنابراین فولاد آلیاژی را می توان حامی فضای سبز دانست. با توجه به پیوستگی بحث مصرف انرژی با محیط زیست، شرکت فولاد آلیاژی ایران همواره برای مدیریت مصرف انرژی نیز اهمیت قائل بوده و اقدامات زیادی انجام داده است که از اهم آنها می توان به اجرای پروژه ارتقاء فرهنگ بهینه مصرف انرژی با مشارکت دفتر یونیدو سازمان ملل متحد در سال ۹۷ اشاره نمود که برای اولین بار در ایران اتفاق می افتاد، همچنین دریافت گواهینامه انطباق با استاندارد مصرف انرژی در صنعت آهن و فولاد طی پنج سال گذشته و نیز استقرار استاندارد iso ۵۰۰۰۱ استاندارد سیستم های مدیریت انرژی بعنوان اولین شرکت ایرانی، از دیگر تلاش های شرکت فولاد آلیاژی در این زمینه است. در خصوص طرح های توسعه ای شرکت فولاد آلیاژی توضیح دهید.
شرکت فولاد آلیاژی دو طرح توسعه ای دارد که طرح اصلی آن یزد یک است. این طرح توان تولید ۷۰۰ هزار تن انواع بیلت های آلیاژی و مهندسی را داشته و حدود ۴۵ درصد پیشرفت و در صورت ایجاد شرایط به منظور دور زدن تحریم های ظالمانه استکبار جهانی، می توان امیدوار بود که تا اواخر سال آینده به بهره برداری برسد. شرکت فولاد آلیاژی در راستای بومی سازی چه اقداماتی را انجام داده است؟ شرکت فولاد آلیاژی پس از حضور در نمایشگاه بومی سازی، قدم های مؤثری را در این خصوص برداشته و کمیته بومی سازی را با نظارت مستقیم مدیریت تشکیل داده است. خوشبختانه با ورود به این مهم، توانستیم برخی از قطعات و تجهیزات حساس و با تکنولوژی بالا را بومی سازی کنیم.
در این بین می توان به دستگاه تست جریان گردابی (eddy current test) برای کنترل عیوب سطحی محصولات فولاد آلیاژی که حاصل داخلی سازی دو دستگاه از این نوع، صرفه جویی ۱۲۰ هزار دلار بوده است. همچنین ساخت تجهیز آلتراسونیک اتوماتیک برای شناسایی عیوب داخلی بر روی بیلت توسط سازنده توانمند داخلی در حال انجام است که علاوه بر ارتقاء سطح فنی این دستگاه نسبت به نمونه خارجی، صرفه جویی ۷۰۰ هزار دلاری را در پی خواهد داشت. در ضمن بومی سازی دستگاه پیشرفته آنالیزگر عنصری فلزات (port all scan metal analyzer) جهت رفع نیاز و وابستگی در خصوص خرید از منابع خارجی، تأمین سهل الوصول و قیمت تمام شده پایین تر در دستور کار کمتیه بومی سازی قرار دارد که صرفه جویی ۲۵ هزار دلاری را به ارمغان خواهد داشت.
علاوه بر موارد فوق می توان به داخلی سازی قفسه های نورد، ماشین برش ریخته گری ، مکانیزم دریچه کشویی پاتیل و غیره اشاره کرد.

عناوین برگزیده