به گزارش میمتالز، چندی پیش خبری مبنی بر مذاکراتی میان شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با چینیها به جهت همکاری در فضای مجازی منتشر شد که روابط عمومی این شرکت هرگونه مذاکراتی را تکذیب کرد.
در متن این خبر آمده است در مذاکراتی صورت گرفته با مقامات چینی قرار است معادن گل گهر در قالب قراردادی با قیمت معین به زودی به چینیها واگذار شود.
اما روابط عمومی شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با رد این خبر اعلام کرد شرکت دارای سهامداران مشخصی است که زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت و سایر دستگاههای مرتبط و در چهار چوب قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند و گزارشهای عملکرد و فعالیتهای انجام شده را مستمرا در اختیار مردم قرار میدهد.
بدون شک پس از انتشار خبر تفاهم نامه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین در بخشهای مختلف اقتصاد از جمله معدن و صنایع معدنی، بازار برخی اخبار و شایعات گرم خواهد شد.
شرکت معدنی و صنعتی گل گهر در چند سال اخیر در راستای توسعه فعالیتهای خود اقدامات مهمی از حوزه اکتشاف تا تولید فولاد انجام داده است.
توسعه مطالعات اکتشافی و ایجاد شرکتی در این زمینه شاید یکی از مهمترین اقداماتی باشد که به حیات این شرکت کمک میکند. در کنار آن اجرای طرحهای توسعه و همچنین بومی سازی تجهیزات مورد نیاز از موضوعاتی است که رشد تولید در این مجموعه را افزایش و درنهایت منجر به افزایش فروش و استقبال از سهام «کگل» شد.
هرچند شرکت گل گهر به عنوان یکی از اصلیترین تولید کنندگان کنسانتره و گندله سنگ آهن با ایفای نقش ۳۰ درصدی در زنجیره ارزش فولاد، همکاری و عقد هر گونه قرار داد با چین را تکذیب کرده است، اما در این گزارش نیم نگاهی به حضور و مشارکت سرمایه گذاران خارجی در شرکتهای بزرگ معدنی از جمله گل گهر داشته ایم.
در سالهای گذشته و پیش از تشدید تحریم ها، روابط بین المللی شرکتهای بزرگ معدنی شکل دیگر داشت. در دورهای که تحریمها به شدت سالهای اخیر نبود به طور عمده کشورهای سازنده کارخانه و تجهیزات از جمله کشورهای اروپایی همچون آلمان با شرکتهای معدنی از جمله گل گهر در ارتباط بودند.
درواقع در آن روزها چندان میلی برای همکاری با چینیها وجود نداشت. درنتیجه در سوابق همکاریهای خارجی شرکت گل گهر، آلمانیها حضور خوبی از خود ثبت کرده اند. البته بخشی از این همکاریها به حوزه ماشین آلات معدنی ختم میشد. کشورهای اروپایی و ژاپن حضور پررنگی در حوزه ماشین آلات داشتند. البته جالب است بدانید تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها ماشین آلات کاترپیلار در معادن بود، اما پس از انقلاب این برند جای خود را به کوماتسو داد. در نتیجه همکاری میان ایران و ژاپن هم در بخش معدن پیش از تحریمها همکاری خوبی بود.
بدون شک در سالهای اخیر با تشدید تحریمها تبادل و همکاری با شرکتهای صاحب تکنولوژی سخت و در برخی موارد غیر ممکن شده است. در همین زمان بود که ساخت داخل و استفاده از تجیهزات بومی در دستور کار قرار گرفت تا اندازهای که واردات قطعات مشابهه ساخت داخل ممنوع شد.
همکاری شرکت معدنی و صنعتی گل گهر در سالهای قبل با آلمانیها توانست به ارتقای دانش فنی امروز این مجموعه و بحث ساخت داخل کمک کند.
اما با رفع تحریمها و توسعه همکاریهای خارجی میتوان شاهد ارتقای تکنولوژی در بخش معدن بود، موضوعی که این روزها به عنوان یکی از مشکلات اصلی یاد میشود.
شرکت معدنی و صنعتی گل گهر نیز میتواند در این زمینه با طرف چینی یا هر کشور صاحب تکنولوژی وارد همکاری دو جانبه شود.
موضوع دیگری که در همکاریهای خارجی میتواند اثر گذار باشد بحث تسهیل در صادرات با توجه به وضع تحریمها است. هرچند حضور سرمایه گذاران خارجی در ایران یا فعالیت ایران در کشور دوم یا سوم میتواند در افزایش صادرات یا صادرات مجدد نقش آفرینی کند، اما فراموش نکنیم پیش از هر اقدامی باید قوانین و مقررات برای حضور سرمایه گذاران تسهیل پیدا کرده تا امنیت سرمایه گذاری در ایران افزایش پیدا کند.
کشورهای حاشیه خلیج فارس امروز با تغییر و تحول در مقررات بخش معدن خود توانسته اند مقصد بسیاری از سرمایه گذاران باشند در نتیجه ایران نیز با در اختیار داشتن پتانسیلهای فراوان نباید از این غافله عقب بماند.
هرچند ورود سرمایه گذاران خارجی به بخش معدن ایران میتواند اتفاقات خوبی را رقم زند، اما باید این اقدام سنجیده و با بررسی تمامی جوانب انجام شود.
تنظیم قراردادهای همکاری باید میزان سهم خواهی طرف خارجی به صورتی باشد که بیشترین بهره وری از این همکاری نصیب ایران شود. به عنوان مثال اگر شرکتی چینی به دنبال حضور در بخش معدن ایران است باید از نیروی انسانی ایرانی استفاده کرده و در حوزه تکنولوژی دانش فنی را به ایران آورده و در اختیار متخصصان داخلی قرار دهد.
درواقع هدف تنها حضور سرمایه گذار خارجی نیست بلکه باید در شرایط فعلی با توجه به وضع تحریمها علیه کشور و در صورت عدم رفع آنها راهکارهایی برای همکاریهای دوجانبه با نگاهی برد-برد صورت بگیرد.
شرکتهای بزرگ معدنی و صنایع معدنی ایران با توجه به شرایط بازارهای جهانی و تقاضا در چین میتوانند از فرصت ایجاد شده استفاده کرده و فعالیتها و صادرات خود را توسعه دهند، اما این همکاری باید با توجه به منافع ملی و افزایش بهره وری انجام شود.
منبع: تیتر ۲۰