تاریخ: ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۲:۰۲
بازدید: ۴۵۵
کد خبر: ۸۷۵۴۵
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
مدیرعامل یک شرکت دانش‌ بنیان

تولید طلا با خلوص ۹۹. ۹۹ درصد در ایران

می متالز - ۲۳ بهمن امسال یک کارخانه طلا در بردسکن از توابع شهرستان کاشمر در خراسان رضوی با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت به بهره‌برداری رسید که توان تولید سالانه ۲۰۰کیلوگرم طلای ۲۴ عیار با گرید ۹۹.۹۹ دارد.
تولید طلا با خلوص ۹۹. ۹۹ درصد در ایران

به گزارش می متالز، این کارخانه خصوصی از فناوری ویژه‌ای در فرآوری کان‌سنگ‌های سولفوره که عنصر مزاحمی در فرآوری مواد معدنی به شمار می‌رود استفاده می‌کند که در این زمینه اتفاق نسبتا جدیدی در عرصه فرآوری طلا در کشور به شمار می‌رود.
در این باره به سراغ محسن خورسند مدیرعامل شرکت معدنکاران آسیا پی‌جوی بینالود که این کارخانه را مدیریت می‌کند رفتیم. این گفت‌وگو را می‌خوانید.
 

از کارخانه طلایی که در بردسکن راه‌اندازی کردید بیشتر بگویید.

شرکت معدنکاران آسیا پی‌جوی بینالود دارای معدن طلای سه‌بندان در ۲۵ کیلومتری بردسکن است که ۹۰۰هزار تن ذخیره با عیار ۱.۷ گرم بر تن دارد و در حاشیه این معدن اقدام به احداث و راه‌اندازی کارخانه فرآوری طلای بردسکن کرد که سالانه ۲۲۰ تن شمش طلای ۲۴عیار با گرید ۹۹.۹۹ تولید می‌کند. طلای ۲۴ عیار با گرید ۹۹.۹۹ تنها یک هزارم درصد ناخالصی دارد.

 

ایران فناوری و توان تولید طلا با این خلوص را نداشت و نهایتا با خلوص ۹۵ درصد طلا تولید می‌کرد و حتی به این دلیل از یک شرکت قزاق برای فرآوری طلای داش‌کسن کردستان استفاده کرد؟ شما چگونه به این دانش دست پیدا کردید؟

بسیاری از کارخانه‌های طلا در ایران به طلایی بالاتر از عیار ۹۹.۵ دست نیافته‌اند. برای اطلاع شما می‌گویم اگر قرار بود طلای ۹۹.۵ تولید کنیم فقط به یک اتاق طلای معمولی نیاز داشتیم ولی برای تولید طلای چهار۹، چهار تا پنج برابر هزینه و یک پلنت خاص و ویژه را برای تولید طلایی با این گرید ایجاد کردیم.
 

فناوری به‌کار گرفته شده در این کارخانه بومی است یا وارداتی؟

فناوری این کارخانه دارای ۳ بخش است، فناوری لیچینگ، فلوتاسیون و تشویه. دو روش اول از فناوری‌های درجه یک چینی است و قسمت دیگر یعنی کوره تشویه حاصل دانش بومی و دسترنج نیروهای توانمند خود ما است. در این کوره کان‌سنگ را تا دمای ۸۰۰درجه حرارت می‌دهیم و گوگرد را حذف کرده و خاک سولفیدی را به خاک اکسیدی تبدیل می‌کنیم. به همین دلیل دانش فنی این کوره متعلق به شرکت دانش‌بنیان معدنکاران آسیا پی‌جوی بینالود است و ما به‌دنبال ثبت اختراع آن هستیم. یعنی این پرسنل قبلا در صنعت دیگری بودند و فرآیند مشابهی انجام دادند و تجاربشان را به این کارخانه آورده‌اند.
 

ویژگی خاص کارخانه شما چیست؟

کارخانه ما ویژگی خاصی دارد و توانایی فرآوری کان‌سنگ‌های اکسیدی و سولفیدی را به طور توامان دارد. بیشتر کارخانه‌های طلای ما در ایران کان‌سنگ‌های اکسیدی را که فرآوری ساده‌تری نسبت به سولفیدی دارند، تنها با روش لیچینگ سیانیدی فرآوری می‌کنند ولی اینجا چون ذخایر سولفیدی هم داریم ناچار به استفاده از دو روش دیگر فرآوری به طور همزمان در این کارخانه شده‌ایم تا فرآوری کل خاک‌های اکسیدی و سولفیدی انجام شود. فلوتاسیون و کوره تشویه از دیگر روش‌های فرآوری هستند که به ما امکان فرآوری خاک‌های سولفیدی را می‌دهند. ما با استفاده از این سه فناوری سنگ‌های سولفیدی را هم به اکسیدی تبدیل می‌کنیم
 

در ایران اخیرا توجه زیادی به خاک‌های سولفیدی و روش‌های فرآوری آن می‌شود.

