تاریخ: ۰۵ بهمن ۱۳۹۵ ، ساعت ۰۹:۱۰
بازدید: ۴۲۴
کد خبر: ۸۲۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
مدیرعامل شرکت مس و نماینده مجلس، دور یک میز

عطر همدلی و همراهی در آذربایجان پیچید

می متالز - مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران و نماینده مردم ورزقان و خاروانا، در کنارهم نشستند تا همراهانه و همدلانه گفت‌وگو کنند؛ گفت‌وگویی که «خواست مردم»، «پیشرفت آذربایجان»، «رعایت اصول فنی و اقتصادی»، «دوستی با محیط زیست» و «کوشش بی‌دریغ» کلیدواژه‌هایش بود.
عطر همدلی و همراهی در آذربایجان پیچید

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران گفت: علت اصلی بازنگری در طرح‌های توسعه آذربایجان، رعایت اصول فنی، اقتصادی و زیست‌محیطی بود؛ آمادگی این را هم داریم که یک شرکت و تشکیلات ثالث، چه داخلی و چه خارجی، پا پیش بگذارد و تصمیماتی را که برای توسعه سونگون گرفته شده، راستی‌آزمایی کند.
 مهندس احمد مرادعلیزاده در نشست مدیران مس منطقه آذربایجان که با حضور رضا علیزاده نماینده مردم ورزقان و خاروانا در مجلس و مدیران ارشد شرکت مس در مجتمع مس سونگون برگزار شد، با اشاره به این‌که حق نمایندگان مردم، پرسیدن و وظیفه ما پاسخ‌گویی است، گفت: اگر پرسیده می‌شود که «چرا در طرح‌های توسعه مس سونگون، بازنگری صورت گرفت؟»، ما موظف با پاسخ‌گویی هستیم؛ علت اصلی بازنگری در طرح‌های توسعه آذربایجان، رعایت اصول فنی، اقتصادی و زیست‌محیطی بود.


مرادعلیزاده: تلاش می‌کنیم در کنار اثرات فنی که در منطقه داشته‌ایم، به مسئولیت‌های اجتماعی‌مان نیز عمل کنیم علیزاده: من از مدیرعامل شرکت مس به خاطر مدیریت‌ طرح‌های توسعه مس منطقه آذربایجان که باعث شد خواسته‌های مردم برآورده شود، تشکر می‌کنم

