به گزارش می متالز، سالهاست که اکتشافات طلا در بیشتر استانهای کشور ازجمله آذربایجانشرقی و غربی، کردستان، کرمان، خراسان رضوی و جنوبی، اصفهان یزد، مرکزی، قم و همدان، ارغش نیشابور، سقز، طرقبه مشهد و سیستانوبلوچستان در دست اجرا است. آمار میزان ذخایر طلا در کشور متغیر است و در این زمینه اطلاعات دقیقی وجود ندارد. بهطور مثال داریوش اسماعیلی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت اوایل شهریور امسال از وجود ۳۲۰ تن ذخایر طلا در کشور خبر داد، در حالی که بهروز برنا، عضو هیات مدیره شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران باور دارد ذخایر قطعی طلا ۲۵۰ تن و ذخایر احتمالی حدود ۳۴۰ تن است. به هر حال کارشناسان معتقدند از آنجاییکه ایران جزو کشورهای دارای ظرفیت طلا شناخته شده، در صورت رعایت استانداردهای اکتشافی و پیشبینیها افزایش ذخایر طلا تا هزار تن قابل هدفگذاری است.
در همین زمینه محمدباقر دری، معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی در پاسخ به این سوال که در شرایط حاضر وضعیت اکتشاف معادن طلا به چه صورت است، به صمت گفت: گرچه معدنکاری طلا در ایران قدمت زیادی دارد، اما اکتشافات نوین و سیستماتیک از دهه ۷۰ شروع شده و ازسوی سازمان زمینشناسی در سطح وسیعی از کشور به اجرا درآمده است. خوشبختانه در سالهای اخیر اکتشاف و معدنکاری طلا موردتوجه دولت و سرمایهگذاران بخش خصوصی قرار گرفته و کانسارهای مهمی از طلا ازسوی دولت و بخش خصوصی شناسایی و کشف شده که برخی از آنها از جمله داشکسن، زرشوران و آقدره در کلاسهای جهانی قرار دارند.
دری تصریح کرد: میزان ذخایر کشفشده طلای کشور درحالحاضر حدود ۲۷۰ تن است، این در حالی است که باتوجه به مطالعات انجامشده، ذخایر زمینشناسی طلای کشور بیش از هزار تن پیشبینی میشود که باتوجه به اعداد این ذخایر میتوان گفت در اکتشاف طلا در آغاز راه هستیم.
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی در پاسخ به این سوال که سازمان زمینشناسی در این حوزه چه اقداماتی انجام داده، تصریح کرد: سازمان زمینشناسی پایهگذار اکتشافات سیستماتیک طلا در بخش وسیعی از کشور از جمله خراسان، آذربایجان شرقی، اردبیل، کردستان، آذربایجان غربی و... در قالب زونهای بیستگانه اکتشافی است. این اکتشافات از سال ۱۳۷۸ شروع و منجر به کشف و شناسایی دهها کانسار طلا از جمله زایلیک، کسنزان، قلقله، کرویان، نبیجان، صفیخانلو، مسجد داغی، شرفآباد و بزمان، نخیله، چاه نعلی، میرگه نقشینه، خراپه و... شده است.
او ادامه داد: هماکنون نیز سازمان زمینشناسی پروژههای اکتشافی طلا برای انواع طلاهای تیپ کوهزایی، اپیترمال و پورفیری را در دست اجرا دارد که در صورت تامین اعتبار نتایج مثبتی را بهدست خواهد آورد.
دری همچنین تصریح کرد: سازمان زمینشناسی استانهای طلاخیز کشور را مشخص و اطلاعات پایه آن را تولید کرده است. سرمایهگذاران داخلی و خارجی میتوانند از این اطلاعات در اکتشاف طلای کشور بهرهمند شوند.
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی با اشاره به اینکه استانهایی همچون کردستان و سیستانوبلوچستان معادن طلا دارند، اما ما هنوز به معدنکاری در این مناطق توجه لازم نکردهایم، تصریح کرد: شناسایی و کشف ذخایر طلای کشور در حوزه اختیارات سازمان زمینشناسی قرار دارد؛ بنابراین معدنکاری جزو وظایف این سازمان نیست.
خوشبختانه کانسارهای مهمی از طلا را در سیستانوبلوچستان و کردستان معرفی کردهایم، اما متاسفانه روند صدور گواهی کشف برای این کانسارها طولانی شده است.
او تاکید کرد: در زمینه معدنکاری طلا و احداث کارخانه باید سرمایهگذاران بخش خصوصی ورود پیدا کنند و برای این مهم دولت باید موانع سرمایهگذاری را برطرف کند.
دری در پاسخ به این سوال که چقدر اهمیت دادن به رشد معادن میتواند به مناطق محروم و در کل توسعه کشور کمک کند، خاطرنشان کرد: بیتردید فعالیتهای معدنکاری در هر منطقه موجب اشتغال و توسعه آن منطقه خواهد شد. باتوجه به عمر معادن، هر یک از این واحدها میتوانند حداقل ۲۰ سال در یک منطقه اشتغال ایجاد کنند.
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی تصریح کرد: اگر کارخانههای فرآوری و استحصال در همان منطقه احداث شوند، آمار اشتغال هم افزایش خواهد یافت.
ذخایر طلای کشور، پشتوانه پولی کشور محسوب میشوند و کشف این ذخایر در هر نقطه از سرزمینمان موجب توسعه ملی و منطقهای خواهد شد.