تاریخ: ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۶:۱۹
بازدید: ۳۳۸
کد خبر: ۲۰۹۴۹۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
انتخابات و مذاکرات، کارشناسان بازار چه می‌گویند؟

روند بازار سرمایه محدود به جناح سیاسی دولت آینده و مذاکرات وین نیست

روند بازار سرمایه محدود به جناح سیاسی دولت آینده و مذاکرات وین نیست
‌می‌متالز - انتخابات ریاست جمهوری و مذاکرات وین مهم است، اما نتایج این دو رویداد سیاسی ابهام بازار سرمایه نیست. طی هفته‌های گذشته مذاکرات وین و انتخابات ریاست جمهوری عاملی شدند تا خانواده بازار سرمایه از مهمترین فاکتور‌های بنیادی، قیمت‌های جهانی و اقدامات مهمی همچون ۳+۷ غافل باشند. سیگنال‌های غلط رسانه‌ای ملهم از فضای انتخاباتی و سیاسی و ترس از کاهش نرخ ارز، فضایی هیجانی در بازار سرمایه ایجاد کرد و این درحالی است که بسیاری از کارشناسان می‌گویند بازار سرمایه امروز در جایگاهی قرار دارد که جناح سیاسی دولت‌ها و نتیجه مذاکرات وین عامل تعیین کننده روند آن نیست.

به گزارش می‌متالز، سعید اسلامی بیدگلی، دبیرکل کانون نهاد‌های سرمایه گذاری با تاکید بر اینکه اثر انتخابات این دوره بر بازار سرمایه متفاوت با دوره‌های گذشته است، گفت: به واسطه آزادسازی سهام عدالت و سرمایه گذاری‌های جدید، امروز بخش بزرگی از جامعه در بازار سرمایه حضور دارند و ضریب نفوذ این بازار قابل قیاس با گذشته نیست. پیشتر چنانچه کاندیدایی در مورد بازار سرمایه صحبت می‌کرد، غیرعادی و عجیب بود و خانواده کوچک بازارسرمایه خوشحال می‌شدند، اما امروز همه چهره‌های سیاسی و اقتصادی کشور از بازار سرمایه صحبت می‌کنند؛ بنابراین با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری بخش مهمی از اظهارات اقتصادی نامزدها، متوجه بازارسرمایه است. عضو شورای عالی بورس ادامه داد: هرچند برنامه اعلامی نامزد‌ها بر روند کوتاه بازار اثر گذار است، اما نباید فراموش کرد که امروز بازار سرمایه موضوعی ملی و فراگیر است و علاوه بر دولت، مجلس و قوه قضا نیز نسبت به کارکرد این بازار حساس هستند و قوانین بازی تغییر کرده است؛ بنابراین دیگر هیچ دولتی نمی‌تواند بدون برنامه و اقدام موثر از بورس عبور کند. عضو شورای عالی بورس ادامه داد: باید اثر انتخابات بر بورس در کانتکستی (ontext) کاملا متفاوت نسبت به گذشته تحلیل شود و دیگر سیاست دولت به تنهایی هدایتگر بازارسرمایه نیست. وی افزود: البته باید توجه داشت که اکنون دو اتفاق سیاسی و اقتصادی مهم پیش روی بازار سرمایه است. در کنار انتخابات، مذاکرات وین نیز در کوتاه مدت می‌تواند روی انتظارات سرمایه گذاران و همچنین روی نرخ برابری ارز اثرگذار است.

محمد ابراهیم پورزرندی، عضو سابق هیات مدیره شرکت بورس، در خصوص مذاکرات وین و تأثیر آن بر بازار سرمایه گفت: قطعا نتیجه مثبت این مذاکرات به نفع بازار سرمایه خواهد بود و اولین و مهم‌ترین تأثیر آن، تسهیل در نقل وانتقال مراودات ارزی است که سابق بر این محدودیت‌های خاصی را داشت. وی ادامه داد: بسیاری از شرکت‌ها که در بازار سرمایه فعال هستند به جهت تحریم‌ها با مشکلاتی در نقل و انتقال ارز مواجه بودند که امیدواریم با به نتیجه رسیدن این مذاکرات این مشکلات برطرف شود. پورزرندی گفت: نکته مثبت بعدی حضور سرمایه گذاران خارجی، ایجاد فرصت‌های سرمایه گذاری و توسعه طرح‌ها و تولید محصولات است که این گشایش‌های اقتصادی می‌تواند موجب اثربخشی و تسریع در این امور شود. محمد ابراهیم پورزرندی به انتخابات پیش رو و اثرپذیری بازار سرمایه از آن نیز اشاره کرد و گفت: نامزد‌های انتخاباتی به تدریج در حال فعالیت هستند و امیدوارم در این خلال، به بازار سرمایه نیز توجه ویژه‌ای داشته باشند. بازار سرمایه هم اکنون بخش مهمی از اقتصاد است و نباید به آن به عنوان شعار تبلیغاتی نگاه کرد بلکه این بازار، بخش تأثیرگذار اقتصاد با ضریب نفوذ بالا و حضور فعالان بی شمار است. پورزرندی افزود: هم اکنون بازار سرمایه آثار و تبعات اجتماعی و اقتصادی زیادی دارد و هر تصمیمی در این بازار دارای اثراتی است. وی ادامه داد: جایگاه بازارسرمایه اکنون در سطحی است که نامزد‌های انتخاباتی باید برای بورس مانند بازار پول برنامه‌های خود را ارائه دهند و دولت از هر جناحی که باشد بازار سرمایه اولویت اهداف اقتصادی آن است، در نتیجه سرمایه گذاران نباید از ترکیب دولت بعدی و اثر آن بر بورس نگرانی داشته باشند و در مجموع انتخابات همچون دوره‌های گذشته نیست و در واقع ابهام بازار محسوب نمی‌شود.