وی افزود: از سوی دیگر، معتقدیم که باید توقعات مردم را نیز برآورده کرد؛ بااین‌حال، مطمئنم که اگر رفتارهای ناسیونالیستی شکل بگیرد نه ما می‌توانیم به تعهدات‌مان نسبت به مردم عمل کنیم و نه حتی خود نمایندگان قادر خواهند بود به وظایف‌شان جامه عمل بپوشانند.
مدیرعامل شرکت مس در پاسخ به این پرسش که سرنوشت شرکت مس آذربایجان در زمینه تبدیل کنسانتره مس به کاتد چه خواهد شد، گفت: چندین جلسه تخصصی با شخص وزیر و مسئولان وزارتخانه، مسئولان ایمیدرو و نمایندگان مجلس در این زمینه داشته‌ایم؛ تصمیمی که در این زمینه گرفته شده، این بود که یک مناقصه محدود برگزار شود و بین دو تکنولوژی‌ای که هردو می‌توانند دوستدار محیط‌زیست باشند، یکی در حوزه پیرومتالورژی برای ظرفیت 100هزار تن کاتد و دیگری در حوزه هیدرومتالورژی برای تولید 50هزار تن کاتد در یک مرحله و 50هزار تن در مرحله‌ای دیگر، دست به انتخاب بزنیم.
مرادعلیزاده با تأکید بر این‌که به‌صرفه بودن تکنولوژی از نظر اقتصادی و زیست‌محیطی برایمان اهمیت بسیاری دارد، اظهار داشت: شاید امروز بتوان تمام کوه‌های آذربایجان را به کاتد تبدیل کرد، اما آیا این کار اقتصادی است؟ آیا محیط زیست را نابود نمی‌کند؟ در جلساتی که داشتیم، هم نمایندگان محترم استان آذربایجان و هم معاونان وزارتخانه، این تصمیم را پذیرفته‌اند.
وی اظهار داشت: هم‌اکنون، هم در حوزه پیرومتالورژی و هم هیدرومتالورژی، چند شرکت پا پیش گذاشته‌اند و قرار است تکنولوژی‌شان، هم از نظر اقتصادی و هم از نظر فنی و زیست‌محیطی با هم مقایسه و یکی از آن‌ها انتخاب شود.
مدیرعامل شرکت مس درباره درخواست‌هایی که در زمینه توسعه اکتشافات در منطقه سونگون می‌شود، گفت: معدن سونگون، یکی از پنج معدن پیچیده جهان از نظر ژنز زمین‌شناسی، توپوگرافی و خاک‌شناسی است و این موارد، وضعیت سونگون را منحصربه‌فرد کرده است؛ همچنین، هرچه به کف معدن نزدیک‌تر می‌شویم به چند جریان اصلی آب نزدیک می‌شویم که چالش چند سال آینده معدن خواهد بود و همه این‌ها نیاز به برنامه‌ریزی دارد.
وی افزود: برای رفع این مشکلات و پیشبرد توسعه اکتشافات، با شرکت «هَچ» که یکی از بهترین ارزیاب‌های بین‌المللی و یکی از شرکت‌های صاحب تکنولوژی در حوزه معدن، اکتشاف و فرآوری است، جلساتی داشته‌ایم تا بتوانیم برای معدن مس سونگون یک مسترپلن تهیه کنیم و بهترین برنامه را برای این منطقه انتخاب کنیم.
مدیرعامل شرکت مس با بیان این‌که در حوزه اکتشاف، رفتن به سمت استفاده از تکنولوژی‌های روز اکتشافی مدنظرمان بوده است، گفت: اگر اکتشاف به‌شکلی که در گذشته انجام می‌شد، ادامه پیدا کند نه‌تنها برای سونگون بلکه برای کشور هیچ فایده‌ای ندارد؛ ما در یک‌دهه گذشته تقریباً هرسال 150هزار متر زمین را حفاری می‌کردیم؛ اما ظرف این مدت یک کیلومتر هم به ذخایرمان اضافه نشده است؛ اکتشاف به‌شکل قبلی تنها باعث شده است ذخیره سونگون از 380 میلیون تن به 394 میلیون تن برسد و درنهایت با ادامه این روند، نهایتاً این ذخیره به 400 میلیون تن می‌رسد.
وی تصریح کرد: نیاز است ما از تکنولوژی‌های روز دنیا برای اکتشاف کانسارهای پنهان، اگزوتیک و... استفاده کنیم؛ ما در این زمینه چندین پروژه جوینت‌ونچر داشته‌ایم که قبلاً به دلیل تحریم، امکانش وجود نداشت؛ همچنین، در حال حاضر دانشگاه بریتیش کلمبیا با دانشگاه تبریز و دانشگاه باهنر کرمان در حال کار بر روی روش‌های کشف کانسارهای پنهان هستند تا بتوانیم در حوزه اکتشاف، دست به اقدامات اساسی بزنیم.
مرادعلیزاده با بیان این‌که تاکنون از هیچ کوششی برای این‌که شرکت مس آذربایجان، یک بنگاه اقتصادی موفق باشد دریغ نکرده‌ایم و نمی‌کنیم، گفت: امیدواریم بتوانیم با اتفاقاتی که در این مجموعه روی می‌دهد، آن را برای نسل‌های آینده حفظ کنیم؛ علاوه بر این، تلاش می‌کنیم در کنار اثرات فنی که در منطقه داشته‌ایم، به مسئولیت‌های اجتماعی‌مان نیز عمل کنیم.
مدیرعامل شرکت مس با تأکید بر این‌که ما مسئولیت اجتماعی‌مان را در بستر اقتصاد مقاومتی سازمان داده‌ایم، اظهار داشت: معتقدیم می‌توانیم از پتانسیل‌های ناشناخته استان برای حل معضل اشتغال آن استفاده کنیم؛ برای مثال، در استان کرمان تجربه‌ای داریم که می‌توانیم آن را در استان آذربایجان نیز عملی کنیم؛ استان کرمان به ابتکار استاندار به هشت منطقه تقسیم شده است و برای هرکدام که شامل چند شهرستان است، یک شرکت به‌عنوان شرکت معین انتخاب شده است؛ ما می‌توانیم معین برخی شهرستان‌های استان آذربایجان باشیم تا بانک‌های استان بتوانند با استفاده از گردش وجوهی که در استان ازطریق مس انجام می‌گیرد و به اعتبار این شرکت، به مردم وام بدهند و آن‌ها را در ایجاد شغل یاری کنند.
