تاریخ: ۱۷ اسفند ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۷:۳۶
بازدید: ۹۶۲
کد خبر: ۹۰۵۹۴
سرویس خبر : متالورژی و مواد

بومی‌سازی سنسورهای تشخیص سرباره در فولاد مبارکه

می متالز - با همکاری کارشناسان فولاد مبارکه و شرکتهای سازندۀ داخلی برای اولین بار سنسورهای تشخیص سرباره با کمتر از نصف هزینۀ نوع مشابه وارداتی، بومی سازی شد.
بومی‌سازی سنسورهای تشخیص سرباره در فولاد مبارکه

به گزارش می متالز، رئیس دفتر فنی تعمیرات فولادسازی و ریخته گری مداوم ضمن اعلام این خبر گفت: سیستم تشخیص سرباره (Electromagnetic Slag Detector) در ماشین های ریخته گری نقش بسیار مهمی در جلوگیری از تخلیۀ سرباره موجود در پاتیل ها به تاندیش و سپس ریخته گری دارد.
عباس محمدی در تشریح چگونگی شکل گیری سرباره و تأثیر آن در فرآیند تولید مواد مذاب گفت: به طور طبیعی مواد مذاب به طور معمول همواره حاوی مقداری سرباره است که به دلیل چگالی کمتر نسبت به فولاد مذاب در بالای ذوب قرار می گیرد. این مواد در انتهای زمان تخلیۀ پاتیل بر روی تاندیش ماشین های ریخته گری، با ایجاد جریان گردابی کف پاتیل، به مجرای خروجی راه می یابد و باعث تجمع در تاندیش و افزایش ریسک ورود به قالب و ایجاد ناخالصی و حتی بیرون ریختن مواد مذاب از تاندیش (break out) خواهد شد.
وی افزود: عملکرد این سیستم به گونه ای است که با تشخیص به موقع وجود سرباره در مجرای خروجی پاتیل هشدار صادر می کند و به طور خودکار جریان مذاب قطع می شود.
رئیس دفتر فنی تعمیرات فولادسازی و ریخته گری مداوم اظهار داشت: برای حصول این امر سنسورهایی در بالای کاست خروجی پاتیل ها نصب شده است که با اتصال به سیستم آشکارساز ESD100 واقع در اتاق برق، سیگنال تحریک را دریافت می کند و با توجه به خاصیت نفوذپذیری مغناطیسی متفاوت (Magnetic Permeability) سرباره و فولاد سیگنالی را به صورت فیدبک به سیستم آشکارساز ارسال می کند. در اصل سیستم اندازه گیری (100 AMEPA ESD) سربارۀ حمل شده در پاتیل ذوب را تشخیص می دهد. این سیستم به مقادیر کمی سرباره پاسخ می دهد و این امکان را فراهم می آورد که اپراتور قبل از شناسایی بصری بتواند واکنش نشان دهد.
به گفتۀ عباس محمدی سیستم آشکارساز با فیلتراسیون نویزها و تجزیه و تحلیل سیگنال دریافتی از سنسور، میزان سربارۀ خروجی پاتیل را تعیین می‎کند و با رسیدن درصد اسلگ به میزان 10 درصد فرمان بستن کاست خروجی پاتیل صادر می شود.
وی در ادامه تصریح کرد: این سنسور که به طور خاصی با شرایط موجود در سایت سازگار شده است، خروجی پاتیل را محصور می کند و مدولاسیون های هدایت الکتریکی در ذوب خروجی پاتیل را تشخیص می دهد. استفاده از این سنسور به این صورت است که به دور محل خروج مذاب از پاتیل وصل شده و با اندازه گیری شار اطراف لوله، درصد سربارۀ مذاب را تشخیص می دهد و همان طور که در شکل ملاحظه می شود سنسور از دو حلقۀ سیم پیچی شده تشکیل شده است. یک سیگنال جریانی معین به عنوان جریان تحریک ارسال، و در خروجی یک سیگنال ولتاژ دریافت می شود و بر اساس مقدار این سیگنال ولتاژی میتوان مقدار سرباره در مذاب را تشخیص داد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: سرباره دارای رسانایی بسیار کمتری نسبت به فولاد مذاب است و بنابراین جریان گردابی کمتری در سرباره القا می شود تا بر میدان تأثیر بگذارند. این پدیده باعث تغییر در ولتاژهای اندازه گیری می شود و بدین معنی است که فولاد را میتوان از سرباره تشخیص داد.
 
وی از عمر بالای سنسورها و آسیب دیدن آن ها در فرآیند تخریب و بازسازی نسوز پاتیل ها به عنوان دو عامل اصلی خرابی و تعویض این تجهیزات حساس نام برد و ادامه داد: این سنسورها تا پیش از این از خارج از کشور و با قیمت های زیاد تأمین می شد که در سال های اخیر سازندۀ خارجی به دلیل تحریم از فروش آن ها به ایران خودداری می کرد و خطوط تولید با ریسک توقف مواجه بود.
وی با تأکید بر اینکه نمونۀ بومی سازی شده به خوبی با نوع مشابه وارداتی قابل رقابت است، اظهار داشت: با همت و پیگیری دفتر فنی تعمیرات ناحیه، کارشناسان تعمیرات واحدهای ریخته گری مداوم و آماده سازی پاتیل با همکاری شرکت آبادیس فاطر، تحریم ها را به فرصت تبدیل کردند و کار بومی سازی این سنسورهای وارداتی با موفقیت انجام شد؛ به نحوی که نسوزهای بومی سازی شده پس از گذراندن فرآیند تست سرد و گرم و تأیید بهره بردار به خوبی در مدار تولید قرار گرفت.
گفتنی است هزینۀ ساخت و تأمین این محصول از داخل کمتر از نصف قیمت سنسورهای خارجی است و سالانه از خروج میزان زیادی ارز از کشور جلوگیری خواهد شد.
 وی در بخش پایانی سخنان خود از بومی سازی کل سیستم آشکارساز (ESD100) در آیندۀ نزدیک خبر داد و گفت: با همت و تلاش شرکت های دانش بنیان داخلی و ظرفیت و توانمندی مجموعه کارشناسی ناحیۀ بومی سازی در حال پیگیری است.

عناوین برگزیده