حمیدرضا مهرآور، مدیرعامل کارگزاری بانک سامان، به تاثیر مذاکرات وین بر بازارسرمایه اشاره کرد و گفت: پایان خوش این مذاکرات بر اقتصاد و بازارسرمایه تاثیر بسیار مثبتی دارد. با حل و فصل مسایل موجود در این مذاکرات، قیمت تمام شده جا به جایی پول و محصولات به شدت کاهش پیدا می‌کند و مراودات بین المللی راحت‌تر انجام می‌شود. وی با بیان اینکه در چنین شرایطی منابعی که در خارج از کشور وجود دارد، به کشور برگردانده و فضای اقتصادی کشور مساعد می‌شود، افزود: البته در نظر داشته باشید که در این راستا باید تمهیداتی در زمینه FATF نیز اندیشیده شود، تا به تسهیل مروادات بین المللی منجر شود. مدیرعامل کارگزاری بانک سامان خروج از این مذاکرات را نیز عامل رشد بازار سرمایه دانست و افزود: طبیعتا ترک این مذاکرات از سوی طرفین سطح انتظارات تورمی را افزایش می‌دهد و در نتیجه مجددا شاهد افزایش قیمت‌ها در بازار سهام خواهیم بود.

بهروز خدارحمی، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری مالی سپهر صادرات معتقد است که شرایط بازار سرمایه، اخبار‌های مثبت و ارزندگی در این بازار به حدی زیاد است که اگر تکلیف ابهامات پیش روی کشور مشخص شود قطعا رویه مثبتی آغاز خواهد شد. خدارحمی با اشاره به اینکه شرایط فعلی باعث شده در بدترین حالت ممکن از بُعد حساسیت زمانی قرار بگیریم، افزود: متاسفانه انتخابات و مذاکرات باعث شده اخبار خوب در بازار دیده نشود. این کارشناس بازار سرمایه افزود: اخبار مثبت برای بسیاری از صنایع طی چند روز اخیر به گوش رسید. رکورد شکنی‌های تاریخی بین المللی برای کامودیتی‌ها از جمله قیمت جهانی مس را داشتیم، اما اثری بر سهم‌های مربوطه ندیدیم. یعنی سایه ابهام بزرگ روی سر بازار است و اجازه نمی‌دهد بازار در حالت طبیعی قرار بگیرد. اخبار، تصمیمات ونرخ بازار‌های جهانی در بهترین حالت است و بازار بالاخره واکنش مثبت به این موضوع‌ها نشان می‌دهد. این کارشناس بازار سرمایه به پیش بینی روند بازار سهام پرداخت و گفت: به نظر می‌رسد با کمرنگ شدن ابهامات طی روز‌های آتی بازار سرمایه بین تمامی بازار‌های موجود در کشور جذاب‌ترین بازار برای سرمایه گذاری باشد. وی تاکید کرد: متاسفانه تعدادی از سهامداران تصور می‌کنند که بازار رمزارز‌ها پربازده‌تر و جذاب‌تر است، در صورتی که اکثر این افراد هیچ شناخت درستی از این بازار ندارند، افرادی که به سمت این بازار رفتند به دلیل نگرانی و عدم تحمل نوسانات معاملات بورسی راهی به بازار شدند در صورتی که نوسان رمزارز‌ها به صورت ماهیتی بسیار بیشتر از بورس است، پس فردی که با نوسان بازار سهام کنار نیامده قطعا نوسان رمزارز‌ها برایش سنگین‌تر است.