وی افزود: یکی دیگر از طرح‌هایی که در حوزه مسئولیت اجتماعی داریم، هدایت وجوهی است که در بخش ورزش و کمک‌های بلاعوض هزینه می‌شود به بخش ورزش همگانی، و قسمتی از این هزینه‌ها در حوزه‌های دیگر مثل کشاورزی، دام‌پروری، صنایع‌دستی و سایر پتانسیل‌های این استان استفاده شود.
مرادعلیزاده با مهم خواندن رویکرد زیست‌محیطی در طرح‌های توسعه‌ای، گفت: شاه‌بیت طرح‌های توسعه در سونگون، محیط‌زیست است؛ محیط‌زیست برای ما فراتر از یک تعهد شخصی و سازمانی است؛ همه هم‌وغم ما این است که اتفاقی که در شهربابک روی داده، در سونگون نیفتد؛ چندین جلسه نیز در همین زمینه با وزیر صنعت، معدن و تجارت داشتیم و ایشان نیز تاکید کردند باید توسعه‌ای در سونگون اتفاق بیفتد که کمترین تخریب‌های زیست‌محیطی را داشته باشد.
رضا علیزاده، نماینده ورزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه گفت: من از مدیرعامل شرکت مس به خاطر مدیریت‌ طرح‌های توسعه مس منطقه آذربایجان که باعث شد به لحاظ فنی و کارشناسی، مشکل توسعه منطقه حل شود و خواسته‌های مردم هم برآورد شود، تشکر می‌کنم.
وی با تأکید بر این‌که مهندس مرادعلیزاده از مدیران شایسته، خوب و باتجربه است و در کشورمان از این دست مدیران کم داریم که باید قدرشان را بدانیم، گفت: من به‌عنوان نماینده شهرستان مجبورم برخی مسائل را پیگیری کنم و این پیگیری‌ها و صحبت‌های من، گاهی باعث سوءبرداشت و سوءتعبیر می‌شود.
علیزاده با تأکید بر حمایت از مجموعه مس، گفت: من در دوره هشتم هم که نماینده مجلس بودم، سعی کردم مسائل منطقه را اصلاح کنم و باور دارم منطقه‌ای که تحت تأثیر فضای سیاسی است به‌یک‌باره اصلاح نمی‌شود، ولی تلاشم را خواهم کرد که در این منطقه، فضای کسب‌وکار حاکم شود.
وی افزود: انتقاداتی و پیشنهادهایی هم که به مس سونگون دارم و مطرح می‌کنم، ازاین‌روست که باعث پیشرفت مجتمع شود.
نماینده ورزقان و خاروانا در مجلس، با بیان این‌که نخستین انتقاد من به بحث نبود رویکردی برای تربیت مدیر برای آینده مجتمع مس سونگون است، گفت: در حال حاضر، با وجود نیروی تحصیل‌کرده و کارشناس، اگر بخواهیم پنج مدیر برای این مجموعه انتخاب کنیم دشوار است؛ این مهم است که نیروهای بومی ما، حتی اگر اندک هستند برای آینده مس منطقه آذربایجان حمایت و تربیت شوند.
وی تصریح کرد: این توقع در میان مردم منطقه و استان وجود دارد که نیروهای بومی ما که توان مدیریتی دارند تقویت و حمایت شوند.
علیزاده در ادامه، با مهم دانستن توسعه اکتشافات برای آینده معدن سونگون، اظهار داشت: دومین پیشنهاد و خواسته من از مدیرعامل شرکت مس این است که به‌رغم شرایط خوب تولید، بحث اکتشافات در این منطقه و در استان‌های هم‌جوار با سرعت و شتاب بیشتری پیش برود.
وی تأکید کرد: اگر بخواهیم یک مجموعه معدنی به این بزرگی به شکلی پویا و پایدار در آینده به کار خود ادامه دهد، لازم است که رویکرد اکتشافی در این منطقه جدی گرفته شود.
علیزاده با اشاره به اهمیت مسائل زیست‌محیطی در منطقه آذربایجان و سونگون، گفت: سومین پیشنهاد من برای مدیرعامل شرکت مس، جدی‌گرفتن مسائل زیست‌محیطی در این منطقه و در زمینه طرح‌های توسعه‌ای است؛ قبلاً یک‌سری مسائل زیست‌محیطی در این منطقه مثل ایجاد مشکل برای آب شرب روستاییان پیش ‌آمده بود که اکنون حل شده است؛ پس می‌خواهیم برنامه‌ریزی‌های شرکت طوری باشد که منطقه از لحاظ زیست‌محیطی آسیب نبیند.
نماینده ورزقان و خاروانا در پایان اظهار داشت: مس سونگون، به‌عنوان یک بنگاه اقتصادی باید فضای اقتصادی داشته باشد و من طی چندماهی که در خدمت مردم منطقه هستم، در کنار این صنعت بزرگ، از مجموعه مس حمایت کرده‌ام؛ زیرا مس یک مجموعه اقتصادی است و باید فضای اقتصادی داشته باشد؛ این مجموعه قبلاً تا حدی دستخوش مسائل سیاسی بوده که تلاش من بر این است تا در یک فضای کسب‌وکار مناسب، به دور از تنش‌های سیاسی فعالیت کند.

منبع: مس پرس
عناوین برگزیده