به گزارش می متالز، بورس تهران کار خود را با افت ۱۵۱۹ واحدی شاخص کل در معاملات یکشنبه به پایان برد و این درحالی است که نماگر اصلی بازار در دقایق نخست با افت بیش از ۴۸۰۰ واحدی همراه شده بود. آیا این روند بهبود ادامه خواهد یافت و سهامداران میتوانند به بهبود شاخص بازار سهام امیدوار باشند؟
شاخص بازار سهام دیروز هم روندی نزولی داشت.
اتفاق مهمی که در روز دوم هفته رخ داد انعکاس حمایتهای از پیش وعده داده شده بود. نمادهای بزرگ بازار مانند فولاد و فملی مثبت شدند تا مشخص شود وعدههای حمایتی اعلام شده از سوی مسئولان تاثیرگذار بوده است.
پیش از مثبت شدن این نمادهای مثبت سهامداران شاهد مصوبه شورای عالی بورس و اظهارات حمایتی مسوولان بودند.
واکنش آنی شورای عالی بورس به ریزش شاخص این طور بود که اعلام کرد: در صورت لزوم صندوق تثبیت بازار از سرمایه گذاران بازار سرمایه حمایت خواهد کرد. همچنین بازیگران حقوقی بازار نیز از فرآیند داد و ستد روزانه حمایت خواهند کرد.
پس از آن علی صحرایی، مدیر عامل بورس تهران هم اعلام کرد: حمایت همه جانبه حقوقیها و صندوقها از بازار سرمایه در روزهای آینده و تا زمان اطمینان از بازگشت تعادل ادامه دارد.
پیش از شروع بازار روز یکشنبه توصیههایی هم به سهامداران شد که مردد نشوند، دل به حمایت نبندند و بازبینی سبد با لحاظ کردن ریسکها را در برنامه خود قرار دهند.
بدین ترتیب با این وضعیت بازار سهام در روز یکشنبه کار خود را آغاز کرد و پس از ثبت نزول تا بیش از ۴۸۰۰ واحد به تدریج روند بازار بهبود یافت. این روند را کارشناسان و تحلیلگران نیز پیشبینی میکردند و از احتمال متعادل شدن سریع قیمتها در بورس سخن گفته بودند.
در مجموع نیز روز گذشته به طور خالص ۵۳۲ میلیارد تومان نقدینگی از پرتفوی سهامداران خرد خارج و به سبد حقوقیهای بازار منتقل شد تا بدین طریق شاخص بازار سهام به مانند شنبه با ریزیش شدید مواجه نشود.
دنیای اقتصاد هم در این مورد نوشته است: سهامداران عمده در دو روز اخیر حضور موثری در جهت شکستن صفوف فروشندگان داشتهاند. این دسته از فعالان در روز شنبه طی مشارکتی بیسابقه، مالکیت حدود ۱۸۵۰ میلیارد تومان از کل سهام بورسی را به نام خود رقم زدند و روز گذشته نیز بالغ بر ۵۳۰ میلیارد تومان سهم را به پرتفوی خود اضافه کردند. بررسی آماری تغییر مالکیتها نشان میدهد بخش عمده مشارکت فعالان حقوقی در صنایع بزرگ رقم خورده است. این حد از مشارکت بهخصوص در سهام شرکتهای بزرگ کالایی، بانکها و خودرو را میتوان به دو گونه تفسیر کرد که هر برداشتی میتواند پیامد خاص خود را در بر داشته باشد. اگر ایده و انگیزه اصلی فعالان حقوقی، چنان که برخی میپندارند، حمایت از سهمها و مثبت کردن شاخص به بهای کاهش بار روانی معاملات و تاخیر در تعادل باشد، آن را باید نوعی خطای راهبردی دانست چراکه چنین تصوری به مثابه غفلت از علت فشار عرضههاست. در واقع، حمایت صرف از قیمت سهم و نادیده گرفتن ریسک سرانجام فرآیند دستیابی به تعادل را به تعویق میاندازد و زمان بیشتری میطلبد تا هیجان بازار تخلیه شود.
اما اگر خریدهای کنونی سهامداران عمده را به منزله ارزندگی سهام مورد حمایت در نظر بگیریم، ماجرا به کل متفاوت خواهد بود. در واقع، اگر تحرکات فعالان حقوقی که در سهام شرکتهای بزرگ حضور پررنگتری را به نمایش گذاشتهاند منطبق بر اصول سرمایهگذاری در افق میانمدت و بلندمدت بدانیم، به نتایج دیگری میرسیم. در چنین حالتی، تصمیمگیری معاملهگران خرد نه بر مبنای حمایت بازیگران عمده در مواقع رکود، که براساس ترکیبی از ریسک و بازدهی صورت خواهد گرفت. در این حالت، موضوع ریسک نقش پررنگتری در انتخاب سهام ایفا خواهد کرد و تصورات خوشبینانه از رفتار بازیگر حقوقی بهعنوان پشتوانهای برای خریدهای جسورانه و مخاطرهآمیز در سهام غیربنیادی رنگ خواهد باخت.
علاوه بر این، اخبار سیاسی از جمله اینکه فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق از آغاز ساز و کار اخراج نیروهای آمریکا خبر داد، آمریکا از ترس پاسخ ایران، به طور محرمانه نیرو وارد یمن کرده است و برگزاری نشست فوری ناتو در پی به شهادت رسیدن سردار سلیمانی به همراه تهدیدهای چند روز اخیر رئیس جمهور آمریکا همچنان نااطمینانیهایی را برای سهامداران به وجود آوردهاند.
با وجود این بعید است که بازار سهام روز سهشنبه رفتاری مشابه روز شنبه از خود بروز بدهد. پیش از این، در پیشبینی هفتگی تجارتنیوز نیز عنوان شده بود: احتمالا میزان اثرگذاری بر بازارها در روزهای نخستین هفته بیشتر باشد.
بدین ترتیب در صورتی که اتفاق سیاسی ناگهانیای رخ ندهد و حمایتهای حقوقیها از بازار سهام ادامه پیدا کند، احتمالا سهامداران میتوانند به بازاری بهتر از روز یکشنبه برای روز سهشنبه امیدوار باشند.