ولی نادی قمی کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه مذاکرات با عربستان و خوش‌بینی نسبت به نتایج مذاکرات وین و احتمال بازگشت امریکا به برجام، چشم انداز بازار‌های مختلف دارایی را بیش از پیش تحت تاثیر قرار داده  گفت: در صورت احیای برجام و رفع تحریم‌ها علی الخصوص در مورد فروش نفت، بانک‌ها و حمل و نقل و بیمه، در کنار آزادسازی چندین میلیارد دلار منابع بلوکه شده، انتظار می‌رود نرخ ارز کاهش یابد. نادی قمی با بیان اینکه بازار سهام نسبت به کاهش قیمت ارز حساس است و سایر واقعیت‌ها و اخبار مثبت بازار تحت شعاع این موضوع قرار گرفته، افزود: در واقع بهانه بازار سهام در قالب ترس از کاهش قیمت ارز نمود پیدا کرده است. با این حال سرمایه گذار‌ها نباید فراموش کنند که در حال حاضر قیمت‌های جهانی مواد خام در وضعیت خوبی است و گزارش‌ها حکایت از افزایش و در بدترین حال تثبیت این قیمت‌ها دارد. از طرف دیگر با رفع تحریم‌ها، هزینه معاملات بین‌المللی کاهش می‌یابد و امکان ورود تکنولوژی و حتی سرمایه‌گذاری تسهیل می‌شود و سود شرکت‌های بورسی و فرابورسی با توجه به قیمت‌های فعلی مواد خام در بازار‌های جهانی و حتی با میانگین نرخ ارز ۱۸ هزار تومان از امکان رشد بیش از ۵۰ درصدی برای سال ۱۴۰۰ برخوردار است. وی ادامه داد: با این حساب میانگین P/E آینده نگر بازار حدود ۷ برآورد می‌شود که به نظر معقول به نظر می‌رسد.


علیرضا تاجبر کارشناس بازار سرمایه به ارزنده بودن بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: بورس از نظر ارزندگی در بهترین حالت ممکن به سر می‌برد، اصلاح قیمت سهم ها، فروش شرکت ها، صورت‌های مالی ارائه شده توسط شرکت‌ها و دیگر پارامتر‌ها حاکی از بهترین حالت ممکن برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه است. وی افزود:، اما بازار سهام نیازمند یک محرک برای برگشت به حالت طبیعی است، یعنی پارامتر‌های بنیادی نتوانستند محرک لازم برای بازار باشد. اولین محرکی که بازار را تکان می‌دهد انتخابات ریاست جمهوری است، مواضع جدید دولت بعدی می‌تواند در زمان انتخابات هم مشخص شود و بازار تصمیمات جدید در این باره بگیرد، دومین محرک هم مذاکرات برجام و رفع تحریم‌ها است. تاجبر ادامه داد: هم اکنون هم گشایش تحریم‌ها را شاهد هستیم چرا که وضعیت شرکت‌ها نسبت به ۲ سال گذشته بهبود یافته است، اما اگر به طور رسمی اعلام شود بازار سرمایه از آن به منظور یک محرک مثبت استقبال می‌کند. تاجبر به نگرانی سرمایه گذاران از افت قیمت دلار اشاره کرد و گفت: افت نرخ دلار یک افت روانی ناشی از عرضه دلار‌های خانگی در بازار است، قیمت واقعی دلار رقمی بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان است و نمی‌شود کمتر از این ارقام را محقق کرد، طی چند سال گذشته تقاضای بسیاری از کالا‌ها کنترل شد و کالا‌های نیمه اساسی که وارد کشور می‌شد در گمرک‌ها باقی ماند، با کوهی از تقاضا‌ها در صنایع مختلف اعم از لوازم خانگی، قطعات خودرو، دارو و... مواجه هستیم که اگر گشایشی حاصل شود باید ابتدا به این تقاضا پاسخ داده شود، یعنی در کوتاه مدت قیمت دلار کاهش نمی‌یابد و اگر مقداری کم شود اثرات روانی ناشی از نتیجه برجام خواهد بود، کشوری که چند سال در رکود بوده طی چند ماه به روال طبیعی بر نمی‌گردد، به عقیده بنده بعید است امسال قیمت دلار کاهش محسوسی داشته باشد.