بله، برخی معادن بزرگ طلای ایران فقط خاک‌های اکسیدی را فرآوری می‌کنند. کارخانه ما خاص است و البته مطمئن نیستم که این روش برای نخستین بار درکشور مورد استفاده قرار گیرد.

 

میزان سرمایه‌گذاری و اشتغال ایجاد شده در این کارخانه چقدر بوده است؟

ارزش روز کارخانه ۱۵۰ میلیارد تومان است و ۱۸۰ نفر پرسنل دارد. این کارخانه دارای یک مرکز تحقیقات فرآوری بسیار به‌روز و آزمایشگاه پیشرفته با توان بالای آنالیز مواد معدنی است چنانکه تنها در آزمایشگاه ۱۵ نیروی متخصص و زبده وجود دارد که بیشتر آنها دارای فوق لیسانس و دکترای فرآوری هستند.
 

هدف این شرکت چیست؟

هدف ما در این شرکت این است که در شرق کشور به قطب فرآوری طلا تبدیل شویم و به استان‌های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی خدمات مهندسی بدهیم و حتی در سیستان و بلوچستان حرف برای گفتن داشته باشیم.
 

در حقیقت خدمات مهندسی را صادر می‌کنید؟

بله. در این کارخانه بیشتر خرید دستگاه‌ها از چین بوده و طراحی‌ها عمدتا توسط نیروهای کارخانه انجام شده است. به جرات می‌توانیم بگوییم مشابه این کارخانه را فقط با نیروهای خودمان می‌توانیم در جای دیگری برپا کنیم. ما می‌توانیم بسته به نوع کان‌سنگ معادن، پلنتی متفاوت با آنچه اینجا داریم طراحی کرده و بسازیم؛ نیروهای ما کاملا به این دانش و توانایی رسیدند و بسیاری از این نوع کارخانه را در خراسان بزرگ می‌توانیم احداث کنیم. این نکته را نیز در نظر بگیرید که میانگین سنی ۸۰درصد نیروهای ما ۳۰ تا ۳۵ سال است و این نشان از آینده درخشان آنها دارد.
گفتنی است، ۲۰ نفر نیرو در بخش طراحی، ۱۵ نفر در آزمایشگاه و ۲۰نفر در بخش ساخت داریم که جمعا یک سوم نیروهای ما را تشکیل می‌دهند.
۹۵ درصد نیروهای ما بومی‌هستند؛ ۸۰ درصد از شهرستان بردسکن و ۱۵ درصد از شهرستان کاشمر که در ۴۵ کیلومتری بردسکن واقع است از این ۱۸۰ نفر شاید فقط ۵ نفر از استان داریم. با این حال ۳، ۲ نفر نیرو از مشهد گرفتیم که در بردسکن تشکیل خانواده داده و در همین شهر ساکن هستند. بسیاری از نیروهای ما نیز که به دلیل نبود شغل به شهرهای دیگر مهاجرت کرده بودند در این کارخانه به کار گرفته شدند و به نوعی مهاجرت معکوس انجام شده است.
حقوق کارکنان ما از قانون کار بیشتر است و اضافه‌کار هم به آنها تعلق گرفته است.
 

طلایی که تولید می‌شود متعلق به شما است یا دولت؟

به نوع قراردادی که برای بهره‌برداری از معدن با دولت داریم بستگی دارد. در نوعی از قراردادها می‌توان با اخذ مجوز از دولت شمش، سکه و پلاک طلا بزنیم. معادن به دولت حقوق دولتی پرداخت می‌کنند و البته حقوق دولتی این معادن نسبت به سایر معادن بیشتر است. در ابتدای فعالیت معادن نیز یکسری از حقوق‌ها به دولت پرداخت می‌شود.
 

در منطقه خراسان جنوبی ذخیره خوبی از طلا کشف شده و حتی در خراسان رضوی ذخایری شناسایی شده، آیا در بهره‌برداری از این معادن ورود می‌کنید؟

حتما این مساله در برنامه و استراتژی ما وجود دارد. شرکت ما می‌تواند چندین کارخانه و معدن داشته باشد. بسیاری از نیروهای ما که توان طراحی و ساخت دارند و در بخش نگهداری و بازسازی فعالند را می‌توانیم برای ساخت یک پلنت دیگر مامور کرده و کارگر ساده جایگزین آن کنیم. معادن فلزی بسیار به هم شبیه هستند و البته تفاوت‌هایی هم در نوع فرآوری خاک‌شان وجود دارد.
 

تولید طلا تا الان به چه میزان رسیده است؟

ظرفیت تولید ماهانه این کارخانه ۲۰ کیلو است و تاکنون حدود ۲۰ کیلو تولید داشتیم و معمولا تولید یک ماهه خود را تبدیل به شمش می‌کنیم.
ظرفیت خاک ورودی کارخانه ۵۰۰ تن در روز است.

منبع: صمت
عناوین برگزیده