علی اکبر امین تفرشی، مدیرعامل و عضو هیأت مدیره شرکت پارس آریان دو موضوع انتخابات و مذاکرات وین را از ابهامات پیش روی بازار سرمایه دانست و گفت: بازار سرمایه فارغ از بحث‌های مالی و اقتصادی، تاثیر عمده‌ای از فضای سیاسی می‌پذیرد و این دو رویداد در همین گروه قرار می‌گیرد. وی ادامه داد: اگر نتایج مذاکرات مثبت باشد، کل اقتصاد و به تبع آن بازار سرمایه تحت تاثیر فضای مثبت و صعودی قرار خواهند گرفت. مدیرعامل و عضو هیأت مدیره شرکت پارس آریان به انتخابات ریاست جمهوری نیز اشاره کرد و گفت: هم اکنون شرایط به گونه‌ای رقم خورده که انتخابات به عنوان یک ابهام بر بازار اثر گذار است. شاید یکی از دلایل خروج موقت سرمایه گذاران، این باشد که ترجیح می‌دهند دارایی خود را تا بعد از انتخابات و روشن شدن همه زوایا نقد نگه داری و ریسک خود را صفر کنند. به همین دلیل بازار سرمایه علیرغم تمام تلاش‌های مثبت انجام شده، روند پرشتاب صعودی را در پیش نگرفت. عضو هیأت مدیره بانک پاسارگاد تصریح کرد: البته انتخابات مهمترین مولفه اثرگذار بر بازار نیست. با این حال مشخص شدن تمام موارد یاد شده می‌تواند اعتماد رفته را به بازار برگرداند و سرمایه گذاران را برای خرید سهام، مطمئن کند.

محمدرضا عربی مزرعه شاهی، مدیر عامل شرکت رتبه بندی پارس کیان می‌گوید احیای برجام مطمئنا شرایط بهتری را پیش روی شرکت‌هایی که در بورس حضور دارند، قرار می‌دهد. البته دغدغه‌هایی در رابطه با کاهش قیمت ارز وجود دارد و اگر این اتفاق رخ دهد، باز با کاهش هزینه‌های معاملاتی و همچنین ایجاد بازار‌های جدید برای شرکت‌های بورسی اثر کاهشی نرخ دلار جبران می‌شود. مخصوصا شرکت‌های صادرات محور می‌توانند از فضای ایجاد شده به خوبی در جهت بهبود وضعیت خود استفاده کنند؛ بنابراین سهامداران باید در تصمیم گیری تمام فاکتور‌ها را در نظر بگیرند. رفتار هیجانی ناشی از تیتر‌های رسانه ای، جو سازی‌ها سیاسی و انتخاباتی و عدم توجه به بازار‌ها و قیمت‌های جهانی نتیجه‌ای جز اتلاف سرمایه ندارد. بورس بازار چند وجهی است و هرگز اثر یک رویداد و پدیده سیاسی در این بازار باقی نمی‌ماند.

موسی احمدی تحلیلگر بازار‌های مالی با بیان اینکه در سال‌های اخیر همزمان با تحریم‌هایی که بر ایران تحمیل شد شاهد محدود شدن شرکت‌ها در دسترسی به تکنولوژی‌های روز، دسترسی محدود به بازار‌های جهانی و الزام آن‌ها در فروش با قیمت پایین، تحمیل هزینه‌های نقل و انتقال پول و مشکلات تأمین مالی بوده‌ایم، افزود: به نظر می‌رسد اولین اثر برداشته‌شدن تحریم‌ها بهبود شرایط کسب و کار شرکت‌ها باشد. این توافق می‌تواند از جنبه‌های مختلفی مانند آزاد شدن بخشی از پول‌های بلوکه شده، کاهش هزینه ها، دسترسی به بازار‌های جهانی و تسهل نقل و انتقالات ارزی به فروش شرکت‌ها و افزایش درآمد آن‌ها کمک کند و این فاکتور‌ها کاهش احتمالی قیمت ارز را پوشش می‌دهد و بنابراین نتیجه روند مثبت مذاکرت افزایش قیمت سهام، است. کسب نتیجه در مذاکرات بازدهی منفی بازار ارز، طلا و سکه و خودرو را به همراه دارد و در چنین شرایطی نقدینگی مجددا به بازار سرمایه باز می‌گردد. وی ادامه داد: در نقطۀ مقابل، و در صورت عدم حصول توافق و با توجه به سررسید اوراق منتشر شده دولت و آثار تورمی استمهال آن و همچنین افزایش نرخ دلار و تغییر معادلات انتظارات تورمی، باز شاهد افزایش قیمت‌ها در بازار سرمایه و حرکت شاخص خواهیم بود. موسی احمدی افزود: بنابراین مذاکرت برجامی چه به نتیجه برسد و چه به نتیجه نرسد، در کلیت بازار سرمایه تاثیری ندارد، اما زمین بازی و چینش پرتفو بر اساس کالا و خدمات تولیدی شرکت‌ها تغییر می‌کند.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده